Kolosej
Film, posnet po slovenski knjižni uspešnici, predstavi monotono življenje mladih fužinskih domačinov Marka, Adija, Acota in Dejana, ki med uganjanjem norčij najraje brezdelno posedajo pred domačin blokom. Markov oče ima s sinom velike košarkarske načrte, toda konfliktni Marko se spre s trenerjem in preneha z igranjem. S prijatelji se zapleta vedno globlje v težave, poleg nadležnih policistov in nerazumevajočih staršev pa se mora soočiti tudi s težavnimi miselnimi in kulturnimi razlikami, ki jim je vsakodnevno izpostavljen.

Marko, Adi, Aco in Dejan posedajo na klopci pred blokom na Fužinah. Marku "najeda, ker je nehal trenirati, pa ker ga voditeljica ne je** pet posto, pa ker ga bo Radovan iztambural, če izve, da je nehal trenirati." Adiju "mori, ker se mu je burazer Sanel zadrogiral, pa ker Mirsadu dol visi za to in raje guzi kelnerice nekje v Avstriji". Acotu "teži Makarovićka, on pa bi rad pref**al Damjanovića". Dejan se je "uprpil, ker se hoče Sonja preseliti v Slovenske Konjice." Potem "uletijo cajkiči". In njihov svet začne počasi razpadati na prafaktorje.

»Pozabljamo kako krhke in ranljive so družine priseljencev, ki so v tujem svetu odrezane ne le od svoje kulture, temveč tudi od svojih sorodnikov in prijateljev. Otroci v teh družinah so pogosto prepuščeni sami sebi, ker so njihovi starši enako nebogljeni kot oni sami. Izgubljeni v svetu njim nejasnih pravil, družbenih norm in običajev. In če starši ne vedo prav dobro, kaj smejo in česa ne, težko svetujejo svojim otrokom. Tem tako preostane le ulica in njena "pravila"«.

Literarna uspešnica Čefurji raus! je bila kar eno leto na vrhu najbolj prodajanih knjig v Sloveniji ter visoko na lestvici najbolj izposojanih knjig v naših knjižnicah, avtor Goran Vojnović pa si je zanjo prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je medtem izšla na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni Gori, na Poljskem, Češkem in Švedskem, v Sloveniji pa doživela izjemno uspešno gledališko priredbo, ki je zbrala že več kot 300 ponovitev.

V sodelovanju z legendo jugoslovanskega filma Abdulahom Sidranom, avtorjem predlog za kultna filma Emirja Kusturice “Se spomniš Dolly Bell” in “Oče na službenem potovanju”, je Vojnović napisal scenarij, ki je dogodivščine sedemnajstletnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Na ta način se je zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu, Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici, nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih, končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Ekipa

Avtorji
Scenarij Goran Vojnović
Strokovni sodelavec na scenariju Abdulah Sidran
Režija Goran Vojnović
Direktor fotografije Radovan Čok
Skladatelj Anže Kacafura - Cazzafura
Snemalec zvoka Jože Trtnik
Oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik
Montaža Janez Bricelj, Ivor Ivezić
Scenograf Urša Loboda
Kostumografinja Zvonka Makuc
Oblikovalka maske Mirjam Kavčič
Producent Franci Zajc, Boštjan Ikovic

Goran Vojnović (scenarij, režija) je filmski režiser, pisatelj in kolumnist. Njegov romaneskni prvenec Čefurji raus! je bil prodan v sedemnajst tisoč izvodih, osvojil je nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta ter bil preveden v šest jezikov. Po njem je bila narejena tudi uspešna gledališka predstava, ki je imela že več kot 300 ponovitev, oktobra 2013 pa bo luč sveta ugledal tudi film Čefurji raus!. To bo Goranov drugi celovečerni film, po tem, ko je leta 2010 posnel Piran Pirano. Leta 2012 je izdal drugi roman Jugoslavija, moja dežela in zanj prejel svojega drugega kresnika.

Komentarji

20.6. 2013 ob 19:10

:rolleyes:

— Matija
23.6. 2013 ob 17:06

Zakon

— c63 amg
23.6. 2013 ob 18:10

Nekaj mi pravi, da bo ta film totalen hit. Komaj čakam!

