Kolosej
Film distribucije Cenex

Casanova

romantično-erotična kostumska komedija
Delno resnična zgodba o izrečenih lažeh, izgubljeni kreposti in najdeni ljubezni.
Na sporedu od: 16.2.2006, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Jeffrey Hatcher, Kimberly Simi
Režija: Lasse Hallstrom
Zgodba o enem najbolj razvpitih osvajalcev ženskih src je pod režijsko taktirko Lasseja Hallströma (Ladijske novice, Čokolada, Hišni red) znova zaživela na velikem platnu. Toda tokrat se Casanova (Heath Ledger) znajde pred največjim izzivom v svojem življenju, saj skuša osvojiti srce Francesce Bruni (Sienna Miller), najbolj strastne pisateljice tistega časa in hkrati ubežati surovemu inkvizitorju Pucciju (Jeremy Irons), ki mu streže po življenju.

Kratka vsebina

Benetke 18. stoletja - bil je legendarni pustolovec, čigar ljubezenski podvigi so skozi stoletja navdihovali nešteto ljubimcev. Ona je bila najbolj virtuozna pisateljica svojega časa, ki je čakala, da bo našla tistega edinstvenega moškega s pristnim razumevanjem treznosti in strasti. Ko Giacomo Casanova (Heath Ledger) odkrije Francesco Bruni (Sienna Miller), končno sreča sebi enakovredno ljubezensko partijo in podleže edini ženski, ki ni klonila pred njegovimi čari... dokler ji ne dokaže, da je edini moški, vreden njenih romantičnih idealov.

S Casanovo je Lasse Hallström (Hišni red, Čokolada) ustvaril ostro, sofisticirano sodobno komedijo na podlagi legende o Giacomu Casanovi, renesančnem vohunu, vojaku, pisatelju, filozofu in pustolovcu, razvpitem ljubimcu žensk. Čeprav so o Casanovinem življenju in ljubeznih pripovedovali že številni filmi, še nikoli ni bil prikazan tako zelo človeško: zmeden, ker mu je ženska ukradla srce, poskuša postati boljši mož na njemu lastni premeteni način.

Film je doslej najbolj zabavno in prikupno režiserjevo delo, prav tako pa je igriva analiza brezčasnih konfliktov med zatajevanjem in čutnostjo, krinkami in identiteto, poželenjem in ljubeznijo.

Ključna vizija za film je bila posodobitev zgodbe: ta naj bi bila pristna v čustvenih in vseh ostalih pogledih ter takšna, da bi se z njo lahko poistovetilo tudi sodobno občinstvo. Scenaristi so si dali duška in tako je nastal Casanova, ki se razlikuje od znanega mita. Še vedno je samozavesten, bister in čeden upornik, hkrati pa ranljiv mož, ki preganja svojo ljubezen, medtem ko inkvizitor škof Pucci (Jeremy Irons) preganja njega. Ujet v vrtinec krink, dvobojev, prevar in ljubezenskega poželenja, Casanova spoznava bistveno razliko med omamnostjo osvojitve in močjo prave ljubezni.

Mečevalec, umetnik, genij in nori zaljubljenec: kako najti Casanovo 21. stoletja

Za vse veke vekomaj je postal znan kot največji ljubimec na svetu, ampak Casanova je bil veliko več kot to. Znan po svojem ostremu umu in pogubni duhovitosti, je bil med drugim pravnik, vojak, čarodej, pisatelj, filozof in nadarjen športnik. Vse to je samo še pripomoglo k njegovemu slovesu, da se mu ženske ne morejo upreti in da se ne zmore ustaliti samo z eno osebo.

Najti igralca, ki bi utelesil vse Casanovine najbolj izjemne lastnosti - in jim nato dovolil razpasti v najbolj ključnih trenutkih zlomljenega srca, ko je nakazano, da se trudi postati boljši mož s pomočjo pristne ljubezni - je bil izziv za filmske ustvarjalce. Na začetku so iskali igralca v tridesetih ali štiridesetih, ki bi lahko prikazal čustva nekoga, ki je marsikaj doživel in ki je ljubil veliko lepih žensk, ki pa hkrati začenja čutiti, da bi se morebiti veljalo ustaliti. A ko so videli precej mlajšega Heatha Ledgerja, se je vse v trenutku spremenilo. "Heath je vstopil v sobo in on je bil Casanova," se spominja Betsy Beers. "Šlo je za eno tistih neverjetnih stvari. Bil je zabaven, očarljiv in zelo, zelo zapeljiv. Bil pa je tudi eleganten in precej ranljiv."

