Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Bovling za Columbine

drama
Na sporedu od: 13.3.2003, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Michael Moore
Režija: Michael Moore
Michael Moore, ki so ga nekateri kritiki proglasili za kralja dokumentarcev, v svojem dokumentarcu Bovling za Columbine kritizira eno ameriških nacionalnih svetinj, drugi amandma in pravico do nošenja - in uporabe - orožja. "

Vsebina

"Bovling za Columbine" je šaljiv, a grozljiv film o Združenih državah Amerike. To je film o tamkajšnjih razmerah, o nasilnem duhu. Zakaj mora vsako leto zaradi nasilja z orožjem v Ameriki umreti 11 000 ljudi? Televizijci pred kamerami valijo krivdo na vse mogoče, od hudiča do video igric. Toda ali se res tako razlikujejo od ostalih držav? Kaj jih tako ločuje? Kako so lahko postali tako gospodarji kot žrtve tega množičnega nasilja? To ni film o nadzoru nošenja in uporabe orožja. To je film o trepetajočem srcu in duši Združenih držav, o 280. milijonih Američanov, ki imajo srečo, da smejo imeti pri sebi ustavno zaščiteno Uzi.

"Bovling za Columbine" je bil po 46. letih prvi dokumentarni film, ki se je smel potegovati za nagrade na filmskem festivalu Cannes. Žirija mu je enoglasno podelila posebno nagrado ob 55. letnici festivala.

Posnetki varnostnih kamer gimnazije Columbine; dom oskarjevega nagrajenca, predsednika Združenja za pravico do nošenja orožja (National Rifle Association) Charltona Hestona; fant, ki doma ustvari bombo po knjigi The Anarchist's Cookbook; šestletnik, ki umori prav tako šestletno deklico - "Bovling za Columbine" je popotovanje po Ameriki, skozi njeno zgodovino. Zakaj je naše iskanje sreče tako prepleteno z nasiljem?

Festivali & nagrade

Najboljši dokumantarec vseh časov, International Documentary Association, ustvarjalci dokumentarcev po vsem svetu
Najboljši dokumentarec, Chicago Film Critics Association
Najboljši dokumentarec, 2002 National Board of Review
Najboljši dokumentarec, 2002 Toronto Film Critics Association Awards
Nominacija za najboljši film, 2003 Golden Satellite Awards
Nominacija za najboljši dokumentarec, 2003 Golden satellite Awards
Najboljši dokumentarec, 2002 Southeastern Film Critics Association Awards
Najboljši dokumentarec, Online Film Critics Society
Nominacija za najboljši dokumenatrec, Broadcast Film Critics' Critics Choice Awards
Najboljši dokumentarec, New York Society of Online Film Critics
Najboljši dokumentarec, Kansas City Film Critics Circle
Najboljši dokumentarec, Dallas-Ft. Worth Film Critics Association
Najboljši dokumentarec, Florida Film Critics Circle
Najboljši dokumentarec, Las Vegas Film Critics Association
Nominacija za najboljši tuji film, francoske filmske nagrade - cezarji
Najboljša montaža dokumentarca, American Cinema Editors, nominacija za film in montažerja Kurta Engfehrja
Nominacija za najboljši dokumentarec, Independent Spirit Awards

Michael Moore (režiser) o filmu

Zakaj ima film naslov "Bovling za Columbine"?

Najprej naj pojasnim, da to ni film o bovlingu. Oboževalci bodo razočarani, če bodo v filmu iskali veliko razburljivih potez bovlinga. Prav tako to ni film o tragediji na gimnaziji Columbine, čeprav je ta dogodek na kratko prikazan.

Razlog za ta naslov je malo znano dejstvo, da bi morala biti ubijalca Dylan in Eric tistega jutra, ko so se zgodili umori, na treningu bovlinga na gimnaziji Columbine. Vsaj pet očividcev, med njimi tudi njuna učiteljica, je policiji povedalo, da so tistega jutra prvo učno uro na kegljišču videli vsaj enega, če ne oba fanta. Nekateri šolski in policijski uradniki so kasneje trdili, da sta fanta tisto jutro izostala, vendar pa se ni pojavil noben očividec, ki bi Erica in Dylana takrat videl kje drugje.

Eden izmed razlogov, da film nosi naslov "Bovling za Columbine" je ta, da so po pokolu učenjaki in strokovnjaki takoj zvalili krivdo na reči, ki dobijo vlogo glavnega osumljenca, kadarkoli v šoli pride do streljanja - na zlobno rock glasbo (v tem primeru na Marilyna Mansona), nasilne video igrice, in slabo starševstvo.

Poiskati takšne grešne kozle je prav tako nesmiselno kot kriviti bovling. Konec koncev je bil šport Erica in Dylana bovling, trenirala sta ga na gimnaziji Columbine - je bil bovling odgovoren za njuno zlobno ravnanje? Če sta ga tistega jutra igrala, je bovling sprožil njuno željo po množičnem umoru? In če sta tistega jutra izostala od pouka, je bil to razlog za pokol? Bovling bi morda spremenil njuno razpoloženje in bi ju odvrnil od tega, da bi se poslužila pušk. Kot vidite, je vse to nesmisel, prav tako kot je nesmisel kriviti Marilyna Mansona.

