Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Corellijeva mandolina

drama, romantični, vojni
Zabrenkal je na strune in osvojil njeno srce...
Na sporedu od: 25.10.2001, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Scenarij: Louis de Berničres, Shawn Slovo
Režija: John Madden

Grški otok Kefalonija se dviga - brezčasen in pozabljen - iz turkiznega Jonskega morja. Njegovi prebivalci so mu bili vedno vdani in čeprav se je narava s Kefalonijo že večkrat kruto poigrala - njena tla so tresli strahotni potresi -, so domačini z dvignjeno glavo in s trdno voljo premagovali vse težave ter skozi generacije ohranjali svojo tradicijo in legende... vse do leta 1941, ko je vojna vihra dosegla tudi obalo Kefalonije.

Zgodba o ljubezenskem hrepenenju in surovosti vojne, postavljeno med italijansko okupacijo Grčije med drugo svetovno vojno. Film je bil posnet po uspešnem ljubezensko-vojnem romanu Louisa de Berniersa in v sebi združuje komedijo, akcijo in romantiko.

Vsebina

Film pripoveduje zgodbo vojaka v tuji deželi, ujetem v vojno, v katero ni verjel. Ko so življenja nedolžnih ljudi ogrožena, je on njihovo edino upanje.

CORELLIJEVA MANDOLINA gre po sledeh ljubezni, ki se je rodila med častnikom italijanske okupacijske vojske, stotnikom Antonijem Corellijem (igra ga oskarjevec Nicolas Cage), in Pelagio, trmasto in ambiciozno domačinko (Penelope Cruz).
Ko se Corelli in njegovi možje izkrcajo na neokrnjenem otoku, mislijo, da so prišli na brezskrbne počitnice, saj je vojna daleč stran. Pelagia in domačini sprva zavračajo nezaželene goste, toda italijanski šarm in strast do življenja sta močnejša od kulturnih in vojnih razlik. Pelagia vidi v Corelliju moškega polnega ljubezni - do življenja, glasbe in do nje.

Na žalost pa vojna pokaže zobe tudi na idilični Kefaloniji in za vedno zmoti mir, ki je zavladal med domačini in italijanskimi vojaki. Nežna vez, ki se je stkala med Antonijem in Pelagio, je v nevarnosti. Stotnik Corelli se mora končno soočiti s kruto resničnostjo in se sprijazniti z dejstvom, da bo moral zapustiti otok in ljubljeno žensko. Pelagia mora priznati svojo nemoč proti vojni in se posloviti od ljubimca, ne da bi vedela, ali se bosta še kdaj srečala.

Vloge

Pelagijinega očeta, vaškega zdravnika, kronista in posrednika pri vaških sporih, igra John Hurt; Christian Bale pa njenega zaročenca Mandrasa, preprostega ribiča, čigar nedolžnost pokvarijo krutosti vojne. Mednarodna igralska zasedba vključuje tudi priznano grško igralko Irene Papas v vlogi Mandrasove odločne matere; Davida Morrisseya kot nemškega stotnika Webra, ki se hitro naleze Corellijevega veselja do življenja, in skupino italijanskih pevcev in igralcev. Ti se v filmu pojavijo kot "Fantje iz Scale", amaterski operni pevci in Corellijevi prijatelji.

Nicolas Cage

Ni veliko ljudi, ki se lahko pohvalijo, da so bili izključeni iz osnovne šole pa vseeno zaslužijo sedemmestne honorarje (v dolarjih!). Ker se je bal, da bi njegovo sorodstvo z znanim režiserjem Francisom Fordom Coppolo (stric) vplivalo na njegovo kariero, se je odločil, da bo spremenil priimek. Tega si je izposodil pri avantgardnem glasbeniku Johnu Cageu, ki ga je zelo občudoval. Pa tudi če bi obdržal družinski priimek, ga najbrž ne bi nihče obtožil, da se drži stričevega suknjiča. Cage je namreč šel pri svojih pripravah na vloge tako daleč, da si je dal izdreti zob brez lokalne narkoze. In to samo zato, da bi lahko res doživeto odigral bolečino ranjenega vojaka v drami Birdy leta 1989. Njegovi najbolj znani filmi so: Fast Times at Ridgemont High, Rumble Fish, Valley Girl, The Cotton Club, Birdy, Peggy Sue Got Married, Raising Arisona, Wild At Heart, Moonstruck, Leaving Las Vegas, Fire Birds, The Rock, 8 mm, City of Angels, Con Air, Face/Off, Bringing Out the Dead, Gone in 60 Seconds, pred parimi meseci pa smo ga videli v romantični komediji Family Man. Cage se ponovno vrača v kinodvorane v vlogi romantičnega vojaka, ki osvoji srce prelepe Penelope Cruz, v filmu Corellijeva mandolina.

Penelope Cruz

Penelope Cruz ni le ena španskih vodilnih igralk v devetdesetih letih, temveč tudi mednarodna zvezda. Rodila se je v Madridu, 28. aprila 1974, očetu trgovcu in mami frizerki, ki imata poleg Penelope še dva otroka. Po mnogih letih intenzivnega plesanja klasičnega in jazz baleta je 1992. presedlala na igranje. Istega leta je odigrala glavni vlogi v filmih Pršut, pršut (Amon, Amon) in Zlati časi (Belle Epogue), ki je postal velika uspešnica, nagrajena z devetimi Goyami (španska inačica oskarja) in oskarjem za najboljši tuji film. Njegov uspeh in nastopi v številnih španskih filmih, kot na primer Odpri svoje oči (Abre Los Ojos), Meseno poželenje (Carne Tremula) in Vse o moji materi (Todo Sobre Mi Madre), Pedra Almodovarja, so prinesli Cruzovi mednarodno slavo. Leta 1998 je z Billyjem Crudupom igrala v ameriškem vesternu Hi-Lo ranč ( Hi-Lo Country), Stephena Frearsa. Z Matt Damonom je igrala v filmu All The Pretty Horses, režiserja Billy Bob Thorntona, z Johny Deppom pa v drami Blow.

Po CORELLIJEVI MANDOLINI je Cruzova posnela še ameriško priredbo Odpri svoje oči, Vanilla Sky, Camerona Crowea (2001). Njen soigralec je bil Tom Cruise, s katerim sta postala zelo dobra prijatelja. Cruise se je kmalu zatem ločil od avstralske igralke Nicole Kidman in s Cruzovo sta postala najnovejši hollywoodski par.

Komentarji

27.4. 2007 ob 22:35

ta film je tak bedn. sploh nima zgodbe, ničesar... nicolas cage preživi še več ko john mcclane.. =/ in zakaj pride na koncu nazaj?? ker more bit happy ending.. kot da je bil v vojni happy ending... =/ beda.

— *jaaas*
27.8. 2009 ob 23:29

super film, vreden ogleda.

— maLaaa
11.4. 2010 ob 18:58

Kaj naj rečem? Tako čudovitega romantičnega filma pa še ne.

— andraž
29.8. 2010 ob 2:57

Super film. Odkar sem lani poleti delala na Kefaloniji, sem si želela ogledati ta film. In sedaj sem si ga končno. Ostala sem brez besed!!! Super film!

— Nina
11.8. 2011 ob 20:27

super film!

— Špela
12.6. 2022 ob 22:19

Eden mojih najljubših filmov, večkrat sem si ga že ogledala in se ga vedno znova razveselim na programu. Odlična igralska zasedba.

— Irena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.