Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Čebelji film (podnapisi)

animirana akcijska komedija
Divji v srcu
Podnapisi
Na sporedu od: 20.12.2007, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Spike Feresten, Barry Marder, Andy Robin in Jerry Seinfeld
Radoživi Barry se po končani čebelji univerzi nikakor ne more sprijazniti z mislijo, da bo vse življenje zgolj nabiral med, zato prekrši najosnovnejše čebelje pravilo in se odpravi v mesto med ljudi. Po številnih nesporazumih se spoprijatelji s prijazno cvetličarko Vanesso, a kmalu zgrožen ugotovi, da so prav ljudje tisti, ki čebelam nenehno kradejo med. Odloči se tožiti človeštvo, kar ima usodne posledice tako za svet čebel, kot tudi za njegovo prijateljstvo z Vanesso.

  Izvirna zasedba Slovenska zasedba
Barry B. Benson Jerry Seinfeld Jernej Kuntner
Vanessa Renee Zellweger Nina Ivanič
Adam Matthew Broderick Janko Petrovec
Ken Patrick Warburton Primož Ekart

režija Steve Hickner Simon J. Smith
scenarij Jerry Seinfeld
Spike Feresten
Barry Marder
Andy Robin
scenograf Alex Mcdowell
glasba Rupert Gregson-Williams

Navodila za namestitev podpisov v e-pošto

Jerry Seinfeld je ustvaril "Čebelji film", komedijo, ki bo spremenila vse vaše predstave o čebelah.

Svet teh pridnih bitij si oglejte skozi oči ene od njih, Barryja B. Bensona (Jerry Seinfeld). Čebelček, ki se je ravnokar izšolal, od življenja pričakuje več kot le neizogibno kariero, ki čaka vse čebele delavke v Panjorku - predelava medu v Sladexu. Barry izkoristi priložnost in se poda iz panja, kjer ga čaka svet, kakršnega si ni upal niti predstavljati. Ko sreča cvetličarko Vanesso (Renée Zellweger), prekrši prvo čebelje pravilo in jo ogovori. Hitro se med njima splete prijateljstvo in Barry spozna, kako živijo ljudje. Ko vidi, da lahko v trgovini vsak kupi med, je zgrožen. Kako si ljudje drznejo krasti sadove mukotrpnega čebeljega dela in z njimi celo služiti? Ogorčen nad tako nesramnostjo se odloči maščevati - človeški rod bo čisto po ameriško tožil.

O produkciji

Jeffrey Katzenberg, predsedujoči DreamWorks Animation, se je več kot desetletje trudil, da bi slovitega komika Jerryja Seinfelda pritegnil v svet risanega filma. Seinfeldov polni urnik - snemanje serije, številne turneje in očetovstvo - je bil kriv, da komik ni niti pomislil, da bi se podal še v te vode. Poleg tega ni nikoli naletel na primerno temo, ki bi ga premamila. Dokler nekega dne ni večerjal s Stevenom Spielbergom in bolj kot ne po naključju se je porodila zamisel. V trenutku neprijetne tišine, je omenil povsem spontano zamisel o filmu o čebelah, ki bi ga poimenoval "Bee Movie" - namigujoč na oznako za drugorazredne Hollywoodske filme. Spielbergu je bila zamisel že v prvem trenutku všeč. Poklical je svojega partnerja Katzenberga, ki je že naslednje jutro poklical Seinfelda in mu povedal, naj začne pripravljati film. "Takoj sem moral začeti," se spominja Seinfeld. "Jaz pa nisem imel niti pametne zamisli. Imel sem samo naslov, nič drugega. Še dobro, da se je vse srečno izteklo."

