Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Dajmo, punce

komedija
Smo seksi navihanke,
priljubljene povsod.
Privlačne dolgolaske,
fantje bulijo kot v hlod.
Na sporedu od: 1.1.1999, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Jessica Bendinger
Režija: Peyton Reed

Skupina navijačic z imenom Bikice iz gimnazije v San Diegu izžareva športni duh, energijo, strast in noro dobro koreografijo - imajo vse, kar potrebujejo za osvojitev državnega prvenstva: že šestič zapored. A novo izbrana voditeljica Torrance (Kirsten Dunst) izve, da je izvrstna koreografija pravzaprav delo bivše voditeljice Bikic, ki ima zdaj v East Comptonu hip-hop skupino Deteljice.

Zlobe! Imamo svoje fante, nismo zlobe!

Najboljše smo, zabijte jim gol,

premagajte jih, me damo jih dol!

Medtem ko Bikice obupno iščejo novo koreografijo, se Deteljice, ki jih vodi Isis (Gabrielle Union), otepajo z drugačnimi težavami: zbrati morajo dovolj denarja, da bodo pokrile stroške potovanja na državno prvenstvo. Čas se izteka, pritisk se stopnjuje, zato obe voditeljici svoja dekleta ženeta do popolne izčrpanosti: Torrance mora obvarovati in zadržati ugled Bikic, Isis pa je odločena, da si bodo Deteljice končno pridobile ugled, ki ga zaslužijo. A le ena skupina bo domov odnesla laskavi naslov, zato naj zmagajo najboljše!

Navihanke! Si ne želiš

biti v naši koži?

Navihanke smo, navihanke.

Odvratnice! Nimate izgovora!

Odvratne ste, odvratne.

Režiser Peyton Reed je to svežo tematiko z veseljem predstavil na filmskem platnu. Bil je navdušen nad izvirnostjo scenarija. "Scenarij Jessice Bendinger se mi je usedel v srce. Govori o temi, ki je na filmskem platnu dokaj redka. Ta zanesenjaški svet navijačic predstavlja na prav poseben način," pojasnjuje Reed. "Pričakovali bi, da so navijačice prevzetne in nadute punčare, ob katerih se vam kar obrača želodec in se jih vsi izogibajo, Bendingerjeva pa je ustvarila like, ki ti sedejo v srce in jih dobesedno vzljubiš."

Reed je prebral veliko scenarijev, ki so govorili o srednješolcih, izvirnost in humor predloge za Dajmo, punce pa sta ga prevzela. "Ne gre za nov najstniški film o fantih, ki razmišljajo le o tem, katero dekle bodo povabili na zaključni ples in kako jo bodo položili. Ni bilo kar tako enostavno iz junakov, ki so običajno nezanimivi puhloglavci in tarče posmeha, narediti prikupne najstnike. Film je strasten pogled na svet navijačic, v vsej svoji tekmovalnosti in zahrbtnosti."

Scenaristka Jessica Bendinger je že dolga leta vneta oboževalka navijačic. "Ne boste verjeli, ampak nikoli nisem bila članica srednješolske navijaške skupine," pripoveduje med smehom. "Moja navijaška kariera se je začela in končala na nogometni tekmi v osmem razredu osnovne šole. Potem sem jih ljubosumno in užaljeno opazovala od daleč in vedno hrepenela po uspešni karieri navijačice. Nikoli mi ni uspelo, zato sem svoje frustracije usmerila v ta film."

Bendingerjeva je tekmovanja navijačic sredi osemdesetih opazila na televiziji in jih začela redno spremljati. Ko je za MTV pripravljala novice, se ji je porodila zamisel o dokumentarnem filmu o državnih tekmovanjih za najboljšo navijaško skupino. Ko se je začela ukvarjati s scenarijem, je svojo željo zaupala svojemu agentu.

