Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Fantje in punce

komedija, romantični
Na sporedu od: 11.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Scenarij: Andrew Lowery, Andrew Miller
Režija: Robert Iscove

O zgodbi

Od začetnega medsebojnega sovraštva do prvega zmenka in resne zveze, ter seveda vsega kar se dogaja vmes, je film FANTJE IN PUNCE nova romantična komedija, ki odkriva igrice, ki se jih poslužujeta nasprotna spola.

Ryan (Freddie Prinze Jr.) in Jennifer (Claire Forlani) sta tako različna, da se odločita, da se pod nobenim pogojem ne bosta privlačila. Nenazadnje je prav to tisto, v kar od nekdaj oba trdno verjameta. Prvič se spoznata kot dvanajstletnika, ki se ne prenašata. Ko se ponovno srečata kot starejša najstnika, sta si še vedno zoprna. Ko pa se srečata tretjič, tokrat že na fakulteti, negotovi Ryan in svobodomiselna Jennifer spoznata, da ju njune razlike pravzaprav združujejo in postaneta prijatelja.

Ob pomoči sostanovalcev - divjega in nadebudnega Hunterja (Jason Biggs) in spogledljive Amy (Amanda Detmer) - bosta Ryan in Jennifer odkrila, kaj moški v resnici želijo od žensk, kaj ženske zagotovo potrebujejo od moških in kaj se zgodi s prijateljema, ko gredo stvari predaleč in uidejo nadzoru ...

O produkciji

V trenutku, ko sta se že kot otroka prvič srečala na letalu, sta Jennifer in Ryan začela njuno nenavadno dolgoletno zvezo, v kateri se enako močno prepirata in si kljubujeta, kot se privlačita. V naslednjih letih se bosta z različnimi časovnimi preskoki še večkrat srečala, vendar bodo ta njuna trčenja ostala pri besednih dvobojih, ki se bodo največkrat končali z mislijo, kako nemogoč in popoln idiot je drugi. Končno se oba odpravita na kalifornijsko univerzo Berkeley, njuno desetletno sovraštvo pa se v veliko začudenje obeh spremeni v prijateljstvo - iskreno, brezmejno, resnično - takšno, ki ga lahko uniči le tako nepričakovan pripetljaj, kot je seks.

FANTJE IN PUNCE spregovori o ključnih nasprotjih zvez - zoprnosti proti privlačnosti, prijateljstvu proti romanci, ženskah proti moškim - na zabaven način in iz drugačnega zornega kota in vse to skozi ljubezenske dogodivščine na univerzi. Zgodba se začne v času, ko je za deklice in dečki povsem naravno, da so si zoprni in doseže usodni višek, ko se Jennifer in Ryan srečata z občutki, ki presežejo prijateljska čustva. Njuni prijatelji imajo svoje lastno mnenje o tem, kako je potrebno igrati to igro. Ryanov cimer Hunter je poskušal privabiti dekleta na vse mogoče načine, ki jih je našel v knjigah, Amy, Jenniferina k spogledovanju nagnjena prijateljica, je v resnici zelo neodločna glede tega, kaj želi sebi in drugim. Vsi skupaj in vsak na svoj način želijo odkriti, kaj hočejo moški, kaj v resnici potrebujejo ženske ter kaj se dogaja med prijatelji, ko gre stvar predaleč.

FANTJE IN PUNCE je rojen v glavah dveh mladih scenaristov, znanih pod imenom The Drews. Govora je o dvojici mladih igralcev, ki sta odkrila, da imata veliko skupnega. Med drugim tudi sposobnost, da napišeta resnično, življenjsko komedijo ter živahen spomin na dneve, ko se začnejo odnosi med puncami in fanti zapletati. Združila sta moči in napisala, kaj se dogaja, ko fant ali dekle odkrijeta, da jima oseba, ki naj bi jo sovražila, pravzaprav najbolj ugaja.

The Drews sta vnesla nov pristop v klasično hollywoodsko temo - dala sta ji dimenzijo modernosti in duhovite svežine, kar bo prepoznal vsak srednješolec in študent. Jennifer, Rayna, Hunterja in Amy sta postavila v svet še kako zabavnega časa Zmenkarij.