Prvovrstna ekipa

Producentka Christina Steinberg ("National Treasure") pravi, da je bil pravi dar imeti Seinfelda za krmilom te ladje. Čeprav je na trenutke mislil, da bo filmskim ustvarjalcem samo oddal scenarij in prišel odigrat svoj del besedila, se je nazadnje dobesedno preselil v studio in tam prebil vsaj osem ur vsak dan. Animatorji so bili navdušeni, saj tako ob sebi niso imeli le glavnega igralca, temveč tudi enega od avtorjev, ki jim je odigral vsako vrstico, dvakrat dnevno je imel nastop, iz katerega so se animatorji učili, ga spoznavali in prodirali vse globlje in globlje v njegov lik in dušo samega filma.

Glej, kdo se oglaša

Človeška kultura in civilizacija se neprestano spreminjata in razvijata, čebelja pa se ni bistveno spremenila že zadnjih 27 milijonov let. Rodiš se, greš v šolo, diplomiraš, delaš in umreš. No, saj na prvi pogled ne zveni precej drugače od človeškega življenja, obstaja pa ena bistvena razlika - ljudje med potjo lahko sprejemajo različne odločitve, čebele pa ne. V Panjorku, kjer obstaja samo ena vrsta dela, se čebela odloča samo enkrat v življenju, in sicer takrat, ko mora izbrati službo v enem in edinem podjetju, ki proizvaja en in edini izdelek - med. Ko čebela izbere službo, ni poti nazaj. Do smrti jo opravlja. Ni menjave delovnih mest. Ni napredovanja. Ni dopusta. Ni prostih dni. Ni odpovedi. In za Barryja se vse to skupaj sešteje v - NI GOVORA!

Ko mu uspe skupaj z medenimi facami, ki edini smejo zapustiti panj, pokukati izza šestkotnih medenih sten panja, Barry doživi pravo razodetje. Po nekaj neprijetnih doživetjih sreča Vanesso in ko ga dekle reši, se ji iz olike zahvali. S tem pa začne spreminjati prihodnost celega planeta.

Ker je od nekdaj oboževal Renée Zellweger, je Seinfeld za vlogo Vanesse takoj pomislil nanjo. Po nekaj telefonskih pogovorih sta se kočno lahko srečala iz oči v oči na newyorški premieri risanke "Shark Tale," kjer je sedel tik ob njej. (Ni še povsem dokazano, vendar obstaja sum, da je imel Katzenberg prste pri določanju sedežnega reda.)

Zasedba Čebeljega filma je bila deležna izjemnega razkošja, ki sicer ni v navadi pri animiranih filmih. Običajno vsak igralec ločeno posname svoje besedilo, tokrat pa je bil Seinfeld prisoten na vseh snemanjih vseh vlog in pogosto so dialoge snemali v dvoje. Snemanje je potekalo kot resnična živa igra. To jim je dajalo veliko več ustvarjalne svobode in omogočilo prikrojevanje besedila, da je bil rezultat res več kot samo zadovoljiv.

Barryjevega najboljšega prijatelja Adama igra Jerryjev najboljši prijatelj Matthew Broderick, s katerim še nikoli nista sodelovala, ker sta pač na različnih straneh zabavne industrije. Tokrat sta dobila odlično priložnost združiti prijetno s koristnim in njuno osebno prijateljstvo proseva tudi iz filma.

Za dodatno zabavo že med samim snemanjem so poskrbeli tudi John Goodman v vlogi glavnega zlikovca v filmu, odvetnika Montgomeryja, Chris Rock, ki je s svojimi noro smešnimi improvizacijami poskrbel, da so vlogo komarja Lososesa razširili in ji dali večjo težo, ter seveda Patrick Warburton, ki si ga je Jerry že od samega začetka nastajanja filma želel videti v vlogi postavnega, ampak precej zabitega Vanessinega prijatelja Kena, ki si skrivaj želi postati še kaj več, kot samo njen prijatelj. Warburton je vlogo z veseljem sprejel, s tem pa povzročil kar nekaj težav vsej ekipi, saj so morali njegova snemanja precej podaljšati, predvsem zato, ker se je ekipa ob skoraj vsakem njegovem stavku valjala od smeha in se je zato snemanje krepko zavleklo. Producentka se je zato znašla v vlogi policistke v studiu. "Pogosto sem jih dobesedno vlekla na noge, ko so se zvijali in krohotali. Vendar sem morala poskrbeti, da smo posneli vse besedilo. Šele potem sem jim dovolila, da so se spet prepustili krohotu. Rezultat tega pa je bil kup odličnega materiala, iz katerega bi lahko naredili še en cel film."

