Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Bournova zapuščina

akcijski pustolovski triler
Na sporedu od: 23.8.2012, Kolosej Ljubljana
2h 15min / 135min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Tony Gilroy, Dan Gilroy po romanih Roberta Ludluma
Režija: Tony Gilroy
Režiser napetih trilerjev Michael Clayton in Dvojna igra predstavlja nadaljevanje legende o Bournu, tokrat skozi oči podobnega odpadniškega agenta Crossa. Kot se izkaže, je bil Bourne zgolj vrh ledene gore, zato skuša agencija uničiti vse sledi njihovega nelegalnega programa. Na seznamu za uničenje je tudi skrivni agent Cross, toda s pomočjo neverjetnih borilnih spretnosti mu uspe uiti. Na begu pred odločnim vodjo čiščenja Byerjem, skuša Cross odkriti lastno identiteto in razkriti dvolično početje agencije, ki ga želi na vsak način ustaviti.

Pred dvanajstimi leti je občinstvo spoznalo Jasona Bourna, ko so ga potegnili iz voda Sredozemskega morja. Skozi tri filme je spremljalo njegovo pot odkrivanja, kdo je, tlakovano s številnimi nevarnostmi. Iz filma v film je bilo videti vse bolj obupane poskuse Cie, da bi ga ujela, tajne programe in Bournove posebne sposobnosti. Ob koncu tretjega dela pa je občinstvo morda celo mislilo, da je zgodba zaključena. Bournova zapuščina pa tokrat razgrinja še globlje plasti intrig in predstavlja novega junaka, ki se mora boriti za preživetje, ko njegov program nenadoma postane za Cio prevelik kamen spotike.

Bournova zapuščina je točno to, kar pove naslov - zapuščina in posledica tistega, kar se je zgodilo v preteklosti. Bournovo javno razkritje ob koncu tretjega filma je zanetilo požar, ki grozi, da bo uničil desetletja raziskav in razvoja boljših vohunov in bojevnikov. Gledalci bodo spoznali, da je Stopnica samo eden od številnih Cijinih tajnih obveščevalnih programov, zgolj začetek projekta, ki pa ga Bournova dejanja zdaj nevarno ogrožajo.

Aaron Cross je eden izmed šestih agentov v programu, imenovanemu Izid. Ti agenti so bili izboljšani in izurjeni za akcije ministrstva za obrambo. Niso samo morilci, temveč ekipa, ki je bila posebej zasnovana za dolgotrajne in visoko tvegane obveščevalne naloge. Upokojeni polkovnik Eric Byer je oče mreže teh programov, admiral Mark Turso je Byerjev glavni svetovalec in zveza s Pentagonom, Terrence Ward pa direktor Candenta, farmacevtskega giganta, kjer z izgovorom, da gre za državno varnost, izdelujejo snovi za spreminjanje tajnih agentov v teh programih.

Želja po supervojakih je v vojaških in obveščevalnih krogih prisotna že desetletja. Z razvojem genetike in biokemije pa so možnosti, da se te sanje uresničijo, vse bolj realne. Byerjevi programi obetajo točno to - razvoj popolnega živega vojaškega in obveščevalnega stroja. Toda vsak poskus ima določene pomanjkljivosti in napake. Agenti Izida so izboljšana različica agentov Stopnice, kar naj bi pomenilo, da nimajo več nekdanjih napak, toda zaradi svojih superiornih lastnosti jih je še težje nadzorovati in svojim tvorcem predstavljajo še večjo grožnjo.

O produkciji

Ko so ustvarjalci franšize razmišljali o naslednjem filmu, so se znašli pred velikim izzivom. V prejšnjem je Jason Bourne po streljanju na londonski postaji Waterloo in pregonu po newyorških ulicah javno razkril tajne obveščevalne programe.

Zato se je seveda zastavilo vprašanje, kako naprej. Jason Bourne je vedel, kdo je, tega ni več hotel početi, zato je bilo treba zgodbo zastaviti znova.

Kljub začetnemu oklevanju so se odločili s franšizo nadaljevati, predvsem zaradi zanimanja gledalcev.

Aprila 2010, nekaj mesecev potem, ko sta se Paul Greengrass in Matt Damon dokončno odločila, da v četrtem delu ne želita sodelovati, so producenti Tonyju Gilroyu ponudili priložnost, da razmisli, kako zgodbo peljati naprej. Čez nekaj tednov je ponudil prvi osnutek. Rešitev iz zagate je videl le v tem, da uvedejo nov lik z novo težavo. Hkrati je naredil tudi shemo, kako bi se zgodba lahko razvijala po Bournovi zapuščini.

Zgodba, čeprav mogoče deluje tako, ni popolnoma izmišljena, temveč temelji na dogajanju, ki že poteka. Raziskovalna agencija DARPA in njena obveščevalna sestra IARPA financirata številne raziskovalne programe za izboljšavo kognitivnih in telesnih sposobnosti ameriških vojakov in vohunov. Agenciji tesno sodelujeta s farmacevtsko industrijo, medicinskimi raziskovalci in drugimi strokovnjaki. Zlasti po 11. septembru je bil opazen izrazit skok pri uporabi biologije za vojskovanje in tovrstni projekti so se tako razmahnili, da jih ne more več nadzirati ena sama veja ameriške vlade.

