Kolosej
Film distribucije Kolosej zabavni centri

Carja Mikonosa

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 26.8.2010, Kolosej Ljubljana
16.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 42min / 102min
Leto: 2010
Država: Avstralija, Grčija
Jezik: angleščina, grščina
Scenarij: Chris Anastassiades in Nick Giannopoulos
Avstralski uživač Steve dobi sporočilo iz Grčije, da je po umrlem stricu podedoval zemljišče na obali grškega otoka. Z italijanskim prijateljem Frankom se Steve prvič v življenju odpravi v deželo svojih staršev, a ga presenetijo nenavadni lokalni običaji, nezaupljivi sorodniki in preračunljivi lokalni mogotec, ki si želi prilastiti Stevovo dediščino. Za ljubezenske težave poskrbita tudi barska pevka in italijanska lepotica, zato se prijateljema obeta dolgo in zabavno poletje čudaških grških avantur.

Vsebina

Film Carja Mikonosa je avstralski film, skoraj v celoti posnet v Grčiji. Pripovedujeta o tem, kaj se zgodi, ko pride do trka dveh kultur. Pripovedujeta o iskanju ljubezni, identitete in nazadnje o obstrancu, ki zmaga, čeprav se zdi to nemogoče.

Stevu Karamitsisu z vzdevkom The Wog Boy zadnje čase ni šlo prav nič po maslu. Njegovo edino pravo ljubezen, avto Valiant Pacer letnik '67,  so skupaj z vsem njegovim premoženjem ravnokar zaplenili zvezni policisti, ker je zaupal z vsemi žavbami namazanemu Jugoslovanu Tonyju. Po zoprni ločitvi pa je Stevov najboljši prijatelj Frank izgubil svoj dar, s katerim je znal očarati dame. A Steve kmalu odkrije, da je po stricu, ki ga ni nikoli poznal, podedoval plažo na letoviškem otoku Mikonos – plažo, ki je vredna milijone.

Hitreje, kot lahko rečete taramasalata, Steve in Frank prispeta na Mikonos. Steve je trdno odločen zahtevati svojo dediščino. Frank pa je odločen podreti dolgoletni rekord otoka in v enem poletju skočiti v posteljo s 43 ženskami in dokazati, da še obvlada.

Na žalost se mora Steve soočiti z nekaj težavami, kot je na primer ta, da se zdi, da si nihče ne želi, da bi dobil plažo – njegova družina, grška vlada, lokalni  gradbinec Mihail – da ne govorimo o milijonu evrov davka na nepremičnine, ki jih mora najti do konca meseca.

Franku ne gre prav nič bolje. Ne le, da so njegove osvajalske fraze starejše od nekaterih razvalin na otoku Delos, sebi navkljub se je celo zaljubil.

A tik preden se tzatziki zares sesiri, fantoma priskočijo na pomoč nepričakovani prijatelji. Zoe, prelepa grška pevka v nočnem klubu, in skesani Jugoslovan Tony, na begu pred zakonom z najbolj nemogočo lasuljo, odkar je zadnji avstralski begunec pred pravico pobegnil v Grčijo.

Lahko Steve premaga vse in zahteva svojo dediščino? So Franku šteti osvajalski dnevi? Ali pa bosta oba spoznala, da res ne gre zaupati Grkom z darili?

Nekaj drži kot pribito: na zabave polnem otoku Mikonos je življenje včasih res eno samo uživanje na plaži.

Ozadje zgodbe

“Prvotna zamisel za Carja Mikonosa se mi je porodila konec devetdesetih let. Šlo je za možakarja, ki gre na Mikonos in si prisluži naziv Car Mikonosa, ker v enem poletju spi s 43 ženskami,” pravi Giannopoulos in doda, da je zamisel temeljila na resničnem liku, ki ga je srečal na otoku, ki ga obišče praktično vsako poletje od leta 1992. Giannopoulos pravi, da je kmalu postalo jasno, da lik nikoli ne bi mogel biti osredje v filmu, a seme za film, ki se odvija na Mikonosu, je bilo zasejano.

“Carja Mikonosa sta mi dolgo časa ostala v mislih in kar naprej sem zamisel razvijal z različnimi vrstami zgodb in likov – ker mi je bil v bistvu všeč kraj in vedno sem hotel nekaj posneti tam. Nekaj čarobnega je na tem egejskem otoku in pokrajini, oboje se mu je zdelo primerno ob pravi zgodbi.”

