Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Božič na kvadrat

romantična komedija
Štirje kompleti staršev ... en hud glavobol.
Podnapisi
Na sporedu od: 18.12.2008, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2008
Država: ZDA, Nemčija
Jezik: angleščina
Scenarij: Matt Allen, Caleb Wilson, Jon Lucas in Scott Moore
Režija: Seth Gordon
Srečni par Kate in Brad božične praznike vedno preživita daleč od nadležnih staršev, a nekega dne odhod na eksotične počitnice prepreči gosta megla. Ker so njuni starši ločeni, se morata udeležiti kar štirih zelo različnih in kaotičnih božičnih praznovanj, ki znova prikličejo otroške strahove, najstniške duševne rane in dvome o načrtih za skupno prihodnost. Da bi njuna ljubezen preživela, bosta potrebovala pravi božični čudež...
Napovednik

Sinopsis

Nihče ne uživa v praznikih bolj kot Brad in Kate. Vsakega 25. decembra ta srečno neporočeni par iz San Francisca ohranja svojo praznično tradicijo: svoje nore družine pustita na cedilu in si privoščita sproščujoče, zabavne počitnice na kateri izmed eksotičnih lokacij.

Srkajoč margerite ob bazenu nazdravljata temu letnemu času, vedoč da se jima je spet uspelo izogniti kaosu in čustvenim pretresom, povezanim z njunimi štirimi gospodinjstvi: ločenih staršev, klepetavih bratov in sester, otrok, ki uhajajo izpod nadzora ter perečih  neprijetnosti in čudaških trenutkov, ki zaznamujejo vsak družinski božič.

Ampak letos ne. S kratkimi hlačami in sončnimi očali v kovčkih ostaneta Brad (Vince Vaughn) in Kate (Reese Witherspoon) ujeta na letališču v San Franciscu, saj so zaradi megle do nadaljnjega odpovedali vse lete. Še huje, ujela ju je kamera lokalne televizijske ekipe, s čimer je njune namere razkrila celemu mestu … in njunim družinam. Ostala sta brez možnosti izhoda in izgovorov – zdaj ju doma pričakuje Bradov oče.

In Kateina mama. In Bradova mama. In Katein oče. To so štirje božiči v enem dnevu ...

Na pravem maratonu prihodov domov Brad in Kate pričakujeta najhujše – in natanko to tudi dobita. Ampak medtem ko Brad odšteva minute do njune vnovične svobode, se Kate nenadoma znajde v presenetljivem sozvočju s tiktakanjem neke druge ure.

Na koncu tega norega dneva bosta Kate in Brad drugače gledala na to, od kod prihajata in kam gresta. Ko bosta zares spoznala sama sebe in drug drugega, jima bo to morda zares dalo tisto vrsto ljubezni, ki sta jo doslej le igrala.

Na čelu zvezdniške igralske ekipe romantične komedije Božič na kvadrat sta Vince Vaughn (Lovci na družice) in oskarjevka Reese Witherspoon (Hoja po robu), igrajo pa tudi oskarjevec Robert Duvall (Nežno usmiljenje), Jon Favreau (Greva narazen), oskarjevka Mary Steenburgen (Melvin in Howard), dobitnika grammyja Dwight Yoakam in Tim McGraw, nominiranka za nagrado emmy Kristin Chenoweth (Pushing Daisies), oskarjevec Jon Voight (Coming Home) in oskarjevka Sissy Spacek (Rudarjeva hči).

Film je režiral Seth Gordon (The King of Kong: A Fistful of Quarters) na podlagi scenarija, ki so ga napisali Matt R. Allen, Caleb Wilson, Jon Lucas in Scott Moore po zgodbi Matta R. Allena in Caleba Wilsona. Film so producirali Roger Birnbaum (Iskan), Gary Barber (Iskan) in Jonathan Glickman (Vedno priča, nikoli nevesta). Peter Billingsley, Toby Emmerich, Michael Disco, Richard Brener, Mark Kaufman in Guy Riedel so bili izvršni producenti, Derek Evans pa se je ekipi pridružil kot koproducent.

