Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Buča na vroči strehi sveta (+ kratki film Liliana)

Buča na vroči strehi sveta/Pumpkin on the Hot Roof of the World
dokumentarec
Pred filmom se bo odvrtel še kratki film Liliana. Film Buča na vroči strehi sveta je na 22. FSF prejel vesno za posebne dosežke, film Liliana pa je prejel vesno za najboljši animirani film.
V slovenščini
1h 15min / 75min
Leto: 2019
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Jeffrey Young
Film je navdihujoč portret izjemnega pesnika Tomaža Šalamuna, ki je živel za umetnost in je iskro ustvarjalnosti neumorno prižigal v drugih. Več kot 50 let je bil na svoji poti popolnoma predan umetnosti in je za to včasih plačeval visoko ceno. Zaradi verzov, karizme in srčne podpore pesnikom je bil čaščen po vsem svetu, zlasti v ZDA, njegovo zasebno življenje pa so zaznamovali številni boji in zavračanje kompromisov.

Izjava režiserja:

Danes se v naši družbi skoraj vse – vključno z nami – obravnava kot blago. Moč poezije je, da ni blago in se ne more meriti ali zadrževati: njena moč je skrivnostna in prehaja med pesmijo in bralcem kot objem med dvema ljubimcema. Pesniki preko svojih subjektivnih izrazov govorijo človeštvu čez meje kulture, časa in prostora. Spominjajo nas, zakaj je bila poezija v vseh obdobjih osrednjega pomena za človeško izkušnjo: ima moč, da nas prebudi do prave narave naših jazov in sveta. Potreba po tej zavesti v vsakem izmed nas postaja ključna, saj je jasno, da je civilizacija v krizi. Z izvirnostjo, strastjo in ustvarjalno vizijo je bil Tomaž Šalamun utelešenje pravega pesnika za našo dobo. A film ni namenjen le ljubiteljem poezije – je ljubezensko pismo vsem v svetu.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.