— Beno
24.6. 2013 ob 8:52

Komaj čakamo. Film si bo ogledala celotna družina. Tako kot je tudi prebrala roman.

— Anka & Marjan
26.6. 2013 ob 11:25

Zakaj piše podnapisi?
Uspodi pada je jezik slovenski,ejsmo u sloveniji in kakšne podnapise bidal??

— Ty*
4.7. 2013 ob 15:59

v filmu se govori tudi v srbohrvaščini kokr vem to ni uradn jezik slovenije in ga nekateri ne razumejo zato podnapisi :)

— ken
8.7. 2013 ob 18:53

To bo bolš od Tu pa tam in Jebiga skupi. Res hud napovednik

— Zoki
1.8. 2013 ob 13:11

"Ej Frne, gremo v kino gledat čefurje. Over end aout. Če me boste brisal, bom na vas poslal čefurje. Ime filma je ČEFURJI ravs, zato moj komentar ni žaljiv. Aaladomov!"

— Frne
18.8. 2013 ob 11:15

To pa je zakon film ,gledal monokomedijo, ampak vidim ,da bo film še boljši...Upam da kmalu prise v Novo mesto...

— primi
31.8. 2013 ob 21:11

najaceeeee komi cakam da bo u kinuuuuu

— aneja
7.9. 2013 ob 15:50

Komaj cakam da si ogledam film na premieri :) se ze vesel kajti ze triller je zelo dober in bila sem zraven ko si ga snemali v mojem domacem kraju

— Anita
11.9. 2013 ob 1:44

kul,jst se tud že veselim tega filma:)

— maja
13.9. 2013 ob 10:12

Fantje predvsem združujejo kar je bivša politika na vsak način želela uničiti. Prijateljstvo med različnimi verami in po knjigi sodeč jasno pokažejo kako je, če nimaš svojega prostora pod soncem, če si v Sloveniji "busanc" in v Bosni "Slovenac" Komaj čakam film.

— Sandra
15.9. 2013 ob 20:38

can't wait. to bo lud film.. pa še 60% je sneman pred mojim blokom :)), fužine rulzz ! 1120 <3

— princfužinc
17.9. 2013 ob 20:29

itak

— Gado
20.9. 2013 ob 17:04

TinKa, ne igrajo sami "čefurji", Jernej Kogovšek ni čefur, sam zgleda to xD

— koka
25.9. 2013 ob 12:49

Reče se "trailer" oziroma napovednik po naše. Dejmo ohranit še tisto malo, kar nam je ostalo od slovenščine. Komaj čakam film!

— Pametnjaković
30.9. 2013 ob 22:50

se mi zdi, da bo spet vse skup kar neki nametano, pa povrsno narejeno, in smesno za 15letnike :/ sam da je 'cefur' pa ze tepe vse po vrsti, mece kamne v zenske (a se to sploh v realnosti kje dogaja?), itd - pac spet neka diskriminacija (sploh pa igralci - se ze v trailerju vidi, da so pobrani z ulic, nauceni teksta, ki pa vrjetno tudi dost izstopa od realnega pogovora (v tem smislu da je prevec nekaterih psovk in besed skupaj v enem stavku - samo da se nekega povprecnega (in vrjetno mladega) gledalca spravi v smeh)) - upam, da se motim in da bo film presegel moja pricakovanja - bomo videli :)

— aco
30.9. 2013 ob 23:57

kooooooonc...svaka mu cast zadeu u pouno...cef*** film razumemo in mislm da smo se usi prepoznal v njem hahahah ... vidm da bo tut film tok dobr k knjiga...

— ona
2.10. 2013 ob 15:15

Majkemi komi cakam jutr da grem geldatcefurji rauus woop woop

— Nekdooze
3.10. 2013 ob 18:34

ajdee aco, ne seri :)

— haha
3.10. 2013 ob 19:56

film je fulllll jakkkkk najbolsi usakmu priporocam da ga gleda

— ana
4.10. 2013 ob 9:27

Nestrpno sem čakala, da pride film v naše kinomatografe. Včeraj sem si ga ogledala na premieri in bila zelo razočarana.

