Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Bombna misija

akcijska vojna drama
Ko vojna postane droga.
Podnapisi
Na sporedu od: 11.2.2010, Kolosej Ljubljana
25.3.2010, Kino Komuna
20.5.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 11min / 131min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Boal
Režija: Kathryn Bigelow
Drzni narednik James prevzame vodenje elitnega vojaškega bombnega oddelka v Iraku. Vsakodnevno smrtonosno razstavljanje podtaknjenih eksplozivnih teles dodatno otežujejo sočasni spopadi s sovražniki, Jamesova navidezna lahkomiselnost pa v njegovih podrejenih vzbudi številne pomisleke o njegovih pravih motivih. Toda vsakodnevni stres soočanja s smrtjo razkrije Jamesov pravi značaj in za vedno spremeni življenja vseh vpletenih.

Če je vojna pekel, zakaj se za boj odloči toliko mož? V času, ko vojsko sestavljajo prostovoljci in ne naborniki, ko se moški prostovoljno podajajo v vojaške akcije, bitka marsikoga povsem premami, ga zasvoji.

Bombna misija je razburljiv prikaz elitnih vojakov v Bagdadu, ki opravljajo eno najnevarnejših nalog na svetu: razoroževanje bomb v osrčju boja. Ko narednik James prevzame vodenje visoko izurjene ekipe za razoroževanje bomb, preseneti dva izmed svojih mož, Sanborna in Eldridgea, in ju brezbrižno pošlje v smrtonosno igro mestnega spopada. Zdi se, da se ne zmeni za morebitno izgubo življenja. Možje le stežka obvladujejo svojega divjega vodjo. Naposled v mestu izbruhne kaos in razkrije se Jamesov pravi značaj, ki bo za vedno spremenil življenja ljudi, ki ga obdajajo.

Celovečerec, ki ga je režirala vizionarka Kathryn Bigelow, je rezultat osebnih opažanj novinarja in scenarista Marka Boala, ki je bil del misije posebne enote za razoroževanje bomb. Je zgodba o vojaški psihologiji v izjemno tvegani službi, kjer se možje prostovoljno spogledujejo s smrtjo.

Igralska zasedba

Jeremy Renner (višji vodnik William James) se je v zadnjem času dokazoval v uspešnih celovečercih 28 Weeks Later Juan Carlosa Fresnadilla, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford Andrewa Dominika in Take Charlesa Oliverja. Leta 2005 je zaigral v drami North Country Niki Caro in prav tako drami 12 And Holding Michalea Cueste. Leto pozneje je za vlogo v romantični drami Neo Ned, ki je bila premierno predvajana na filmskem festivalu Tribeca, na festivalu Palm Beach prejel nagrado za najboljšega igralca. Med njegovimi igralskimi vlogami gre izpostaviti tudi tiste v filmih A Little Trip to Heaven Baltasarja Kormakura, The Heart is Deceitful Above All Things Asie Argento, Lords of Dogtown Catherine Hardwicke, Love of the Executioner Kylea Bergersena in S.W.A.T. Clarka Johnsona. Uvodoma je najbolj opozoril nase z vlogo v biografski drami Davida Jacobsona, Dahmer, s katero si je priigral nominacijo za nagrado Independent Spirit. Akcijska vojna drama Bombna misija mu je že prinesla številne nagrade in nominacije. Za najboljšega igralca so ga izbrali bostonski in čikaški filmski kritiki, prejel je nagrado National Board of Review za najboljšega novinca med igralci, priigral pa si je tudi nominacije za nagrade BAFTA, Independent Spirit ter skupaj s celotno igralsko zasedbo nominacijo za nagrado Screen Actors Guild.

