Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Bournova premoč

vohunski triler
Morali bi ga pustiti pri miru.
Na sporedu od: 23.9.2004, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Tony Gilroy po romanu Roberta Ludluma
Režija: Paul Greengrass
David Webb, bivši vohun z imenom Jason Bourne, je spet v nevarnosti. Tokrat ga iščejo zaradi umora kitajskega podpredsednika, ki pa ga seveda ni zagrešil on. Še vedno se bori s svojim nepopolnim spominom o lastni preteklosti, braniti pa mora tudi življenje svojega dekleta. V glavnih vlogah drugega dela izvrstnega trilerja igrajo Matt Damon, Franka Potente, Brian Cox, Julia Stiles in drugi.

Pred dvema letoma je Jason Bourne odkorakal v neznano in pustil preteklost za sabo.

Zdaj pa se preteklost vrača.

Bourne in Marie sta uspela živeti neopazno, nevpadljivo, izven vsakega sistema. Selila sta se iz kraja v kraj, da bi bila neprestano korak pred morebitno grožnjo, ki jo Jason Bourne, stalno pod vtisom raztrganih in nerazložljivih nočnih mor, vidi v pogledu vsakega neznanca, v vsakem telefonskem klicu, ki se konča z "Oprostite, napačna številka."

Ko se v zaspani indijski vasici, kjer sta si spet za nekaj časa ustvarila dom, pojavi neznani agent, jima ne preostane drugega, kot da zbežita. Žal jima ne uspe. Bourne se mora posloviti od mrtve Marie.

Prišel je čas, da izpolni obljubo. Nekdanjim nadrejenim je obljubil, da jih bo našel in obračunal z njimi, če ju ne pustijo na miru. Morali bi ga poslušati.

O produkciji

Po velikegem uspehu filma Kdo je Bourne pred dvema letoma, se to jesen na velika platna spet vrača eden najbolj izurjenih cijinih morilcev - Jason Bourne.

Nenavadni antijunak, v podobi Matta Damona, ki ga nihče ni pričakoval v tovrstni vlogi, saj izgleda premlad in ne dovolj ledeno hladen, nadaljuje z iskanjem svoje identitete in urejanjem starih računov.

Knjiga Roberta Ludluma, po kateri je nastal scenarij, je druga iz trilogije vohunskih trilerjev. Izšla je leta 1986 in kar 25 tednov vztrajala na lestvici največjih knjižnih uspešnic, ki jo objavlja The New York Times. Od tega je bila osem tednov na prvem mestu.

Filmski ustvarjalci so se filma lotili z eno mislijo v glavah - ne bodo delali nadaljevanja. Naredili bodo samostojen film, ki se bo v določenih nujno potrebnih točkah sicer navezoval na zgodbo prejšnjega filma, vendar pa ne bo klasično nadaljevanje. Posebnost prvega filma je bila ravno v tem, da se je v njem zgodilo toliko nepričakovanega. Če bi se lotili snemati navadno nadaljevanje, bi bil film oropan ravno tega elementa - vse dogajanje v njem bi bilo pričakovano in predvidljivo.

Ludlumove zgodbe se dogajajo v času hladne vojne, ko svet trepeta pred napetostjo med dvema velesilama, obenem pa teroristične vode obvladuje razvpiti Carlos. Ta okvir je bilo potrebno za film spremeniti, saj je današnji svet drugačen. A Ludlum je veliko več pozornosti posvečal značajem svojih junakov, njihovim medsebojnim odnosom, kot pa suhoparnim okoliščinam, v katerih dogajanje poteka, zato prenos vsaj osnovne ideje zgodbe v današnji čas ni povzročal prehudih težav. Res pa je, da so samo zgodbo krepko spremenili.