Leslie Holleran nadaljuje: "Morda smo si res predstavljali malce starejšega moškega, ampak dejansko se je izkazalo, da je bilo bolj romantično in zapeljivo najti nekoga, ki je seksi, da dol padeš, poln vražje duhovitosti in zabave, tak, kakršen je Heath. Heath na pretanjen način prikaže čutno in ne toliko seksualno naravo Casanove."

Casanovina dediščina: kratka zgodovina legende

Casanova Lasseja Hallströma se podaja na neznan teritorij, saj se romantični junak zaljubi v žensko, ki ga zavrne, hkrati pa se film pokloni pestrosti Casanovine dediščine. Bil je predmet številnih romanov, iger in filmov in je postal eden najbolj brezčasnih sodobnih mitov. Bil pa je tudi mož iz mesa in krvi z neverjetno, resnično preteklostjo - vohun, vojak, diplomat, pisatelj in pustolovec, ki je postal sinonim življenja s polno paro. Njegovi spomini so ne le zabavna pripoved o njegovih romantičnih podvigih, so pa tudi fascinantna podoba obdobja renesanse in človeka, ki je potiskal meje človeških izkušenj do najbolj poživljajočih ekstremov.

Kdo je bil pravi Casanova? Nekaj podatkov:

  • Giacomo Casanova se je rodil leta 1725 v Benetkah. Njegov oče je bil igralec, mati, ki je po svoji lepoti slovela po vsej Evropi, prav tako.
  • Čeprav je bil bolehen otrok, ki je kar naprej krvavel z nosa, se je govorilo, da je odraščal med močnimi ženski, ki so lepo skrbele zanj in ga očarale.
  • Že zgodaj je pokazal svojo sijajnost. Študiral je na univerzi v Padovi in se vpisal v semenišče, da bi postal duhovnik, vendar so ga izključili zaradi škandaloznega obnašanja in ljubezenski afer. Iz prava je doktoriral leta 1742.
  • Leta 1744 je v Rimu Casanova postal tajnik kardinala Acquavive, dokler ga ni škandal spet prisilil, da je odšel iz mesta. Nazadnje se je vrnil v Benetke.
  • Casanova je delal kot violinist, duhovnik, tajnik in vojak v več državah. Je tudi ogromno pisal, objavljal igre, romane, poezije in pamflete, čeprav je njegovo najslavnejše delo njegova epska avtobiografija History of My Life.
  • Leta 1749 je Casanova spoznal svojo prvo veliko ljubezen, Henriette, o kateri je zapisal: "Ljudje, ki so prepričani, da ženska ne more vseh 24 ur enako zadovoljevati moškega, še niso srečali Henriette." Zapustila ga je zlomljenega srca.
  • Vrsto let ga je preganjala inkvizicija. Leta 1755 so Casanovo aretirali zaradi čarovništva in zasegli vse njegove rokopise. Za pet let so ga poslali v grajski zapor, vendar je spektakularno pobegnil in se znašel v Parizu, kjer so ga pozdravili kot zvezdnika. Potem ko je tam obogatel z loterijo, je nadaljeval s pustolovščinami po Evropi.
  • Casanova je umrl 4. junija 1798 na svojem gradu v Dux, ki se danes nahaja na Češkem. Po smrti je postal še slavnejši kot simbol goreče romance in obsedenosti z ljubeznijo
  • Med filmi, ki so jih posneli o Casanovinem življenju in ljubicah, so Casanova Alfreda Deesyja iz leta 1918, Loves of Casanova Alexandra Volkoffa iz leta 1927, komedija Boba Hopa iz leta 1954 Casanova's Big Night, Casanova '70 z Marcellom Mastroiannijem in Casanova Federica Fellinija iz leta 1976 z Donaldom Sutherlandom.

O igralcih

Heath Ledger (Casanova) je kariero začel v gledališču. Nato je presedlal na avstralsko televizijo in posnel nadaljevanke Clowning Around, Bush Patrol, Corrigan, Ship to Shore ter Home and Away. Nastopil je tudi v več neodvisnih filmih, na primer Black Rock, Paws in Two Hands.

