Kolosej
Film distribucije Cenex

Čarovnikov vajenec

akcijska komična dogodivščina
Od režiserja in producenta filmov Zaklad pozabljenih
Podnapisi
Na sporedu od: 16.9.2010, Kolosej Ljubljana
16.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 49min / 109min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Matt Lopez, Doug Miro, Carlo Bernard, Lawrence Konner in Mark Rosenthal
Režija: Jon Turteltaub
Režiser filmov Ledene steze in Zaklad pozabljenih predstavlja nepozabno avanturo, v katero se po srečanju s starodavnim čarodejem Balthazarjem zaplete nič hudega sluteči mladenič Dave. Balthazar, učenec slavnega maga Merlina, skuša ustaviti zlobnega coprnika Horvatha, ki želi znova obuditi strašno čarovnico Morgano. Toda edini, ki lahko ustavi temne sile, je nerodni Dave, ki postane Balthazarjev vajenec. Preko številnih pustolovščin Dave spoznava svoje moči, toda pred končnim spopadom mora najprej najti zaupanje v svoje sposobnosti.
Brez čarovnije ne gre…

Zgodba o čarovnikovem vajencu je vzburila domišljijo nekaterih velikih filmskih imen – od Nicolasa Cagea, Jona Turtletauba, do Jerryja Bruckheimerja in vodilnih ljudi pri produkcijski hiši Walt Disney.

Vse pa se je začelo s pesmijo Der Zauberlehrilng Johanna Wolfganga von Goetheja, velikega nemškega pesnika, pisatelja, misleca in naravoslovca. Napisal jo je leta 1797 in obsega 14 kitic, pripoveduje pa jo sam vajenec, ki ga je njegov mojster prepustil lastnemu znanju in izkušnjam, ta pa, namesto da bi ponižno vadil in pilil svoje znanje, začne takoj arogantno izvajati najtežje čarovniške trike. Stari metli ''ukaže'', naj se ovije v cunje, naj ji zraste glava in dve roki in naj mu z vedrom nanosi vode za njegovo kopel. Živa metla pa ne napolni le kadi, marveč vse posode, skodelice in kozarce do zadnjega in še čez, kajti vajenec je pozabil čarobne besede, s katerimi bi metlo ustavil… Kajpada je povzročil hudo poplavo. Vajenca reši zadrege njegov mojster, ki metlo pošlje nazaj v omaro in ji zabiča, da sme priti ven le tedaj, če jo pokliče njen pravi gospodar, izkušeni čarovnik.

Stoletje pozneje je pesem prelil v 10-minutno simfonično skladbo francoski skladatelj Paul Dukas. Doživela je takojšen uspeh in je priljubljena zlasti zaradi mogočnega marša metel v skercu, ki mu zob časa preprosto ne more do živega. Približno štiri desetletja pozneje je skladbo odkril Walt Disney in na njeno temo upodobil nesmrtno animirano priredbo za svojo Fantazijo; glavno vlogo čarovnikovega vajenca je ''zaupal'' nikomur drugemu kot miški Mikiju. Poleti 1937 je tedaj zelo mladi kralj animacije sam kosil v restavraciji na Beverly Hillsu in je povabil skladatelja Leopolda Stokowskega, naj se mu pridruži. Njuno poznejše sodelovanje je rodilo nekaj izjemnega. Malodane čarobnega …

69 let po premieri Fantazije so režiser Jon Turtletaub, producent Jerry Bruckheimer in ustvarjalci Walt Disney Pictures predstavili celovečerno igrano verzijo kratke animirane zgodbice o čarovnikovem vajencu. Njeno sporočilo je kratko in zabavno, a kljub temu brezčasno.

''Zgodba uči, da vse lenobne bližnjice, ko storimo nekaj na hitro in površno ter skušamo zadostiti svoji želji po uspehu prehitro, ne rodijo ničesar dobrega,'' trdi režiser Turtletaub. V resnici pa je filmsko prerojenje Čarovnikovega vajenca posledica Cageovega strastnega občudovanja Disneyjeve animacije. Producent Bruckheimer pa dodaja: ''Obožujem fantazijski in magični svet in možnost, da ga v vsej lepoti približam sodobni publiki, je zame največji izziv. Od nekdaj so mi bile všeč čarobne zgodbe in Čarovnikov vajenec je ena tistih, ki so brezčasne. Čudovito jo je bilo razviti v nekaj, kar je zvesto staremu jedru in je prenmeseno v moderni svet.''