Giannopoulos je sčasoma začel raziskovati širšo tematiko pripadnosti, identitete in vračanje “domov” druge generacije avstralskih priseljencev. Scenarij je dobil mnogo oblik med letom iz Los Angelesa. Z dodano tehnično dodelavo in s strokovnostjo koscenarista Chrisa Anastassiadesa sta povsem predelala začetne osnutke, v scenarij vnesla bolj zanimive in priljubljene, ki odlikujejo Giannopoulosova zgodnejša dela, dodala vse barve in like Mikonosa in zasnovala cestno komedijo o dveh prijateljih, ki je v bistvu zgodba v slogu »kot riba na suhem«.

“Veliko sva gradila na dejstvu, da ta možakarja nista vse mlajša in da jima še ni uspelo najti nikogar, s katerim bi se ustalila. Nista še našla prave ljubezni in v življenju sta storila veliko napak,” pravi Giannopoulos. “Steve je obseden s svojim avtom in svojim življenjskim slogom, Frank pa je obseden samo s tem, da bi spal s kar največ ženskami, zato skozi film ta dva lika naredita dolgo pot. Potem gre tu še za nedavni kulturni fenomen, ki se dogaja po vsem svetu, ko prve, druge in tretje generacije otrok priseljencev prvič obiščejo domovino staršev ali starih staršev. Ta kulturni trk in ponovno prebujenje imata veliko komičnega potenciala in s Chrisom sva bila nad tem res navdušena. Tega v drugih filmih nismo veliko videli, sva pa to oba izkusila, ko sva šla pred leti prvič v Grčijo.”

Giannopoulos in producent Sherman sta Petra Andrikidisa povabila, naj režira film. Andrikidis, najbolj znan po tem, da je nedavno režiral kruto televizijsko dramo Underbelly, je z Giannopoulosom sodeloval pri televizijski oddaji Acropolis Now in je priložnost takoj zgrabil.

“Posnel sem samo dve ali tri epizode Acropolis Now, a sem res užival. To je bil eden od vrhuncev moje kariere. Tam sem spoznal Chrisa (Anastassiadesa) in Nicka. Imamo podoben smisel za humor. Jaz sem fant iz Sydneyja, Chris in Nick sta fanta iz Melbourna, a naše šale in zgodbe so si zelo podobne. To se mi zdi neverjetno. Moj oče je Grk, mama pa Avstralka, zato ju razumem, čeprav mi je Nick v šali govoril, da sem zblefiran Grk. Ampak če imate smisel za humor, veste, da je to pravo.”

Snemanje

Na Mikonosu so morali ujeti kratko okno priložnosti med koncem poletnega vrhunca turistične sezone in pred prihodom jeseni, ko otok postane zapuščen.

Snemanje ni minilo brez dramatičnosti. Alex Dimitriades je moral odhiteti nazaj v Sydney sredi snemanja, saj mu je po dolgotrajni bitki z rakom umrla mama. Film je posvečen njej.

Potem so bile tu še zadeve s kozo kri kri z otoka Kreta, na katerem je to avtohtona ogrožena vrsta. Koza je bila ena redkih “krotkih” kri kri v ujetništvu. “Koza je bila na koncu zelo nevarna,” se spominja Andrikidis. “Igralci so bežali pred njo in tudi jaz sem bežal pred to ljubko kozico. Opraskala je svojega lastnika in ga ranila po obrazu. Kri je tekla v potokih, poškodovala je tudi roko prvemu asistentu.”

Druga stalna bitka se je bila z razvpitim mikonoškim vetrom. “Ta nam je delal največ preglavic,” pravi  Wareham. “Zaradi vetra nismo mogli uporabiti večine opreme, ki jo običajno uporabljamo, ker jo je veter raztrgal. Med prijetnimi stvarmi in prikupnimi presenečenji pa je bila eksotičnost grških in evropskih igralcev. Niso drugačni samo po načinu dela, ampak tudi po videzu. Ni avstralskih igralcev, ki bi bili videti kot Zeta in Cosima.”

Grška ekipa se je sijajno izkazala. “Vajeni so snemati filme brez denarja, niso pa vajeni snemati filmov tako hitro kot mi. Skrbelo me je, kako se bodo izkazali, a sem se imel krasno in ekipa je bila krasna. V samo 29 dneh vsega skupaj, prek Melbourna in Mikonosa, to je bil velik dosežek,” zaključi Wareham.

O igralcih

Nick Giannopoulos – Steve Karamitsis
Nick Giannopoulos je eden najuspešnejših avstralskih komikov. Napisal je scenarije, nastopil in produciral gledališke predstave, komične serije in filme.  