"Vprašal me je, kaj me pri tem tako privlači," se spominja Bendingerjeva. "Odgovorila sem mu, da mi je všeč tekmovalnost med navijaškimi skupinami in bi srčno rada o tem naredila dokumentarec - in projekt Dajmo, punce je bil rojen."

Marc Abraham, ki je predsednik Beacon Communications in je bil producent uspešnic The Hurricane, For Love of the Game, Air Force One in prihajajočega projekta The Family Man, je Bendingerjevi z veseljem ustregel.

Prva klapa za Dajmo, punce je padla 7. julija 1999 v San Diegu v Kaliforniji, produkcija pa se je zaključila v začetku septembra.

Filmski ustvarjalci so bili zadovoljni, ker jim je uspelo zbrati ekipo nadarjenih mladih igralcev, na čelu katere je bila Kirsten Dunst v vlogi voditeljice navijačic skipine Bikice.

"Kirsten je izvrstna igralka in bili smo zelo veseli, ko je privolila v snemanje," se spominja Reed. "Z navdušenjem smo opazovali njeno predanost in neumorno voljo, s katero je delala iz dneva v dan. Bila je prav neverjetna. Njena junakinja bi morala biti pravzaprav zelo nepriljubljena, Kirsten pa ji je vdahnila kanček topline in ranljivosti, s katerim pritegne gledalce. S to zdravo tekmovalnostjo in željo po uspehu se z njo zlahka poistovetijo."

Druga glavna igralka, Kirstinina nasprotnica Eliza Dushku igra Missy Pantone, cinično novo študentko, ki zviška gleda na svet okoli sebe.

"Eliza je izvrstna," pravi Reed. "Missy je zelo pomembna, ker predstavlja nas, gledalce. Običajni obiskovalci kinodvoran prezirajo navijačice, zato smo rabili junakinjo, ki ji gledalci zaupajo. Eliza se je izvrstno odrezala. Nihče ni bolj predano in vztrajno treniral in se pripravljal na snemanje."

Ekipo so seveda dopolnili s pravimi navijačicami, ki so poskrbele za izvirno vzdušje in koreografijo, seveda pa so ustvarjalci in spremljevalna ekipa poskrbeli, da je bilo snemanje varno za profesionalne igralce kot tudi statiste.

O igralcih

Kirsten Dunst (Torrance Shopman) je že snemala z nekaterimi največjimi hollywoodskimi zvezdami, kot so Tom Cruise, George Clooney, Rober De Niro, Dustin Hoffman, Brad Pitt in Robin Williams, kar pač ni vsakdanje za običajne ameriške najstnice.

Leta 1999 je nastopila v kar nekaj visokoproračunskih projektih: Drop Dead Gorgeous z Ellen Barkin in Kirstie Alley v glavnih vlogah, pa v Dick, Devil"s Arithmetic, The Virgin Suicide, kmalu pa jo bomo lahko videli v dveh zadnjih projektih - Getting Over Allison in The Crow: Salvation.

S Susan Sarandon in Wynono Rider je nastopila v uspešnicah Little Women, z Susan Sarandon in Winono Ryder; Jumanji z Robinom Williamsom; Mother Night z Nickom Noltejem; Wag The Dog z Dustinom Hoffmanom in Robertom De Nirom; Small Soldiers s Philom Hartmanom.

Za vlogo v Interview With the Vampire je bila nominirana za zlati globus.

Igralsko kariero je začela pri rosnih treh letih v televizijskih oglasih. Z nastopi v več kot 70 oglasih je na velikem platnu debitirala leta 1989 v uspešnici Woddyja Allena New York Stories. Ko se je istega leta z družino preselila v Los Angeles, se je njena igralska kariera bliskovito povzpela.

Njena kariera seveda ni omejena zgolj na filmsko platno: nastopila je v nadaljevanki ER, pa v televizijskih filmih The Outer Limits, Ruby Ridge: An American Tragedy, Tower of Terror, 15 and Pregnant.