O igralcih

Jerry Seinfeld (Barry B. Benson): The Thing About My Folks (2005), A Uniform Used to Mean Something... (2004), Pros & Cons (1999), The Ratings Game (1984),

najbolj pa je znan po nastopih na TV v serijah "Seinfeld", "Dilbert", "Saturday Night Live", "One Night Stand", "The John Davidson Show", "Benson"

Renée Zellweger (Vanessa): Miss Potter (2006), Cinderella Man (2005), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004), Shark Tale (2004), Cold Mountain (2003), Down with Love (2003), Chicago (2002), White Oleander (2002), Bridget Jones's Diary (2001), Me, Myself & Irene (2000), Nurse Betty (2000), The Bachelor (1999), One True Thing (1998), A Price Above Rubies (1998), Deceiver (1997), Jerry Maguire (1996), The Whole Wide World (1996), The Low Life (1995), Empire Records (1995), The Return of the Texas Chainsaw Massacre (1994), Love and a .45 (1994), 8 Seconds (1994), Reality Bites (1994), Dazed and Confused (1993)

Matthew Broderick (Adam Flayman): Then She Found Me (2007), Deck the Halls (2006), The Producers (2005), Strangers with Candy (2005), The Last Shot (2004), The Stepford Wives (2004), Marie and Bruce (2004), You Can Count on Me (2000), Inspector Gadget (1999), Election (1999), The Lion King II: Simba's Pride (1998), Walking to the Waterline (1998), Godzilla (1998), Addicted to Love (1997), Infinity (1996), The Cable Guy (1996), The Road to Wellville (1994), Mrs. Parker and the Vicious Circle (1994), The Lion King (1994), The Night We Never Met (1993), Out on a Limb (1992), The Freshman (1990), Glory (1989), Family Business (1989), Torch Song Trilogy (1988), Biloxi Blues (1988), Project X (1987), Ferris Bueller's Day Off (1986), On Valentine's Day (1986), 1918 (1985), Ladyhawke (1985), WarGames (1983), Max Dugan Returns (1983)

Patrick Warburton (Ken): Underdog (2007), I'll Believe You (2006), The Wild (2006), Chicken Little (2005), Rebound (2005), The Civilization of Maxwell Bright (2005), Home on the Range (2004), Bob Steel (2004), I'd Rather Be in Philadelphia (2003), Men in Black II (2002), Big Trouble (2002), Run Ronnie Run (2002), Joe Somebody (2001), Dirt (2001), Camouflage (2001), The Emperor's New Groove (2000), The Dish (2000), Scream 3 (2000), The Woman Chaser (1999), American Strays (1996), Dickwad (1994), Scorchers (1991), Master of Dragonard Hill (1989), Dragonard (1987), televizijski gledalci pa ga poznajo predvsem iz serij "Family Guy", "NewsRadio" in "Seinfeld"

O ustvarjalcih

Simon J. Smith (režija) je sodeloval kot animator in snemalec pri risankah Antz in Shrek. Režiral je tudi Shrek 4-D. Pred prihodom v DreamWorks je sodeloval kot vodja računalniške grafike pri televizijskih reklamah za Nike, Hondo, Volvo in VW Polo.

Steve Hickner (režija) je eden najuspešnejših ustvarjalcev animiranega filma. Kot režiser je debitiral s filmom The Prince of Egypt, v različnih drugih vlogah pa je sodeloval tudi pri filmih Shark Tale, Over the Hedge, We’re Back! A Dinosaur’s Story, Balto, An American Tail: Fievel Goes West, The Little Mermaid, The Black Cauldron, The Great Mouse Detective in Who Framed Roger Rabbit.