V ustvarjalni ekipi so bili še direktor fotografije Jeffrey L. Kimball, scenograf Shepherd Frankel, montažerja Mark Helfrich in Melissa Kent ter kostumografinja Sophie de Rakoff. Glasbo je napisal Alex Wurman, dodatno glasbo pa John O’Brien.

New Line Cinema predstavlja, v sodelovanju s Spyglass Entertainment, produkcijo Birnbaum/Barber in Wild West Picture Show / Type A Films. Za svetovno distribucijo filma Božič na kvadrat skrbi Warner Bros. Pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment Company. Album z glasbo iz filma je izšel pri založbi New Line Records.

O produkciji

"To je film o univerzalni temi, ki je povezana s prazniki: tesnobi,” je povedal režiser Seth Gordon. "Prazniki, dom in družina nas vračajo h koreninam ter izpostavljajo naša najbolj ranljiva mesta kot nič drugega. Kar je seveda odlična podlaga za komedijo. Božič na kvadrat je film o večnem boju, ki ga poznamo vsi: med tem, kdo smo, tem, za kar so nas vzgajali, da bi bili, in tem, kar bi morali postati. Prav zato se je tako težko vračati domov. V trenutku, ko prestopiš domači prag, se moraš soočiti s podobami človeka, kakršen si bil nekoč – oziroma kakršnega te starši, bratje in sestre verjetno še vedno vidijo. To je instantno neugodje.”

Še slabše od takšnega ponižujočega doživetja je lahko le to, če moraš vse to doživeti v družbi svojega pomembnega drugega – tistega človeka, za katerega si izmed vseh ljudi na svetu najbolj želiš, da bi o tebi mislil, da si 'kul'. Ali vsaj normalen. Ali vsaj, to je najmanj, da nisi genetsko zaznamovan s tistim družbeno disfunkcionalnim panjem, ki mu praviš družina.

"V filmu Božič na kvadrat Brad in Kate to neugodje čutita zelo intenzivno, saj svojo zgodovino prvič v življenju vidita skozi oči drug drugega,” je povedal Jonathan Glickman, ki je poleg Rogerja Birnbauma in Garyja Barberja produciral film. "Že tri leta se poznata kot prefinjena, privlačna in samozavestna človeka. V tem enem dnevu pa bosta spoznala najslabše plati drug drugega, vse tisto, kar sta ves ta čas skrbno skrivala. Vse pride na dan.”

"To je res: ne glede na to, kako prepričan si, da nekoga dobro poznaš, vedno ga lahko spoznaš še bolje, če ga opazuješ v interakciji z njegovo družino. Starši, bratje in sestre res vedo, kako pritisniti na te gumbe,” je komentiral Vince Vaughn, ki igra Brada. Reese Witherspoon, ki igra Kate, pa je dodala: "Ljudje svoje odnose vrednotimo na podlagi primerjave teh z odnosi naših staršev, in to ni vedno najbolj ohrabrujoče početje.”

Prav zaradi tega se Brad in Kate spretno izogibata takšnih kočljivih situacij, je opazil Vaughn. "Res se ljubita in tega nočeta uničiti. Ko se zgodba razvija, opazite, kako ju je ranilo njuno otroštvo, propad zakonov njunih staršev. Vidita pritiske in obveznosti družinskega življenja, ne pa tudi njegovih radosti. Zato se vzpostavita kot neodvisna odrasla in se ves čas močno trudita, da ne bi ponovila napak, ki so jih naredili njuni starši.”

Ta načrt gre Kate in Bradu kar dobro od rok, vse dokler ni njun božični pobeg nepredvideno odpovedan in sta se nenadoma prisiljena skupaj soočiti z vsem … naenkrat.

