Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Brez dotika

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 9.5.2019, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2019
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mikki Daughtry, Tobias Iaconis
Režija: Justin Baldoni

Ko te življenje sili narazen, je ljubezen le še močnejša. Maja bomo priča nevsakdanji zgodbi, ko se najstnika s hudo boleznijo spoznata med zdravljenjem v bolnišnici in se zaljubita. Romantična drama z naslovom Brez dotika prikazuje zgodbo o dveh mladih bolnikih, ki skušata, kljub težki bolezni, imeti in obdržati razmerje. Najtežje pri vsem je, da se drug drugega ne smeta dotakniti, oddaljena pa morata biti za več deset centimetrov.

Mladi par sta upodobila igralca Haley Lu Richardson in Cole Sprouse, romantično dramo je režiral Justin Baldoni, scenarij pa sta napisala Mikki Daughtry in Tobias Iaconis.

O ZGODBI:

Stella Grant (Haley Lu Richardson) oboleva za hudo boleznijo - cistično fibrozo, genetsko boleznijo, ki prizadene pljuča in dihalne poti. Med bivanjem v bolnišnici skuša živeti kar se da normalno življenje, ko spozna Willa Newmana (Cole Sprouse), ki ima enako bolezen. Sprva se ne ujameta, kmalu pa se zbližata in gresta na prvi zmenek. A drug drugemu se ne smeta približati, saj jima grozi bakterijska okužba, ki je zanju lahko usodna. Ko Stella ugotovi, da svoje življenje živi preveč resno, edino pravilo – ne sme se približati na dva metra – prilagodi in razdaljo med njima zmanjša. Par »pobegne« iz bolnišnice in zaposlene pusti v velikih skrbeh, med sprehodom pa se jima pripeti nepričakovan zaplet. Se bosta drug drugega dotaknila?

Na režiserski stolček je sedel Justin Baldoni, ki pa je prvič režiral celovečerni film, pred tem je režiral dokumentarne filme in serije, najbolj znano My Last Days (mladi ljudje spregovorijo o svoji težki bolezni). Ker se vedno bolj uveljavlja kot filmski ustvarjalec, ga vedno bolj žene tudi želja povedati vsakdanje zgodbe o človeškem pogumu, ki so pogosto spregledane.

Navdih za dramo Brez dotika je dobil od vodje skupnosti s cistično fibrozo, Claire Wineland. Razkrila mu je težke razmere bolnika s to boleznijo, tudi na področju ljubezni - bolnika se drug drugemu ne smeta približati na dva metra, saj se lahko resno okužita z bakterijo. »Ko mi je to povedala, so me začele preplavljati različne reakcije. Odneslo me je in takoj sem pomislil, da imam neverjetno srečo, da lahko poljubim svojo ženo in objamem otroka. Potem pa pomislil, kaj če bi bila cistična fibroza ozadje ljubezenske zgodbe. Pozabite Romea in Julijo, kakšne so šele ovire za osebi s takšno boleznijo, ko se zaljubita? In kako primerna zgodba za današnji čas, ko je toliko pritiska na družbene odnose… Začutil sem, da bi ta zgodba lahko dala nov pogled nad močjo ljubezni in človeške bližine, ki lahko premaga vse. A bil je tudi izziv: ali bi lahko delili zgodbo, v kateri se glavna igralca fizično ne dotikata, a gledalci še vedno občutijo, da se dotikata ves čas?« je režiser strnil svoje misli.

KAJ JE CISTIČNA FIBROZA?

Gre za genetsko bolezen, ki prizadene eksokrine žleze, ki izločajo sluz v dihalnih poteh, pljučih, trebušni slinavki in črevesju. Glavni vzrok obolevanja in umrljivosti je bolezen pljuč. Bolniki se zdravijo v posebnih centrih, pri zdravljenju pa sodeluje več različnih specialistov - pediatri, internisti, pulmologi, infektologi, mikrobiologi, specializirane medicinske sestre, fizioterapevti, dietetiki, socialni delavci, farmacevti in klinični psihologi. Povprečna življenjska doba človeka s to boleznijo je okoli 30 let.

Komentarji

9.5. 2019 ob 23:26

Navdusena sem nad takimi filmi. V zivljenju ni vedno vse prav in niso vsi zdravi.
Karkoli podobnega me pritegne. Kot je bil cudo , fantek ki je bil ves zmalicen, still alice , demenca.
Ali pa prijateljstvo med rasami.

Pohvale reziserju in vsem ki posnamejo filme na te teme.
Bo pa velik solzic ob gledanju filma

— Sabina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.