Duhovitost scenarija The Drews je takoj pritegnila pozornost producenta Jayla Cohena, ki se nahaja na čelu Dustin Hoffmanove Punch Productions. Cohen je posredoval scenarij režiserju Robertu Iscovu, katerega posluh za teme mladih je že prišel do izraza v uspešnici She's All That, v kateri je prav tako igral Freddie Prince Jr. Iscove je takoj pokazal zanimanje za romantično komedijo, namenjeno mladim, s svežimi in smešnimi dialogi ter zabavnim načinom, na katerega sta The Drews ujela bistvo funkcioniranja študentske ljubezni in razmišljanja današnje mladine.

Iscova je prav tako pritegnil tudi opis zaljubljanja deklet in fantov danes, ki se želijo povezati in se pri tem trudijo, da jih to ne bi odvrnilo eden od drugega. "Navajeni smo potegniti črto med prijateljstvom in romanco, toda lahko je vaš/vaša partner/partnerica za celo življenje v resnici vaš/vaša najboljši/najboljša prijatelj/prijateljica." pravi Iscove.

Iscove si je za svoj naslednji film želel izbrati povsem drugačno temo od tiste v filmu She's All That, toda scenarij filma FANTJE IN PUNCE, v katerem je na tako zabaven način prikazana študentska ljubezen, ga je pritegnil takoj, ko ga je prebral. "Čutil sem, da je tema filma FANTJE IN PUNCE mnogo globlja in temeljitejša od tiste v filmu She's All That," komentira Iscove. "Film pripoveduje o fantu in punci, ki se spoznata kot dvanajstletnika in jima sledi vse do študentskih let. Zanimala so me človeška stanja, kaj mlade motivira, in scenarij je ponujal duhovit pogled na vsa ta obdobja, skozi katera prehajajo liki filma."

V vlogah na prvi pogled nezdružljivega para Ryana in Jennifer igrata najbolj karizmatična mlada igralca modernega filma. Freddie Prinze Jr. igra nesamozavestnega, negotovega študenta gradbeništva, Ryana , ki išče pravo ljubezen, Claire Forlani pa je svobodomiselne Jennifer, ki se boji resne zveze.

V resničnosti je Freddie Prinze Jr. povsem drugačen od Ryana, ki skrbno načrtuje vsak korak v svojem življenju, neprestano popravlja tuje slovnične napake in se pravzaprav sploh ne more sprostiti - vendar se je prav ta lastnost njegovega lika tako zelo dopadla Prinzeu: "Ryan je bil moja resnična in vznemirljiva priložnost, da bi igral lik, ki je moje čisto nasprotje," se smeji Prinze. "Od nekdaj sem čakal takšno vlogo".

"Ryan je fant, ki logično razmišlja o vsaki svoji potezi, medtem ko sem sam bolj sproščen in želim pogledati svari od daleč," nadaljuje igralec. "Toda problem načinom, na katerega se Ryan loteva stvari, je v tem, da ne upošteva čustev drugih, ker bi mu to lahko pokvarilo njegove načrte."

Freddie Prinze Jr. je bil vesel, da je lahko igral lik Ryana, saj Robert Iscove v začetku ni želel angažirati igralcev iz svojega prejšnjega filma. "Za vlogo Ryana sem imel v mislih več kot 25 nadarjenih igralcev," pripoveduje Iscove, "toda neprestano se mi je po glavi podila misel, da je Freddie pravi igralec za ta lik. Je zelo odprt in prisrčen, zato mu je bil velik izziv igrati ta zelo negotov in rahlo zmeden lik. Malo me je spominjal na Garyja Granta, medtem ko je igral romantično vlogo, ki je precej zapletena." Prinze Jr. je bil prav tako vznemirjen in navdušen, da bo ponovno delal z Iscovom: "Robertu kot režiserju močno zaupam."

