Kolosej
Film distribucije Fivia

Brice iz Nice

komedija
Na sporedu od: 8.9.2005, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2005
Država: Francija
Scenarij: Karine Angeli, Jean Dujardin
Režija: James Huth
Brice je zavoljo vedno odsotnih staršev ostal večni otrok, kljub temu da šteje že skoraj 30 let. Zgledujoč se po neustrašnem liku iz filma Peklenski val, je tudi sam postal zagrizen jezdec valov na deski. Odpravi se na veliko tekmovanje v Nico, toda kljub njegovi smešni pojavi se le redko kdo upa norčevati iz njega, kajti Brice je mojster besednih dvobojev, v katerih lahko premaga vsakega nasprotnika. Na žalost pa ni tako dober tudi na valovih, zato hitro pride streznitev.

Kratka vsebina

Brice (Jean Dujardin) je 30-letni razvajen otrok, ki živi v razkošni očetovi vili v Nici. Blondinec si čas skrajša z dekleti, s šopirjenjem, prirejanjem divjih zabav in z zapravljanjem očetovega denarja. A vse ni zgolj zabava. Od leta 1991, ko je film Point Break zagledal luč sveta, ima tudi svojo vero - bodhizem, po Bodhiju, glavnem junaku filma in strastnem surferju. Doma ima oltarček, posvečen Bodhiju in vse dialoge iz filma zna na pamet. Brice je zelo poseben surfer. Prvič, je edini surfer na francoski Rivieri. Drugič, je edini surfer, ki v življenju ni jezdil niti najmanjšega vala. Zakaj? Ker na Rivieri pač ni dovolj velikih valov. Toda Brice je človek, ki verjame, da bo uresničil svoj sen. Že od malih nog sanja, da se bo na obali v Nici dvignil velikanski val, ki ga bo prav on zajahal. Vsako jutro se Brice zbudi, teče na plažo in čaka na svoj val. Čeprav ga imajo vsi za norega, se požvižga na to in zvesto čaka.

Brice bi tako živel v nedogled, če se nekega dne njegov svet ne bi podrl: njegovega očeta aretirajo. Takrat spozna, da je njegov očka skorumpiran poslovnež, ki se je spečal z mafijo - zelo kruto soočenje z realnostjo. Brice izgubi vse: razkošno življenje, ki ga je omogočal očetov denar, predvsem pa iluzije. Kot bi mignil, vsi njegovi "prijatelji" izginejo. Prvič v življenju se mora postaviti na lastne noge in, groza, delati. Ko njegov prvi poskus na trgu dela klavrno propade, poišče navdih pri Bodhiju in se loti ropa banke, oborožen zgolj s svojo desko. Potem pa drvi iz ene polomije v drugo - vse do deskarskega tekmovanja, kjer se izkaže, da je najslabši surfer na zemeljski obli.

Ko ves skrušen tava po plažah, se mu nenadoma prikaže sam Bodhi, ki mu da mojstrsko lekcijo iz življenja, in to v francoščini z južnjaškim naglasom. Brice sklene, da bo začel znova, se vrnil v rodno Nico, se soočil s pravico in zaživel kot pošten človek.

Ko odsluži svojo kazen, Brice živi sila skromno kot čistilec plaže. Je čisto spremenjen človek. Nič več šopirjenja in samovšečnosti. Zdaj si res zasluži tisti velikanski val. Nekega lepega dne mu Bodhijev duh čudežno pošlje surf in po tem še tisti sanjski val. Po njegovi zaslugi bo Brice postal ne samo pravi surfer, temveč predvsem pravi človek.