Zelo je aktivna v dobrodelnih organizacijah, kot je Pediatrična fundacija za aids, saj se vedno z veseljem udeleži prireditev, ki so namenjene v dobro ženskam in otrokom.

Eliza Dushku (Missy Pantone), ki jo lahko trenutno gledamo v priljubljeni seriji Buffy the Vampire Slyer, se bo na filmskih platnih kmalu predstavila v novem Artisanovem filmu Soul Survivor z Lukom Wilsonom v glavni vlogi.

Dushkujeva je z Arnoldom Schwarzeneggerjem in Jamie Lee Curtis nastopila v akcijski uspešnici True Lies, z Leonardom Di Capriom in Robertom De Nirom pa v This Boy"s Life. Nastopila je tudi v filmih That Night, Bye Bye Love, Race the Sun.

Jesse Bradford (Cliff Pantone) je pred nedavnim nastopil v filmski biografiji pisatelja Jamesa Jonesa A Soldier"s Daughter Never Cries s Krisom Kristoffersonom, Barbaro Hershey in Leelee Sobieski.

Pozornost občinstva je prvič pritegnila v kultni klasiki Stevena Soderbergha King of the Hill, zatem je nastopila v filmih Romeo+Juliet, Hackers, Far From Home: The Adventures of Yellow Dog, My Blue Heaven, Presumed Innocent, The Boy Who Cried Bitch, Prancer. Kmalu jo bomo lahko videli v Cherry Falls, Blue Iguana in Speedway Junkie.

Gabriel Union (Isis) je z Morrisom Chestnutom pred nedavnim nastopila v filmu The Bruthas v vlogi mladega dekleta, ki svojemu fantu, ki je velik ženskar, pripravi kar nekaj presenečenj.

Potem ko je z odliko diplomirala na univerzi UCLA, je kmalu debitirala na televiziji v uspešni komediji Moesha, zatem pa v Dave's World, The Steve Harvey Show, Sister Sister, 7th Heaven. Pred nedavnim smo jo videli v uspešnici Ten Things I Hate About You in She's All That.

O ustvarjalcih

Režiser Peyton Reed je svojo filmsko kariero začel kot montažer pri družbi Zaloom-Mayfield Productions. Ko je za svoje delo pri kratkem filmu Almost Beat prejel nagrado, je začel delati tudi kot scenarist in režiser.

Bil je režiser številnih dokumentarnih projektov o nastajanju velikih filmskih uspešnic: The Secrets of the Back to the Future Trilogy, Through the Eyes of Forrest Gump (najbolj prodajana video kaseta vseh časov na to temo), The Honeymooners Anniversary Special. Zatem je Reed delal pri Disneyju in režiral The Computer Wore Tennis Shoes in The Love Bug.

Reed režira tudi video spote za alternativne glasbene skupine (The Connells, Superchunk).

Scenaristka Jessica Bendinger trenutno dela pri več projektih: med drugim za režiserja Jonathana Demmea pripravlja remake uspešnice Charade, za Johna Wooja pa predeluje King's Ransom.

Dajmo, punce je njen prvenec. Svojo pisateljsko kariero je začela pri reviji Spin, za katero je tri leta pisala o hip-hopu. Medtem je pisala tudi novice za MTV in režirala številne glasbene spote za različne glasbenike. Za spot Fly Girl pevke Queen Latifah je bila leta 1991 nominirana za najboljšo režijo v kategoriji rapa.

Producent Marc Abraham je predsednik družbe Beacom Communications, ene najbolj inovativnih in agresivnih producentskih hiš v filmski industriji. Ustanovil jo je leta 1990 z Armyanom Bersteinom, ki je direktor družbe. Abraham je bil tudi eden od ustanoviteljev družbe Beacon Records, ki je izdala pet plošč, ki so jih po vsem svetu prodali v 4 milijonih kopijah.