Leta 1997 je nastopil v prvi ameriški nadaljevanki Roar. Od takrat je posnel filme 10 razlogov, zakaj te sovražim, Patriot, Štiri peresa. Vitezova usoda, Bal smrti, Gospodarji Dogtowna, Gora Brokeback, Brata Grimm in Candy.

Sienna Miller (Francesca Bruni) se je uveljavila z BBC-jevo komedijo Bedtime in požela številne pohvale za nastop v ameriški nadaljevanki Keen Eddie. Na velikem platnu je bila videna v Layer Cake in Alfieju.

Jeremy Irons (škof Pucci) je kariero začel v gledališču, med njegovimi številnimi filmi pa Moonlighting, Betrayal, Swann in Love, The Mission (Misijon), The French Lieutenant's Woman (Žena francoskega poročnika), Danny, Champion of the World, Dead Ringers, Reversal of Fortune (za vlogo je dobil oskarja in zlati globus), Kafka, M. Butterfly, The House Of The Spirits (Hiša duhov), The Lion King (Levji kralj), Die Hard With A Vengeance (Umri pokončno brez oklevanja), Stealing Beauty, Chinese Box, Man In The Iron Mask (Mož z železno masko), Lolita, And Now...Ladies and Gentleman, The Time Machine (Časovni stroj), Callas Forever, Last Call, Beneški trgovec, Kingdom of Heaven (Nebeško kraljestvo).

Med njegovimi televizijskimi nastopi je najbolj znan tisti v nadaljevanki Vrnitev v Brideshead.

Režiral je film Mirad.

O režiserju

Lasse Hallström: njegov zadnji film je bil An Unfinished Life. Leta 2002 je dobil zlatega berlinskega medveda The Shipping News (Radijske novice). Režiral je tudi filme Chocolat (Čokolada), The Cider House Rules (Hišni red), My Life As A Dog (zlati globus za najboljši tuji film), Once Around, What's Eating Gilbert Grape (Kaj žre Gilberta Grapa), Something to Talk About (Čenče).

Kariero je začel na televiziji na rodnem Švedskem. Režiral je tudi glasbene videospote, med drugim za skupino ABBA. Bil je tudi režiser in montažer ABBA: The Movie. V domovini je od takrat režiral še več filmov, na primer A Lover And His Lass, Father To Be, Happy We ter The Children Of Bullerby Village po knjigah Astrid Lindgren.

Komentarji

16.1. 2006 ob 0:54

morm nujno ta movie videt... pomoje bo kr ok :D

— Kaja
6.2. 2006 ob 13:59

jaz sem ga že gledala,in je ful mega.

— leycika
7.2. 2006 ob 8:22 zvezdica

Film je odličen,tako kot je napisano, ful dober za zaljubljence saj ti vlije mnogo lepih občutkov!!! ZAUPAJ,POGLEJ IN BODI PRESENEČEN

— tomi
13.2. 2006 ob 13:36

svetovni film..vreden ogleda! ... ayde

— urška
15.2. 2006 ob 14:23

film je hud

— denis
15.2. 2006 ob 19:23 zvezdica

včeraj sva z možem gledala film v pričakovanju romantike in ne vem česa še,pa naju je kar malce razočaral.To je zame čista komedija,in tudi ljudje okoli naju so na koncu komentirali,da to pa res ni film za valentinovo.Za mene bi bil prej skoraj Gejša,čeprav je na trenutke žalostno.

— tjaša
18.2. 2006 ob 18:32 zvezdica

Film se mi zdi zelo dober, saj se v njem pokaže, kar si res ženske želijo -sposobnega, iznajdljivega, vsem ženskam strast vzbujajočega moškega! ( žvem da tega ne bo potrdila nobena ženska) Sam kaj bi ženske brez dobrih ljubimcev, kot je Casanova!?!

— Aleš
18.2. 2006 ob 21:42 zvezdica

film res vreden ogleda...romantičen, zabaven pa še punce...heatha ledgerja n smete zamudit.kr sapo uzame...vsaj men jo je...same pejte pa prevert pa boste vidle! pozdravčke usem

— kitty
19.2. 2006 ob 13:12 zvezdica

Film ni izpolnil nobenih mojih pričakovanj. To naj bi bila romantična komedija ampak razen dveh kratkih smešnih prizorov in malo romantike ta film tem žanrom sploh ne ustreza. Film nima nobene napete zgodbe in predstavlja skoraj dve uri dolgčasa. Res porazen film.