O ustvarjalcih filma

Kot piše Variety, Brice iz Nice ni ravno francoski novi val, vendar je ta komedija Francijo udarila kot pravi cunami: v Franciji je v kinematografe privabila dobre štiri milijone gledalcev. Lik Bricea se je rodil pred desetimi leti v domišljiji Jeana Dujardina, danes francoskega megazvezdnika, takrat pa neznanega komika, ki je s svojimi skeči nastopal po raznih lokalih. Čeprav je že sam avtor skoraj pozabil nanj, njegovi najstniški oboževalci niso: po zaslugi spletnih strani, ki so jih izdelali, je večno v rumeno odeti Brice postal internetni fenomen. Kot pravi Eric Altmayer, eden od producentov filma, se Dujardinu dolgo o tem še sanjalo ni. Altmayerja je na Bricea opozoril njegov 15-letni nečak. Skupaj z bratom Nicolasom, ki je koproducent filma, sta Dujardinu predlagala, da bi posneli film o Briceu. Dujardin je bil takoj za.

Režiser filma je James Huth, ki je skupaj z Jeanom Dujardinom in Karine Angeli napisal tudi scenarij. To je njegov drugi celovečerec, potem ko je leta 1998 posnel duhoviti Serial Lover. Kot pravi, je želel posneti film, ki bi bil stoodstotno njegov, stoodstotno Dujardinov in tristoodstotno Briceov. Z Dujardinom sta se takoj ujela. Huth je prepričan, da je le Dujardin lahko Brice, tako kot je le Mike Meyers lahko Austin Powers. Brice iz Nice mnoge spominja na komedijo Butec in butec (Dumb and Dumber); Huth pravi, da je polaskan, ker mu je blizu tak odštekan humor in je Butec in butec poln kultnih tovrstnih prizorov. Ali se po uspehu prvega Bricea obeta Brice 2? Ker je Dujardinu Brice že zlezel pod kožo in ker ga mulci na cesti kličejo Brice, to sploh ni izključeno. Režiser Huth se ne bi branil vnovičnega sodelovanja s tako karizmatičnim igralcem.

Clovis Cornillac, ki igra Briceovega pajdaša Mariusa, je med najbolj iskanimi francoskimi igralci. Med letoma 2001 in 2003 je nastopil v kar šestnajstih filmih. Pri nas smo ga nedavno videli v Zelo dolgi zaroki (Un long dimanche de fiançailles). V filmu Brice iz Nice igra njegovo ljubezen Jeanne, lastnico športne trgovine, v kateri Marius ukrade surf za Bricea, ravno tako razgrabljena Elodie Bouchez. Dobitnica dveh cezarjev in zlate canske palme za najboljšo žensko vlogo leta 1998 skuša zdaj osvojiti tudi Hollywood. Dobila je vlogo negativke Renée Rienne v slavni TV nanizanki Alias, v kateri blesti Jennifer Garner.

Komentarji

18.8. 2005 ob 21:04

fiolm je tko tko francoski je bolj podobn tax-iju

— dull
5.9. 2005 ob 21:08

skratka, nimam pojma

— gzk
7.9. 2005 ob 0:14

mojstrsko začinjen triler, ki to ni

— evgen savojski
15.9. 2005 ob 17:36

Ne morm vrjet da sm ga res zamudilla!!! MIslem da je to res dobr film (na podlagi opisa), sam so ga tolk doug cajta predvajal da si ga nism uhtela pogledat!!! Kriminal!!! P.S.: da jih ni sram!!!

— žnj
17.9. 2005 ob 14:38 zvezdica

Clovis Cornillac,Marius zares dobro igra se vidi,da je talent.Tudi zrežisirano je uredu,saj je James Huth po mojem okusu dober režiser.Najbolj od usega pa mi je useč scenarij res,da so ga napisali trije še useenoje hud.

— maša
18.9. 2005 ob 15:54

ta film ma full hude fore, tko da je res colll!! je vredn ogleda pa čeprou kšn deu u filmu je mal "zgrešen".

— [l@ra]
23.9. 2005 ob 13:44

film je ful hud in si zasluži petico samo najbolj se splača ogledat mr in ms smith ne zamudite tega filma

— nika
27.9. 2005 ob 20:14

jz bol brezveznga filma še nism gledala...v dvorani ns je blo maximalno 15, pa še to so po pol ure odšli 4 gledalci...skratka sucks!! =///

— ~Leah~
30.9. 2005 ob 14:41

film je ful dobr

— nina
1.12. 2005 ob 15:20

Res carski film ni bolšga, pjte ga pogldat

— nice

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.