— neznanka
4.10. 2013 ob 22:41

film ni bil vreden ogleda. Anti slovenska sovražna propaganda. Hočem svoj denar nazaj!

— mitja
5.10. 2013 ob 9:11

Najprej v opozorilo vsem, ki niste brali knjige: film ni komedija, ampak drama s primesmi komičnega. In če pričakujete nekaj v stilu Tu pa tam ali hollywoodskih stillerjevskih komedij, boste konkretno razočarani. In potem boste v kinu na glas izražali svoje nezadovoljstvo ter šli na živce vsem ostalim.

Sama sem knjigo prebrala (in celo kupila) kmalu po izidu. In čeprav sem dvomila, da je moč na platno poleg zgodbe prenesti tudi način pripovedi (ki je po mojem mnenju glavna odlika knjige), sem bila prijetno presenečena. Ne le to - tako dobrega slovenskega filma še nisem gledala. Da vam ne bom pokvarila zgodbe (če je še ne poznate), vam lahko samo zagotovim, da je tako večplastna in realistična, da sem imela ob ogledu naravnost tesnoben občutek. Kot bi v živo gledala vse tiste sošolce iz osnovne šole, ki so nas živcirali in nam dajali vzdevke, se navduševali nad športom in nič kaj dosti sekirali, da ne znajo slovenščino.

Skratka, čestitke vsej ekipi za neverjeten izdelek - Goranu pa: najlepša hvala za ta uvid v življenje tistih, ki ste bili vedno nekje blizu, a hkrati neskončno daleč.

— Theia
5.10. 2013 ob 10:28

a tega pa se noben ni v Ameriki gledu?;)

— Maja
5.10. 2013 ob 12:22

Najbolši "slovenski" film, res topshit :) Dol kličejo me Janez, a kle sm čefur! stavk pove use..

— čefur
5.10. 2013 ob 12:25

film je res hud, še enkrat bi ga šla gledat..:DDD

— janezzz
5.10. 2013 ob 14:39

Film je mega. Dobra zgodba in dobro, da ne sledi romanu za vsako ceno. Za pripovedni okvir si je vzel odnos oče - sin. Ravno prava mera humorja in resne obravnave problematike priseljencev, ki so ujeti v svoje probleme prav zato, ker, ko pridejo v drugo državo, ne pozabijo svojih korenin in se težko asimilirajo. Ustvarijo si državico znotraj države in nadaljujejo svojo pot. To je v bistvu vprašanje, ki je aktualno za vse. Tudi za Slovenca, ki se odseli iz Slovenije. Kdo si potem? Si Nemec, če greš v Nemčijo? Moraš Slovenijo pozabiti?

Dobra je tudi glasba. Zame osebno dokaz, da Goran Vojnović zmore in si je zaslužil drugo priložnost. Tudi dober obisk gledalcev to potrjuje. Dvorana je bila polna! Upam, da se Mitji Okornu kolca, ko si je v preteklih letih samopašno vzel Gorana za osebni pljuvalnik, čeprav Goran o njem ni nikoli rekel nobene slabe besede. Bravo Goran in ekipa!!!! Dobrota se vrača! Priporočam.

— Simon
5.10. 2013 ob 23:20

Prvič Vojnović je rojen tukaj v Sloveniji in je veliko stvari spregledal: kako so prišli Bosanci v Ljubljano (naprej v Tomačevo potem v Štepanjsko ter v Fužine) in drugič mi Bosanci nismo imeli takšnega besednjaka do policije. Ne ščitim policijo, samo vem da nismo bili toliko primitivni kot nas Vojnović prikazuje. Mladi pisatelj je se znajdel v pisanju (prvi je napisal takšen roman) vendar je to daleč od akademske literature.