Vse v filmu je malce nekonvencionalno. Nekonvencionalen junak, ki ga uporablja igralec, ki ga nihče ne bi pričakoval v taki vlogi. Lokacije, ki veljajo za ene najbolj bleščečih v zahodnem svetu, so posnete neklišejsko, zato v filmu le redkokdaj vidimo znamenite spomenike in razvpite kotičke. Indija je velika, zakaj bi se Jason Bourne moral znajti ravno pred Taj Mahalom? Berlin ima cel kup stranskih ulic v katerih se marsikaj dogaja in verjetno se vohuni prej zadržujejo tam, kot pa sredi največjih turističnih znamenitosti. In malce nekonvencionalna za ameriški film je tudi Bournova osebna sprava med zahodom in vzhodom.

Za akcijske prizore so Damon, Urban in ostali najprej prestali nekajmesečni trening, nato pa še lekcije rokovanja z orožjem.

Najpomembnejša razlika med prvim in drugim filmom je Bournov odnos do okoliščin, v katerih se je znašel. V prvem filmu beži. V drugem filmuj ima cilj, proti kateremu napreduje. V prvem filmu se spoznava. V drugem filmu se mora sprejeti takega kot je in dozoreti.

O igralcih

Matt Damon (Jason Bourne)

Pred nastopom v vlogi Jasona Bourna je Matt Damon zaslovel z vlogo Willa Huntinga, sirote iz južnega Bostona, ki se sprijazni s svojim življenjem in talentom, potem ko se spoprijatelji s psihologom. Damon je bil nominiran za oskarja in zlati globus za najboljšo moško vlogo, skupaj z Benom Affleckom pa prejel oskarja in zlati globus za scenarij.V filmu Francisa Forda Coppole The Rainmaker, ki je posnet po uspešnici Johna Grishama, je igral odvetnika. Videli smo ga tudi s Tomom Hanksom v filmu Saving Private Ryan, v sagi iz druge svetovne vojne, katero je režiral Steven Spielberg. Odlično vlogo je odigral v filmu Courage Under Fire iz leta 1996, v katerem je igral vojaka iz Perzijskega zaliva, katerega preganja nesreča, ki se je zgodila na vrhuncu boja. Vsestranski mladi igralec je debitiral leta 1988 z majhno vlogo v filmu Mystic Pizza. Igral je tudi ob Brianu Dennehyju v televizijskem filmu Rising Son, za vlogo v The Talented Mr. Ripley je prejel nominacijo za zlati globus, videli pa smo ga tudi v filmih The Legend of Bagger Vance, Dogma, Chasing Amy...

Franka Potente (Marie)

Gledalce je osvojila leta 1999 z vlogo v filmu Run, Lola Run, ki je dobil izjemne kritike. Leta 2000 se je s Penelope Cruz in Johnnyjem Deppom pojavila v filmu Blow, sledili pa sta še vlogi v The Princess and the Warrior in Try Seventeen. Pred nastopi v angleškem jezikovnem okolju se je izkazala v nemških filmih Nach funf im Urwald, Coming In, Rennlauf, Opernbail, Ich bin schon, Schlaraffenland in Anatomy.

Brian Cox (Ward Abbott)

Filmski veteran z več kot 40 filmi in številnimi televizijskimi in gledališkimi nastopi velja za enega najbolj cenjenih škotskih igralcev današnjega časa. Nedavno smo ga kot Agamemnona lahko videli v spektaklu Troja. Samo leta 2002 smo ga lahko videli v kar sedmih filmih, med njimi 25th Hour, The Ring, The Rookie. Med ostalimi filmskimi naslovi naj omenimo uspešnice Rob Roy, Braveheart, Hidden Agenda, Adaptation...

Poleg igralske kariere se je lotil tudi režije in sicer je kot režiser debitiral v zaporniški seriji Oz.

Joan Allen (Pamela Landy)

Trikratna nominiranka za oskarja je ena najbolj zaposlenih filmskih, televizijskih in gledaliških igralk. Med njenimi najbolj znanimi filmi so Face/Off, The Crucible, Pleasantville, Compromising Positions, Peggy Sue Got Married, Manhunter, Ethan Frome, Searching for Bobby Fisher...

