Kolosej
Film distribucije Continental Film

Burleska

romantična drama / mjuzikl
Potrebuješ legendo ... da ustvariš zvezdo.
Podnapisi
Na sporedu od: 3.2.2011, Kolosej Ljubljana
17.2.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 59min / 119min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steve Antin
Režija: Steve Antin
Ambiciozna Ali zapusti zakotni rojstni kraj in sledi svojim sanjam v Los Angeles, kjer sprva sprejme delo natakarice v razvpitem salonu legendarne zvezde Tess. Z vztrajnostjo, talentom za ples in izjemnim glasom Ali naposled dobi priložnost tudi na odru in očara občinstvo, a hitra slava ima visoko ceno, saj želijo številni izkoristiti njeno naivnost. Poleg tega se Tess sooča z velikimi denarnimi težavami in le skupna predanost plesu in glasbi lahko omogoči preživetje kluba in nadaljevanje življenjskih sanj.

V atmosferskem muziklu Burleska scenarista in režiserja Stevena Antina bomo tleskali s prsti in osuplo spremljali brezčasno zgodbo o uresničenih ambicijah v svetu zabave. Osupljiv film v novi preobleki se pokloni klasični formi javnih nastopov.

Za Ali (Christina Aguilera), dekle iz malega mesta z mogočnim glasom, mora nekje obstajati kraj uresničitve njenih sanj. To ne sme ostati zgolj neuresničljiv cilj.

Tako vstopi v svet burleske.

Za seboj pusti vse tegobe in se sooči z negotovo prihodnostjo v glavnem mestu sveta zabave, v Los Angelesu. Ali zaide v The Burlesque Lounge, veličastno, a ugašajoče gledališče, v katerem pripravljajo navdihujočo glasbeno revijo. Službo natakarice ji ponudi Tess (Cher), odločna in glamurozna lastnica The Burlesque Lounge, njena glavna zvezda in oseba, ki ustvarja zvezde. Ali z na široko odprtimi očmi kot spužva vsrkava Burleskine očarljive točke. Divji kostumi in drzne koreografije očarajo mlado nadebudnico. Prepričana je, da ji je usojeno stopiti prav na ta oder, zato si priseže, da ji bo to nekega dne tudi uspelo.

A še prej mora prekrmariti skozi številne gledališke medosebne odnose, kakor ve in zna. Prijateljstvo sklene z glavno plesalko (Julianne Hough), najde sovražnico v ljubosumni in težavni igralki (Kristen Bell) in si pridobi naklonjenost Jacka (Cam Gigandet), čednega točaja in glasbenika, ki Ali vzame za začasno sostanovalko, da bi se tako hitreje finančno postavila na noge. Nazadnje se s pomočjo jezičnega, a rahločutnega odrskega menedžerja (Stanley Tucci), in gostitelja kluba (Alan Cumming) Ali iz bara končno povzpne na oder.  Njen spektakularni glas in prepričljiv nastop vrneta The Burlesque Lounge nekdanjo slavo in Tess znova lahko upa, da ji ne bo potrebno izpolniti zahteve nekdanjega moža (Peter Gallagher), da bi kljub mamljivi ponudbi stavbo prodala karizmatičnemu podjetniku (Eric Dane).

Ko Alijina zvezda vzhaja, postaja vznemirljivo jasno, da Burlesque Lounge živi zato, da draži, jemlje dih in uresničuje sanje. Ampak ali so njeni dnevi – ter seksi, pisane in z glasbo napolnjene noči –kljub temu šteti?

Dobrodošli v Burleski

Kadar gre za živahen, brezčasen svet burleske in njegovo nedavno renesanso v pop kulturi, ima scenarist in režiser Steven Antin z njim intimno povezavo, ki je ni moč prezreti. Antin in njegova sestra sta prepoznala, da se v tej umetniški obliki, v njenih oboževalcih in v njenih nastopajočih skriva bogata zgodba. Na pobudo predsednika Screen Gems Clinta Culpepperja je Antin unovčil svoje poznavanje burleske in izrisal neverjetno potovanje Ali Rose od bara v Iowi do kluba na Sunset Stripu.

