Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Butnskala

komedija
Na sporedu od: 11.6.1985, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 1985
Država: Slovenija
Scenarij: Emil Filipčič
Režija: Franci Slak
V deževni noči Ervin Kralj sreča gospoda Profesorja, ki ga vpelje v skupino ljudi, ki se z glavami zaletavajo v skalo. To je svet Butnglavcev, ki se seznanjajo z resnico. Ta pa navadnim očem in ušesom ni dojemljiva. Ta resnica jim odkriva, da se morajo obraniti steklih lisic. Toda prva zmaga je šele začetek... Absurd sledi absurdu, v ozadju pa gledalec zasluti groteskno parodijo na totalitarne režime.

Komentarji

9.8. 2005 ob 13:13

Tako lep komentar sem dal pol leta nazaj, pa ste ga izbrisali. Takrat sem omenil tudi, da že 10 let nisem gledal legendarne Butnskale in da se filma nikjer ne da kupit. No, sedaj lahko napišem da se ga da kupit na VHS in da ga imam in da ni šans da ga še kdaj v življenju komu posodim, pri meni doma pa ga lahko gledajo samo dekleta do 35 let... ;-)

— Jernej
15.6. 2006 ob 9:00 zvezdica

Sem velik oboževalec radijske igre Butnskala, ki je v 70. letih navduševala predvsem študenstko populacijo s svojim iskrenim in preprostim humorjem, čeprav je nekje v ozadju čutiti močno kritiko totalitarnega režima. Film pa... ne vem, imam občutek, da so ga malce polomili. Franci Slak se mi ne zdi dobra izbira za takšno stvar (navsezadnje gre za komedijo), saj Slak stvari ni bil kos. Film izzveni preveč čudno in neživljenjsko, spusti par pomembnih detajlov same igre, poleg tega pa se mi zdi, da je porazdelitev vlog v filmu precej slaba (z izjemo Majolke Šuklje, Filipčiča in Derganca), motilo pa me je tudi to, da so Eminenco odigrali trije različni igralci, namesto da bi vse to prepustili Gojmirju Lešnjaku, ki ga je v tistih par minutah res odlično zaigral. Film sicer ni slab, je vreden ogleda, a zdi se mi, da dokazuje eno stvar: kar je mišljeno za radio, naj tam tudi ostane. Resda samo upamo, da ne bo rimejka filma... in da bi ta pristal v rokah Branka Đurića - Đuro, ker je balkanskega humorja že počasi dovolj.

— The Dude
16.6. 2006 ob 12:49 zvezdica

Rimejka seveda ne bo, ker iz tega niti Đuro ne bi mogel narediti solidne komedije. Saj Butnskala je čisto ena zanimiva ideja, niti ne komedija, ampak morda res bolj za na radio. Čeprav je tudi super, da je posnet tudi film, ker je dokaz kako se lahko iz ene spontane skoraj naključne ideje naredi vse, tudi celovečerni film. Lešnjak je bil dober ko je igral Eminenco, pa tudi Derganc je fantastičen.

— Guior

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.