Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Čarovnica iz Blaira 2: Knjiga senc

grozljivka
Na sporedu od: 23.8.2001, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Scenarij: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez, Dick Beebe, Joe Berlinger
Režija: Joe Berlinger

V trenutku izrednega zanimanja javnosti za zabavo na osnovi resničnosti, vključno s televizijskimi programi, filmi in videoigricami, Artisan Entertainment poišče snov za film v nočnih morah in nastane Book of Shadows: Blair Witch 2. Po zaviti poti, ki jo je prepotovalo pet ljudi, ki so delali Blair Witch Project, potuje Book of Shadows: Blair Witch 2 v temen in nevaren kraj, kjer se meja med realnostjo in fikcijo zabriše in na trenutke morda celo izgine. Ko se protagonisti filma znajdejo v vrtincu nepojmljivega zla, izvor katerega (človeški ali nadnaraven?) ostaja grozljivo negotov, postane dojemanje posameznikovse bolj nezanesljivo. Book of Shadows: Blair Witch 2 se da brati kot pripoved o masovni histeriji, o močnem vplivu popularne kulture na življenja ljudi. Del pristne groze tega filma temelji na dejstvu, da ne ponuja lahkih in pomirjujočih zaključkov. Namesto tega obrne utvaro svojega predhodnika na glavo in zastavlja vprašanje ali je The Blair Witch Project (in potemtakem tudi katerikoli izdelek popularne kulture poln nasilja) sodobni ekvivalent brezobličnih negativcev, kot je bila čarovnica iz Blaira.

Book of Shadows: Blair Witch 2 se vrača v zlovešči predel Marylanda imenovan Black Hills, da bi rekonstruirala grozljivo serijo zločinov, ki so se zgodili novembra 1999. Po sledeh The Blair Witch Projecta in izrednem medijskem zanimanju, posvečenemu kombinaciji dokumentarnega stila in legende, so se oboževalci in radovedneži odpravili na pravo prizorišče filma, v Burkittsville v Marylandu. Jeff (Jeff Donovan), mestni otrok, črna ovca, ki je ravno zapustil psihiatrično bolnišnico, je svojo obsedenost s čarovnico iz Blaira spremenil v posel in v Burkittsville zvabil štiri mlade ljudi, da bi jim razkazal kraje, kjer naj bi strašila čarovnica. Jeffove stranke so obsedene s filmom, čeprav niti njim samim ni jasno zakaj. Erica (Erica Leerhsen) je čarovnica iz klana Wicca, ki se je poglobila v legende o čarovnici iz Blaira, čeprav zavrača filmske upodobitve čarovniških kolegic. Absolventa Tristen (Tristen Skyler) in Stephen (Stephen Baker Turner) pišeta knjigo o čarovnica iz Blaira, a se niti približno ne strinjata o izvoru zgodbe. Folklorist Tristen trdi, da gotovo vsebuje zrno resnice, Stephen pa vztraja, da gre za šolski primer masovne histerije. V skupini je še Kim (Kim Director), ostra, sardonična darkerica, ki ima nenavadne nadnaravne moči.

Po nenavadni in begajoči noči na kraju, ki je v izročilu o čarovnici označen kot najbolj zlovešč, se pet tabornikov zbudi na prizorišču uničenja, ne da bi se pomnili, da so zaspali. Vrnejo se v Jeffovo zapuščeno skladišče, da bi premleli, kar se je zgodilo. A ko Jeff vodi Erico, Tristena, Stephena in Kim čez na pol podrti dvižni most in odklene kovinska vrata, za katerimi laja trop psov, vstopijo na kraj, ki ni nič bolj varen od gozda, iz katerega so prišli. Ko se ujamejo v nočno moro, ki se ji tako kot lastnim obsedenim mislim, ne da ubežati, se začne legenda stapljati z resničnostjo. Prepozno ugotovijo, da iz gozda niso odšli sami...

Komentarji

13.8. 2005 ob 12:15 zvezdica

res super...čeprav še vedno ne vem če je film resničen ali neresničen je pa srhljiv...in sama vem da se nebom nikoli odpravila v uni kraj še najmanj pa v tisti gozd...ko sem gledala film po televiziji se nisem premaknila iz kavča.ubistvu sploh ni strašen samo pričakuješ da se bo zgodilo kaj strašnega...ampak neznam razložit mojega občutka ob filmu.

— neznanka
15.8. 2005 ob 10:08

film je res odlično narejen.vse pohvale, res. prvi del mi je bil malo boljši toda tudi ttugi je enraten.

— *kr_ena*
28.8. 2005 ob 12:01 zvezdica

Ne vem kaj naj rečem. Lahko rečem samo to, da je super film. Oba dela sta enkratna. Vse pohvale igralcem, režiserjem...itd.

— rock_girl
24.1. 2006 ob 18:32

buuu nrdi u tem filmi in je že kwonc

— lilika
25.6. 2006 ob 17:50

toti film je punnne the best res !!! pohwalla bi režiserje, igralce, scenariste... res kaj bolšega pa še ne! nisem čist 1000% da je resnčen!! aya pa še to upam punne da prije tut 3 film Čarovnica iz Blaira! res je punne the best! film je res srhljiv.. no neem weč bluzla ampak swaka wam čast!!!

— rammstein_girl
31.10. 2006 ob 12:59

ma ja no je se kr grozen!!! tko da ga nebi priporocala usakemu heh!!!

— witch
14.12. 2006 ob 15:12

ta srhljivka je zares dobra. newem če naj verjamem ali ne. zdi se mi pa da je 1 del malo bolj resničen. kar t most od hiše v drugem delu pa res ne more biti res. ampak raj je vredu za pogledat.

— sara
17.3. 2008 ob 18:17

ta film je kr neki. sploh ni grozljivka ampak je drama. Jz sm cel čas pričakovala da se bo zgodilo kej groznega ampak se sploh ni. kr neki. ocena:2/10

— ancha
29.10. 2009 ob 10:38

jaz sem gledala obadva dela pa je pru zlo bolj resničn koz drug pa še zlo grozlivi so

— lol
5.6. 2011 ob 20:13

Sploh ne veš kaj je resnično in kaj ne...Zanimiv film, a se vse dogaja tako zmedeno. Na policijski postaji je na posnetkih čisto drugače prikazano dogajanje, kot pa v samem času dogajanja. Ocena 5/10, čeprav mi je film zelo všeč.

— NErazumem

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.