— Johan
19.2. 2006 ob 21:03 zvezdica

film me je popolnoma prevzel.gledala bi ga pa gledala pa gledala.no prvi razlog zakaj sem sploh šla gledat film je bil HEATH, ker mi je ful všeč.pa trailere sem gledala in mi je blo zanimivo, smešno, luškano <3.zato sem potem šla gledat.res vredno ogleda če mene vprašaš.film je "globok" za moje pojme sploh na koncu! :) .marko- zlo neumesna izjava :S

— //*//
20.2. 2006 ob 12:35 zvezdica

Film je nabolj smešen kar sem ga kdaj videla, zato si res zasluž petico. Pa tud igralc je ta pravi, saj imaš res pravi občutek, da je on pravi casanova. Če je bil tak kot heath ledger, me ne čudi, da so bile beneške ženske popolnoma podivjane. jaz bi bila.

— maja
20.2. 2006 ob 12:39

nisem ga še gledav ampak je ziher ful super

— matej
20.2. 2006 ob 18:57

smeha polna skleda...prov paše za večerno sporstitev.všeč celo tistim,ki tega žanra filmov ne gledajo

— plus
21.2. 2006 ob 13:35

Ja tkole je.najprej mi je blo full bed da morm it ta film gledat...ampak pol je blo pa tok hudo da konc! Eden iz med bolsih filmov u zadnem casu v Koloseju.VREDNO OGLEDA

— mojstermiha
21.2. 2006 ob 16:28

no jszt bi tko rekla fuj fuj fuj sm bl za realnost!

— andrea
21.2. 2006 ob 18:55

ma ta film je ena sama OSLARIJA! .ma kdor misl it fil gledat, vam raj povem da ne it, k se boste dolgočasl! KR NEKI

— hijena
22.2. 2006 ob 16:22

ta film je res nekaj zelo dobrga! Priporočam vam, da si ga ogledate!!!

— ana
22.2. 2006 ob 16:38

aleš ti mislš d si casanova? film je uredu ni pa nevem kakšna romantična komedija. tut mene potegnejo bl trilerji k je treba mal razmišlat zravn res pa je d naših kinih res dobro dobrga filma ne mormo prčakvat.

— žverca
23.2. 2006 ob 10:16

ej casanova je zakon nujn si ga mors ogledat torej se vidva tm cawcy

— masa
24.2. 2006 ob 15:00

Film je točno po okusu, vse se prepleta, vedno zanimivo in napeto, pustolovščine in smeha ne manjka. Film je enkraten.

— Barbara
25.2. 2006 ob 13:24

Aleš..naj te razočaram..takšnih žensk, ki potrebujejo to kar pišeš je ekstremno malo! (upam, da te nisem preveč razočarala- tebe in tvoj ego!)... glede filma pa...morem rečt, da me je res razočaral..verjetno sem pričakovala preveč od moškega alias "casanova"

— julija
26.2. 2006 ob 14:04 zvezdica

Casanova zagotovo ni nek ful hud filmski dosežek, vendar pa vsebuje vse elemente lahkotne, sproščujoče romantične komedije, primerne za deževno nedeljsko popoldne. Heath in Sienna sta odlična, prav tako Lena Olin in Oliver Plat, da Jeremy Ironsa niti ne omenjamo... težko si predstavljam boljše igralce za te vloge. Skratka, zelo zabaven, prisrčen, simpatičen filmček, vreden ogleda. Ocena: 9/10

— Lenča
27.2. 2006 ob 9:46 zvezdica

Film je pravi balzam za dušo. Polepša ti dan oz. večer in še prihodnji dan ... Glavni igralec je božanski...film je čudovit, želela sem si potovati nazaj v tisti čas v Benetke...sploh če bi me tam res čakal Casanova.:)

— sonja
27.2. 2006 ob 14:07 zvezdica

Tako slabega filma že dolgo nisem gledala, film nima prav nobenega elementa, zaradi katerega bi bil film vreden ogleda. Ob filmu si lahko samo jezen ,da si ga sploh šel gledat. Običajno me intuicija vodi in se redkokdaj zmotim, ob tem filmu pa res nisem začutila prav ničesar. Film mora imeti rdečo nit in saj neke vreste inteligence.. Ne priporočam ogleda.