"Ko se Brad in Kate znajdeta ujeta v vrtiljak družinskih obiskov, se začne vrsta neljubih in zelo smešnih dogodkov, saj začneta odkrivati nekatere ne tako laskajoče vidike preteklosti drug drugega. Nenadoma ni več vprašanje, ali bo njun odnos preživel na dolgi rok, temveč ali bo preživel dan,” je povedal Peter Billingsley, eden izmed izvršnih producentov filma.

Snemanje filma Božič na kvadrat se je, karseda primerno, začelo v začetku decembra 2007, ko so bili sodelujoči že dovolj praznično razpoloženi. Nato so si vzeli nekaj premora, da so lahko preživeli praznike s svojimi bližnjimi. Seveda so jih teme iz filma spremljale domov in ko so se vrnili na snemanje, je večina prinesla s sabo dodatno komično strelivo.

Gordon se spominja: "Med prekinitvijo sem ponovno začutil, da je ta zgodba univerzalna. Doma je bilo napeto: sestri sem šel na živce in iz tega, kdo bo šel po babico, da jo pripelje na večerjo, je nastal velik problem. ‘Prav to dela božič smešen,’ sem pomislil. Podrobnosti iz filma so odzvanjale v resničnosti in me spominjale, kako sem se krohotal, ko sem prvič bral scenarij. To je film o družinski dinamiki, v katerega se lahko živi čisto vsak.”

"Vsi so k mizi prinesli svoje lastne nevroze,” je potrdil Glickman. "Režiser, scenaristi, igralci – vsi so že doživeli neko verzijo tega. Film je tako mešanica idej vseh sodelujočih.” "Seth je v osnovi dokumentarist,” je še dodal, "zato sledi osnovni strukturi, vendar dopušča, da se stvari odvijajo po svoji naravni poti. Pri tem filmu smo potrebovali prav to.”

Poleg Vaughna in Witherspoonove je v Božiču na kvadrat še veliko zvezdnikov, katerih kariere so zaznamovale gledališke odre, velika platna, male ekrane in glasbeno industrijo. Robert Duvall in Sissy Spacek sta upodobila Bradova starša Howarda in Paulo, ki sta po ločitvi zaživela tako različno, da težko verjamemo, da sploh še govorita isti jezik, Mary Steenburgen in Jon Voight pa enako nekompatibilna starša Kate, Marilyn in Creightona. Dwight Yoakam je Phil, zadnji izmed Marilyninih 'fantov', za katerega je spremenila svoje življenje. Jon Favreau in Tim McGraw se spravljata na Brada kot njegova starejša brata Denver in Dallas, Kristin Chenoweth v vlogi Courtney pa v tekmovalnem sestrskem slogu postavi Kate na mesto, ki ji pripada. "To so nekateri izmed najboljših igralcev v svojih generacijah, srečen sem, da sem lahko sodeloval z njimi,” je povedal režiser Gordon.

Kot diplomirani arhitekt je Gordon govoril isti jezik kot scenograf Shepherd Frankel (Vedno priča, nikoli nevesta) pri oblikovanju štirih družinskih domov za divje popotovanje Brada in Kate. Detajli so bili pri tem zelo pomembni, saj je njihova naloga, da izražajo osebnosti štirih ljudi. "Nismo oblikovali preprosto štirih hiš, temveč štiri življenjska okolja. Vsako izmed njih ima čisto svojo energijo, tako kot njihovi lastniki,” je povedal Glickman.

Božič na kvadrat so snemali tudi na lokacijah v in okrog San Francisca, med drugim na slavnem mostu Golden Gate, v Chinatownu in na mednarodnem letališču San Francisco. Za prizor na letališču so uporabili obstoječi terminal, ki so ga zapolnili s 500 statisti.

"Bolj ko se zgodba bliža svojemu bistvu, bližje smo tradicionalnim božičnim podobam,” je povedal Frankel, "zato smo na primer poudarjali zelene odtenke. V nekem nočnem prizoru, kjer smo hoteli čudovito romantičen videz, smo sestavili drevo iz božičnih zvezd in lučk. Zgradili pa smo tudi velik kamin, ki služi kot ikonična podoba družinskega snidenja.”

