Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Butec in butec 2: Ko je Harry srečal Lloyda

komedija
Na sporedu od: 14.8.2003, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Scenarij: Robert Brenner, Brian Hartt
Režija: Troy Miller

Kratka vsebina

Situacijska komedija Butec in Butec 2 nas popelje v gimnazijska leta, ko se Harry prvič sreča z Lloydom. Zgodba se torej odvija kronološko pred izvirnikom iz leta 1994.

Izvedeli bomo, kako sta se Lloyd in Harry spoznala in zakaj sta postala butasta. Ko se vpišeta na gimnazijo, takoj postaneta najboljša prijatelja in ker sta nekoliko omejena, ju želi pokvarjeni ravnatelj vpisati v program za učence s posebnimi potrebami, državni denar za to pa pospraviti v lasten žep. Butasta, kot sta, mu nasedeta in še sama začneta navduševati učence, da bi se jima pridružili v programu.

Sinopsis

Vse od dne, ko sta se Harry in Lloyd spoznala, sta vedela, da bo njuno prijateljstvo trajalo do konca življenja.

Začelo se je v gimnaziji že na prvi šolski dan, ko je Harry potreboval nekoga, da ga uvede v zanj povsem nov svet. Harry namreč nikdar ni hodil v šolo, saj ga je doma poučevala mama (Mimi Rogers). Lloyd, posvojenec šolskega hišnika, ki je živel v kletnih prostorih šole, je bil tako ravno prava partija zanj.

Njunim butastim dogodivščinam v šoli ni konca in ker sta nekoliko omejena,

ju hočeta pokvarjeni ravnatelj Collins in njegova ljubica, glavna šolska kuharica, gospa Heller, vpisati v program za učence s posebnimi potrebami, državni denar pa bi tako spravila v lastni žep. Nevede se Harry in Lloyd ujameta v past in se celo tako navdušita nad idejo, da začneta še sama pridobivati nove kandidate, ki bi se jima pridružili v programu.

Fanta pritegneta pozornost lepe novinarke Jessice, ki sluti, da gre za prevaro, ki jo bo na koncu lahko objavila v šolskem časopisu.

In tako se njune norčije začnejo...

O produkciji

Leta 1994, ko je film Butec in Butec prišel v kina, je nepričakovano postal mega-uspešnica, ki se je vtisnila v srca starim in mladim povsod po svetu.

Bobby in Peter Farelly sta si z režijo in scenarijem utrla pot na filmski sceni, Jim Carey pa je postal še bolj priljubljen. Kljub temu, da so film posneli s sorazmerno skromnim proračunom, je postal eden izmed največjih New Lineovih hitov in se uvrstil v klasiko situacijske komedije.

Studio se je dolgo časa poigraval z idejo o nadaljevanju scenarija, vendar so se na koncu odločili posneti "preddel", v katerem bodo gledalci spoznali glavna karakterja v najstniških letih. Scenarij je napisal Robert Brener v sodelovanju z režiserjem filma, z emmyjem nagrajenim Troyem Millerjem (Mr. Show, Jack Frost). Kot pravi Brener: "Vsakdo izmed nas je imel v gimnaziji sošolce, ki niso bili prilagodljivi in so s svojo posebnostjo izstopali iz množice." Harry in Lloyd sta tovrstna posebneža v mnogih pogledih. Vsega, česar se lotita, jima spodleti in njun čar je v tem, da se zaradi tega sploh ne obremenjujeta.

Režiser Miller pravi, da ga k režiji ni pritegnil le uspeh prvega dela filma, ampak ga je zanimala predvsem dinamika odnosa med glavnima karakterjema, ki sta jih ustvarila brata Farelly. V "preddelu" bodo gledalci odkrili, kako sta se Harry in Lloyd spoznala in zakaj sta postala butasta zaveznika.

Producent Oren Koules se zaveda ključnega pomena pri izbiri vlog, predvsem za Harryja in Lloyda, ko so morali poiskati mlajša igralca, ki bi bila po energiji in videzu podobna odraslima likoma iz prvega dela. Avdicija je bila zelo dolgotrajna, preizkusili so na tisoče mladih upov v New Yorku, Chicagu, Los Angelesu, Atlanti in Kanadi ter naposled izbrali Dereka Richardsona za vlogo prikupnega, a popolnoma socialno nevednega Harryja in Erica Christiana Olsena za vlogo ljubkega in puhloglavega Lloyda.

Režiser se spominja prvega trenutka, ko je Derek Richardson vstopil v sobo. Preprosto bil je Harry. Iz njega je vela otroška nedolžnost, ki je ustrezala najstniški različici Harryja. Eric Olsen, ki je bil izbran za vlogo Lloyda, pa jih je prepričal z izvrstno igro, kljub temu, da fizično ni tako zelo spominjal na Lloyda.