— vera
27.2. 2006 ob 21:00

ta film je najbolsi kar sem jih gledala v zadnjem casu! igralci pa igravke so res zakoon!!! film si zasluzi sisto desetko! res je vreden ogleda1

— cista desetka
2.3. 2006 ob 20:46

morem povedat da mi je biu film full všeč priporočam ga vsem k majo radi romantične filme :DD

— anna
3.3. 2006 ob 13:53

tok dobrga filma že dolg nism vidu. vsem ga priporočam.

— ha
3.3. 2006 ob 17:20

film je porazen,totalno razkazovanje in flirtanje. beden dolgčas,ki ga priporočam samo ženskam,ki imajo tenko dušco.

— peter
5.3. 2006 ob 9:50

ko sem si ogledala film je bil zelo dober všeč mije bilo da so nosili drugačne obleke kot danes

— erna
7.3. 2006 ob 8:19

Ful dober film,ful fajni igralci-igralec ;) SE VIDMO V KINU!!! pa pa

— limonca
7.3. 2006 ob 16:09

ej men je biu pa film toook hud tka dobra love komedija sam ne preveč pocukrana.edini ljubezenski film k mi je biu do zdj ušeč

— miijaa
12.3. 2006 ob 13:53

glede na to da je to erotičn film bi lahko blo več erotike v tem filmu pa je sploh ni blo...

— kr ena
12.3. 2006 ob 19:22

Film je itak "bad"... Ampak kakšen film o Casanovi je to, če v njem ni niti enega poštenega seksa :-)

— Mark
14.3. 2006 ob 21:22

Film je 1A!!!Punce,vreden ogleda pa igralc je seksi! Ne sam njegov obraz in telo,karakter in šarm ga naredita še bolj hot! Zgodba je zanimiva in super predstavljena,se fajn nasmejiš.Našo mnjenje je še, da to ni ravno film,ki ga greš gledat s fantom,ampak je bolš, če greš s puncami in vmes še kaj pokomentiraš...O,ja!

— 3 gospodične
14.3. 2006 ob 21:25

Aleš,prav maš!Mi potrjujemo tvojo izjavo!Katera sodobna emancipirana ženska pa si ne želi moškega, ki ji ji zna ustreči na vse možne načine!O,ja!

— 3 gospodične
15.4. 2006 ob 18:53

Kako lahko rečete da film nima prave vsebine... Res je najbolši film. D best!! Pa Heath Ledger...kjutt!

— Ana
4.11. 2006 ob 20:17

Men je bil film tut všeč, kirmu pa ni bil pa pač ni treba pokvarit vsega ostalim

— 1r15
18.11. 2006 ob 23:39

film je odličen! poln je zanimivih zapletov in ima res lep konec. meni je bil zelo všeč, še posebej odličen se mi je zdel casanova oz. heath ledger...

— tinchy__
1.12. 2006 ob 12:18

Film se si ogledala skupaj s dvema prijateljicama in sestro ter vse smo bile nad njim navdušene, še posebej pa nad igralcem Heath Ledgerjem.

— odličen film
4.1. 2007 ob 18:37

film je res eden od boljših kar sem jih videla.-Takoj ko ga vidiš te pritegne. Film je res prava mešanice komedije, romance in drugih žanrom. Svoj poseben čar filmu da tudi Heath Ledger, ki je več kot primeren za to vlogo.(njami).Torej to ve film ki ga priporočen vsem

— 00kate00
29.8. 2008 ob 9:51

ta film j full dobr res svaka vm čast tudi igralci ful dobru igrajo svoje vloge !

— voukec
12.2. 2010 ob 19:39

Ja torej, je leto 2010, in rekla bom le: film je dosegel vrhunec, v kamniku se govori samo še o njem... kaj je rebelde???? saj ni važno.............. hej ti!!! si gledal casanovo?

— o
13.1. 2012 ob 14:25

tale zadnji komentar, casanova je film kot film, nič posebnega.. všeč ti je če si romantičen in zabaven človek:)

— haha:)
19.7. 2016 ob 18:31

Film sem si ogledala na televiziji. Bil je THE BEST!
Še posebej mi je bilo všeč to da ni bil kot drugi filmi ampak je bila zgodba malo drugačna.

— <3 <3 <3 <3
19.7. 2016 ob 18:32

shtqhtr

— ujpfvh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.