Po diplomi na Victorian College of the Arts je bil koscenarist predstave Wogs Out of Work, s katero je potem uspešno nastopal v Avstraliji med leti 1987 in 1990.

Nickov prvi televizijski projekt je bila humoristična serija Acropolis Now, katere soavtor je. Napisal je tudi 20 epizod te uspešne serije, ki so jo snemali štiri leta (do leta 1992) in posneli 63 epizod. Prodali so jo tudi na številne tuje trge.

Po Acropolis Now se je vrnil k prvi ljubezni, gledališču, in leta 1993 odprl Melbournski mednarodni komični festival z Wogaramo, s katero je bil tri leta na turneji. Tej je sledil Wogboys. Zanj je napisal scenarij, ga režiral in produciral. Na turneji s to predstavo je bil tri leta.

Leta 2000 je posnel prvi film The Wog Boy, ki je takoj podrl avstralske rekorde gledanosti.  Njegov drugi film je bil The Wannabes. Pri njem je bil tudi koscenarist, producent in režiser. Premierno so ga prikazali maja leta 2003 na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku.

Nick se je rodil v Melbournu in odraščal v Richmondu. Njegovi starši so se iz južnega Peloponeza v Grčiji izselili v šestdesetih.

Vince Colosimo – Frank
Vince Colosimo je eden najbolj prepoznavnih in slavnih avstralskih igralcev z uspešno kariero v gledališču, na televiziji in filmu. Mednarodno je opozoril nase z nastopom v zelo uspešnih filmih Lantana in Chopper, po katerih je dobil vloge v priljubljenih ameriških serijah Brez sledu in Praksa.

Leta 2008 je ob  Leonardu DiCapriu nastopil v Telesu laži v režiji Ridleyja Scotta. Igral je tudi v vampirskem filmu Boj za kri, v katerem so igrali še Willem Dafoe, Ethan Hawke, Sam Neill in Claudia Karvan.

Vince je kot igralec debitiral leta 1982 še kot najstnik v filmu Moving Out.

Posnel je še filme Walking on Water Street Hero, The Hard Word, The Nugget, Take Away, Opal Dream in Solo.

Vince je veliko delal tudi na avstralski televiziji. Med drugim je nastopil v Underbelly, Scorched, Carla Cametti PD, The Librarian, All The Way, A Country Practice in The Secret Life of Us.

Uspešno je nastopal tudi v gledališču.

Vince se je rodil v Melbournu in je sin italijanskih priseljencev iz Kalabrije.

Alex Dimitriades – Mihali
Alex Dimitriades je posnel fillme Sedem dni skomin, Head On, La Spagnola, Three Blind Mice.

Alex je nastopil v številnih najuspešnejših avstralskih serijah, med njimi Blue Murder, Wildside Young Lions, Underbelly in Love My Way, ter v filmih Stepfather of the Bride in Society Murders.

Leta 2008 je prvič nastopil v grškem filmu Bang Bang Wedding, ki se dogaja na Kreti. Režiral ga je Američan grškega porekla Christine Crokos.

Alex se je rodil v Sydneyju grškima staršema. Odraščal je v Earlwoodu.

Zeta Makrypoulia – Zoe

Je vzhajajoča zvezda grške kinematografije.  Rojena je v Atena. Je igralka, manekenka in televizijska voditeljica. Posnela je filma S.E.X (Soula Ela Xana, 2009) in Just Broke Up (Molis Xorisa, 2008).

Po igralski diplomi je na televiziji debitirala v Divorced with Children, med zvezde pa jo je katapultirala serija Para Pente. Nastopala je tudi v gledališču.

Trenutno vodi prvo sezono grške različice oddaje Zvezde plešejo.

Režiser

Peter Andrikidis je večkrat nagrajeni režiser, ki je delal pri najuspešnejših avstralskih serijah in televizijskih filmih. Med njegovimi zadnjimi projekti so serije East West 101, Underbelly, The Informant,  False Witness, Flying Doctors.

Režiral je tudi več epizod serij G.P. in  Wildside Grass Roots.

Med njegovimi televizijskimi projekti sta še filma My Husband, My Killer in Heroes’ Mountain ter miniseriji Jessica in BlackJack.

Leta 2006 je režiral nadvse gledano in drago angleško serijo The Incredible Journey of Mary Bryan.

Peter je znan po tem, da zna iz igralcev izvabiti najboljše. Vsakemu projektu vdahne svojstven vizualni slog.

