Kolosej
Film distribucije Cenex

Brigada 49

akcijska drama
Nesreča nikoli ne počiva.
Na sporedu od: 20.1.2005, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Lewis Colick
Režija: Jay Russell
Za najpogumnejšega gasilca v mestu Baltimore se sreča obrne, ko se v reševalni akciji znajde ujet med plameni in stenami, edini up pa postanejo njegovi zvesti tovariši. V glavnih vlogah blestita John Travolta in Joaquin Phoenix.

O filmu

Brigada 49 je zgodba o predanem gasilcu Jacku Morrisonu (Joaquin Phoenix), čigar življenje visi na nitki. Med reševanjem se je poškodoval in obtičal v gorečem skladišču. Obkrožajo ga ognjeni zublji, nad njim se rušijo deli stropa in črn dim mu otežuje dihanje. Na pomoč mu prihajajo kolegi gasilci, ki jih od zunaj vodi Jackov mentor Mike Kennedy (John Travolta). Ko leži na tleh, se začne spominjati svojega življenja. Spomni se svojega prvega dne na eni od baltimorskih gasilskih postaj, ki jo je vodil Mike Kennedy. Po napornem uvajanju in neštetih potegavščinah kolegov je iz gasilca pripravnika postal izkušen in neustrašen gasilec, katerega edina želja je reševati življenja.

Film pa ne pripoveduje le o nevarnostih, ki prežijo na poklicne gasilce, pač pa tudi o njihovi močni povezanosti in prijateljstvu, ki ga ne more razdreti niti smrt.

Da bi bil film čim bolj pristen, je režiser Jay Russell poslal igralce na večtedensko urjenje h gasilcem, na katerem se jim je tudi pridružil: "Od igralca ne morem zahtevati, da si vsak dan nadene 50 kilogramov težko gasilsko opremo, se spopada z ognjenimi zublji in vdihava dim, če tega nisem tudi sam zmožen. In roko na srce, bilo me je zelo strah." Igralcem in režiserju se je od vseh poligonov zdel najtežji t. i. labirint, simulacija razmer, ko je gasilec ujet v goreči stavbi. V labirintu je zaradi dima temno kot v rogu, pot ven pa ovirajo kupi ruševin. Večina je šele takrat spoznala, da je delo gasilca psihično in telesno zelo zahtevno. "V labirintu ne vidiš prsta pred nosom. Skoraj začneš halucinirati, ko si skušaš predstavljati prostor okoli sebe. Upaš, da boš čim prej našel pot ven. Bilo je izjemno težko in grozljivo", se spominja Russell. Enakega mnenja je tudi John Travolta: "Urjenje na gasilskem poligonu je bilo zame povsem nova izkušnja. Najmanj mi je bil pri srcu labirint, saj sem zelo klavstrofobičen."

Nekateri igralci pa so med urjenjem naravnost uživali. Plezanje po vrvi z večnadstropne stavbe je bila najljubša vaja Morrisa Chestnuta: "Nikoli me ni bilo zares strah. Vaja se mi je zdela zelo zabavna". Vsi pa so se strinjali, da je delo gasilcev izjemno težko in nevarno. "Nisem imel pojma, da med požarom nastane toliko dima. Pred sabo vidiš le centimeter ali dva, če imaš srečo, lahko vidiš pred sabo noge in to je bolj ali manj vse. Zdaj si pa predstavljajte na sebi še 50-kilogramsko opremo, ki vas meče iz ravnotežja!", je povedal John Travolta.

Pri snemanju filma so vseskozi sodelovali tudi baltimorski gasilci, ki so z nasveti pomagali igralcem. Njihova zavzetost jih je zelo presenetila, najbolj pa so bili navdušeni nad Joaquinom Phoenixom, ki se je gasilcem zares pridružil in šolanje tudi uspešno zaključil. Po njem je še mesec dni delal v gasilski brigadi, v različnih izmenah, odgovorno opravljal vse naloge, ki so mu jih naložili, pomagal pri gašenju in reševanju ter si prislužil naziv častni član. In še nekaj. Joaquin se je pred snemanjem na smrt bal višine, tako zelo, da se ni mogel spustiti niti po gasilskem drogu. Po končanem urjenju je strah pred višino izginil in Joaquin je kot za šalo privezan le z eno vrvjo visel z 20-nadstropne stavbe.