Nastala je povsem nova zgodba, polna akcije in čaranja, vendar je v njej našla svoje mesto tudi slavna ''točka'' z metlami, ki je pravi poklon tisti iz animirane Fantazije.

Nicolas Cage igra Baltazarja Blakea, Merlinovega učenca in naslednika, ki se že stoletja trudi najti pravega merlinca, ki bi uničil zlobno Morgano in svet odrešil prežeče nevarnosti pred njo. Ta naloga mora biti opravljena, ne glede na čas in težave, ki so povezane z njo. Seveda ga najde in v filmu ga igra mladi hollywoodski up Jay Baruchel. Njegovo filmsko ime tokrat je Dave Stutler; je nor na fiziko, malce čudaški posebnež, ki veliko raje dela poskuse v opuščeni postaji podzemne železnice, kakor da bi se zabaval kot drugi ''normalni'' mladi ljudje. O igralcu ima režiser najboljše mnenje: ''Jay je nadvse nadarjen. Je bister, drzen in izjemen situacijski komik.'' Pred kratkim smo ga videli v vodilni vlogi v komediji She's Out of My League, v animirani uspešnici DreamWorksa How To Train Your Dragon pa je posodil glas Hiccupu Horrendousu Tretjem. Pripravlja se Johnny Klutz, v katerem bo igral glavno vlogo – ljubeznivo zgubo, ki je neobčutljiv za bolečino. Med njegovimi prvimi vlogami pa je bil z oskarjem nagrajena drama Clinta Eastwooda Punčka za milijon dolarjev. Na televiziji pa se je proslavil z vlogo v kanadski nanizanki Are You Afraid of the Dark? in pozneje še ameriškemu občinstvu v seriji Undeclared Judda Apatowa.

Maxim Horvat je bil nekdaj Baltazarjev najtesnejši prijatelj in Merlinov učenec, dokler ga temne sile Zla – Morgana in njeni – niso zvabili medse. Odtlej sta si z Baltazarjem zagrizena sovražnika, kakor sta bila prej tekmeca – ne le za Merlinovo, pač pa tudi za Veronikino naklonjenost. Maxima je upodobil ''večni'' hollywoodski negativec Alfred Molina. Spomnimo se ga kot ne povsem negativnega pašo v Perzijskem princu in prej še v številnih drugih filmih, med njimi v Spidermanu 2 in med prvimi v prvi pustolovščini Indiane Jonesa. Izjemen je bil v Fridi, drami Not Without My Daughter, My Family in številnih drugih. Veronica je Baltazarjeva ljubezen za vse čase (dobesedno) in tretja Merlinova učenka. Da bi rešila svojo ljubezen Baltazarja, je vsrkala Morganino dušo vase, kar jo je skoraj stalo življenja. Upodobila jo je italijanska igralka svetovnega slovesa Monica Bellucci. Rojena je v Umbriji, nikoli pa je ne bomo pozabili kot božanske in krhke Malene. Ameriško občinstvo je pritegnila v Coppolovi Drakuli, doslej pa je zaigrala v več uspešnicah: v Postreli jih s Cliveom Owenom, Sončevih solzah z Bruceom Willisom, Bratih Grimm Terryja Gilliama ter pred kratkim v izjemnem Private Lives of Pippa Lee Rebecce Miller ob Alanu Arkinu, Robin Wright Penn in Keanuju

Komentarji

1.7. 2010 ob 16:18

Po reklami zgleda film več kot dober ogleda.Akcije verjetno ne bo manjkalo , posebnih učinkov pa tudi.

— Harry
4.7. 2010 ob 1:09

ali lahko objavite manjši posnetek ker sem pozabila reklamo iz kina. tudi moja sestrična iz tujine si želi ogledati posnetek.

— VIP
6.7. 2010 ob 19:07

verjetni bo zelo zanimiu film... usaj naslov je.. :)

— štekarka
10.7. 2010 ob 15:40

komi čakam ta film zgleda prou zakon :D lohka bi ga dal mal prej, ampak kaj čmo :)

— lucky
10.7. 2010 ob 17:47

gde se vidi u kolko sati ima?