Eden od Antinovih ciljev je bil ostati zvest duhu umetniške oblike. Poudarja, da je ena najpogostejše zgrešenih predstav o burleski ta, da je sinonim za slačenje. Antin razlaga: "Burlesko so s striptizom začeli povezovati v ZDA šele na začetku dvajsetega stoletja, navdahnil jo je pariški Moulin Rouge iz devetdesetih let 19. stoletja. Pred tem so burlesko definirale komične predstave s petjem in plesom, pripovedovanje zgodb in parodije. Veljala je za tvegano in zabavno in bila je všeč množicam.«

Tvegani elementi Burleske nikoli ne prečkajo meje okusnega namigovanja ali slastnih pomenljivosti. "Burleska je včasih tvegana, vedno seksi, a nikoli seksualna," nadaljuje  Antin. "Vse, kar v tem filmu počnemo, je kot pri izvirni burleski, namenjeno ugajanju. To je velika, prijazna, opolzka, zabavna glasna igra. Burleska je bila zabava za množice v svoji izvirni obliki in v naši Burleski je še vedno takšna."

Antinov scenarij je prepojen z zanimivimi liki in njihovimi preteklostmi. Njegova želja je bila predstaviti pogosto čaroben kraj, ki bi tiste, ki ga poseljujejo, včasih prenesel v alternativno realnost. "Ko Ali Rose vstopi v Burlesque Lounge, pade v zajčjo luknjo, tako nekako kot Alica v čudežni deželi," pravi Antin. "Ko pride do dna stopnišča, najprej spozna Alexisa, ki je videti popolnoma nor."

Filmski ustvarjalci so napeli vse sile, da bi vlogo Tess sprejela Cher, saj je Tess lik, ki je prepoznaven in sodoben, nekdo, ki lahko veliko da, ki pa mu grozi, da bo ob svoje sanje. Antin pripomni: "Tess je ena od milijonov ljudi, ki jim grozi, da bodo ostali brez vsega. To se ta trenutek resnično dogaja in zdelo se mi je zanimivo, da bi ta lik s tem eksperimentiral."

Cher pravi: "Bila sem bogata in bila sem revna. Biti bogat je bolje." Antin nadaljuje: "Preživela je vzpone in padce, dobre in hude čase. Vedel sem, da se bo znala povezati z likom in svetom burleske. Ona uteleša žensko moč. In to je bistvo Burleske: ženska moč."

Za vlogo Ali so imela filmarji že od vsega začetka na muhi Christino Aguilera, ki je že dolgo Antinova prijateljica.  Povsem prepričala pa ga je s svojim nastopom v Saturday Night Live. "Tam ji je uspelo odigrati nekaj težavnih stvari. Mislim, da se ljudje ne zavedajo, kako težko je biti smešen v živo. Vedel sem, da bo vlogi instinktivno kos v teh na videz preprostih, a dejansko težkih komičnih izsekih.

O igralkah

Cher (Tess) s svojim glasom, ki mu ni para, značilno duhovitostjo in karizmatično osebnostjo ostaja neutrudna, očarljiva zvezda številnih talentov in neustavljiva diva. Za svoje številne prispevke v glasbi, na televiziji, odru in filmu je dobila mnoga priznanja in več generacij oboževalcev.

Za nastop v Mesečnici je dobila oskarja in zlati globus, za nastop v Maski nagrado za najboljšo igralko na filmskem festival v Cannesu.  Za nastop v Silkwoodu je bila nominirana tako za zlati globus kot za oskarja.  Med filmi, ki jih je posnela so še Sirene, Čarovnice iz Eastwicka, Kot rit in srajca, Suspect, Faithful in Tea with Mussolini.

Glasbeno kariero je začela s skladbo I Got You Babe. Odpela sta jo z možem Sonnyjem Bonom in čez noč postal senzacija. Med njunimi uspešnicami sta še The Beat Goes On in Baby Don’t Go.

Njuni nepozabni glasbeni televizijski nastopi so se razvili v uspešno serijo Sonny and Cher’s own. Skupaj z Bonom velja Cher za pionirko varietejske televizije.  Združila sta glasbo in humor in ustvarila edinstveno, očarljivo sarkastično vzdušje, ki je bilo za televizijsko občinstvo hkrati novo in prepoznavno. Cher je leta 1971 dobila zlati globus za The Sonny and Cher Comedy Hour.