— Bosanac
6.10. 2013 ob 9:30

Prebrala knjigo. Pogledala film. Knjiga se mi je zdela v določenih delih zabavna. Film je bil nizko pod pričakovanji. Vse je narejeno z veliko pretiravanja. Film je imel možnost prikazati zgodbo z več strani in razbiti določene stereotipe pa jo je prikazal le z ene. Očitno se avtor ni zavedal dejstva, da si slovesnki gledalec stvari ne bo mogel razlagati na več načinov in mu bo film pomagal okrepiti podobo, ki jo že ima o "čefurjih". In ta velikokrat ni pozitivna. Sama sem iz Fužin, rojena v Sloveniji, staršem, ki so prišli iz Bosne. Pri nas doma se nikoli nismo pogovarjali in obnašali na način, ki je prikazan v filmu. Žal te druge zgodbe ni v filmu. Zgodbe vseh nas, ki skušamo dokazati, da nismo vsi za v isti kpš. Avtor sicer dvakrat poskuša obrazložiti, zakaj se DEL "čefurjev" obnaša kot se. Da ne bo pomote, takih tudi sama ne prenesem in so za moj pojem pravo pojmovanje "čefurjev" in to so tisti, ki ustvarjajo predstavo in mečejo slabo luč tudi na vse ostale. Kljub temu pa se je treba zavedati, da niso vsi enaki.
Dragi Goran. Žal mi je, da te tvoji starši niso poslušali, ko si bil mlajši, da se s tabo niso znali pogovarjati, da je bilo vse, kar si slišal od njih samo preklinjanje. Ko takole gledam film si mislim, je to res vse, kar je on dobil od svojih staršev in ostalih "čefurjev" (batine, maltretiranje, preklinjanje, alkohol, droga, posedanje). Po filmu sodeč je to vse. Žal. Moji starši niso taki in jaz nisem tako živela. Sicer pa se niti ne uvrščam med "čefurje". Verjetno zato nisem dovolj zanimiva, da bi v filmu predstavil tudi mojo zgodbo. Sigurno ne bi prinesla toliko slave. Pa srečno.

— slabe volje
6.10. 2013 ob 15:19

Mene že samo druga slika odvrne od ogleda.. 15 letne čefurje gledat se mi zdi že čisto vsakdanje, edino še malo premalo otročje so jih prikazali. Čefurji sem napisal zato, ker je tudi v naslovu tako napisano in si jemljem to pravico tudi jaz. Nisem rasist, samo realen.

Lp

— Someone
6.10. 2013 ob 20:49

men film ni bil všeč. dolgočasen je.

— pomaranča
7.10. 2013 ob 12:21

Ah film ni nič posebnega. SLaba vse skup. Triler zgleda mnogo bolj obetaven..

Tako, da ne pričakujte preveč.

Kdor bi res rad kaj več na si PREBERE knjigo ČEFURJI RAVS.

— Realni
7.10. 2013 ob 23:35

Odličen film! Čeprav na začetku ful smešn, je proti koncu zlo za zamislit. Dobra gluma. Me zanima, kaj bo zdaj našel Okorn pri Vojnoviću, da kao ni dobro pa to.

— Čiko
8.10. 2013 ob 13:18

Podn od filma.knjiga super,film zanic.glavni igralci zanic,kamera slaba,zgodba te pusti ravnodusnega,v glavnem naj se ne zgovarjajo na denar,ker s tem budzetom vsak povprecen srbski in bosanski reziser naredi uspesnico iz take knjige.ne krivim reziserjev ampak agrft,ki jih zgl3da bolj malo nauci.

— dalibor
8.10. 2013 ob 21:35

Za slovenski film je film fantasticen, vendar za nekatere mogoce celo nerazumljiv ker nosi zelo mocno tematiko. Osebno se mi zdi da film ni bil vsec tistim ljudem, ki niso razumeli tematiko filma saj le ta ni tako preprosta. Vsem priporocam ogled film in menim da so glavni 4 igralci vrhunski ceprav je nekoliko prej nekdo omenil da so pobrani iz ulic. Za te igralce je bila sklicana avdicija in ce se ne motim je prislo na avdicijo veliko fantov ki se je zelelo preizkusiti v tej nalogi uspelo pa je njim. Lahko ste ponosni nase fantje!!. Vse ostale slabe kometarje pa kar brisite iz spomini verjetno so jih pisali ljudje ki filma niso razumeli ali pa sp le tako fouslivi kot je znacilno za nas slovence. Zelim vam res da uspete v nadalni karieri.