Olsen, znan po vlogah v filmih Pearl Harbour in Not Another Teen Movie, pravi, da se je na ves glas smejal že pri branju scenarija in se je kmalu začutil v vlogi Lloyda.

Režiser mu je pred snemanjem dal napotke, da naj se ne trudi posnemati Jima Carreya, temveč skuša odkriti, kaj je Lloyda pripeljalo do butastega značaja in kako se je obnašal v najstniških letih.

Kolega Derek Richardson se spominja, da je Eric, ko ga je prvič videl, izgledal kot deskar v izvrstni formi - čeden, mišičast, zagorel, z dolgimi blond lasmi. Toda prepričal ga je s svojo karizmo in neverjetno dobrim smislom za improvizacijo, zato sta se na avdiciji takoj ujela. Za potrebe vloge je Olsen veliko shujšal, se ostrigel, k videzu Lloyda pa so pripomogle tudi spretne roke vrhunskih maskerjev.

Olsenu se je Lloydov značaj zdel fantastičen, ker se sam sebi ne zdi neumen. Način kako se oblači, kako deluje v družbi in opazuje stvari okrog sebe, vse ima v njegovi glavi nek smisel in to ga dela priljubljenega in duhovitega.

Harryja pod svoje okrilje vzame Lloyd, saj je popolnoma neveden. 17 let je preživel doma z mamo, ki je ga je poučevala na domu. Zanj je gimnazija praktično prvi stik z družbo. Ena prvih lekcij je o dekletih. Kot pravi lloyd, deklet se je potrebno izogibati, še posebej priljubljenih lepotic in navijačic, ker niso prijazne. Harry njegov nasvet posluša, vendar teorija se podre, ko spozna Jessico, priljubljeno šolsko lepotico, ki jo upodablja Rachel Nichols.

O igralcih

Eric Christian Olsen (Lloyd)

Najbolj je znan po vlogi iz nanizanke Get Real, v kateri igra Camerona Greena v naslovni vlogi. Nazadnje smo ga videli v filmih: skupaj z Robom Schneiderjem v filmu Vroča bejba (The Hot Chick) režiserja Toma Bradyja, Pearl Harbour v režiji Michaela Baya in Not Antoher Teen Movie režiserja Joela Gallena.

V neodvisnem filmu Local Boys je upodabljal deskarja v odlični formi, ki se mu po očetovi smrt življenje povsem spremeni, saj mora nase prevzeti ogromno odgovornosti.

Poleg uspešne televizijske serije Get Real je igral tudi v nanizankah Smallville, Urgenca in High Incident v produkciji Stevena Spielberga.

Derek Richardson (Harry)

Energični igralec je z vlogo v filmu Butec in Butec 2 postal novi mladi up na velikem platnu. Pred tem smo ga videli v televizijskih vlogah, v seriji Felicity in kot gosta v nanizankah Law and Order, Strangers with Candy...

Odlikuje se tudi z vrsto bogatih izkušenj v gledališču, tako na Broadwayu, kot tudi v neodvisni produkciji.

Rachel Nichols (Jessica)

Film Butec in Butec 2 je Rachelin debut na filmskem platnu, drugače pa se intenzivno ukvarja z manekenstvom - je slavni obraz blagovne znamke Guess Jeans in Abercrombie & Fitch, nemalokrat pa je vodila tudi oddaje na MTV-ju.

Pred kratkim je Rachel diplomirala na univerzi Columbia v New Yorku in gostovala v uspešnici Seks v mestu.

Cheri Oteri (gospa Heller)

Cheri je začela kariero leta 1995 v uspešnem showu Saturday Night Live in pet sezon zabavala občinstvo z odličnim smislom za humor v raznovrstnih vlogah. Najbolj znane karakterji, ki jih je upodobila, so: Barbara Walters, sodnica Judy, Rita Del Vecchio, Cass Van Rye in Lezba Mickey, odkrito lezbijko.

Igrala je tudi v številnih filmih kot so: Film da ta kap, Lažnivec, Lažnivec (Liar, Liar) Half Baked, Austin Powers: International Man of Mystery, Inspector Gadget, Love & Sex in Sol Goode.

Njene televizijske vloge pa vključujejo serije: Curb Your Enthusiasm, Just Shoot Me, The Colin Quinn Show, Miza za pet in Raztresena Ally.

Eugene Levy (ravnatelj Collins)

Je igralec, scenarist in režiser. Kariero je začel v znani komični seriji SCTV, kjer je igral osem sezon. Kasneje je igral v Hiller in Diller, Mad About You, The Drew Carey Show, Don't Get Me Started, Bride of Boogedy, Zadnja polka z Johnom Candyjem, Uganka o Bobbyju Bittmanu (scenarist in režiser), Maniac Mansion (producent), Showtime Sodbusters (scenarij in režija), Čakajoč na Guffmana (scenarij), Almost Heroes, Nevestin oče 2, Multiplicity, Once Upon a Crime (režija), Stay Tuned, Armed and Dangerous, Club Paradise, Splash, National Lampoon's Vacation in Running.