— Enes
15.7. 2010 ob 13:34

Ja, videt je fajn, sam se misla da bo po naslovu sodec film po knjigi Evalda Friserja Carovnikov vajenec, ki kul bukva.

— Cokolino
17.7. 2010 ob 18:49

Vsi traillerji so tule:

http://trailers.apple.com/

— alex
28.7. 2010 ob 15:46

A lahko vedno pridejo filmi k nam z 2mesečnim zamikom no!....

— Slunko
30.7. 2010 ob 14:50

ta filem bo več kot zakon! nikolas cage je pa najbolj cortkan na svetu!

— čarovnica
1.8. 2010 ob 15:19

Upam da bo fajn.

— Urska
10.8. 2010 ob 10:59

Glede filma nimam kaj reči, samo da bi bil lahko malo bolj mojstrsko podkovan, kakor se za čarovnike spodobi.

— peter
11.8. 2010 ob 19:05

v tem filmu je snemal akcijske prizore naš kaskader rok cvetkov.je v špici na imdb.ko sem gledal špico filma na imdb,sem opazu da je imel prste zraven,bravo cvetkov,da se stem ne hvališ kot drugi naši holivudski zvezniki ki so nula prot nemu

— tone
11.8. 2010 ob 19:15

kliknite zgoraj na imdb uradna stran filmske ekipe-boste presenečeni ko boste prebrali da nastopa kot stunt drajver tudi slovenski kaskader rok cvetkov.

— boris
15.8. 2010 ob 20:08

RES JE,CVETKOV JE CAR.........

— peter
16.8. 2010 ob 19:28

uaaa,Rok Cvetkov.faca je..

— mark
18.8. 2010 ob 13:04

Meni je on ful ful všeč,ker se ne preserava,,,,,,,,

— adeja
26.8. 2010 ob 21:16

ROK JE KUL,,,,,,,,,,,,,,,DORMEO

— DAVID
1.9. 2010 ob 18:57

O lej, nekdo je gledal serijo Dragon Ball. Prva slika (desno) deluje, kot, da fante obvlada ha-me-ha-me-ha.

— ---
3.9. 2010 ob 23:40

Meni je bil film ful všeč. Sicer ne maram Cageja, ampak v tem filmu je super dober. Vsebina je lahkotna, posebni učinkov teče preko. Na vsak način priporočam ljubiteljem žandra. Ko se pojavi v naših kinih, ga še pogledam enkrat.

— Frčefela
4.9. 2010 ob 15:57

Film sm že ene 10x gledal in se mi zdi odličen

— anonimen
5.9. 2010 ob 12:35

komaj čakam ( in gotovo nisem edini ), da film pride še v naše kraje, saj me zanima kako bo Nicolas Cage ponovno pokazal vse svoje igralske veščine in nas tako, kot ponavadi presenetil. Že naslov veliko pove o čem bo film govoril in tokrat bo to Čarovnikov vajenec. Kaj pa vem. Upam samo da bo bistvo zadeto, če pa ne pa tudi vseeno saj, mislim da je film vreden ogleda, da vidimo s čim nas bodo presenetili v tem filmu tudi ostali novi igralci in/ali, če se bodo skrili v senci glavnega igralca.

Bomo še videli :P Have fun and enjoy in movie :D

— radko
8.9. 2010 ob 14:50

upam da film ni preveč podoben harryju potterju če ne jih imam resno na sumu.
...................vseeno pa tut jaz tako kot vsi ostali čakate na ta film tut jaz.

— HARRY POTTER
8.9. 2010 ob 21:13

LEPO JE, DA JE KAK NAŠ SODELOVAL ZRAVEN.FILM JE TAK TAK,FANTAZIJA...

— -anonimen
11.9. 2010 ob 14:23

kumi čakam, da si bom film ogledu!

— kliše
16.9. 2010 ob 12:52

to pa grem sigurn gledat tA filmbo dobr sam a bo meu 4AL PA 5 ZVEZD

— d90lgenda
16.9. 2010 ob 21:20

Odličen filem vreden ogleda.

— anonimno
17.9. 2010 ob 17:26

Bom šla gledat.

— Smajli feejs
21.9. 2010 ob 22:25

to je pa tok dober film, res vreden ogleda ! Režija je izjemna, zasedba prav tako, super film, ima humor, pa zanimivo je narejena zgodba in je kar napeto. Res odlično delo.