— Dekle007
9.10. 2013 ob 0:44

benjamin krnetić <3<3<3

— lily
9.10. 2013 ob 14:30

res najači slovenski film

— yax
9.10. 2013 ob 19:58

Dober film, predvsem igralce so zlo dobr zadel. Sama zgodba je ok ampak ni nevem kakšen presežek. Predvsem igralci niso tok zadrti in zateženi kot v običajnih slovenskih filmih, delež temu je pripomogla tudi dvojezičnost. Najboljši je zadnjih pet minut, kjer se sicer ne zgodi nič atraktivnega ampak vseeno najbolj začutiš film ravno takrat.

— gledalec
9.10. 2013 ob 22:51

Knjiga super in sem zelo užival, ter se večkrat nasmejal. Film pa čista drama in ne vem zakaj to reklamirajo kot komedijo, saj potem večina razočaranih.

Me je pa zelo motila tehnična izvedba, saj je film posnet, kot da so uporabili najcenejšo možno kamero na trgu. Barve čisto sprane, kot da še nismo v dobi HD posnetkov, tako da še na mojem telefonu lepša slika.

So pa igralci z juga prva liga in se vidi, da gre za prave profesionalce.

— Gledalec
12.10. 2013 ob 21:12

predstava je 100x boljša, prav tako knjiga. Razočarana na celi črti!

— Girl
13.10. 2013 ob 7:28

Gledalec,sprane barve so,ker ima Kolosej 15 let stare projektorje,pa ne investira v napredek.V tem je problem,ne v tem,da bi bil film posnet na slab material:)

— Quick
14.10. 2013 ob 5:24

Film je mene navdušil. Odlični igralci, režija, posnetki, iz knjige znana uspešna zgodba, hkrati pa brez tistih zateženih "umetniških slovenskofilmskih vložkov", ko deset minut kažejo koga, ki so ga zagrabila neka čustva.

Ogled toplo priporočam.

— Iztok
14.10. 2013 ob 14:41

Goran Vojnović je u otroških letih bil problematičen znajo povedat sosedje "južnjaške republike" Fužine. Kot režiser je snemal pri pokojnemu Slaku ko je ostal je vsem ostal dolžan denar. Danes snema samostojno, ko v Sloveniji nimamo starejših režiserjev.
V Sloveniji vsak posname film, če mu država odobri denar. Ćefurji ravs (priše se: "Ć") ni bog ve kako uspešen film in nas Neslovence degradira, Slovenca pa postavlja v fašistoiden narod. Vojnović ni gastajbajer, da je prišel v Slovenijo šezdesetih let,
ampak Slovenec kot vsak drugi problematični fantič ko je razbijal komunalne kante in kadil travo v slasčičarni Sladki greh na Fužinah. Ni problem biti delikvent v tem getiziranem okrožju ko ga je država že označila za "ćefursko republiko".

— Šešelj
14.10. 2013 ob 22:18

Kot je knjiga odlična, tako je odličen tudi film. Priporočam ogled. Jaz si ga bom šla gotovo ogledat vsaj še enkrat.

— Maja
18.10. 2013 ob 11:11

V bistvu niti ne vem natanko, kako naj strnem vso doživljanje zgodbe ... Ogled filma mi je pustil pristne občutke, od veliko smeha ter proti koncu tudi solze. Skratka realen prikaz mladine, ki skuša doseči svoje sanje in se uveljaviti, kljub svoji drugo izpovedi v državi, v kateri živi in odrašča. Če se malce širše pogleda, globalen prikaz družin, ki skuša doseči nekaj več (boljše življenje), tako zase in posebej stopničko višje za svoje otroke (kot njihovi predniki), torej s trebuhom za kruhom, vendar kljub temu ne "pozabiti-izgubiti" svoje identitete, svoj ponos ... Kljub vsej "komediji", ki jo film prikaže s humornimi predložki vsakdanjega dogajanja v "ožigosanem" okolju v katerem smo vsi eno, ti konec pusti pečat v srcu - smo samo ljudje, ne glede na katerokoli veroizpoved in z malo "šanse" živeti v skupni komuni. Vsi smo nekje-nekomu "čefurji".

Fiona

— Fiona
20.10. 2013 ob 22:02

Film me ni potegnil vase. Knjigo sem prebrala 2x, pogledala tudi predstavo, film mi pa enostavno ne gre. Ni to to.
+ bilo je IZJEMNO hladno v dvorani, še v jakni me je zeblo! Kaj je namen tega zmrzovanja?