Naslov v sebi nosi tudi druge metafore o razmerah v Združenih državah, vendar bo najbolje, če jih prepustimo gledalcem in njihovi domišljiji.

Ali banka, ki deli puške, zares obstaja?

Da. North Country Bank (ki ima verigo po Severnem Michiganu) vam ob vezavi denarja ponudi veliko izbiro pušk. Vse obresti, ki jih boste dobili, vam plačajo vnaprej v obliki puške. Banka je tudi pooblaščeni zvezni delilec orožja, tako da na licu mesta najprej preverijo vaš dosje. V mojem primeru je šlo za vezavo tisočih dolarjev, preverili so me in v eni uri sem zapustil banko s svojo novo Weatherby- prav táko vidite tudi v filmu. Za ta denar bi si lahko kupil dve palici za golf ali pa očetovo uro, a nič od tega ni viselo na steni, tako kot tiste tri puške. O ponudbi banke sem izvedel v časopisnem oglasu, ob puški je pisalo "Več zadovoljstva za vaš dolar", North Country Bank.

Ste zares član NRA?

Da. Trenutno imam "Life Membership" (doživljenjsko članstvo). Bil sem med mladinci in kot najstnik sem prejel NRA nagrado za dobrega strelca (takrat je bila NRA znana kot varnostno in lovsko združenje). Na lov sem šel s soseškimi otroki, v naši hiši pa ni bilo nikoli nobene puške. Po tragediji na gimnaziji Columbine sem se odločil, da se bom proti Charltonu Hestonu boril za predsedniško mesto združenja NRA. V primeru, da bi bil izvoljen, bi skušal doseči, da bi NRA spet postala varnostno združenje in ne združenje, ki zagovarja fanatičen odnos do orožja. Vendar pa so pravila določala, da je kandidatura možna le, če si član že pet let ali če kupiš doživljenjsko članstvo za 750 dolarjev. Slednje sem tudi storil. Čez nekaj časa sem ugotovil, da mi je to prizadevanje pobralo preveč časa, zato sem se odločil vso energijo usmeriti v film, ki sem ga ustvarjal.

Ko je James Nichols v spalnici napel petelina na svoji puški, kaj ste si mislili?

Da je bila spalnica zares slaba odločitev in da bi se bila puška zlahka sprožila.

Kako ste prepričali Lockheed, da vas je spustil v svojo tovarno izstrelkov v Littletonu?

Najprej naj povem, da se Lockheedovi ljudje ne bi strinjali z vašim izrazom "izstrelki." Zdaj pravijo svojim izstrelkom Titan in Atlas, na katere so bile nekdaj (in so še vedno, a v manjšem številu) pritrjene bojne glave, "rakete." To pa zaradi tega, ker sedaj Lockheedove rakete vodijo satelite v vesolje. Nekateri sateliti so meteorološki, nekateri telekomunikacijski, nekateri pa so tajni projekti Pentagona (kot na primer vohunski sateliti in sateliti, ki usmerijo jedrske izstrelke, če bi se ZDA kdaj odločile zanje). Lockheed Martin je največji dobavitelj obrambnega sistema v Združenih državah. Ustvarili so izstrelke MX, zdaj pa si močno prizadevajo razviti protiraketni ščit Star Wars. Imajo pet tovarn v okolici Littletona in Denverja in so privatni delodajalci številka ena v šolskem okrožju, v katerem je tudi gimnazija Columbine. Kako sem dobil dovoljenje za tamkajšnje snemanje? Grozil sem jim z bombardiranjem.

So Združene države res storile vse tisto, kar piše v knjižnici "What a Wonderful World"?

Da.

Kako ste prišli do posnetkov varnostnih kamer streljanja na gimnaziji Columbine?

Prosili smo zanje in šerifov urad nam jih je poslal.

Na posnetku vidimo učitelja teči po jedilnici. Je bilo z njim vse v redu?

Da. V filmu ne prikažemo nikogar, ki je bil na šoli ranjen ali ubit.

Vam je gimnazija Columbine dovolila snemanje v notranjih prostorih?

Ne. Kar vstopili smo in snemali prazne hodnike. Zlahka prideš noter. Dejansko na šoli še vedno ni poskrbljeno za varnost.

Kako ste dobili posnetke telefonskih klicev za nujno pomoč, ki so prispeli na dan pokola?

Šerifov urad je novinarjem pripravil CD-Rom izbranih klicev, ostale pa je skušal prikriti. Dešifrirali smo jih in presenečeno ugotovili, da so mediji tisti dan močno ovirali linije, ko so želeli z nekom "oddajati v živo". Takšno klicanje 911 je zločin.

Zakaj je Denver središče toliko vrst orožja za množično uničevanje?