Claire Forlani je Jennifer, dekle preveč svobodnega duha, katere glavni predmet je študij latinščine, jezik ljubezni, čeprav še ni povsem odločena, ali se v ljubezen sploh splača verjeti. Britanka Forlani je bila navdušena nad možnostjo, da preizkusi ameriške študentske izkušnje v ljubezni, ki so jo od nekdaj zanimale in privlačevale. "Hodila sem v britansko umetniško šolo, ki je povsem drugačna od ameriških fakultet," pravi Claire. "Zaradi tega je bilo snemanje na Berkeleyu zame velika radost in hkrati možnost, da uresničim svojo staro fantazijo. Za mene je bilo vse skupaj povsem novo, morala sem celo vprašati, kaj je to kraljica svečanega začetka študentskega leta in ali je to nekaj dobrega ali slabega!"

Ko je Robert Iscove povezal Forlani s Freddijem Prienzom Jr., je dobil prav tisto, kar je pričakoval. "Vedno držite fige in upate, da bodo igralci odgovarjali eden drugemu in da se bo med njimi razvil odnos, ki je predviden v scenariju," pripoveduje Iscove, "Saj le tako lahko ustvarite lepo romantično komedijo, brez tega vse propade. Claire in Freddie sta izražala to povezanost vse od začetka. Claire je lepa, šarmantna in prisrčna in se odlično ujema s Freddijevim nesamozavestnim in nekomunikativnim likom. Skupaj sta ustvarila zanimivo in privlačno medigro, ki je bila zelo pomembna, da je njuna zveza na platnu lahko zaživela."

V FANTIH IN PUNCAH igrajo tudi Jason Biggs iz Ameriške pite, v vlogi Ryanovega vase zaprtega in sramežljivega cimra Hunterja; nova igralska zvezda v vzponu Amanda Detmer, ki je Jenniferina romantično raztresena sostanovalka; Heather Donahue iz filma Blair W P. je Ryanovo srednješolsko dekle in Alyson Hannigan iz serije Buffy the Vampire Slayer v vlogi Ryanove prve srednješolske punce. V filmu igra tudi superzvezda Monica, najmlajša pevka v zgodovini glasbe, ki je imela dva #1 hita na Billboadovi R&B lestvici.

Za vse vloge je Iscove želel mlade igralce, ki bodo lahko ustvarili komične like. To je bilo še posebej pomembno za lik Hunterja, ki si je za dober zmenek pripravljen prebarvati lase, prirediti urnik predavanj in celo ime. "Jason Biggs je idealen za lik Hunterja", razlaga Iscove. "Spominja me na mladega Toma Hanksa in je vodilna komična zvezda svoje generacije. V lik je vnesel lastno doživljanje komedije in ga je zato tako odlično odigral."

"Hunter je do konca obupen" ugotavlja Biggs. "Menim, da bodo številni mladi v študentskih letih razumeli njegove poskuse, da najde dekle in da je sprejet, čeprav je precej bolj utrgan od ostalih. Z Ryanom imata zelo smešen odnos, poln napačnih nasvetov ob napačnem času, ki jih dajeta drug drugemu."

Iscove je iskal odgovarjajoči lik, ki bi tolmačil prav tako edinstveno Amy, od psihiatrov odvisno Jenniferino sostanovalko, ki prenaša svoja romantična doživetja. Našel ga je v Amandi Detmer, igralki v vzponu, ki je nastopila v filmu Final Destination. Detmer je bila navdušena, ker naj bi igrala lik najboljše prijateljice in študentske cimre. "Jennifer je ljubka in prijazna in mislim, da se dobro ujame z Amyjino pavlihavostjo," pravi Detmer o svojem liku. "Liki, ki smo jih igrali, so cenili lastnosti drugih likov. Tako je moj lik navdušen z Jennifer, ki ji uspe dobiti, kar si želi. Jennifer pa je navdušena nad Amyjino skrbjo za tuzemljske stvari in njeno prismojenostjo, ki jo dela zelo smešno."