"V trenutku, ko smo se odločili, da bomo delali Božič na kvadrat, smo vedeli, da bo film moral imeti emocionalno bistvo. Vedeli smo, da bo zelo smešen, zaradi osnovne ideje in vseh komičnih situacij, po drugi strani pa smo se zavedali, da gre pravzaprav za ganljivo globljo temo o dveh ljudeh, ki se soočata s preteklostjo drug drugega, da bi lahko skupaj zaživela prihodnost,” je opozoril eden izmed producentov filma, Jonathan Glickman.

"Najkasneje do takrat, ko prideta v drugo hišo na svoji odisejadi,” je razkril režiser Gordon, "bi se občinstvu počasi moralo začeti svitati, da je prava zgodba o Bradu in Kate globlja, to je tista o vsem, kar skrivata drug pred drugim, ne pa tista o vrsti ponižujočih doživetij, skozi katera morata iti že zato, da nas nasmejita. Resnica bo prišla na plan in mogoče ju bo odpeljala v različni smeri. Ampak če se ne bosta s tem spoprijela in tega sprejela, se ne bosta nikoli zares spoznala in ljubila zaradi tega, kar sta v resnici.”

Podobno v tem primeru Brad in Kate tudi nikoli ne bi zares spoznala svojih družin in zares ljubila svojih družinskih članov prav zaradi tega, kakšni so v resnici.

"Bistvo filma Božič na kvadrat je med drugim v ugotovitvi, da te nihče ne more tako zelo spraviti ob živce kot lastna družina,” je povzel Glickman. "Pa vendar se nas je večina pripravljenih voziti 200 kilometrov po snegu ter ure in ure presedeti na letališčih, samo da bi bili za praznike s svojo družino. Takšni smo. Ne moremo zanikati njenega pomena.”

Eden izmed izvršnih producentov Billingsley je tako opisal izkušnjo Kate in Brada: "Najprej misliš, da sta nora, ker nočera preživeti praznikov s svojimi družinami. Nato ju pospremiš v vse te domove in se ti zazdi, da sta Kate in Brad pravzaprav edina izmed vseh teh ljudi še kolikor toliko pri sebi. Na koncu pa ugotoviš, da tudi ostali družinski člani niso nori. Vsak izmed njih se pač po svojih najboljših močeh trudi najti ljubezen.”

Reese Witherspoon je poudarila: "Družina je tako zelo pomembna. Družinske člane moraš sprejeti takšne, kakršni so, saj se, iskreno povedano, ne bodo nikoli zares spremenili.”

"To je zgodba o tem, kar pomenijo prazniki: da je treba biti hvaležen za svojo družino – njene dobre, grde in hudobne vidike – in za vso ljubezen, ki si je deležen,” se je strinjal Vince Vaughn. "Seveda pa,” je še dodal z nasmeškom, "mora biti vse skupaj predvsem zabavno.”

O igralcih

Vince Vaughn (Brad) je eden najbolj cenjenih komikov v Hollywoodu. Kot koscenarist in producent je sodeloval pri komediji iz leta 2006 Greva narazen, v kateri je igral ob Jennifer Aniston. Film je bil ob odpiranju na prvem mestu lestvice in je prinesel 205 milijonov dolarjev. To je bil prvi celovečerni film, ki je nastal pod okriljem Vaughnove produkcijske družbe Wild West Picture Show. Ta je istega leta producirala tudi film Vince Vaughn’s Wild West Comedy Show: 30 Days & 30 Nights – Hollywood to the Heartland.

Poleti 2005 sta Vaughn in Owen Wilson igrala v zelo uspešni komediji Lovci na družice. Leta 2004 je Vaughn poleg Bena Stillerja blestel v komediji Dodgeball: Zgube med dvema ognjema. Istega leta smo ga videli v filmu Starsky in Hutch, v katerem sta igrala tudi Stiller in Wilson, poleg Willa Ferrella pa je igral v Phillipsovi komediji iz leta 2003 Stara šola.