— hehe
21.9. 2010 ob 22:25

to je pa tok dober film, res vreden ogleda ! Režija je izjemna, zasedba prav tako, super film, ima humor, pa zanimivo je narejena zgodba in je kar napeto. Res odlično delo.

— hehe
23.9. 2010 ob 15:49

zihr hud film

— niki
25.9. 2010 ob 17:22

film na trailer-ju zgleda res dober!

Be fun and join the movie!

— yAw PuRe
25.9. 2010 ob 22:29

tak obicni film, ki se ga po tednu ne spomnis vec... efekti+humor+malce zgodbe... ni mi pa zal da sem ga sel pogledat ;)

— jero
26.9. 2010 ob 19:44

upam da je hud

— beni
26.9. 2010 ob 20:14

to je supr film :D

— lucky
30.9. 2010 ob 7:17

@jero:
ne bi mogel boljše povedat:)
všečen film:)
LP

— LEPOTEC
3.10. 2010 ob 11:49

meni se je dopadel
-momenti humorja
-zanimiva zgodba
-igralska zasedba je itak preverjena (nicholas cage, alfred molina, monica bellucci)

vreden ogleda!

— dj
16.10. 2010 ob 9:30

Ei, to je naibolši film kr sm ga vidla tko da pejdte si ga pogledat :)

— E2
20.10. 2010 ob 19:45

nicolas cage je že igral v zakladu pazabljenih pa v zakladu pozabljenih dve pa če ta film ni dober pol ne vem kaj je

-JULIJ4

— julij
23.10. 2010 ob 21:58

Film sm si pogledala dans in glih sm prišla s kina. Film si MORTE pogledat, kr je zakon. In to tud po zaslugi Nicolasa Cagea in Monice Bellucci. ♥♥♥

— Veronica
24.10. 2010 ob 7:53

najbolši film - 4ever :)

— aly
27.10. 2010 ob 9:33

ta muvic stura ful zakon dejzte ga poleat!!!
ocena 10/10

— neki tipic
30.10. 2010 ob 12:32

osupljivo

— jazst
5.11. 2010 ob 20:08

ta movie j super, kot sam imam rad znanstvene fantastike, pustolovščine, itd.
ta film mi je zelo všeč, ker je tudi komičen in pa dobro posnet !

— rmpg
7.11. 2010 ob 18:04 zvezdica

...večina tule izgleda dela reklamo za film. Tisti, ki to berete in ste starejši od 15 let, pejte gledat kaj drugega. Komentarji zgoraj so čisto zavajanje. 9/10, 10/10...ne me zezat!
Film je izredno slabo režiran, scene se kar množijo, zdi se ko da večkrat zmanjka kak kader. Zanimiv lik je le negativec A.Molina, gl.junak pa je pravi ameriški kekec. Glede na poplavo dokaj dobrih pravljičnih filmov: H.Potter, Zvezdni prah, Somrak,..., je ta le zelo bleda senca z malo preveč akcije in retardirane domišljije.
res ne razumem zgornjih komentarjev. Bledo, bledo, bledo!!!

— Leo
12.11. 2010 ob 19:12

enes svaka cast na komentaru hehe :)

— elektricni orgazam
19.11. 2010 ob 10:48 zvezdica

Nicolas Cage...priimek mu tako lepo pristaja,še posebej če pogledamo dobro vse njegove vloge,ki jih je izbiral v zadnjem desetletju...nekako se je res znašel v nekakšni "kletki" slabih izbir.Še posebej ko gre za disney-jeve produkcije...

Jaz se ga spomnem še dobro iz časov (kateri sicer niso tako daleč,vendar izgledajo) filmov kot so City of Angels,Face Off,Con Air...skratka,kjer je v različnih žanrih od drame do akcije pravzaprav,kljub ostrim kritikam (pustimo profesionalne kritike,ker ti so vedno svojeglavi in arogantni brez perspektive,ampak govorim o vsakdanjih ljudeh,ki imajo radi filme in kinodvorane),sej je vedno nekako znašel dobro in roko na srce,pokazal ves svoj (ne)izraženi talent.Toda iskanje zakladov in reševanje našega planeta pred nezemeljani,se mi je zdelo nekako posiljeno,da obdrži svojo službo svetovnega zabavljača...z izjemo morda Lord of the War,toda tu je tematika zelo resna in verjetno se mu je tudi nekoliko posrečila...

