Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Bowfinger

komedija
Na sporedu od: 23.12.1999, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Steve Martin
Režija: Frank Oz

Vsebina

Bobby Bowfinger, skoraj popolnoma obubožani filmski producent in režiser, še poslednjič upa, da mu bo uspel veliki met - posneti filmsko uspešnico. Obupan neumnorni sanjač najame ekipo propadlih navdušencev: nemogočega tečneža, ambicioznega butca in postarano divo. Z njihovo pomočjo Bowfinger naredi genialen načrt, s katerim prelisiči največjega med filmskimi zvezdniki, da zaigra v njegovem ultranizkoproračunskem filmu.
Zadeva steče, ko pred kamere stopita Eddie Murphy in Steve Martin v komediji, ki jo je po izvirnem scenariju Steva Martina režiral Frank Oz. Producent je bil Brian Grazer, igralsko zasedbo so dopolnili Heanther Graham, Christine Baranski, Jamie Kennedey, Adam Alexi-Malle, Kohl Sudduth, Robert Downey Jr. In Terence Stamp. Bernie Williams in Karen Kehela sta bila izvršna producenta, Ueli Steiger direktor fotografije, Jackson DeGovia scenograf, Richard Pearson montažer in Joseph G. Aulisi kostumograf.
Ko se je producent Brian Grazer prvič odločil, da k sodelovanju povabi dva izmed najbolj priljubljenih komikov - Murphyja in Martina - je bil rezultat mega uspešnica Life. Ko je Grazer prebral scenarij za Bowfingerja, ki ga je spisal nadarjeni komik Steve Martin, se mu je spet porodila ideja, da bi naredil uspešnico z "zlatim" parom.
Grazer in Murphy sta z veseljem spet združila moči (prvič sta sodelovala pri uspešnici Trčeni profesor), saj sta vedela, da snemanje z legendarnim zabavljačem Martinom nikakor ne bo dolgočasno. Grazer pravi: "Energija, ki se pretaka med tema možakoma, je prav neverjetna. To ni samo kemija, ampak prave eksplozivne vibracije. Vsak ju je želi imeti skupaj pred kamero."
Martin in Murphy sta pokazala vsak svoj edinstven talent za humor in improvizacijo, ki ju je Oz združil v noro komedijo. Stave Martin ni le komik, ki ga poznamo z odrskih desk in s filmskega platna, ampak tudi prav prefinjen in izredno nadarjen pisec. Svojo kariero je začel pred več kot 30 leti kot scenarist nagrajene humoristične televizijske serije The Smothers Brothers Comedy Hour. Napisal je številne scenarije in igre, je stalni kolumnist priznanih časopisov kot je The New Yorker, pred nedavnim je izdal zbirko kratkih zgodb Pure Drivel. Njegova scenarija za uspešnici Roxanne in L.A. Story sta požela ugodne filmske kritike.
Režiser Oz pripoveduje: "Javnost v Martinu vidi le izvrstnega komika, vendar je tudi vrhunski, samosvoj in rahločuten pisec. Ljudi nasmeje in jim sede v srce." Ideja o Bowfingerju se je Martinu porodila čisto spontano, čeprav je osnovno idejo nosil v glavi kar 10 let. Ko je končno sedel za mizo, jo je spravil na papir v borih nekaj mesecih. Čeprav se zgodba odvija v Hollywoodu, ne temelji na Martinovem védenju o filmski industriji. Sam pravi: "Hotel sem, da bi gledalci film razumeli, tudi če ne vedo prav nič o filmski industriji. S