Anthony Mackie (vodnik JT Sanborn) je dopolnjeval igralsko zasedbo v uspešnicah 8 Mile in Million Dollar Baby. Po izjemni glavni vlogi v komični drami She Hate Me je zaigral v drami Brother to Brother. Glavna vloga mu je prinesla nominacijo za nagrado Independent Spirit. Leta 2006 je sodeloval v kar šestih celovečercih, med drugim v Freedomland, Crossover in We Are Marshall. Njegova najnovejša igralska projekta sta Eagle Eye in Notorious. Tako kritike kot tudi občinstvo navdušuje v gledaliških produkcijah. Izpostaviti gre igre Ma Rainey's Black Bottom, Drowning Crow, Fences in Jitney.

Guy Pearce (vodnik Matt Thompson) je svojo igralsko kariero začel v avstralski televizijski seriji Neighbours, v kateri je igral med letoma 1986 in 1990. Dve leti pozneje je zabeležil svojo prvo vlogo v celovečercu, in sicer v Hunting, leta 1994 pa je sledila prelomna vloga v uspešnici The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, s katero si je priigral mednarodni sloves in leta 1997 sodelovanje v izjemnem filmu L.A. Confidential. Leta 1999 se je preizkusil v neodvisnem filmu A Slipping Down Life, ki se je premierno zavrtel na filmskem festivalu Sundance. Zatem je nanizal izjemne vloge v celovečercih Ravenous, Rules of Engagement, Memento, The Count of Monte Cristo, The Time Machine, The Hard Word, Till Human Voices Wake Us in Two Brothers. Med celovečerci, v katerih je zaigral v zadnjem obdobju, so Factory Girl, Death Defying Acts, Bedtime Stories, Animal Kingdom in The Road.

Filmska ekipa

Kathryn Bigelow (režija, produkcija)
Uveljavila se je kot ena najbolj inovativnih režiserk Hollywooda. Leta 1985 je režirala kultno klasiko Near Dark, kjer je prevzela tudi vlogo soscenaristke. V njenem akcijskem trilerju Point Break sta leta 1991 zaigrala Keanu Reeves in Patrick Swayze. Kritikov in obiskovalcev kinematografov ni izneverila niti z akcijsko dramo When Strange Days, v kateri so leta 1995 glavne vloge prevzeli Ralph Fiennes, Angela Bassett in Juliette Lewis. Leta 2000 je bil na filmskem festivalu v Torontu premierno prikazan njen triler The Weight of Water, s katerim je privabila izvrstne igralce Seana Penna, Sarah Polley, Catherine McCormack in Elizabeth Hurley. Dve leti pozneje jo je New York Times izbral za eno najbolj nadarjenih delujočih režiserk, ko je predstavila mojstrovino K-19: The Widowmaker. Film z igralci Harrisonom Fordom, Liamom Neesonom in Petrom Saarsgardom je bil med najbolje ocenjenimi filmi poletja 2002. Celovečerec The Hurt Locker, posnet v Amanu v Jordaniji, je ustvarila v sodelovanju s scenaristom Markom Boalom. Film je bil nominiran za tri zlate globuse, v kategorijah najboljša režija, najboljši celovečerec in najboljši scenarij.

Mark Boal (scenarij, produkcija)
Kot novinar je pisal članke za številne časnike in revije, kot so Rolling Stone, Brill’s Content, Mother Jones, The New York Observe in Playboy. Leta 2003 je napisal Death and Dishonor, resnično zgodbo o vojnem veteranu, ki išče pogrešanega sina. Na podlagi te zgodbe je Paul Haggis napisal scenarij za celovečerec In the Valley of Elah. Leta 2004 je Boal v Iraku spremljal ekipo za razoroževanje bomb in svoja opažanja strnil v scenarij. Nastal je celovečerec The Hurt Locker.

Komentarji

14.1. 2010 ob 6:56

kr vredu film...

— marko
14.1. 2010 ob 10:58

priporocam ogled filma...TOP:)

— balkanika
17.1. 2010 ob 12:32

dober film!

— anbu
24.1. 2010 ob 19:23

dobr film!

— nobody
25.1. 2010 ob 17:25

odličen film. zelo malo takih se predvaja zadnje čase, tole definitivno morate pogledat.