Leta 1997 je bil Abraham izvršni producent akcijskega trilerja Air Force One s Harrisonom Fordom v glavni vlogi, ki je po svetu zaslužil 230 mio dolarjev; zatem je bil producent uspešnic A Thousand Acres, Playing God, Sugar Hill, Princess Caraboo, The Road to Wellville, The Baby-Sitters Club .

Bil je izvršni producent pri The Hurricane, End of Days, For Love of the Game, A Life in the Theatre.

Ostali sodelavci

Producent Thomas A. Bliss (The Hurricane, End of Days, Thirteen Days. Air Force One, Trippin', A Thousand Acres, Playing God, The Baby-Sitters Club, The Last Bachelor).

Izvršni producent Armyan Bernstein (For Love of the Game, End of Days, The Hurricane, Air Force One, The Commitments, A Thousand Acres, Playing God, A Midnight Clear, A Life in the Theatre, Sugar Hill, Princess Caraboo).

Izvršni producent Max Wong (The Specialist, Coneheads, Reboot, The Last Seductions, Iron Horseman, Revolution of the Deaf, Gramps, Air Force One, The Family Man, In a Dark Wood, Tuck Everlasting).

Izvršna producentka Caitlin Scanlon (Trippin', The Blair Witch Project).

Izvršni producent Paddy Cullen (Go, Under Heaven, My Best Friend's Wedding, The Brothaz, High School High, True Lies, How to Make an American Quilt, A Dangerous Woman).

Direktor fotografije Shawn Maurer (Show & Tell, The Big Empty, Prep, Bandwagon).

Scenografinja Sharon Lomofsky (Committed, Hi-Life, Bad Manner, Under Heaven, Hudson River Blues, Breathing Room, Manny & Lo, Claire Doland).

Montažer Larry Bock (Slackers, Addicted to Love, 101 Dalmatians, The Santa Clause, The Mighty Duck, Bill & Ted's Excellent Adventure, Don't Tell Mom the Babysitter is Dead, Pump Up the Volume, Caddyshack II).

Skladatelj Christophe Beck (Guinevere, Dog Park, The Alarmist, Thick as Thieves, Buffy the Vampire Slyer, The Practise, Angel).

Komentarji

30.10. 2004 ob 17:18

k sm si ta film ogledala u kinu sm komi čakala, da ga naslednič vidm... pa ga še zmeri nism=( ampak je ful tak luškan filmčk, pač najstniška komedija... mal romantike mal smeha...

— supergirl
11.12. 2005 ob 13:01

nism vedla d je tok sttr ta film .. :) mam dvd doma... sam ga še nism do konca gledala k mi zmeri zašteka na enem delu :( .

— ajdika
1.3. 2006 ob 18:10

sama sem si že ogledala film in moram priznati da je odličen!najbolj mi je všeč to ko bikice spoznajo da ima njihova bivša voditeljica novo skupino z njihovo koreogarfijo za svetovno prvenstvo pa še to da imajo deteljice problem z denarjem bikice pa z koreografijo.

— kiara
18.3. 2007 ob 12:20

ta film je ful kulski morte ga gledat tist k ga še ni res ful je dobr!

— sara
27.6. 2007 ob 13:52

film mi je zelo všeč muzika je dobra prijeten je zanjimiv nimam pripombe

— erna
10.11. 2007 ob 16:36

film me je navdušil in vsem ki imate radi ples vam priporočam ogled tega filma ne bo vam žal

— erika
10.1. 2008 ob 17:04

zakaj ni veliko več filmov z takim naslovom drugač ste pa cari

— suzana
9.2. 2008 ob 0:00

aaam jst sm slišala da v filmu igra Rihanna (Rihanna Robyn Fenty)!
je to res?

— zvezdica
9.6. 2010 ob 17:55

taaa film je fuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllllllllll dooooooooooooooooooooooobr

— tinči

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.