producentom Grazerjem nisva želela, da bi film postal parodija ali satira o Hollywoodu. Hotela sva le naredili zabaven film." Grazer pritrjuje: "Čeprav veliko segmentov zgodbe vključuje Hollywood, ima sam film prav malo opraviti s Hollywoodom." Režiser Oz dodaja: "Poudarek ni na hollywoodskih filmih. Zgodba, ki je predvsem smešna in zabavna, govori o skupinici ljudi, ki skušajo uresničiti svoje sanje, na poti jim stoji le njihova lastna nesposobnost."
Bowfinger, ki ga igra Steve Martin, sanja, da bo režiral film in nekega dne svoje ime zagledal na filmskem platnu. Po številnih neuspelih poskusih čuti, da je napočil odločilni trenutek: zdaj ali nikoli. Z obilico dobre volje, pogosto brez sramu in usmiljenja, se loti velikega podviga. Okoli sebe zbere skupinico posebnežev, ki so enako lačni in željni slave kot on - Bowfinger je njihovo edino upanje. Martin pravi: "Gre za ekipo propadlih filmskih ustvarjalcev, ki se odločijo, da bodo družno posneli veliko filmsko uspešnico z velikim zvezdnikom v glavni vlogi, ne da bi mu to sploh povedali. Če si zguba, še ne pomeni, da si neumen. Lahko si zelo sposoben, pa ti enostavno ne uspe: ker ne spregledajo tvoje nadarjenosti ali pa tvoj avtomobil ni dovolj velik, da bi opazili tvojo nadarjenost. Jaz jim torej pravim, da so zgube, a pravzaprav niso. So ljudje, ki jim pa nič uspelo seči po zvezdah in čas za to se jim počasi izteka."
Bowfinger je magnet za te upanja polne sanjače široko razprtih oči: od postarane krajevne odrske zvezde, ki živi v spominu na slavne dni (ki jih razen v njeni glavi pravzaprav nikoli ni bilo) do nadebudne mladenke svežega obraza, ki je pravkar stopila z avtobusa iz Ohia.
"Ko sem sam prišel v Hollywood," se spominja Martin, "sem se družil s takimi ljudmi. Ne s pokvarjenimi, ampak z nepomembnimi agenti. Začneš pač z nekom, ki ti lahko odpre pomembna vrata. Bowfinger verjame v svojo ekipo. Verjame vase in čeprav se je lotil skoraj nemogočega, še zmerja upa in verjame v uspeh. To je njegova zadnja priložnost in on je edino upanje svoje ekipe."
Pri ustvarjanju lika Bowfingerja se je Martin močno trudil, da ni zabredel v neke že obstoječe stereotipe. "Nisem hotel ustavriti skupine krvi željnih potepuških psov, ki ga dosego svojih ciljev hodijo čez trupla. Hotel sem ustvariti simpatične posameznike, s katerimi gledalci čutijo in se vživijo vanje."
Oz se strinja in dodaja: "Bowfinger je velik optimist, ki se svojemu delu predaja strastno in z vsem svojim srcem, hkrati pa je pravi mali zvitež. Čeprav so njegovi cilji zelo jasni, je včasih način, s katerim si pomaga, nizkoten. Igra podlo in umazano igro."
Eddie Murphy igra Kita Ramseyja, priljubljenega hollywoodskega igralca, z nujnimi zvezdniškimi lastnostmi: z egom, varnostniki, bogastvom in paranojo. Hkrati igra Kitovega mehkužnega, sramežljivega, dobrohotnega in malce zavrtega brata Jiffa. "Stevov humor in pisanje sta me tako navdušila, da sem nemudoma privolil v snemanje. Igrati dve različni vlogi hkrati je vedno izziv," pravi Murphy.