— 2e22
27.1. 2010 ob 6:03

Film ni slab, lahko bi pa nosu ime kar Jarhead 2, isto sranje drugo pakovanje, sam tole je še vedno bolš :P

— lawl
1.2. 2010 ob 17:58

Zakon film ;) definitivno priporočam ogled!!! ampak čudi me da je komaj sedaj v Sloveniji?? gledal sem ga že na dvd-ju...izšel je že leta 2008...

— yoyo
4.2. 2010 ob 12:01

Naj vas ne zavede dejstvo da je nominiran za oskarje in nevem kaj vse. Film je totalno povprečje. Poglejte si raje starejše vojaške klasike.

— Tadej
8.2. 2010 ob 11:39

a ni bil ta film al trailer ze vn leta 2008 k se spomnm to k je reku hocem umreti udobno

— PAX
9.2. 2010 ob 13:26

Ta film osebno meni je bil izmed najboljših!!! priporočam ogled

— bla :D
12.2. 2010 ob 12:53

Super film, podobno Jarhead-u :D

— vikiiing
13.2. 2010 ob 8:23

mal zamujate kolosejevci,tale film je že mumijaaa :)

— elvis
16.2. 2010 ob 18:43

Film sm si ogledu in je zlo dobr =D

— cybeR
17.2. 2010 ob 16:20

Legenda film.. res priporocam ogled.

— Vato
18.2. 2010 ob 15:04

Mi narednikov nimamo. Vojaške čine se prevaja tako kot se imanujejo v slovenski vojski in narednik (sergeant) je vodnik!
Prav tako pa James ni sergeant ampak staff sergeant kar je višji vodnik

— 3nity
19.2. 2010 ob 9:16

hud film, vredn ogleda, itak ma nekaj nominacij

— josefZ
23.2. 2010 ob 16:32

Ta film je že 2 leti star! Kje kolosej ste bili pa prej?

— Lola
25.2. 2010 ob 17:08

dobr film!

— lazio
8.3. 2010 ob 12:14

čestitke za zmago na oskarjih, si je popolnoma zaslužil ta film. sem pa razočaran da se je pojavil pri nas komaj po tem ko je bil nominiran, sam sem si ga ogledal že kakšno leto nazaj na dvd-ju.

— aleš
8.3. 2010 ob 16:06

Škoda da ga več v koloseju Maribor ne predvajajo,mi je žal da si ga nisem ogledal...

— Aleš
10.3. 2010 ob 15:15

Aleš, v Koloseju Maribor še ni bil predvajan.

— Tina
11.3. 2010 ob 19:38

film ni nč posebnga, poznam veliko bolših vojaških filmov ki niso bili deležni takega števila oskarjev, zgleda da so se za zmagovalce oskarjev odloćale ženske, avatar je veliko boljša mojstrovina.

— kramp
12.3. 2010 ob 9:08

Film je novodobni The thin red line, Saving Private Ryan, skratka, še en iz te zakladnice. Edina razlika je pač v tem, da gre za novodobni iraški problem. Kljub temu mislim, da bo večini všeč, polovici od tega zato, ker se jim zdi, da jim mora biti všeč, izpostavlja pač aktualni problem. Meni ni bil ne vem kaj, mi je pa kolega rekel, da je na misijah točno tako. Več sem zapisala na http://the-movie-perspective.blogspot.com/2010/02/hurt-locker_21.html

— maja
13.3. 2010 ob 11:46

kr en bedn film BEEED KACCO

— bosanec miško
15.3. 2010 ob 15:30

zaslužil si je oskarje. avatar je mojstrovina na vizualnem področju in zato je dobil oskarje. vsem ki ste slinasti ob njem se smejim ko bo prišel na tv in zgubil 90% tistega na čemer si zdaj gradi uspeh. No bombna misja v nasprotnem ne gradi toliko na efektih ki bi bili spektakularni in nevem kaj. amapk na zgodbi, likih in realnosti. fajn film. 8/10

— miha
16.3. 2010 ob 16:40

The Hurt Locker po nobeni logiki ne bi smel dobiti oskarjev. Večina kritikov (ki jih poznam) se je soglasno strinjala da je "District 9" presegel vseh ostalih 9 kandidatov za najboljši film. Da kljub temu ni zmagal niti "Inglorious Basterds" niti "Avatar" samo potrjuje že znano teorijo kako akademija podeljuje nagrade večinoma filmom za katere nikogar ne briga.