Poleg tega je Vaughn igral v filmu F. Garyja Graya Bodi kul (tudi John Travolta in Uma Thurman), akcijskem filmu Douga Limana iz leta 2005 Gospod in gospa Smith (tudi Brad Pitt in Angelina Jolie) in neodvisnem filmu Palec moj najdražji (tudi Keanu Reeves).

Vaughn je pozornost prvič pritegnil v kultu Douga Limana iz leta 1996 Svingerji. Leta 2001 je sodeloval pri komediji Misija nemogoče: Operacija Bedak. Med njegovimi filmi so še Vse za sina, Celica, Vrhunska prevara, Glinasti golobi, A Cool Dry Place in Jurski park 2: Izgubljeni svet Stevena Spielberga. Nazadnje smo ga videli v filmu Seana Penna V divjini.

Reese Witherspoon (Kate) se je pri 14 letih udeležila avdicije za statiste v drami The Man in the Moon in nepričakovano dobila glavno vlogo. Nato je igrala v filmih A Far Off Place in Wildflower. Njeno dozorevanje je občinstvo videlo v filmih Freeway, Strah in Somrak; v slednjem so poleg nje igrali Paul Newman, Gene Hackman in Susan Sarandon.

Leta 1999 se je prvič pokazal njen komični talent, ko je igrala Tracy Flick v brijantni satiri Alexandra Paynea Volitve. Sledila sta film Garyja Rossa Pleasantville in zelo uspešna komedija Blondinka s Harvarda, ki je Witherspoonovo dokončno ponesla med zvezde.

Tudi njen naslednji film, romantična komedija Melanie se poroči, je bil zelo uspešen in Witherspoonova se je nato lotila produciranja. Njeno podjetje je kot prvi film posnelo nadaljevanje Blondinka s Harvarda 2. Sledili sta vloga Becky Sharpe v Semnju ničevosti Mire Nair in vloga v nadnaravni romantični komediji Kot v nebesih.

Leta 2005 je Witherspoonova izjemno odigrala June Carter Cash v glasbenem biografskem filmu Hoja po robu, kar ji je prineslo oskarja za najboljšo igralko, pa tudi zlati globus ter nagrade BAFTA, Screen Actors Guilda in newyorških filmskih kritikov.

Od takrat je producirala neodvisni film s Christino Ricci in Jamesom McAvoyem Penelopa ter igrala v političnem trilerju Ugrabitev. Trenutno posoja glas v 3D animirani pustolovščini Monsters vs. Aliens in sodeluje pri Pixarjevem projektu za leto 2011.

Robert Duvall (Howard) ima za sabo več kot 45 let igralske kariere in več kot 125 filmov ter je s šestimi oskarjevskimi nominacijami eden najbolj cenjenih igralcev na svetu.

Prvič je bil nominiran za oskarja za vlogo v Botru Francisa Forda Coppole, drugič pa za vlogo v Coppolini Apokalipsi danes iz leta 1979. Epski film o vietnamski vojni si je marsikdo zapomnil prav po stavku, ki ga je Duvall izrekel kot polkovnik Kilgore: "Zjutraj mi je najljubši vonj po napalmu.” Tretjo nominacijo si je prislužil z glavno vlogo v filmu Veliki Santini.

Leta 1984 je osvojil oskarja za najboljšega igralca z upodobitvijo pevca countryja v filmu Nežno usmiljenje. Petič je bil nominiran za naslovno vlogo v Apostolu, za katerega je tudi napisal scenarij in ga režiral, šestič pa leta 1998 za vlogo v drami A Civil Action.

Duvall je debitiral v klasiki Booja Radleya iz leta 1962 Ubiti ptico oponašalko, med njegovimi zgodnjimi filmi pa so še Bullitt, Altmanov M*A*S*H in Lucasov THX 1138. Na spisku so med drugim še Boter II, Dnevi grmenja, Samo še 60 sekund in Hvala, ker kadite.