— Tina
21.10. 2013 ob 8:09

Vredno ogleda. Igra in režija je odlična, vsebina tako tako. Vsekakor osvežitev na filmskih platnih, predvsem pa brez zoprne slovenske patetike.

— anajtat
22.10. 2013 ob 14:48

Najslabši film, ki sem ga kadarkoli pogledal!

Sploh se mi pa zdi zelo nesramno s strani "režiserja" Vojinovića, da na takšen način prikazuje "čefurje". Sramotna za Vojinovića in upam, da nikoli več ne posname kakega filma.

G. Vojinović, zelo mi je žal, da na takšen način dojemaš vse kar je južnega in žal mi je, da si imel takšne starše kot jih prikazuješ v filmu. Sem južnjak, sem živel in še živim v Fužinah. Niti približno ni tako, kot prikazuješ v svojem filmi.

— Sašo
22.10. 2013 ob 16:50

hocm nazaj moj dnarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :(:(:(:(
kr neki jooooooj

— leppp sm
27.10. 2013 ob 14:33

Usii praujo da je film full neki zanc,pa nwm kaj see,ampaaak film je fullll jaaaak :D

— Odredist<3
31.10. 2013 ob 11:48

najprej preverite kaj pomeni beseda "čefur", ker zgleda da tud režiser tega ne ve

— lool
2.11. 2013 ob 16:30

Film je bil odličen, domiseln, zanimiv prikaz popolnoma drugačne `kulture` oziroma nacionalnosti, ki mi osebno ni znan. Kljub negativnim komentarjem lahko sama rečem da gledam na `čefurje` s popolnoma druge plati, vedoč da se v ozadju skriva vse kaj več kot nabijanje čefurke na ves glas po mestu. Po mojem mnenju Vojinović ne skuša prikazati vsakdana na Fužinah kaj šele povprečnega (južnega) prebivalca, temveč določeno zgodbo ki je prikazana z namenom da zabava, žalosti - pripravi gledalcaa do razmisleka po tem ko oddide iz dvorane!!
Osebno menim, da je vredno tega denarja in še več xD!!

— Fify-LuLu
2.11. 2013 ob 18:36

film je super,mislm da je prikazan dost realno, ni stereotipov in priporočam ogled:)<3

— no-name
2.11. 2013 ob 23:12

Meni se je pri filmu zdela najhujša publika... krohotanje pri vsaki besedi in dejanju, kot da so se prišli naslajat in hranit ego.

Sicer dober film, ampak čefurčke je pa vseeno preveč stereotipno prikazal. Točno take, kot jih Slovenci želimo videti in si jih predstavljamo. Škoda priložnosti, lahko bi nas in njih prikazal v bolj normalni podobi.

— Gyorgy
4.11. 2013 ob 21:30

Kako neko moze kritikovat film a nije objektivan,ocigledno se nerazumiju svi u umjetnost.Njegovanje neznanja vidim nije masilo ni S(love)niju,postoji li iko na ovom balkanu da je kozmopolit ili su svi zadojeni mrznjom tj nacionalizmom?

— Mile
11.11. 2013 ob 10:37

Malce sem razočarana nad filmom!
Prebrala sem knjigo in bila na predstavi.. Zdi se mi da je bilo v predstavi bolj prikazana in bolj doziveta zgodba, kot v filmu.

— LL
16.11. 2013 ob 22:07

TA FILM SE NEBO ZDEL DOBER SLOVENCEM.. ZATO KER NE BODO RAZUMEL SMESNIH SCEN BOSANSKIH DRUZIN.... VSAKMU CEFURJU SE TA FILM ZDI REALEN, KER IMAJO NASI STARSI IDENTICNE FORE... IDEEEEMOOOOOO... JAANEZIII

— cefur
21.11. 2013 ob 9:53

Film je res genialen. Tako tematika kor glavni 4 igralci. Mnpgi se ne zavedajo da je film drama in zato tudi mislim da jim film ni vssec.
Fantje le tako naprej! Film je lahko za vas mlade igralce velika priloznost. Zgodba je res predstavljena vrhunsko in tisti negativni komentarji so brezvezni. Cestitke goranu in ekipi!:)

— Pika
22.11. 2013 ob 7:57

Krhke in ranljive priseljenske družine...bvahaha pa kaj ste na glavo padli, čifuti se znajdejo bolje kot riba v vodi, od 10h jih ima 9,5 neprofitno stanovanje, da o raznih soc. transferjih ne govorimo, bvahahaha, Fuđine

— Jože Hađić
4.1. 2014 ob 15:25

najbolsi filmmmm

— ana
21.2. 2014 ob 13:59

a tega filma ni več v kinu?