Karl Urban (Kirill)

Igralec, svetovni javnosti najbolj znan po vlogi Rohanca Éomerja v trilogiji Gospodar prstanov, nastopa že od otroških let. Na filmu je debitiral v celovečercu Heaven, nedavno pa je zaključil snemanje znanstvenofantastične avanture The Chronicles of Riddick.

O ustvarjalcih

Paul Greengrass (režija)

največ časa je posvetil britanski filmski, televizijski in gledališki produkciji. Leta 2002 je bil večkrat nagrajen za režijo in scenarij pretresljive drame Bloody Sunday. Pred tem pa se je proslavil že s filmi The Murder of Stephen Lawrence, The Fix, The Theory of Flight, Resurrected...

Tony Gilroy (scenarij)

Kot scenarist ali koscenarist je ustvaril vrsto uspešnih filmov, med njimi Dolores Claiborne, The Devil's Advocate, The Cutting Edge, For Better or For Worse, Extreme Measures, Bait, Armageddon in Proof of Life.

Oliver Wood (direktor fotografije)

Kot direktor fotografije je ustvaril vrsto raznolikih filmov, od akcijskih do komedij in dram. Kariero je začel s črno-belim kultnim klasikom The Honeymoon Killers, nadaljeval z nizkoproračunskimi filmi Don't Go in the House in Alphabet City, nato za nekaj časa prešel na televizijo in snemal Miami Vice, potem pa se je z Die Hard 2 vrnil v filmske vode. Odtlej je posnel vrsto uspešnic, kot so Bill and Ted's Bogus Journey, Rudy, Sister Act 2: Back in the Habit, Terminal Velocity, Mr. Holland's Opus, Celtic Pride, 2 Days in the Valley, Face/Off, Switchback, Mighty Joe Young, U-571 in Pluto Nash.

Komentarji

27.8. 2004 ob 1:46 zvezdica

film sm že videl in je res dojaja! eden bolših filmov v letu 2004. priporočam!!!

— gobc
27.8. 2004 ob 20:48 zvezdica

Film je odlično nadaljevanje the bourne identity-a , samo ga še nisem gledal.

— nekdo
28.8. 2004 ob 22:34 zvezdica

ta prvi film fi je bil ful ok.zdaj na novo pa bomo vidl. lep pozdrav IGOR

— igor
2.9. 2004 ob 10:36 zvezdica

...pa ne v pornografskem smislu, ampak izmaličena zgodba. Za tiste, ki niso prebrali obeh knjig je film morda OK. Za tiste, ki pa smo prebrali knjigi, pa je film le bled odsev dogajanja v knjigi. Drugačna, spremenjena, manj atraktivna zgodba ipd. Scenarij ne dosega kakovosti Ludlumove domišljije in sposobnosti zapletanja dogodkov. Kdor ni prebral knjige, mu to toplo priporočam.

— Mitja
2.9. 2004 ob 14:10 zvezdica

Kdo ni gledal prvega dela bo nesmisl gledati nadaljevanje, ker je "ubitačen". Verjemte mi film te ne pusti do sape, vedno se nekaj dogaja. Priporočam ga vsem, ki imajo dober akcijski (res dober) film. Komaj čakam tretji del HE HE.

— sas
5.9. 2004 ob 12:11 zvezdica

Sm gledu 1 in je zakon, tist k ni gledu nej gre takoj v videoteko!!! 2 je pa zihr enako ce ne se boljsa!

— clovek
6.9. 2004 ob 21:43

mičo tu ni knjižni krožek ampak komentarji vilmov 1 del mi je bol všeč ko drugi moj komentar

— m
9.9. 2004 ob 15:05

seen it. hud fuilm. priporočamo;)

— .::[MC_dude]::.
16.9. 2004 ob 23:21 zvezdica

Se strinjam z Mitjo, dekleta in fantje, knjigo v roke, pa boste vidli, kaj je akcija.