Heather Donahue je pametna Megan, ki se ravna po pravilih in je Ryanova najbolj resna študentska punca. In ponovno je bila izbrana igralka, ki se v resničnem življenju močno razlikuje od svojega lika. "Bila sem vesela, sem dobila možnost biti privlačna in zabavna, kar je povsem v nasprotju z likom, ki sem ga igrala v filmu Blair Witch, " pravi Donahue. "To se mi je resnici zdelo zelo pomembno. Poleg tega mi Megan ni niti najmanj podobna. Diplomirala sem gledališko igro, moj lik pa je bodoči inženir gradbeništva, dva povsem različna svetova. Hočem reči - nikoli ne bi mogla napisati seminarske naloge lika, ki sem ga igrala v filmu!"

Donahue je bila navdušena nad vlogo, ki jo ima njen lik v zapleteni igri med Ryanom in Jennifer. "Megan je neke vrste tipično dekle za zameno. Privlačna punca, ali Betty Crocker našega časa," pravi Donahue. "Ryanu pomaga, da spozna prava čustva, ki jih goji do svoje prijateljice Jennifer."

FANTJE IN PUNCE je romantična komedija, ki se dogaja na fakulteti, kjer se črta med prijateljstvom in ljubeznijo lahko zelo hitro zabriše zaradi norega življenja v študentskem domu. To je filmskim ustvarjalcem dalo veliko možnost, ne samo, da ustvarijo romantično komedijo, temveč tudi komedijo o študentskem življenju. Film je posnet v San Franciscu in Kalifornijski univerzi, Berkeley, eni od najbolj prestižnih ameriških fakultet. Velika univerza je polna najboljših in najpametnejših kalifornijskih študentov in je popularno mesto snemanja filmov, odkar je postala simbol mladih odraslih ljudi, ki trenirajo svojo neodvisnost v klasični romantični komediji The Graduate.

Ostali prizori se dogajajo izven fakultete, vključno z rolanjem po znanih strmih ulicah San Francisca (igralci so bili privezani s prozorno vrvjo, da se ne bi poškodovali), vožnjo s tramvajem po ulici Hyde in mesta kot je Golden Gate, Kitajska četrt, park Victoria in znana ulica Lombard.

Nekateri prizori so bili posneti v Los Angelesu: srednješolska tekma, na kateri je bila Jennifer proglašena za kraljico, medtem ko je bil Ryan maskota glodalca nasprotne ekipe in prizor "pranja avtomobila", plesne točke v nočnem klubu. Scenografinja Marcia Hinds je obiskovala srednje šole, da bi spoznala, kaj je v trendu. "Izkoristili smo vse tisto, kar je bilo dobro, trendovsko in dopolnili s komičnim," pravi Hinds.Več kot 500 ljudi je bilo angažiranih v prizorih, v katerih se pojavi občinstvo na tekmi, zbrani sta bili dve ekipi, dresi in poskušanje pa so bili narejeni v sodelovanju s pravimi študentskimi trenerji.

Robert Iscove, izvrsten koreograf, je prišel na idejo , da imata Jennifer in Ryan zmenek v nočnem lokalu, kjer se izvede točka "pranja avtomobila." "Želel sem, da Jennifer končno pripravi Ryana, da se malo sprosti in tako mi je na misel padla ideja s pranjem avtomobila," pripoveduje Iscove. "Menil sem, da bi bilo zelo zabavno, da se namesto navadne plesne točke pleše na stari hit "Car Wash" iz leta 1970, s pravimi baloni, napolnjenimi z vodo in milnico. Kako ne bo zabavno, če je na sceni voda in milnica in je zato vse polno drsanja in padcev?" "To je eden izmed najbolj smešnih prizorov, ki sem ga kdajkoli posnel," pravi Freddie Prinze Jr. "Dobro smo se zabavali, medtem ko smo se nasmejani drsali po celem klubu." In prav drsanje je na koncu bistvo filma FANTJE IN PUNCE - zdrs od zavračanja do prijateljstva in simpatije ter na koncu do romantične ljubezni.

Komentarji

19.2. 2006 ob 11:22

ojojojojojoj.kdo je to posnel

— groza
21.4. 2006 ob 22:00

rayn... faca je ta človk!pa cjut tut!!!

— anja
7.8. 2007 ob 15:27

men jeta film ful dober pa še un je ful luškan ryan

— mony
1.11. 2018 ob 14:21

Meni zihee če bi gledala fullll bil mi lep

— Anja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.