Njena solistična glasbena kariera se je začela z uspešnicama Gypsies, Tramps & Thieves  in Half-Breed in se razteza čez več desetletij, v katerih je prepevala  Dark Lady, Train Of Thought,  Found Someone, After All (s Petrom Cetero), If I Could Turn Back Time, Save Up All Your Tears, Love And Understanding, Believe in Strong Enough.

Cher se je podala na svetovno poslovilno turnejo, ki je trajala skoraj tri leta in med katero je imela 325 koncertov.  Za televizijski koncert Cher: The Farewell Tour je dobila svojega prvega emmyja.

Ker nikoli ni zadovoljna, če sedi križem rok, je po tej turneji dobila nastop v lasvegaškem Caesar’s Palace. Predstavo si je do zdaj ogledalo več kot dva tisoč gledalcev (in številka še ni dokončna).

Cher je režirala in zaigrala v enem od segmentov televizijskega filma If These Walls Could Talk. Nastop ji je prinesel nominacijo za zlati globus.

Ker ni pustila nobenega od umetniških kamnov nedotaknjenega, je na Broadwayu leta 1983 debitirala v predstavi Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean.

Christina Aguilera (Ali) pevka, skladateljica, producentka, režiserka in igralka – mar sploh Christina Aguilera česa ne zna? Je ena najuspešnejših zvezd zadnjega desetletja. Prodala je več kot 30 milijonov albumov, štiri skladbe so se povzpele na prvo mesto Billboardove lestvice, dobila je pet grammyjev. Sodelovala je z glasbenimi legendami, kot so Herbie Hancock, Andrea Bocelli, Tony Bennett, Elton John in The Rolling Stones. Aguilera je edina umetnica, stara manj kot 30 let, ki se je uvrstila na lestvico 100 najboljših pevcev vseh časov revije Rolling Stone. 

Leta 2010 je izdala album, Bionic.

Rodila se je v New Yorku in začela z nastopi v oddajah za mlade talente. Po uspehu na Star Search leta 1992 je dobila vlogo v The New Mickey Mouse Club na Disney Channelu. Po skladbi Reflection, ki jo je posnela za risanko Mulan, je podpisala pogodbo z glasbeno založbo RCA. Leta 1999 je izdala prvi album z naslovom Christina Aguilera. Uvrstil se je na prvo mesto najbolj prodajanih albumov po zaslugi prvega singla Genie In A Bottle, ki sta mu sledila med drugim What A Girl Wants in Come on Over. Uspeh je ponovila istega leta z Mi Reflejo, špansko verzijo istega albuma.

Leta 2001 je s Pink, Myo in Lil’ Kim posnela uspešnico Lady Marmalade.

Drugi album, Stripped, je izdala oktobra  leta 2002. Z njega so uspešnice Dirrty, Beautiful, Can’t Hold Us Down in Voice Within.

Tretji album, Back to Basics, je izdala avgusta leta  2006.

Leta 2007 je na trg poslala prvi parfum. Vsega skupaj je do danes kupcem ponudila štiri.

Januarja leta 2008 je rodila prvega otroka, Maxa Lirona Bratmana. 

Februarja je že pozirala za linijo srebrnega nakita Stephena Websterja.

Steven Antin (scenarist in režiser): Burleska je njegov režijski prvenec. Pripravljal jo je več let: napisal je scenarij, izbiral skladbe, oblikoval glasbene točke in napisal besedilo za eno od vodilnih filmskih skladb, But I'm a Good Girl.  Za burleskne nastope v živo je pisal na začetku kariere, zato je film zanj naravni razvoj. Njegov naslednji film bo muzikal Mash-Up, ki ga bo režiral in zanj napisal scenarij.

Antin je režiral več glasbenih spotov za umetnike, kot so The Pussycat Dolls, Paul Van Dyke in Girlicious. Bil je izvršni producent serije The Pussycat Dolls Present: The Search For The Next Doll.

Rodil se je v New Yorku, V otroštvu se je preselil v Kalifornijo, kjer so ga pri devetih odkrili kot igralca. Posnel je filme Obtoženi Jonathana Kaplana, Goonieji Richarda Donnerja in The Last American Virgin Boaza Davidsona.

Nastopil je tudi v več epizodah serije Newyorška policija in v tv filmu Vietnam War Story: The Last Days.