— Bird
19.9. 2004 ob 11:20 zvezdica

Sam tole bom povedu ze res da ma knjiga velik prednosti pred filmom sam si pa ne mors nikol tko dobr predstavlat kokr oni posnamejo, in lih v tem filmu je tok hudo da kr smrdi!

— clovek
20.9. 2004 ob 10:12

aloha folk! film je ful uredu(celo bol k t pru del) ponavad so nadaljevanja slabša. če ne veste kaj gledat- ta film PRIPOROČAM aja.a mogoče kdo ve kdaj k nm pride wimbledon? ? ok, by-by

— A.A
22.9. 2004 ob 15:34

Film sem videl na DVD pa ga bom šel gledat še v kino. Akcija 100 na uro.

— uroš
23.9. 2004 ob 12:15

Mogoče ste vi mal falil stran, ker tle ni knjižnica ampak KINO, zato priporočam, da greste u knjižnco pa nam date mir s komentarji knjig. Govor je o filmu!!!???

— UCHI DECHI
24.9. 2004 ob 14:56

Film je, kar dober predvsem za ljubitelje akcije! Neprestalno se nekaj dogaja tako, da vam svetujem ogled.

— Staš R.
24.9. 2004 ob 19:34

Film grem gledat danes zvečer. Identity je bil ful dober, upam da bo Supremacy tud. P.S.: Lani jeseni je prišla na trg PC igra XIII. Če jo imate možnost dobiti, si jo nabavite. Podobna zgodba... Perfektna zgodba, pravzaprav. Aja, na 4 CDjih je ;) LP, Rafter

— Rafter
25.9. 2004 ob 10:17

fajni fillm

— Tamara
25.9. 2004 ob 14:51

DVE LETI STA MINILI ODKAR JE MATT DOKAZAL DA MU PRISTAJAJO TUDI JAMESBONDOVSKE VLOGE. SEVEDA PA TO NI ŠE ENA IMITACIJA 007, SAJ BOURNE NE UPORABLJA IGRAČK PAČ PA SVOJO PAMET, IZKUŠNJE IN TELESNE SPOSOBNOSTI. 2.DEL PRIGOD BOURNA, KI ŠE VEDNO IŠČE SVOJO IDENTITETO JE ŠE EN TRILER V KATEREM NE MANJKA AKCIJE. TA FILM SE SPLAČA IT OGLEDAT ČE SE NIMAŠ KAJ POČETI . UŽIVAJTE V FILMU OCENA: 4

— cinecity
25.9. 2004 ob 15:06

DoBeR film ... samo prvega morem še gledat =)

— toni
25.9. 2004 ob 20:23

FILM JE THE BEST!!!

— BLONDE
26.9. 2004 ob 6:28

OCENA FILMA: 8 / 10

— scar5000
27.9. 2004 ob 13:24 zvezdica

po zacetku filma sva s punca zapustila dvorano, ker nama je bilo tako slabo od neprestanega nihanja kamere (kot da bi imela izklopljen stabilizator), zoomiranja in menjanja closeshootov in posnetkov z razdalje. Podobno kot Blair witch project, ki je bil sicer sneman s 16tko, če se prav spominjam. Ampak takrat o slabosti ne duha ne sluha. Morda je posledica to, da sva sedela v 6. vrsti, kjer hitre menjave scen bolje pridejo do izraza. Akcije imam zelo rad, 1. del je bil nagravzno dober in Bourna bom ziher poskusil se enkrat gledat doma, do takrat pa moram malo prit k sebi.