Film BRIGADA 49 so v celoti posneli v Baltimoru, slikovitem in zgodovinsko bogatem mestu. Njegove urbane četrti so bile kot nalašč za zgodbo o gasilcih, njihovem delu in družinah. "Najti pravi kraj je bilo za zgodbo ključnega pomena, in Baltimore je prav to. Je mesto z značajem. Je zelo raznoliko, nihanja med bogastvom in revščino so izjemna. Na eni strani imate nebotičnike, na drugi mirna delavska predmestja. Všeč mi je bilo tudi to, da ima mesto pristanišče. Ideja o mestu vode in ognja me je zelo prevzela. Voda in ogenj sta namreč v filmu glavni prispodobi," meni Russell. K sodelovanju so povabili tudi znano baltimorsko gasilsko brigado, ki jim je posodila gasilsko opremo in vozni park. Njeni člani so pri snemanju sodelovali kot statisti. Na snemanje so prišli oblečeni v uniforme, s čeladami in z vsem orodjem, kar je prispevalo k večji pristnosti filma. Tudi gasilska postaja v filmu ni le kulisa, ampak čisto prava postaja, ki so jo za film posebej obnovili.

BRIGADO 49 je režiral Jay Russell po scenariju Lewisa Colicka. Producent je Casey Silver, izvršna producenta sta Armyan Bernstein in Marty Ewing. Igrajo Joaquin Phoenix, John Travolta, Jacinda Barrett, Morris Chestnut, Robert Patrick, Balthazar Getty, Jay Hernandez, Billy Burke in Tim Guinee.

O igralcih

Joaquin Phoenix (Jack Morrison) se je rodil v Portoriku in se že kot otrok zapisal igralstvu. Pri desetih letih (1986) je zaigral v filmu Spacecamp, leto pozneje pa s sestro Summer in Carole King v filmu Russkies. Svoj prvi uspeh je zabeležil s trilerjem Gusa Van Santa Ženska za umret z Nicole Kidman. Sledili so Inventing the Abbots, Popolni preobrat, Višja sila in Glinasti golobi.

Leta 2000 je z zahtevnimi vlogami v zgodovinskem Gladiatorju Ridleyja Scotta (za vlogo cesarja Komoda je bil nominiran za nagrade Golden Satellite, Screen Actors Guild, zlati globus in oskar, nagradili pa so ga National Board of Review, Broadcast Film Critics Association in Blockbuster Entertainment) in trilerjih V imenu pravice Jamesa Graya in Škandalozno pero Philipa Kaufmana prepričal kritike in občinstvo, da je igralec izjemnih razsežnosti.

Med drugim je igral v črni komediji Črni vojaki bizoni, v melodrami All About Love Thomasa Vinterberga s Claire Danes, fantastičnem Znamenja in grozljivki Vas na robu gozda M. Nighta Shyamalana. V animiranem Medvedja brata je posodil glas Kenaju, v Walk the Line Jamesa Mangolda pa upodobil legendarnega glasbenika Johnnyja Casha.

Igralec je že dolga leta vegetarijanec in aktiven član organizacije PETA, od katere je za svoje predano sodelovanje prejel častno priznanje.

John Travolta (Mike Kennedy) je bil že dvakrat nominiran za oskarja, nazadnje za prepričljivo upodobitev filozofsko podkovanega morilca v Tarantinovem Šundu, s katero je po dolgem času spet opozoril nase. Prvo oskarjevsko nominacijo mu je pred skoraj tridesetimi leti prinesla prelomna vloga v Vročici sobotne noči, ki je v poznih sedemdesetih navduševala generacijo diska. Sledila ji je mega uspešnica Briljantina, posneta po istoimenskem muzikalu. Pozneje je igral še v filmih Mestni kavboj, Carrie in Blow Out ter v seriji komedij Glej, kdo se oglaša.

Vloga filmskega producenta, ki postane mafijec, v filmu Kdo bo koga mu je prinesla zlati globus, Pravda za vsako ceno Steva Zailliana pa prestižno nagrado Alana J. Pakule. Za vlogo v filmu Prave barve je bil spet nominiran za zlati globus. Igral je v filmih Michael, Fenomen, Noro mesto, Zlomljena puščica, Brez obraza, Generalova hči, Tako je ljubka, Bojno polje: Zemlja, Lucky Numbers, Punisher, Basic, Vse za sina, Operacija Mečarica, A Love Song for Bobby (na beneškem filmskem festivalu sta Travolta in film požela izjemne kritike) in v nadaljevanju komedije Kdo bo koga - Be Cool.