Potem je presedlal k pisanju scenarijev in produciranju. Za Inside Monkey Zetterland je napisal scenarij, bil koproducent in v njem je tudi zaigral. Bil je avtor in izvršni producent serije Young Americans, ki je lansirala kariere Iana Somerhalderja, Kate Bosworth in Michelle Monaghan.

Komentarji

3.12. 2010 ob 20:18

Tri mesece bomo čakali? OMG

:S

— Dare
4.12. 2010 ob 20:25

Komaj čakam ta film.In komaj čakam da vidim carico-CHER!!Cher je legenda!!

— gregor
11.12. 2010 ob 17:01

Super igralka Cher in super vokal (pa tut postava) od Christine. ;)
film bo super..samo malo pozno. :/

— Jure..kdo pa drug
14.12. 2010 ob 15:26

Ta film je pršu u ameriko že ta mesc? in mi bomo čakal do februarja?:S

— Someone
28.12. 2010 ob 11:23

Pa ne se hecat da bom mogu do februarja čakat? :S

— Đuro
8.1. 2011 ob 17:37

komiiii čakam pa še moja christinca aguilerca igra!!!!cooooooooooollll<3
ta film bo dubu pomojem fuull oskarjev.pa še tole:
ponavad so trialerji slabši kot filmi in pr burlesqu je men že trialer ful hudd tko da:
PEJTE GA USI GLEDAT!:p

— alex...me :P
9.1. 2011 ob 18:05

Super film! Christina ma itq najboljši glas na svetu! Komaj čakam <3 <3

— Christina
11.1. 2011 ob 20:34

Film je zelo zanimiv po mojem mnenju, videla sem ''triler'' filma in mi je bil zelo ušeč. Potem sem si tudi film ogledala in je vreden ogleda. :)

— Negdo.^^
13.1. 2011 ob 18:09

top shit, can't wait

— lady d
15.1. 2011 ob 11:17

komaj cakam!!!

— obozevalka
18.1. 2011 ob 17:58

aaaaaaaaaaaaaaaaaaa kuuuuuuuuumiiiiiiiiii cakkkkkkkkkam

— vip
23.1. 2011 ob 9:41

komaj čakam na ta film. že zato ker obužujem christino <3<3 mislim da bo zelo dober film :DDDDDDD
love it
byby <3

— Lolipopy <3<3
26.1. 2011 ob 19:41

al pa d je film za zlato malino mominiran,
in pol vidš komentarje d bo full oskarjou bubu o.o
LOL
(sam sj je drugač čist supr film, sam mam ful filing da sm neki zloo podobnga že vidla :S)

— haha
29.1. 2011 ob 10:33

omajgooš. tole bo svetoven film :P
nujen ogled.=)
cher & christina sta še vedno legendi. ;D
top film ;D

— me.
29.1. 2011 ob 14:52

Film NI za zlato malino nominiran ;) Samo Cher je nominirana kot najslabša stranska vloga. Je pa dobu tud Zlati Globus za najboljšo pesem, kar je super. Komi čakam

— Mojca
31.1. 2011 ob 18:57

Če bi blo še malo več muzike bi mislo da gleam MTV =( Isto je samo skačejo neka pa nobenmo ni nič jasno :( Sn gledo v Singapurju !!!

— Franc plemeniti
1.2. 2011 ob 17:38

ful zakon film sm si ga v ameriki sla ogledat res zaaaaakkkoooonnn
PEJTE GLEDAT VM NBO ŽOU! :P

— anja
2.2. 2011 ob 18:01

zgleda d je film FüL KüL hehe bi ga šla rada gledat =D un igralc, cam Gigandet je un tip iz somraka xD <3 i wanna see this film ;)

— niky xD
4.2. 2011 ob 15:21

eden izmed najboljših filmov kar sem si jih ogledala v Koloseju(:
super vsebina,za stare in mlade.
c.aguilera se notri res izkaže kot dobra igralka.

— pomaranca
4.2. 2011 ob 18:35

Skos iste zgodbe..razočarana.

— Mick
4.2. 2011 ob 21:27

Hud film, res vreden ogleda :) Ne bo vam žou :)

— Enaa
5.2. 2011 ob 20:59

superrrrr je!!!!