The Sorcerer's Apprentice je...kako bi rekel...je eden tistih filmov,v katerih se gospod Cage ni preizkusil zgolj iz nuje,kot iz zgornjih primerov.In v to sem trdno prepričan.Reševanje sveta je sicer že poskusil v filmu Knowing,vendar tu gre za povsem drugačen koncept reševanja ...in res,prijetno me je presenetil...film me je zelo pozitivno navdihnil,čeprav seveda nisem bil posebno navdušen nad zgodbo,ampak igra gospoda Cage-a je bila dorasla situaciji v tolikšni meri,da sem ostal v dvorani vse do konca predstave in se ves čas presenečal nad efekti in seveda nad igro glavnega junaka...

No,ne morem pa rečt,da sta Cage in efekti bila edina pozitivna točka filma...bil bi seveda nehvaležen do Jay Baruchel in Alfreda Moline,ki sta suvereno opravila nalogo desnega in levega ramena Nicolasa,čeprav se je za vprašat,kdo je komu bil rame,saj v filmu dobi gledalec občutek,da ni nadrejenega ali podrejenega položaja glede na vloge.Celo lepa Monica Bellucci,ki v filmu nastopi vsega nekaj minut,ne izgleda tako marginalno in zapostavljeno in da filmu svoj čar.

Edino kar nekoliko šepa v vsej tej "čarovniški babiloniji" je seveda zgodba...toda izvedba le-te,je vredna vsaj enega,če ne več ogledov...če nič drugega,zaradi kvalitete efektov in predvsem zaradi povsem utemeljenega suma,da se čarovnija in znanost ne razlikujeta veliko med seboj in da je možno pripraviti človeka z golo znanostjo do stvari,za katere je še do pet minut nazaj mislil in vedel,da so nemogoče...morda ne ravno izdelati z golo dlanijo žarečo svetlobo in jo vreči v nasprotnika,ali izdelati z močjo misli ognjen prstan okoli nog...pa vendar,če bi spremljal ure kemije v osnovni šoli bolj zavzeto in manj sovražno in brez predsodkov,bi danes bil znanstvenik in čarodej...ups,čarovnik...

Splošna ocena 6,5...zabaven,ne ravno domiseln,toda s polno akcije in ščepec dobre igre,kar filmu gotovo daja vtis "Lahko bi bilo bolje,toda vseeno dovolj dobro!"...

— gumbek77
23.11. 2010 ob 17:56

jst sm ta film že gledala in vam ga zlo priporočam

— Komentiranka
23.11. 2010 ob 20:09

Osebno, fenomenalen film. Zgodba in efekti akcija. Perfect!

— Cola
27.11. 2010 ob 21:55

Meni je bil film tudi zelo všeč. Napetost, akcija te kar drži skozi cel film. Seveda priporočam, če vas čarovnije ne motijo ;)

— Mateja
30.11. 2010 ob 18:56

Film mi je bil zelo zelo ušeč.!
Igralska zasedba je bila popolna.
Film bi priporočila vsem.! Ker je res super.!

— Ataja
5.12. 2010 ob 9:27

kok casa je pa ta film ze v koloseju?????

— ????
30.12. 2010 ob 10:34

ZELO DOBER FILM TUDI DELČEK LEGENDE O MERLINU JE NOTRI PRAV ZATO JE ZANIMIV.FILM IMA AKCIJO KOMEDIJO PUSTOLOVŠČINO IN ENKRATNO ZGODBO.

— ALEN
30.1. 2011 ob 19:46

a bodo nrdil nadeljevanje ?? :D

supr film drugač :)

— jst
5.7. 2011 ob 12:24

ta film je coll meni je najbolj coll ko se dave čaraz morgano pa ko verona poljubi baltazarja

— pink
8.7. 2011 ob 15:20

coll film

— lija
6.12. 2012 ob 17:23

kr neki

— tf ufpih867gr7
6.4. 2013 ob 18:48

full so sexy tipi not :)))))))

— Jožica
6.4. 2013 ob 18:51

Taka okna imel bom tudi jaz

— Dare

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.