— arrrr
12.1. 2015 ob 22:17

Hmnn

— Pogan
7.8. 2015 ob 21:19 zvezdica

Čefurji Raus! Originalno in z odliko prikaže vedenje in stil čefurjev. Film se začne v eni najbolj poseljenih ulic čefurjev, to so fužine. V glavni vlogi igra Benjamin Krnetić, ki igra mladega 17-letnega Marka, katerega največja želja je postati profesionalni košarkaš, vendar zaradi družbe, okolja in trenerskih kritik neha trenirati ter začne početi iste neumne stvari kot njegovi prijatelji (kradenje, sežiganje in pretepanje). Zaradi takšnih dejanj ga oče na koncu dobesedno pošlje nazaj v Bosno.
V uvodnem delu te kritike izvemo, da režiser v celotnem filmu uprizarja sarkastičen in stereotipičen vpogled čefurjev v Sloveniji (tudi to je že iz naslova filma razvidno = Čefurji Raus!).
Meni osebno je ta film zadovoljiv, ker je edini režiser, ki si je upal odločit za pisanje o slovenskemu stereotipu in nekako eden redkih slovenskih filmov, ki nosi zelo temačno tematiko. Film je domiseln in odlično prikaže današnjo mladino, ki nekako živijo le iz danes na jutri (prizori Marka, ki ne ve, kaj bi sam s seboj in izgubljen kot v začaranem krogu).
Predvsem mi je bilo všeč, da je režiser uporabil realen prikaz čefurskih staršev (mati panična za vsako stvar, oče zelo resen za svojega sina), odlični prikazi pogovorov, da čefurji vedno iščejo luknjo v pogovoru ter da mu je uspelo prikazati, da bodo čefurji vedno v Sloveniji samo čefurji, v Bosni pa “Janez” (predvsem se je to videlo pri liku Marku, da je imel takšnega razmišljanja dovolj).
Film je gledljiv, vendar je na trenutke čuden (nekateri trenutki so bili nekako amatersko zrežirani, predvsem je bila napaka pri liku Acotu, ker je v enemu prizoru nosil gips, v naslednjemu pa ni). Na trenutke je bil tudi nerazumljiv (večinoma gledalcem nerazumljiv konec filma).
Igralska zasedba je odlična. Predvsem mi je bilo všeč, da so igrali znani slovenski izkušeni igralci in bosanske ikone filmske industrije, vendar menim, da je bil ta film za njih le “intermezzo” v njihovih karierah, ker niso imel velikih izzivov in ni bilo nič izspostavljenega za njih. Čestitke pa mladim igralcem, saj so dokazali, da tudi “naturščiki” lahko dobro odigrajo svojo vlogo in so kos kameri . Čestitke Dinotu Hajderoviću, ker mu je uspelo priti v igralsko zasedbo, kljub temu, da je bila starostna meja 23. let. V resnici jih je imel 33.let, vendar se je na avdiciji zlagal (beri: nikoli ni prepozno za doseganje svojih sanj). Glasba v filmu se zelo dobro prilagodi okolju in je zadovoljiva (Edo Maajka, Magnifico, Dubioza Kolektiv).
Večinoma je veliko nezadovoljnih gledalcev, ker niso dojeli sporočila fima ali pa so želeli nekaj več, ali pa kritizirajo zaradi tematike v filmu. Jaz menim, da je ta film zelo dober za slovenski prostor, vendar mislim, da vsi čakamo na takšen slovenski film, da mu bomo vsi lahko rekli, da je prava mojstrovina in nepozaben. Filmu dam oceno 7/10.

— Armin

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.