Carja Mikonosa sta njegov filmski režijski prvenec.

Komentarji

17.8. 2010 ob 21:08

film je videti dober

— miley
23.8. 2010 ob 13:09

film izgleda zakon!!!!

— XXX
25.8. 2010 ob 18:45

No ja, verjetno ni presežek, pa vendar bo vreden mojega ogleda - smešen, veliko glasbe in morja. Grčijaaaaaaa

— drejci
25.8. 2010 ob 22:42

Solidna komedija ;)

— Mateja
26.8. 2010 ob 10:00

Film je odličen.Preprosta poletna komedija kjer pride do zapletov,ljubezni,prijatelstva,in te nasmeje do solz.
Film je vreden ogleda.priporočam zelo :)))

— PinKy
26.8. 2010 ob 18:37

brezveze, pejte si ga pogledat

— larko
27.8. 2010 ob 12:23 zvezdica

Včeraj sem se ob 21h znašla v Koloseju in ker je bila na sporedule vrsta acijskih filmov ter pretresljiva drama Mati in hči, jaz pa nisem bila ravno pri volji za hitre menjave kadrov, glasno razbijanje strelnega orožja ter srce parajoče zgodbe, sem se odločila za edino komedijo na sporedu - Carja Mikonosa. Pred ogledom se z vsebino filma žal nisem seznanila.

Že naslov filma se mi ni zdel obetaven, ker pa je bil film avstralske produkcije, sem mu dala priložnost...
Po 10 min filma sem bila 100% prepričana, da gre za parodijo na tpično ameriško komedijo 90. let in da bo zdaj zdaj prišlo do preobrata, do nečesa kar bi res zadnje pričakovali... nič.

Grk, živeči v Avstraliji, dobi klic z Mikonosa, da mu je umrl stric in da je podedoval plažo. Ta skupaj s samskim prijateljem odide na grški otok, poln lepotic in obetajočih avantur.
Do tega dela filma za komične elemente filma izveš iz smeha najstnic z zadnje vrste - scena, ko Grk nabaše "Avstralca" v svojo trikolesno cizo in se po ovinkastih cestah peljejo z letališča; tabla na plaži z napisom BITCH namesto beach; ....
Za pravi občutek o smislu ogleda te "komedije": po pol ure filma (skupaj s predfilmi) sem vstala in odšla domov gledat še zadnje minute nemškega šova Frauentauch na RTL II.

— Maja
30.8. 2010 ob 14:15

kera pesm je to u trailerju??

— sara
1.9. 2010 ob 7:41 zvezdica

meni je bil film res res res vreden ogleda. Filmi me ponavadi ne navdušijo, ob tem pa sem se iskreno nasmejala (in nisem več najstnica, ki sedi v zadnji vrsti :)). Tudi meni se naslov ni zdel obetaven, ampak na koncu je cela dvorana odšla ven nasmejana, s polno pohvalami. da ne omenjam, da smo se pri nekaterih scenah nasmejali prav vsi v dvorani.

Všeč mi je, ker je avstralski film, tudi glavni igralec in njegov prijatelj sta tako posrečena, da ju takoj vzljubiš. Njuna igra me je prepričala. Tudi igra vseh ostalih v filmu.
moja ocena je torej odlično 5 :)

— taja
5.9. 2010 ob 16:30

marko

— a je zakon
6.9. 2010 ob 18:03

Maja nekritiziraj tako filmo, drugače te bom našel !

— Čedo
10.9. 2010 ob 16:54

ja film sm šla gledat...in je res bedn ...če je tole za vs komedija...edin kr je blo smešn je bla una koza pa osu ...zato sm tut jst odšla nasmejana iz dvorane....zdej vem da te tudi napovedniki lahko zavedejo

— monika
10.9. 2010 ob 20:11

zame je bil ogled škoda časa in denarja.
film se vrti samo okoli žensk, njihovega butastega razmišljanja, poniževanja s strani moških, same pa nič ne naredijo, da ne bi več bilo tako.
pričakovala sem čisto drugačen film, že na podlagi opisa in trailerja.. ko pa se je začelo..bum - bedarija..

— Ana
16.10. 2010 ob 11:59

kr neki

— kaja
22.10. 2010 ob 12:01

ja svašta....najbolj beden in dolgočasen film, kar sem jih v zadnjem času gledala, pa še fuuul se vleče...da o igralcih sploh ne govorim...škoda časa in denarja....

— petra
26.10. 2010 ob 15:28

najbol bedn film eveeer!

— ki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.