Ta film je odličen ponoven dokaz teorije, saj je bil prvič predvajan septembra 2008 in dokler ni bil nominiran za oskarja skoraj nihče ni vedel zanj.

Ampak najzanimivejše je to kar piše na prvi strani www.kolosej.si :
"Zmagovalec oskarjev -- Bombna misija --- ŽE na sporedu". Očitno ima besedica "že" relativen pomen. V tokratni rabi pomeni "zamuja manj kot 2 leti".

— Tomo
23.3. 2010 ob 15:14

debilno stari prevec dobr

— nnnnnoooonnnnnn
23.3. 2010 ob 16:18

Parkrat skoraj zaspal zravn...dvorana skoraj prazna.
Ni vreden oskarjev, ki jih je dobil.

LP
Nejc

— Nejc
28.3. 2010 ob 14:16

brezveze

— čučo palice probušene glavice
28.3. 2010 ob 19:46

Brez zamere, ampak ta film me je pa totalno razočaru. Dolgočasno, brez kakršnekoli zgodbe! Jz ne vem kaj nekateri vidjo na temu filmu. Edina pozitivna stvar je, da je malo bolj realen prikaz vojaškega dogajanja na terenu...to je pa tud vse! Na oskarja pa niti pomislu ne bi!

— kugla
1.4. 2010 ob 23:39

odličen film, scenarij, efekti, kamera in igralci...le kaj več si lahko želite???

— andro
7.4. 2010 ob 21:28

Film te drži v napesti do konca,saj samo čakaš kdaj bo spet koga razneslo in tudi sama zgodba ima nek globlji smisel,kako so vsi ti padli vojaki v Iraku samo številke v stroju vojne. Odličen film.

— vojak
7.4. 2010 ob 22:01

Meni je film zelo všeč. Je zanimiv in dobro prikaže vojno. Res je eden najboljših filmov. Všeč mi je " Ko vojna postane droga" , to je čisto res. Vojne so bile vedno in vedno bodo , verjetno je vojna res neke vrste droga.

— L
10.4. 2010 ob 16:29

Film si definitivno ne zasluzi vseh oskarjev niti ne pol komentarjev ki ga tukaj hvalijo zaradi zanimivosti in realnega prikaza. Ce bi bilo to res ne bi veterani iraške vojne ga skritizirali. Se enkrat se kaze kot glavni subjekt nek ameriški kavboj, kvazi heroj ki v filmu daje ukaze ki so v nasprotju z normalno logiko (zakaj bi namerno razdelil skupino treh zato da bi vsak sam tvegal zasledovati). Tu je tukaj še del kjer elitna britanska SAS enota popolnoma razpade na prafaktorje ko so napadeni medtem ko EOD enota resi situacijo kot najbolje izurjen ostrostrelski duo.
To je bilo glede realnosti, vendar me film niti ni fasciniral ne z zgodbo, ki bi v osnovi bila lahko veliko bolj zanimiva niti ne z "prikazom" absurdnosti vojne ki ga nekateri poudarjajo. Film o Iraqu in vojakih ter njhovih "herojskih" dejanjih tam + američani = oskar

— Tiko
11.4. 2010 ob 20:44

Fulll Hudddddd filmmmmmmm;););) se vit da je 10000000000000000000000000000x bolš od Avatarja

— Back
11.5. 2010 ob 15:27

dober film se splača pogledat!!! =)

— Martin
23.5. 2010 ob 12:40

Film je čista katastrofa, ponovno poveličanje ameriškega duha in patriotizma. Vsebina kr neki, mal demontaža bomb, mal streljanje z uporniki itd., v glavnem film nima sploh rdeče niti. Ne zasluži si oskarja niti vašega ogleda.

— Boštjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.