Kolosej
Film distribucije Fivia

Burgundski vojvoda

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 19.3.2015, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Strickland
S subtilnimi čustvi in hipnotično glasbo prepletena drama prikazuje nenavaden odnos med skrivnostno žensko, ki v osamljeni hiši, obdani z pravljičnim gozdom, raziskuje in zbira metulje, vešče in molje ter njeno pomočnico, ki ji vsak dan pere perilo in opravlja druga gospodinjska dela. Kot se izkaže, njun odnos niti približno ni tak, kot se zdi na prvi pogled, temveč se med njima nenehno odvija nenavaden psihološki spopad med čustvi romantične navezanosti in želje po preizkušanju skrajnih meja njunih strasti.

Film, naslovljen po redki vrsti metulja, ponuja nov izlet režiserja Petra Stricklanda na temno stran človeškega vedenja.

Film sledi intimnemu razmerju med premožno amatersko metuljarko Cynthio in njeno hišno gospodinjo Evelyn. Ko Cynthijine zahteve začenjajo dobivati sadomazohistični prizven, Evelyn ni več toliko njena služabnica kot domala spolna sužnja, ki se predaja Cynthijinemu vse bolj skrajnemu poniževanju. S filmom, ki prehaja od komičnega k nadrealističnemu, režiser Peter Strickland ponovno pokaže svoj razkošni dar za posredovanje bogatih čutnih filmskih izkušenj, ki se tukaj za povrh ponaša še z izvrstno, gotsko fotografijo in zapeljujočo glasbeno podlago.

»Ker sem si med snemanjem filma Kriki groze v zvočnem studiu zadal poškodbe bobničev, sem si želel ustvariti nekaj nežnega in tihega, vendar obenem precej intenzivnega. Gre za preprosto ljubezensko zgodbo o predanem paru, katerega intimne potrebe so redkokdaj skladne. »(Peter Strickland)

Sidse Babett Knudsen (Cynthia) je od začetka 90-ih let prejšnjega stoletja nepogrešljiva v danskem gledališču in na filmski sceni. Zaigrala je v filmu Let's Get Lost (1997), s čimer si je prislužila nagradi Robert in Bodil za najboljšo žensko vlogo, nato pa še v Mifune's Last Song (1999), The One and Only (1999), ki ji je prinesel še drugo nagrado Bodil, Mona's world (2001), Chop Chop (2001), Villa Paranoia (2004) in The Fakir (2004). Njen najnovejši film bo triler Inferno (2016) v režiji Rona Howarda, njeni soigralci pa Tom Hanks, Felicity Jones, Omar Sy,…

Peter Strickland (režiser) je rojen leta 1973 v Readingu v Veliki Britaniji. 1992 je za amatersko gledališko skupino priredil Kafkovo Preobrazbo. Posnel je veliko kratkih filmov. Leta 1996 je s prijatelji ustanovil umetniški projekt The Sonic Catering Band, ki je zaslovel z body popom, zvočno poezijo in entomološko-akustičnimi odkloni. Njegov celovečerni prvenec Katalin Varga je v Berlinu osvojil srebrnega medveda.

Filmografija
1992 - Rising Within the Realms of Sleep (kratki)
1993 - Between God and Inspiration Lie Heaven and Hell (kratki)
1994 - Relapse (kratki)
1994 - Fallout (kratki)
1996 - Bubblegum (kratki)
2004 - A Metaphysical Education (kratki)
2009 - Katalin Varga
2012 - Berberian Sound Studio (Kriki groze v zvočnem studiu)
2014 - Björk: Biophilia Live (dokumentarni)
2014 - The Duke of Burgundy (Burgundski vojvoda)

Nagrade
Toronto 2014, London 2014, Hamptons 2014, Les Arcs 2014, International Cinephile Society Awards 2015,…

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.