Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Byzantium

domišljijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 1.8.2013, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Moira Buffini
Režija: Neil Jordan
Režiser nepozabne epopeje Intervju z vampirjem se vrača v deželo krvosesov, z zgodbo o mami Clari in hčerki Eleanori, ki živita dvojno življenje. Clara se preživlja s prodajanjem svojega telesa, občasno pa kakšno od strank spremeni v večerjo zase in za hčerko. Mama si ne beli glave z (ne)moralnostjo svoje narave, toda mladi Eleanor neprestano pretvarjanje, laži in umori vedno bolj težijo dušo. Ko spozna mladega bolnika, ki zaradi mukotrpnega boja z levkemijo premišljuje o samomoru, se Eleanor dokončno odloči spremeniti svoje vampirsko življenje.

Skrivnostni ženski se zatečeta v neugledno obmorsko letovišče. Clara spozna osamljenega Noela, ki jima ponudi zatočišče v zapuščenem gostišču Byzantium. Šolarka Eleanor se spoprijatelji s Frankom in mu zaupa njuno smrtonosno skrivnost. Rodili sta se pred 200 leti in se hranita s človeško krvjo. Ob razkritju njune skrivnosti je preteklost, ki ju je vselej preganjala, naposled močnejša in posledice so strašanske.

Zgodba

Eleanor in Clara, skrivnostni siromašni ženski, pobegneta s prizorišča zločina in se zatečeta v neugledno obmorsko letovišče. V cenenih propadajočih hotelih se skušata prikopati do denarja.

Praktična Clara prodaja svoje telo. Kmalu naleti na sramežljivega osamljenega Noela, ki jima ponudi zatočišče v mračnem gostišču Byzantium. Clara, ki skuša poskrbeti za prihodnost, hotel spremeni v bordel.

Eleanor, večna šolarka, spozna Franka, sorodno dušo, ki jo nenamerno pripravi do tega, da mu zaupa svojo življenjsko zgodbo. Clara je njena mati, a je od nje starejša le nekaj let. Rodila se je leta 1804, a ima komaj šestnajst let. Če želita živeti, morata z materjo piti človeško kri.

V umirjenem mestecu ljudje pričnejo umirati. Preteklost, ki ju je vselej preganjala, je naposled močnejša in posledice so strašanske.

Fantazijska grozljivka Byzantium, ki jo je po scenariju Moire Buffini režiral Neil Jordan, je vampirska zgodba 21. stoletja, ki se odvija skozi več stoletij.

Igralsko zasedbo sestavljajo Gemma Arterton (Quantum of Solace, Prince of Persia, Tamara Drewe), Saoirse Ronan (The Host, Hanna, Atonement - nominacija za oskarja), Sam Riley (Control, On The Road), Jonny Lee Miller (Dark Shadows, Trainspotting), Daniel Mays (Made In Dagenham, Vera Drake) in Caleb Landry Jones (X-Men: First Class, The Last Exorcism).

Produkcija

Tamara Drew in Jane Eyre, si je vedno želela napisati zgodbo o vampirjih.

“Verjetno sem bila stara osem ali devet let, ko sem si skrivoma ogledala eno izmed grozljivk produkcijske hiše Hammer s Christopherjem Leejem v glavni vlogi. Tako sem se prestrašila, da si še mnogo let zatem ponoči nisem sama upala na stranišče,” se spominja. “Z leti se je to povsem spremenilo in zgodbe o vampirjih sem spremljala z navdušenjem.”

Leta 2007 je Buffinijeva ustvarila svojo zgodbo, A Vampire Story, in sicer v obliki igre za najstnike. “Zelo rada imam grozljivke in prebrala sem vse zgodnejše vampirske zgodbe“.

“Fantastične so,” dodaja, “in precej sem razmišljala o gotskih vampirjih, ki se močno razlikujejo od tistih v romanih Brama Stokerja. Ne izginjajo v prah ob dnevni svetlobi, za spanje ne potrebujejo krst, ne postajajo netopirji, nimajo vidnih podočnikov, so precej manj opazni in se povsem zlivajo z okolico.”

Igra Moire Buffini je navdušila producenta Stephena Woolleyja. “Hčerka me je prepričala v ogled igre z naslovom A Vampire Story,” pojasnjuje Woolley, ki je produciral izjemno uspešni gotski grozljivki The Company of Wolves in Interview with the Vampire. “Nemudoma sem se odločil, da bom ustvaril nov film tovrstnega žanra.”

V ospredju zgodbe A Vampire Story in Buffininega scenarija za celovečerec Byzantium je odnos med materjo in hčerko, ki pa sta tokrat obe nesmrtni vampirki.

Woolley ugotavlja, da v večini vampirskih zgodb niti vlečejo moški. Ženske so ponavadi njihov plen. “Zamisel o ženskih protagonistkah v takšnem filmu je bila izjemno zanimiva.”

Ženska lika sta Clara (Gemma Arterton) in Eleanor (Saoirse Ronan), mati in hči, ki sta si po starosti precej blizu. Nesmrtni sta namreč postali v različnih letih, mati sredi dvajsetih let in hči sredi najstniškega obdobja. Vampirski odnos med materjo in hčerko, ki sta podobnih let, je navdušil tudi producentko Elizabeth Karlsen.

“Odnos matere do njene najstniške hčerke je poln čustev, tako pozitivnih kot negativnih, ” pravi Karlsenova. “Najstniški strah in sovraštvo tekmujeta s starševskim obupom in hrepenenjem po nedolžni mladosti. Če ima šestnajstletnica prelepo 24-letno mati, se seveda vse obrne na glavo in oblikuje se čudovit, nenavaden in neverjetno zapleten odnos. Protagonistki sta si povsem blizu, a po drugi strani povsem narazen.”

Naslov filma, Byzantium, izhaja iz dveh pesmi Williama Butlerja Yeatsa. “Obe pesmi sta čudoviti in sta bili pravi navdih za ustvarjanje igre in scenarija,” pravi Buffinijeva. “Obe stremita k večnosti.”

Zadnji prizor svoje igre je poimenovala Byzantium, saj gre za “brezčasen kraj, ki obstaja in ne obstaja, domišljijski kraj za domišljijo”. V filmu je Byzantium ime obmorskega hotela, ki dekletoma predstavlja začasno zatočišče. “Všeč sta mi konkretnost in mračnost, povezana s hotelom in njegovim imenom, stvarnost s prijetno obmorsko načičkanostjo.”

Komentarji

1.7. 2013 ob 12:17

Ali je to grozljivka ?

— Teja
6.8. 2013 ob 16:02

hud film za pogledat, podoben je zgodbi intervjuju z vampirjem

— Armani Jeans
7.8. 2013 ob 20:27

Teja, film je kategoriziran kot domišljijski triler. Nekateri prizori so sicer kruti. Je pa tudi nekaj romantike.

— obvezna
10.8. 2013 ob 14:48

Ta film je daleč od mojstrovine Intervju z vampirjem in sem pričakoval od njega res eno dobro vampirsko zgodbo, ki pa je na koncu nisem dobil.

— Filmozaver
17.8. 2013 ob 22:31

A je tut gadnooo kerrr jst mam radaaa človeško kriii !!!!!! mwahahahah

— --- Ludaaa !! . :D
20.8. 2013 ob 12:40

Jaz sem pogleda film, ušeč mi je, kot običajne zgodbe o vampirji, priporočam ogled :DDD

— Fanica Saoirse Ronan
26.8. 2013 ob 12:03

Kako to da ta film ni bil niti 1 mesec v koloseju sej ne morm verjet kako je to mozno????

— TiNa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.