Jon Voight (Creighton) je začel kariero leta 1969 v Polnočnem kavboju, ki je dobil oskarja za najboljši film, Voight pa si je z vlogo Joeja Bucka prislužil oskarjevsko nominacijo.

Leta 1978 je dobil oskarja za najboljšega igralca za portret vietnamskega veterana v drami Coming Home. Tretjič je bil nominiran za oskarja za vlogo v trilerju Andreia Konchalovskega Ponoreli vlak, (zaenkrat) zadnjo oskarjevsko nominacijo pa si je prislužil z upodobitvijo Howarda Cosella v biografskem filmu Michaela Manna Ali.

Voighta smo nedavno gledali v Bayevem blockbusterju Transformerji, uspešnici Zaklad pozabljenih in njenem nadaljevanju, Zaklad pozabljenih: Knjiga skrivnosti, filmu Steza slave in rimejku Mandžurskega kandidata Jonathana Demmeja. Samega sebe je zaigral v uspešnici Tropski vihar. Nazadnje pa je igral v drami Gavina O’Connorja Čast in slava.

Na Voightovem spisku so med drugim še filmi Odrešitev, Lara Croft: Tomb Raider, kjer je igral poleg svoje hčerke Angeline Jolie, Pearl Harbor, Misija: Nemogoče in Vročina.

Sissy Spacek (Paula) je že dobra tri desetletja ena izmed najbolj cenjenih filmskih igralk na svetu. Med drugim si je prislužila enega oskarja in še pet dodatnih nominacij zanj.

Prvič je pritegnila pozornost kritikov in občinstva z vlogo v drami Terrencea Malicka iz leta 1973 Surova balada, kjer je igrala poleg Martina Sheena. Že tri leta kasneje je bila prvič nominirana za oskarja za pretresljivo naslovno vlogo v filmu Briana De Palme po romanu Stephena Kinga Carrie, naslednje leto pa je igrala v Altmanovih Treh ženskah.

Leta 1980 je osvojila oskarja za vlogo v filmu Rudarjeva hči. Naslednje leto je igrala v filmu Raggedy Man, ki ga je režiral njen mož Jack Fisk. Tretjo nominacijo za oskarja ji je prinesla vloga v drami Costa-Gavrasa iz leta 1982 Missing, četrto vloga v filmu Reka iz leta 1984, peto vloga v Zločinih srca leta 1987, šesto pa vloga v drami V pasti leta 2001.

Med njenimi filmi so med drugim še Dom na koncu sveta, Resnična zgodba, Mesto zločina, JFK, Severno od raja, Nine Lives in Hot Rod, trenutno pa igra v drami Lake City.

O ostalih ustvarjalcih filma

Seth Gordon (režiser) je z Božičem na kvadrat posnel svoj prvi celovečerni igrani film. Pred tem je režiral dokumentarec The King of Kong: A Fistful of Quarters, ki je osvojil nagrade združenj Dallas/Fort Worth Film Critics, Online Film Critics in Ohio Film Critics.

Gordon je diplomant univerze Yale, kjer je študiral arhitekturo in dokumentarni film. Režiral je več kratkih filmov – Squirt, Fears of a Clown in The Problem with Percival – ki so osvojili nagrade na festivalih Sundance in Slamdance. Poleg tega je bil producent in montažer hvaljenega dokumentarca s Sundancea New York Doll, ki so ga v kinih vrteli leta 2005. Gordon je bil pridruženi producent in direktor fotografije pri za oskarja nominiranem dokumentarcu Dixieja Chicksa Shut Up And Sing, ki se je v kinih predvajal leta 2006.

Med Gordonovimi prihajajočimi projekti sta režija narativnega rimejka filma The King of Kong, režiral pa bo tudi celovečerni film The Only Living Boy in New York.

Matt R. Allen in Caleb Wilson (scenarista) pišeta komedije za Warner Bros., Universal, Sony, Paramount, Disney, New Line Cinema in Spyglass Entertainment.

Spoznala sta se kot sostanovalca – kot bruca na univerzi Santa Barbara, kjer je Allen vpisal film, Wilson pa filozofijo in pravo. Družila ju je ljubezen do komedije in dobrih zgodb.