— Bostjan
28.9. 2004 ob 7:56 zvezdica

akcije je deležna očitno predvsem kamera. Imam sicer zelo rad akcije (ravno zadnjič sem spet gledal "Ronina", kjer je pa res odlično posneta, vsa čast kamermanom). Od tegale Bourna bom pa očitno ostal le pri napovedni reklami. Že to je bilo dovolj, da mi je jasno, da ga ne prenesem. Posnetki so kot v tisti nadaljevanki L.A.P.D., kjer kamera neprestano skače, menja položaj, zoom pobesnelo približuje ali oddaljuje, imaš občutek, da si v podivjanem akrobatskem avionu. Ponavadi je tako posneta večina reklam, npr. za deodorant "Old spice". Poskušaš izmeriti, koliko časa vztraja en prizor na ekranu: nobeden ni daljši od pol sekunde. Rezultat: negledljivo. Zato bom res raje vzel knjigo v roke. A da si ne morem tako dobro predstavljat kot je posneto? Ha,ha, to pa je izjava tedna! Še Gospodar prstanov je zaostajal za domišljijo bralca. lp, Igor

— rasha
30.9. 2004 ob 1:02 zvezdica

Film je običajna akcija, ob kateri ti je res lahko malo slabo, ko se kamera trese. Mi je bil pa prvi del močno bolj všeč. Drugi del je pa tako, tako... nič ti ne pusti. Prvi del mi je bil boljši.

— Andreja
30.9. 2004 ob 10:19 zvezdica

jao RASHA!!! kamera je čist kul. maš raje filme posnete v enem kadru? poglej si raje IRREVERSIBLE on Noe-ta. je pa bourne filmi v dveh delih, tako kot kill bill al pa matrix v treh. oz. Lotr

— Ethan
1.10. 2004 ob 16:51 zvezdica

Nadaljevanje resda preseže original, kar pa glede na kvaliteto originala sploh ni dosežek. Matt Damon je še vedno Jason Bourne. Amnezični plačani morilec, ki se sedaj znajde na črni listi CIE. Ki se ga hočejo znebiti, saj so prepričani, da jim lahko škodi. Pa četudi se ničesar ne spominja. Pa čeprav se je umaknil v pokoj. V objem svoje punce Franke Potente. Kaj hočemo, CIA je pač prepričana, da je poba nevaren. Da jim lahko škodi. Da ga morajo pomesti pod rjuho. Da mu morajo podtakniti neuspelo operacijo. Neumno, če pomislimo, da si ravno zaradi tega nakopljejo njegovo jezo in njegove amnezične preskoke. Če bi ga pustili na miru, z njim ne bi imeli težav, saj bi živel po svoje in se požvižgal na krvavo preteklost. In ker CIA zelo dobro ve, da Bourne ni le nek osladni rekrut, ki ne bi vedel kaj dela, marveč vrhunski ubijalec, je neumnost še večja. Še posebej takrat, ko mu sledijo s prisluškovalnimi napravami, ga vabijo na prijateljske sestanke in nadenj pošiljajo amaterske plačance. In če je imel prvi del iz leta 2002 težave z napetostjo, z dolžino, z atraktivnostjo in z dejstvom, da hoče Matt Damon na vsak način postati Ben Affleck, potem ima drugi del težave z logiko. Težave, ki si jih film o bivših agentih CIE nikakor ne bi smel privoščiti.

— iztok gartner
2.10. 2004 ob 16:00

Js ga grem pa dons gledat, ampak po vseh teh komentarjih, bom še enkrat premislila.

— Lala
2.10. 2004 ob 23:09 zvezdica

ful power akcija... se strinjam da je bla enka bolša, ampak tudi dvojka je vredna ogleda. kamera je res ves čas aktivna, ampak pri IRREVERSIBLE je blo dejansko krepko hujše za želodec kot tukaj (je pa res da sem film gledla iz zadnje vrste, spredej si ga sploh ne predstavljam gledat)... dobri posnetki zaletavanja avtomobilov, dobra igra matta damona, njegov fris se mi zdi idealen za to vlogo. vsekakor priporočam ljubiteljem akcije...

— Lenča
5.10. 2004 ob 11:22 zvezdica

Tudi sama se sedela v 6. vrsti, pa nisem dobila morske bolezni. Kamera ni bila nič moteča. Glede primerjave med knjigo in filmom pa je v veliki večini primerov tako, da film ne dosega kvalitete knjige. Povsem odveč se mi torej zdi besedičenje na to temo. Film je film in knjiga je knjiga. Vsak medij ima svoje prednosti in slabosti. Sicer pa - akcija je dobra in dogajanje te drži v napetosti, film je povsem solidno narejen in odigran. Kaj več od navadnega akcijskega filma niti ne pričakujem. LP!