Pri tem ni nič nenavadnega. Smo narod, ki je v določenem obdobju imel 40 000 jedrskih bojnih glav. Obstaja še mnogo drugih krajev s podobnimi aktivnostmi.

Z besedami kritikov

 • "Bovling za Columbine" je mamljiv in strašen. Prikazuje družbo, polno strahu, neenakopravnosti, družbo, oboroženo do ušes, vse to pa ni niti dobrodošlo, niti zlahka odpravljivo. -- A. O. Scott, The New York Times
 • "Nadvse smešen v enem trenutku in ganljiv v naslednjem" -- New York Post
 • "Miseln, strašen in absurdno smešen." -- Craig Outhier, Orange Country
 • "Neizmerno smešen in izredno strašen pogled na ameriško obsedenost z orožjem, ki naj bi nas dobro pretresla. In nas tudi je." -- Peter Travers, Rolling Stone
 • "Izvrsten... Drzen... Michael Moore ustvari mojstrski dokumentarec, ki te v enem trenutku spravi v glasen smeh, v drugem pa te šokira z odkritostjo, ki se ti zažre v kožo." -- Steve Oldfield, FOX-TV
 • "Provokativen... Ko se Moore sarkastično spravi na ameriško obsedenost z orožjem, je rezultat absurden in srhljiv" -- Joelle Diderich, Reuters
 • "Vihrav, podpihovalen!" -- Daily Variety
 • "Izvrsten... Glasen, vznemirljiv in pogosto smešen pogled na ameriški odnos do orožja. Izredno privlačen film." -- Richard Corliss, Time
 • "Naravnost izvrsten!" -- Hollywood Reporter
 • "Bovling za Columbine je genialni Michael Moore. Uvrščen je na moj seznam letošnjih najboljših petih filmov. Mooreov najboljši film." -- Tony Toscano/Talking Pictures (Salt Lake City)
 • "Michaelu Mooreu je ponovno uspelo, najmočnejši dokumentarec leta. Presenetljiv film." -- Jim Ferguson/KMSB-TV (Fox-Tucson)
 • "Če si boste letos ogledali en film, naj bo to Bowling za Columbine. Če ga zamudite, vam bo žal.... To je eden najboljši filmov leta.... Poln emocij in krute resničnosti... Michael Moore, pripravite se na oskarja" -- Jeffrey K. Howard/The Movie Guys ABC News (Las Vegas)
 • "Če vam je všeč pretresljiva zabava, potem boste o tem gverilskem filmu govorili še dneve. Zabaven, strašen, nasilen in skrajno nezaslišan. Michael Moore je s svojim edinstvenim slogom dokazal, da je režiser brez primere. Navdušen sem bil - meni najljubši letošnji film. Bravo!" -- Sam Hallenbeck NBC-TV "Daytime" Show / 100.7FM (Tampa)
 • "Najboljše delo Michaela Moorea! Kamera je močnejša od orožja!" -- Josephine Cheng/King-TV NBC (Seattle)
 • "Ta film si mora ogledati vsak. Obenem je ganljiv, vznemirljiv in smešen. Ne zamudite ga." -- Mark S. Allen/KMAX-TV (UPN- Sacramento)
 • "Iskren, zanimiv, tragičen in presenetljiv pogled na nasilje v Ameriki" -- Margaret McGurk, The Cincinatti Enquirer
 • "Epski dokumentarec, ob katerem boste trznili, še preden si boste opomogli od smeha." -- Glenn Lovell, San Jose Mercury News
 • "Oster in skrajno satiričen!" -- Baltimore Sun
 • "Morda eden najučinkovitejših političnih/polemičnih filmov vseh časov." -- Michael Wilmington, Chicago Tribune
 • "Smešen in direkten kot njegova prva filmska uspešnica Roger & Me, in veliko bolj mračen" -- Roger Ebert, Chicago Sun-Times
 • "Ta dokumentarec bo s svobodo govora sprožil nemire po vsej državi. Michael Moore gre tako daleč kot nihče drug, in to mu uspe z njegovo neustrašno duhovitostjo. Njegovi sposobnosti, da pri ljudeh doseže vse možne odzive, ni primere. Pripravljen je vprašati kogarkoli karkoli in sprejeti vse, ne da bi trznil. 'Bowling za Columbine' je film, ki si ga mora ogledati vsak-zagovorniki obeh strani in večina nas, ki še vedno skušamo razumeti enega najbolj vznemirljivih trendov našega časa." -- Patrick Stoner/WHYY/PBS (Philadelphia)

Komentarji

18.10. 2005 ob 13:56

to je ful carsko.nisem verjela svojim očem!odlično!lili11l et lep pozdrav čav čav! !

— lili
23.7. 2007 ob 21:31

Orožje ni tako strašno, kot je strašna ameriška ustava, ki daje svojim državljanom ustavno pravico do nošenja orožja brez kakršnegakoli potrebnega utemeljenea razloga.

— Orožje ni tako strašno

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.