Zato režiser materiala za film pravzaprav niti ni raziskoval, temveč je bolj kot ne potrjeval svoje zamisli. Večina tega, kar si je v zgodbi zamislil kot ozadje in okvir, v resnici že obstaja. Ostalo je le, da se vprašajo, kaj bi se zgodilo, če bi se vse to krepko zalomilo.

Tony Gilroy je skupaj z bratom Danom napisal scenarij, ki se poglobi v Bournov svet, ga razširi, pokaže, kaj vse je še tam, kdo nadzira koga, in odpira vrata za nove like in nove smeri, v katere bi se lahko razvijale zgodbe.

Scenarij se močno odmika od zapletov v Ludlumovih romanih, vendar ohranja vzdušje - zarote in tajne programe, predvsem pa moč posameznika.

Tokrat se je v vlogo preganjanega agenta postavil Jeremy Renner, ki igra Aarona Crossa. Igralec morda na prvi pogled ne deluje kot prava izbira za trdoživega in neusmiljenega agenta z opranimi možgani, toda tako telesno kot psihično se je izkazal za odlično izbiro. Toliko akcijskih prizorov je lahko odigral sam, da je, po besedah filmske ekipe, zavarovalnica začela postajati živčna.

Aaron Cross ni Bournov prijatelj, zanj sploh ne ve. Njegova zgodba se dogaja vzporedno, z Bournovo se prepleta le v ozadju, ki pa se ga on ne zaveda. Za razliko od Bourna Cross ves čas ve, kdo je. Vojak, pred nekaj leti ranjen na Bližnjem vzhodu.

Ena od večjih izzivov za ustvarjalce je bilo tudi to, kako se lotiti glavnega ženskega lika. Zaradi tempa filmov je težko vpeljati in razviti novo razmerje med glavnima junakoma, skoraj nemogoče pa potegniti karkoli iz prejšnjih filmov. In ker je ves film nov začetek, so uvedli tudi nov ženski lik, dr. Marto Shearing, edino, ki lahko Aaronu pomaga preživeti. Vlogo je odlično upodobila Rachel Weisz.

V drugih pomembnejših vlogah se je zvrstila paleta odličnih in uveljavljenih igralcev, seveda pa so med njimi tudi stari znanci iz prejšnjih Bournov: Albert Finney kot dr. Albert Hirsch, Joan Allen kot Pam Landy, David Strathairn kot Noah Vosen in Scott Glenn kot Ezra Kramer.

Ker scenarij ni strogo vezan na že uveljavljen roman, sta ga scenarista lahko prilagajala določenim krajem. Tony Gilroy je tako sicer delal že v prejšnjih Bournih, tokrat pa sta si z bratom lahko še bolj privoščila, da sta po ogledu zanimivih lokacij prizore pisala točno zanje. Zatrjujeta, da so bili vsi akcijski prizori do zadnjega napisani izključno za kraj, kjer se dogajajo. Kot zanimivost pa naj povemo, da je Bournova zapuščina prvi hollywoodski film, v katerem so dogajanje v Manili snemali dejansko v Manili. Manila je doslej statirala že kot marsikatero drugo mesto, tokrat pa prvič predstavlja samo sebe.

Komentarji

12.7. 2012 ob 20:03

ta jeremy ima tako zapito faco, kje so sploh njega nasli :)) no ja, upam, da bo vsaj film isto dober kot vsi bourni ;)

— vv
2.8. 2012 ob 23:03

O lej ga!
Hawkeye!

— Noni
13.8. 2012 ob 11:09

jah glede na to da damona ni več, so se mogl kr zlo potrudt da bojo zadostil norme gledalcev, ker je bila triologija res EPSKA! literally epic!

— filmknower
21.8. 2012 ob 14:35

občutek imam da je ta film nenkakšna kopija vseh 3 filmov o bournu (glede na opis). ne zdi se mi logično da so šli delat film podoben prejšnim sploh pa z naslovom bournouva zapuščina če nikjer ni sledi o bournu. mislmi da so se malo ušteli vseeno pa upam da je dober :)

— knedl
24.8. 2012 ob 18:58 zvezdica

Gledala film takoj 23.08. in sem navdušena! Jeremy Renner je zelo dober igralec (dokazal že v `The Hurt Locker`) in vloga mu odlično pristaja. Film je narejen zelo dobro. Inteligentna akcija. Gre za enega boljših filmov letošnjega leta!

— Jer
12.9. 2012 ob 17:04 zvezdica

V kino sem odšel brez ogleda trailerja in popolnoma brez pričakovanj. Glede na odlično Bournovo trilogijo nisem upal niti pomisliti, da bodo lahko sproducirali kvalitetno nadaljevanje. I was so wrong. Film je več kot odličen. Vsebuje sicer nekaj kadrov, ki bi jih z veseljem odrezal ven (pretiravanje s tresočo akcijsko kamero), vendar je na moje veselje ostalo narejeno fantastično in brez pretiravanja s klišeji (juhuhu glavni badass in goodguy se sploh ne tepeta, kljub nekoliko dolgem preganjanju).

Na kratko - Več kot odličen film za lažje čakanje na Skyfall! ;)

— Raca
16.9. 2012 ob 22:38

Pripombe na določene scene v filmu ki so predolge in dolgočasne..zelo slab prehod celotne zgodbe sa Jasona na novega operativca..mene osebno ni prevzel..menim, da bi bilo boljše če nadaljevanja sploh ne bi posneli..

— Boštjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.