— Nika
7.10. 2004 ob 12:45

Super zgodba, samo kamermani so cel film zasrali. Tega res nerazumem, kako je uspelo tak zmazek narediti. Zanimivo, da so bili režiserji na koncu zadovoljni, da so ga spravili takega na platno.

— Gledalec
7.10. 2004 ob 14:17

hja, kamermani. pri filmih s tako produkcijo kamermani NE morejo zasrat, ker je vse naprej določeno in predvideno. vsaj jaz mislim da je tak. vse ima torej svoj namen.. tudi včasih zelo smešni kadri, ki ne pašejo v film...

— ethan
9.10. 2004 ob 13:14

Ta film sucks,smrdi ker je za v kanto ful malo je akcije ogled ni priporocljiv

— jumaju
9.10. 2004 ob 13:16

Ti kamermani so zelo dobro film naredli dam jim 100%dober film

— lolek
19.10. 2004 ob 15:51

ta film je neki najbolšga! tut kniga je vec kt sam dobra. ful priporočam da si ogledate film pa preberete knigo.

— uza
22.10. 2004 ob 18:29 zvezdica

Naslov je ostredotočen na vas pametnjakoviče, ki govorite da je knjiga boljša. Je! Res je boljša... Vsaka knjiga povprečnega pisatelja je boljša kot pa film. LOTR, Harry Potter bla bla... Če nisi Dolby Digital Fanatični Freak, je knjiga boljša izbira. Če pa uživaš ob vibracijah, ki jih povzroča 5 in več točkovno ozvočenje, ki trese celo dvorano tako da skoraj pokovka skače sama ven, pol se na knjigo poserješ. Vsaj jaz. Glede filma pa; pohvalno, pohvalno, pohvalno, nedvomno kupim DVD izvod. (kot pri prvem delu)

— provokator
23.10. 2004 ob 17:57

Iztok Gratner, mislim da je kratek povzetek zgodbe na voljo na začetku te strani. Hvala za vloženi trud. Gojiš ambicije filmskega ocenjevalca? Morda te res povabijo k sodelovanju... prebrala sem knjigo in si ogledala le 'prvega Bourna'. Kar sem pravzaprav hotela povedati pa je, da je tvoj komentar o 'Matt Damon vs. Ben Affleck' zavajajoč, kajti Matt Damonu ne seže Ben Affleck niti do kolen. Ne vem pa zakaj si ju sploh primerjal. Zaradi skupnih projektov?

— C'belca
23.10. 2004 ob 22:02 zvezdica

film je zelo dobrer in fantasticno nadaljevanje 1 dela.matt damon je tako kot vedno v vecini svojih filmov izjemen.pohvalo pa zasluzijo tudi drugi igralci.posebno dobri so stranski ucinki v filmu ki prikazujejo hitro in zanjimivo sliko .vsekakor vredno ogleda

— folly
25.10. 2004 ob 11:03

VSI, KI ŠE NISTE ŠLI GLEDAT TEGA FILMA PEJTE HITR V KINO! RES JE ZELO DOBR FILM. ŠE POSEBI TISTA SCENA PROTI KONCU Z AVTI! RES HUDO!

— maca
30.10. 2004 ob 20:41

Ful hud film !!! Res morte si ga usi ogledat!!!

— Nina
1.11. 2004 ob 12:27

Tako dobrega filma še nisem gledala v življenju!!Upam da bom še kdaj videla tako dober film kot je ta!najbolj čudno pa je, da sta bila prvi kot drugi del odlična!

— daša
1.11. 2004 ob 22:18

Film res enkraten, Jason še boljši, polno akcije in presenetljivih zadevc. Definitivno eden boljših tega leta.

— Sweety

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.