Nazadnje smo ga lahko videli v 1. in 2. delu megauspešnice Ameriška pita v vlogi Jimovega očeta in v romantični komediji Igra usode. Letos je končal snemanje že tretjega nadaljevanja Ameriške pite z naslovom Ameriška poroka poleg filma Butec in Butec 2.

Mimi Rogers (gospa Dunne, Harryjeva mama)

Mimi Rogers še naprej ostaja ena najbolj delavnih in raznovrstnih igralk Hollywooda. Njene najbolj vidne vloge vključujejo filme, kot so Ginger Snaps, Izgubljeni v vesolju, Austin Powers, The Mirror Has Two Faces, Little White Lies, Bulletproof Heart, Reflections in the Dark.

Poleg tega je igrala še v Far From Home, Monkey Trouble, The Doors, Dark Horse, Shooting Elizabeth, Desperate Hours, To Forget Palermo, Someone to Watch Over Me, Street Smart, Gung Ho.

Luis Guzman (Ray)

Pred kratkim je končal snemanje filma The Runyaway Jury ob Johnu Cusacku in Geneu Hackmanu. Videli smo ga lahko v Besu pod kontrolo (Anger Management).

Igral je še v Punch Drunk Love, Dobrodošli v Colinwood (Welcome to Collinwood), Grof Monte Christo (The Count of Monte Christo), The Salton Sea, Kačje oči (Snake Eyes), Carlitov zakon (Carlito's Way), Magnolia, Vroče noči (Boogie Nights), Prekupčevalci (Traffic), Daleč od oči (Out of Sight), Črni dež,(Black Rain), Cadillac Man...

Elden Hanson (Turk)

Pred kratkim je končal film The Butterfly Effect, drugače pa je igral še v Ona je prava, Foxfire, Radio Flyer in Turner and Hooch.

William Lee Scott (Carl)

Igral je v filmih: Bottleneck, The Butterfly Effect, Identiteta, Pearl Harbor, Gone in 60 Seconds, Black & White, October Sky, Gattaca.

O režiserju - Troy Miller (režiser in scenarist)

Pred tem filmom je režiral Run Ronnie Run, kot tudi Jack Frost, v katerem sta zaigrala Michael Keaton in Kelly Preston.

Miller je režiral čez sto kratkih filmov, kot tudi številne televizijske filme. Znan je tudi po tem, da je režiral več filmov na podelitvi oskarjev, v katerih je igral Billy Crystal (eden od teh je tudi film, ko se Crystal pogovarja s pokojnimi igralci).

Komentarji

5.12. 2004 ob 22:52

Res tok slab film, da če bi ga šu gledat v kino bi mel opravka z reklamacjo. Ne bi zahtevu nazaj samo dnarja ampak tud živce in delček zdrave pameti. Film je tok slab in neumen, da te še poneumit ne more, ker ga pozbš še preden se konča. Niti ena stvar v njemu ni smešna. Taki flmi bi po mojem mnenju mogl nost kakšno posebno oznako, da se ve da se jih je treba izogibat kot kuge!

— borčy
7.4. 2005 ob 15:41

UPAM DA BOJO POSNEL ŠE 3 DEL FILMA.

— lepotička
4.3. 2006 ob 19:19

ta film je tud ful ql .poite ga gleat.-res

— tamyka
16.7. 2006 ob 20:19

Film je ful dober sam se še vseen ne more primerjat z prvim delom. Če ni Jim Carey-a film preprosto ni tk dober ko bi lahk bil. sej ne rečem de je bil film slab, ampak ne more se kosat z enko

— Hitman
24.9. 2006 ob 15:12

hud je, glih prou smešn, sam lohk bi biu še bl:)

— L mam na čelu
4.2. 2007 ob 16:55

zelo dober filem je bil to bi bilo lahko v smešnicah ampak res to je zelo dober filem kar sem jih gdaj videla

— lea
8.2. 2007 ob 15:46

to je ful dobra komedija . tako sm se smejala da sem mogla vsakih 10 min na wc . glejte jo mwa anja

— anja
18.7. 2007 ob 12:24

Film se mi zdi zelo neumen. Fore so bedne, igralci sicer kar v redu ampak res; od filma sem pričakoval veliko več, dobil sem pa rezultat, ki si ga lahko brž ogledate. Prvi del je bil veliko boljši.

— fAJŁi
15.8. 2008 ob 2:00

ful hudo

— maja
7.9. 2008 ob 2:00

cool

— dule

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.