Komentarji

23.12. 2004 ob 14:08

Mislim, da bo film dober, čeprav si ga nisem še ogledala. Sploh pa, če igra John Travolta, čeprav je že star saj ima 50 let je dober! Njegov najboljši film je pa seveda Brilijantina (musical). Lep pozdrav!

— božinja
6.1. 2005 ob 14:28

Tudi midva komaj čakava, da vidiva tale film, saj misliva da bo the best film. Lp, Miran in Doroteja

— zaljubljena23
13.1. 2005 ob 20:07 zvezdica

Ta film sm že gledal in je vreden ogleda, čeprav sem si ga že si ga bom še enkrat v kinu. Kdor je gasilec ga ne sme zamuditi!!:) LP

— Luka
20.1. 2005 ob 18:40

ja, film je res v redu

— sleak
22.1. 2005 ob 11:42

Že spet film o neumni Ameriki... Ameriki, ki je vedno v nevarnosti... kdo jo bo reševal seda??? GASILCI! (bruh) tipičen holivudski povprečen film, katerega se nobeden čez en mesec ne bo več spomnil!

— smn
22.1. 2005 ob 17:14

ce bi moral film ocenit od 1-10 bi mu dal cisto 10

— Zakon film
27.1. 2005 ob 19:53 zvezdica

Tako,ogledal sem si film in moram povedat da sem zelo navdušen nad njim. Vsekakor je film,kateri spada v osebno zbirko na domači polici DVD-jev. To je zadeva ki ti nekako da moči za novi dan. LP Tonči

— Tone
29.1. 2005 ob 0:20

Morm rečt da je zlo dobr film, razen na konc je mal žalostno, ker umre ane..sicer pa je za pričakovat blo to..

— Kane
29.1. 2005 ob 14:55 zvezdica

Krasn film ni kej. Vreden ogleda še posebej za tiste res srčne in vdane prostovoljne al pa poklicne gasilce pa tud njihove spremljevalke. Ni kej gasilci so res zakon :)

— Maja
30.1. 2005 ob 14:16

film sem si ogledala danes,film je super mora si ga ogledati vsak...

— ida
30.1. 2005 ob 20:54

Čujte nečesa se pa morate zavedati: če kdo reče da ta film ni vredu je kreten tisočletja!! Ko sem včeraj pišo iz kina in sn mami povedal povzetek je bila tako navdušena da ga je šla še isti dan gledat. pa če bo ta film dobo 5 oscarjev je to malo!! če bi film mogo ocenit od 1-10 bi 100% reko 10!! film me je res zelo navdušil in ga grem še enkrat gledat 100%!!!

— pač en
1.2. 2005 ob 15:37

men se je muvi zdew ful dobr sam če nimate radi dram ga ne hodt gledat, k se na koncu zjokaš :´(

— severnisij
2.2. 2005 ob 22:03 zvezdica

BACKDRAFT. Pozabite na Atomik Harmonik. Pred vami je film, ki nima časa za prsate blondinke. Film, ki nam pokaže gasilsko brigado Ladder 49, skupino pogumnih možakov, ki so nenehno na preži. Ki rešujejo življenja, izvajajo vratolomne akcije in se spreminjajo v narodne heroje. In film jih vzame zares, odgovorno ter predano že na samem začetku, ko se gledalec znajde med eno izmed njihovih najnevarnejših akcij. V veliki, požrešni in goreči zgradbi, ki med ognjeno eksplozijo v kletne prostore posrka Jacka Morissona (Joaquin Phoenix), najbolj pogumnega in zagretega člana brigade Ladder 49, ki ga doma čaka žena (Jacinda Barrett) z otroki. In ker je poba narodni heroj, reševanje traja ves film. Film, kjer nam potem postrežejo s številnimi flashbacki, številnimi spomini, v katerih Jacka Morissona spoznamo iz vseh strani. Vidimo ga kako pride med gasilce. Kako si ga nekajkrat pošteno privoščijo. Kako spozna, se zaljubi in poroči s svojo ženo. Kako mu pred očmi umre najboljši prijatelj. Kako postane junak. In kako se znajde v najnevarnejši situaciji doslej, v situaciji, iz katere ga skuša na vsak način rešiti njegov šef Mike Kennedy (izredno prozorni in bledi John Travolta). Okej, Ladder 49 na trenutke resda izgleda tako, kot da bi mu ogenj zažgal scenarij in zgodbo, toda pogum, ponos, zagnanost in volja so tako zelo močni, da gledalca potegnejo v dogajanje in mu s pomočjo dima zabrišejo klišeje ter patetiko.