Komentarji

10.11. 2007 ob 8:15 zvezdica

po dolgem času spet ena risanka. not bad, bi se lahko reklo, pač čebelji svet ki "funkcionira" kot podjetje v svetu ljudi. proti koncu risanke pa so producenti po moje malo pretiravali, ker pač čebele govorijo jezik ljudi?!? zgodba nasplošno pa ni slaba.

— liones
14.11. 2007 ob 16:24

Pa ne že spet samo sinhronizacije, prosim ...

— rina
20.11. 2007 ob 16:56

Nvem zakaj mora bit pr vsakemu filmu v slovenščino prevedenemu. glavni igralec ki posoja glas Jernej Kuntner. Drgač upajmo da bo vredi.

— nejc
6.12. 2007 ob 16:56

zgodba je v redu, čeprav če delajo "risanke" za odrasle naj naredijo kot je treba in ne preveč otročje :)

— lol
13.12. 2007 ob 12:44

Jernej Kuntner je pravi glasovni maestro! Homer, Jerry, Sid... Ali pa je to samo on in njegova sinhronizatroska mafija? Kuntner + Grims =Sinhronizirana Slovenija = SS. Tako je s tem.

— Jernej Kuntenr
15.12. 2007 ob 0:57

TO JE HUD RISANIFILM
SJ JE tud HUD TA DEMO IGRCA PA ZAKAJ JE SPLOH RISAN FILM

— MIHA
29.12. 2007 ob 23:41

zanimivo

— ______
30.12. 2007 ob 0:20

fulllllllllllllllllllll dober film. pomojem najboljsi vseh casov.vanessa je bla zlo leeeeeeepppppppaaaaaaaaa........

— natka
1.1. 2008 ob 12:33

Mene pa zanima, od kdaj samčki čebel (torej troti) nabirajo med ?!?

— Ahill
4.1. 2008 ob 16:25

5.1.2008 OB 18.55 TA FILM JE NAJBOLJŠI NA SVETU KULLL

— NIKA 5.1.2008OB 18.55
4.1. 2008 ob 16:38

TA FILM JE NAJBOLJŠI NA SVETU ...KULLL IN SEVEDA IGRALCEV ČESTITKE NIKA OCENA BI BILA VSE KAR JE MOŽNO

— NIKA
4.1. 2008 ob 16:51


ta film je najboljši na svetu .sploh pa te čebele so kulske.kullgledala sem ga takrat ko mi je bilo zelo zelo dovgčas. ko sem prišla iz filma sem bila zelo dobre volje ta film me je tako nasmejav in ni mi bilo več dovgčas.čestitke seveda igralcev ki so tako dobro igrali vaša NIKA

— nika hočevar
4.1. 2008 ob 22:05

ta film je kr en sploh ne vem zakva je film mesca!

— You Suck!
6.1. 2008 ob 5:57

ei kok je tu carsi filmi kt drugi no u bistvu risanka .....kolosej je carski.........wiii

— vannessa
8.1. 2008 ob 19:50

FILM ŠE NISM GLADALA AMPAK PO VSEH REKLAMAH K SM JIH VIDLA O TEM FILMU SO BILE FUL DOBRE. FILM JE PO MOJEM KUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— SARA LEŠČANEC
30.1. 2008 ob 14:54

Super risanka. ;) Sam so se mi zasmilile čebelice, ko morejo celo življenje enako delo opravljati. Drgač pa vse super res.

— Samy
29.2. 2008 ob 0:00

Super risanka, zelo poučna.

— Ksenija
26.1. 2009 ob 0:00

ej a ves da sm ta film ze gledu!!!!!!!

— matic
23.6. 2009 ob 18:31

film je ful porno!

— tiček
26.11. 2009 ob 15:10

ali je slovensko?

— manja
13.12. 2009 ob 10:00

FILM JE DOBER LE PREKRATEK JE.

— ALEN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.