Allen se je po diplomi zaposlil kot agent za zvezdnike pri ICM, Wilson pa je pri podjetju Brillstein/Grey sodeloval s komiki, kot so Adam Sandler, David Spade in Dennis Miller. To ju ni zadovoljevalo, zato sta se lotila pisanja komičnega scenarija Manchild. Scenarij je odkupila družba New Line Cinema, Allen in Wilson pa sta še isti dan pustila dotedanji službi.

Leta 2003 sta Spyglass Entertainmentu prodala scenarij Božič na kvadrat, ki je njuno prvo producirano delo. Trenutno sodelujeta pri filmih Thomasa Carterja Tough Love, v katerem bo igral Ice Cube, in Soul Surfer, katerega produkcija naj bi se začela januarja 2009.

Jon Lucas in Scott Moore (scenarista) trenutno pišeta znanstvenofantastično akcijsko komedijo, v kateri bo igral Dwayne Johnson. Njun prvi realizirani scenarij je bil Sanjsko zabijanje z Martinom Lawrenceom, med njunimi prihajajočimi projekti pa sta romantična komedija Ghosts of Girlfriends Past, v kateri igrajo Matthew McConaughey, Emma Stone, Jennifer Garner in Michael Douglas, in The Hangover v režiji Todda Phillipsa, v katerem igrata Bradley Cooper in Heather Graham. Oba prihajata na platna v letu 2009.

Komentarji

2.12. 2008 ob 17:43

ta filem mi je biu res zelo ussec.. bil je zabaven, vesel konec.. veliko romantike in nasploh veliko smeha. res.. filem sem si ze ogledala in ga res usem priporočam...se posebej romantikom in srečnim parčkom... :-)

— čočko-dunča
5.12. 2008 ob 16:36

OMG. Morm it gledat! xD

— ax.
6.12. 2008 ob 14:23

film dober ogleda

— Božič na kvadrat
19.12. 2008 ob 0:00

ta film je ful dobr! pejte si ga ogledat!.. kr je res ful u redu! prosim pejte, prosim.. prosiiiiim !!

— katja
28.12. 2008 ob 0:00

jst še nism šla gledat tega filma sirotišnica in ga tut ne bom vrjetn šla ampak tale se sliš hut in vrjetn ga bomo šli gledat dons.(simona)men se ta film zdi kr neki in še ime je butasto in

— katja in simona
29.12. 2008 ob 0:00

a je dobr film

— Kolosej
2.1. 2009 ob 0:00

smešnnn film, ful je dobr.

— liu
3.1. 2009 ob 13:57

dobr film

— anćka
3.1. 2009 ob 18:14

kako to, da nihče ne komentira filma?!?

— jože
4.1. 2009 ob 0:00

COOL FILM...HEHE

— VALENTINA BITENC
5.1. 2009 ob 0:00

ta film je full kull!!!!!!!!!

— eva
9.1. 2009 ob 16:32

totalno bedn film, brez glave in repa. vsi smešni prizori so prikazani že u reklami. ne priporočam

— tanita
13.1. 2009 ob 17:15

Žal čisto povprečen film.

— sara
15.1. 2009 ob 0:00

Tipičen ameriški filem
Meni ni ušeč!

— ,
23.10. 2009 ob 12:36

ful zakon je tudi ta filmm
:D

— nina
28.10. 2009 ob 11:56

BOŽIČ NA KVADRAT JE SUPER NASLOV FILMA .KO SEM GA PRVIČ POGLEDALA SM SI MISLILA VAU TO JE IZJEMEN FILM.NAJBOLJŠA JE PA TISTA PUNCA KO JE PRŠLA NOTR U OTROŠKI GRAD AL KAKO BI TEMU REKLI TRAMPOLIN NO SAJ NI VAŽNO.AMPAK TA FILM JE LJUBO ZA BREGOM DOBERR .ADIJO

— GALA LOLIPOP

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.