O igralcih

Steve Martin (Bobby Bowfinger/scenarist) je priljubljen obraz iz komedij, kot so Frather of the Bride (nominacija za zlati globus) in nadaljevanje Father of the Bride II, Sgt. Bilko, Parenthood, Planes Trains & Automobiles, Dirty Rotten Scoundrels, Little Shop of Horrors.
V naslednjih komedijah ni le nastopil, ampak je zanje napisal tudi scenarij A Simple Twost of Fate, L.A. Story, Roxanne, Three Amigos, The Man with Two Brains, Dead Men Don't Wear Plaid, The Jerk. Kljub temu ga poznamo tudi po dramskih vlogah iz filmov The Spanish Prisoner, Leap of Faith, Grand Canyon, Pennies From Heaven, ...And the Band Played On.
Na televiziji je eden najbolj priljubljenih gostiteljev oddaje Saturday Night Live. Pred nedavnim je končal snemanje filmov The Out-of-Towners in Bowfinger's Big Thing, za katerega je napisal tudi scenarij. Izdaj je tudi knjigo Pure Drivel, zbirko humorističnih esejev.

Eddie Murphy (Kit/Jiff Ramsey) zna biti zelo zabaven mož. Prejel je nagrado za življenjsko delo NAACP, nagarado za najboljšega zabavljača po izboru gledalcev in nagrado grammy. Trikrat je bil nominiran za nagrado grammy, trikrat za emmy, dvakrat za zlati globus, bil je prvi NATO/ShoWest zvezdnik desetletja. Posnel je trilogijo Beverly Hills Cop in uspešnice 48 Hours, Another 48 Hours, Boomerang, Harlem Nights, Coming to America, Raw, The Golden Child, Trading Places, The Distinguished Gentleman, Vampire in Brooklyn, Metro, Nutty Professor, Dr. Doolitle.
Rodil se je v Brooklynu v New Yorku. Kariero je začel pri petnajstih letih, ko je na prireditvah na srednji šoli na Long Islandu in v mladinskih centrih v predmestjih New Yorka pripovedoval svoje šale. Zvezdniška vrata so se mu odprla z nastopom v legendarni manhattanski predstavi The Comic Strip.
Prvič je kinotečno javnost opozoril nase leta 1980, ko je začel nastopati v priljubljenem televizijskem showu družbe NBC Saturday Night Live in kmalu je postal zvezdnik svetovnega formata. V štirih letih dela v tem showu je bil dvakrat nominiran za nagrado emmy, eno nominacijo si je delil s scenaristi serije.
Izdal je dve humoristični LP plošči s svojim izvirnim materialom. Za ploščo Eddie Murphy je bil nominiran za emmy za najboljšo humoristično ploščo in najboljšo R&B instrumentalno izvedbo uspešnice Boogie In Your Butt. Plošča Eddie Murphy: Comedian je prejela grammyja za najboljšo humoristično ploščo leta 1984. Murphy je izdaj tudi tri povsem glasbene albume: How Could It Be, So Happy in Love's Allright.

Heather Graham (Daisy) je postala ena izmed najbolj vročih hollywoodskih mladih igralk. Po igri v uspešnici Boogie Night je zaigrala v dobičkonosnem hitu Lost in Space z Garyjem Oldmanom in Williamom Hurtom v glavni vlogi, zatem pa v Two Girls and a Guy, trenutno jo gledamo v uspešnici Austin Powers: The Spy Who Shagged Me.
Grahamova je nastopila v številnih neodvisnih produkcijah: Swingers, Drugstore Cowboy, Six Degrees of Separation; v kultni televizijski seriji Davida Lyncha Twin Peaks in v televizijskem filmu O'Pioneers z Jessico Lange v glavni vlogi. Pred nedavnim je končala snemanje dveh filmov: Alien Love Triangle v režiji Dannyja Boylea in Committed za Miramax.

Christine Baranski (Carol) je doslej prejela dve nagradi tony in nagrado emmy, pred nedavnim pa je z Warrenom Beattyjem nastopila v filmski komediji Bulworth.
Diplomirala je na prestižni igralski šoli Julliard in nastopila v številnih izvenbroadwayskih produkcijah. Svetovno slavo je požela z igro v komediji Toma Stopparda The Real Thing v režiji Mikea Nicholsa in prejela tonyja in nagrado Drama Desk Award. Drugič je obe nagradi prejela za vlogo verične hiperaktivne ženske v drami Neila Simona Rumors. Nagrado Drama Desk Award je prejela tudi za Lips Together, Teeth Apart, vlogo, ki jo je zanjo napisal Terrence McNally.
Pred filmske kamere je stopila v uspešnicah The Birdcage, Jeffrey, Reversal of Fortune, Legal Eagles, The Ref, Lovesick, Addams Family Values, Life With Mickey, 9 1/2 Weeks. Pred nedavnim je z Jackom Lemmonom in Waltherjem Matthauvom igrala v drugem delu upešnice Neila Simona The Odd Couple in v Cruel Intensions.

Jamie Kennedy (Dave) se je med zvezde zapisal z igro v uspešnici Wesa Cravena Scream. Kmalu je posnel tudi nadaljevanje Scream 2 in prejel nagrado za najbolj obetajočega mladega igralca v grozljivki.
Nastopil je tudi v filmih Enemy of the State, William Shakespeare's Romeo & Juliet, As Good as It Gets, Starf*cker, Sparkler, The Deptors, Clockwatchers, Bongwater, The Specialist. Kmalu ga bomo z Georgeom Clooneyjem in Markom Wahlbergom videli v filmu Three Kings in z Benom Affleckom, Giovannijem Ribisijem in Scottom Caanom v Boiler Room.

Adam Alexi-Malle (Afrim) ni le izredno nadarjen igralec, pevec in pisec, ampak vrhunski violinist in pianist, ki nastopa po vsem svetu.
Nastopati je začel že pri osmih letih. Študiral je violino, klavir, ples in petje kot štipendist na akademiji za umetnost v Interlochnu, zatem se je šolal na igralski šoli Julliard in na Kraljevi akademiji dramskih umetnosti v Londonu. Podiplomski študij je delal v Wisconsinu (ZDA), Parizu in v Moskvi.
Na Broadwayu je debitiral v mjuziklu Titanic. Za igro v uspešnici Mika Nicholsa Secrets & Lies je prejel številne nagrade.