— Špela
5.2. 2011 ob 21:03

film je zelo dober. Jaz sem zadovoljna in ga bi šla gledat še enkrat:)))

— Štefi
7.2. 2011 ob 6:25

Priporočam vsem ljubiteljem dobre glasbe. Luštna zgodbica, Christina pa.... itak zakon!

— simi
7.2. 2011 ob 13:14

drugače, pa jaz gledam burlesko vsak dan v službi. Pridete? brezplačno!

— burleskica
7.2. 2011 ob 16:02

zlo dobr film, se ga splača it gledat v kino, igralska zasedba je dobra, glas christine aguilera je seveda izjemen, prav tako kot pesmi, scene in plesi, ki bi jih kar gledala znova in znova, film se vsekakor splača pogledat več kot enkrat, saj je res prava poslastica ;))
<3 <3

— stellchii ;*
7.2. 2011 ob 17:33

Film je odličen, vredno si ga je it ogledat ;)

— christina.fan
8.2. 2011 ob 19:01

is a shit

— mi
10.2. 2011 ob 18:50

Film je kul! Vsebina itak videna že parkrat in malo otročja.. A vseeno.. Nisem fan Aguilere a punca zelo preseneti v tem filmu.. Skratka.. Vredno ogleda! :)

— KrEn
11.2. 2011 ob 9:36

to je eden boljših filmou kar sem jih gledala!! nima tipične vsebine kot večina ameriških limonad, ampak nekaj drugačnega. Kdor ceni glasbo bo navdušen. Poleg dobre vsebine in glasbe pa nastopajo odlični igralci.

— a
12.2. 2011 ob 0:17

Ogled filma zelo zelo ampak res zelo priporočam.
(:

— Tixi
12.2. 2011 ob 13:31

fillm je kooonc dobr :$ sm ga gledala ful dobr .. :D christina aguilera zna igrt ;)) <3<3 i love it

— mojca
14.2. 2011 ob 14:45

važn da cam not igra!!!!!!

— vampire_girl
15.2. 2011 ob 12:21

če združmo dve svetovno znani pevki, ŠE ZDALEČ ne pomen da bo film vreden ogleda. In tako je tud pr temu.

— kra
16.2. 2011 ob 22:37

film je totalno zanič. ocenila bi ga z oceno 1. da ne govorim o zelo amaterski igri pravzaprav vseh igralcev, še posebej christine in cher. Film je brez zgodbe in tako slabega dialoga že dolgo nisem videla. Občutek dobiš, da so pobrali fraze iz vseh najslabših filmov in jih dali skupaj. Najslabši muzikal, kar sem jih videla. Če imate radi kvaliteto, je ta film žal ne ponuja!

— hurjfudhduje
17.2. 2011 ob 20:34

Christina me je zelo, zelo razočarala. Za moje pojme bi morala glavno vlogo igrati Kristen Bell...

— -anja-
19.2. 2011 ob 16:25

burleska je fu cool film

— vampirka amy
22.2. 2011 ob 12:09

Meni se pa zdi, da je to pač film za nepoboljšljive zvezdnike po srcu, pa čeprav to nikoli ne bodo postali.
Kljub malo neprepričljivi igri sta tu še zvezdnici s super glasovoma, ki film popolnoma izboljšata in prikrijeta manjše pomankljivosti.
Film vreden ogleda, ga pa ne bi proporočala za otroke pod 12. letom.
Podrobnosi iz filma vam pa ne bom razkrila, da ga boste šli lahko z zanimanjem gledat.
What?! I'm a good girl...

— KOMENTATOR
23.2. 2011 ob 14:20

KOOOOOOONC!!!

— flafla
23.2. 2011 ob 20:09

ta film jee ress svetoovn !! prou komi čakam da ga grem zdej enkat gledat.. =))

byby<3

— kaarin
24.2. 2011 ob 10:42

ful coolllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll film

— vampirka amy
26.2. 2011 ob 15:04

Film je zakon!!!

— Volare
7.3. 2011 ob 13:57

kok časa bo še igral film pri vas?

— ninč
7.4. 2011 ob 18:30

omg... ne morem povedati kako sem razočarana. od filma sem veliko pričakovala in malo dobila. sorry aguilera in cher... smrk,smrk.
oprostita mi da si delam prevelike upe!

— julči

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.