— iztok gartner
5.2. 2005 ob 20:33 zvezdica

Že dolgo nisem gledal tako dobrega filma. Dobrega v pravem pomenu. Razburljiv film, z žalostnim koncem, ki te prisili da potočiš kakšno solzo. Ogled filma priporočam vsem (gasilcem)!! Brez skrbi, ne boste razočarani naj njim.

— Klemen
9.2. 2005 ob 11:13 zvezdica

Odličen film, vreden ogleda. Odlično zasnovan. Presunljiva zgodba. Tudi solze so mi tekle na koncu. Prikazana velika požrtvovalnost gasilcev, povezanost med njimi, veliko tovarištvo. Priporočam gasilcem, njihovim partnerkam in vsem, da bomo vedeli kakšne žrtve so potrebne za naš miren spanec.

— m&m
19.2. 2005 ob 19:41

je ful dobr film kar sem jih gledala!

— masy
7.4. 2005 ob 10:48

Zelo rada bi da bi tudi v resnici če bi kdaj gorelo gasilci bili tako dobri in bi iz goreče stavbe rešili vse.Film je vreden ogleda, priporočila pa bi ga vsem ljudem še posebej gasilcem. Lep pozdrav vsem

— maša
26.7. 2005 ob 8:47

Ta film sm gledala v kinu in doma še dvakrat, film je najboljši kar sem jih gledala.! Gasilci in GASILKE smo pa najboljši. :)

— Mateja
5.8. 2005 ob 16:48

najlepši film, useh časov*... joaquin *I LOVE YOU* *4 ever*

— *jok*
26.12. 2005 ob 19:40 zvezdica

Ja, ostal sem brez besed. Čeprav sem film gledal že pred nekaj časa, vam kot prostovolni gasilec (in po možnosti bodoči poklicni gasilec) rečem, da je film s strani efektov ognja in dima nadpovprečno ekstremen. Vreden je vsakega ogleda. V njem se prepleta akcija, komedija, drama, . Priporočam vsem tistim, ki se odločate za poklic ali prostovolno služenje kot gasilec ali gasilka, ker se v tem filmu razkriva realna plat tega poklica,in kar se lahko zgodi vsakemu varuhu domov. No ja, opazil sem tudi malo bahanja z gasilsko tehniko (ki je sicer profesionalna), pa vendar, vsaj prikaže, da se pri reševanju življenj ne sme varčevati s sredstvi. Skratka, to je film, ki je gotovo očaral vsakega gasilca in mnoge druge!

— Samo
22.4. 2006 ob 20:54

Sem prostovoljni gasilec.Filem mi je bil zelo všeč in sem ob njem tudi sam uporabljal taktiko.

— MATIC
3.12. 2006 ob 15:14

Ta film je zakon in priporočam ga usem k vam družina, ljubezn in predanost delu nekaj pomen.ta film je za use ljudi ,da bomo še bol spoštoval gasilce in ljudi k se trudjo za naša življenja.Res takega filma že dougcajt nism gledala ampak sigurno mi bo ostau v spominu ker sm se iz njega nekej naučila..žou vam bo če si ga ne boste ogledal,pa še lušn glavni igralc je ...:D

— brigada 49
13.7. 2007 ob 0:35

Sem sam gasilec ampak ko pa pogledaš tale film ti pa mine vse skup do gašenja!Ta filem sem si že ogledal 4krat in si še ga bom ziher enkrat ker je res dober film

— Marc
18.2. 2008 ob 16:07

Ta film je svetoven.

— LEON
17.9. 2010 ob 15:38

filem je odličen

— patrik

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.