Robert Downey Jr. (Jerry Renfro) je eden vodilnih hollywoodskih mladih igralcev, ki je nastopil v nepozabni naslovni vlogi v filmu Chaplin, ki mu je prinesla nominacijo za oskarja in nagrado Britanske filmske akademije.
Leta 1970 je debitiral v filmu svojega očeta-režiserja Roberta Downeyja Sr. Pound. Njegova strmoglava kariera se je začela z uspešnicami Weird Science, The Pick-Up Artist, Less Than Zero, Johnny Be Good, 1969, True Believer, Chances Are, nadaljeval je v filmih Short Cuts, The Gingerbread Man, Natural Born Killers, Restoration, Richard III, Air America, Soapdish, Heart and Souls, The Last Party, Only You, Home for Holidays, Hugo Pool, One Night Stand, pred nedavnim pa v U.S. Marshals, Two Girls and a Guy, In Dreams.

O ustvarjalcih

Frank Oz (režiser) je postal slaven kot ena vodilnih moči, ki so ustvarjale The Muppets. Kot filmski režiser je debitiral v sodelovanju z Jimom Hensonom s filmom The Dark Crystal, zatem je na pisal scenarij in režiral film The Muppets Take Manhattan, bil je producent The Great Muppet Caper in izvršni producent The Muppet Christmas Carol in The Muppet Treasure Island.
Režiral je tudi uspešnice Little Shop of Horrors, Dirty Rotten Scoundrels, What About Bob?, Housesitter, The Indian in the Cupboard, In & Out.

Brian Grazer (producent) je bile leta 1992 proglašen za najboljšega producenta leta. Tisto leto so izšli trije njegovi filmi: Far and Away režiserja Rona Howarda s Tomom Cruiseom in Nicole Kidman v glavnih vlogah; Housesitter s Stevom Martinom in Goldie Hawn v glavnih vlogah in Boomerang z Eddiejem Murphyjem v glavni vlogi.
Grazer, ki je bil za film Splash nominiran za oskarja za najboljši scenarij, je sodeloval pri treh od desetih najbolj dobičkonisnih filmov vseh časov: Parenthood s Stevom Martinom v glavni vlogi; Spies Like Us s Chevyjem Chaseom in Danom Aykroydom v glavnih vlogah in Splash s Tomom Hanksom v glavni vlogi. Grazer je kot producent sodeloval tudi pri uspešnici My Girl z Macauleyjem Culkinom v glavni vlogi, pa pri Backdraft režiserja Rona Howarda s Kurtom Russelom in Williamom Baldwinom v glavni vlogi in Kindergarten Cop režiserja Ivana Reitmana z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi.
Grazer je priznan uspešen prducent, s pretanjenim nosom za nove talente. Različnim danes uspešnim igralcem je pomagal na poti do zvezd, med njimi so Michael Keaton, Tom Hanks, Meg Ryan, Daryl Hannah, John Candy, Johnny Deep, Anna Chulmsky in Chris Rock.
Grazer je sodeloval tudi pri filmih Clean and Sober, Real Genius, The 'burbs, CB4, My Girl 2, Greedy, The Cowboy Way, The Paper, triler No Fear režiserja Jamesa Foleyja, Sg. Bilko s Stevom Martinom v glavni vlogi in The Nutty Professor z Eddyjem Murphyjem v glavni vlogi.

Karen Kehela (izvršna producentka) je od leta 1997 ena izmed direktorjev družbe Imagine Films. Tesno sodeluje z Brianom Grazerjem in Ronom Howardom. Pred nedavnim je bila izvršna producentka filma Life in uspešnic Inventing the Abbotts, The Nutty Professor, Liar Liar, Fear, The Chamber ter producentka Mercury Rising.

Bernie Williams (izvršni producent) je z režiserjem Frankom Ozom že večkrat sodeloval - Indian in the Cupboard, Housesitter, What About Bob?, Dirty Rotten Scoundrels.
Pred nedavnim je bil izvršni producent filma Blood and Wine in filmov Star Trek: Generations, So I Married an Axe Murderer, Manhunter, Ragtime, Amityville II - The Possessions, Flash Gordon. Bil producent uspešnic Navy SEALs, War Party, Who's That Girl, Wisdom, The Bounty. Bil je pridruženi producent uspešnic Stanleyja Cubricka A Clockwork Orange in Barry Lyndon.

Ueli Steiger (direktor fotografije) je pred nedavnim z režiserjem Rolandom Emmerichom sodeloval pri snemanju uspešnic Austin Powers: The Spy Who Shagged Me in Godzilla; z njim je že sodeloval pri snemanju hita Independence Day.
Bil je direktor fotografije pri filmih House Arrest, Now and Then, The Jerky Boys, Chasers, Hot Spot, Singles, A Good Kill, Soapdish, Some Girls, Promised Land, Con Air.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.