Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Boljši svet

drama
Tujejezični oskar 2011!
Podnapisi
Na sporedu od: 14.4.2011, Kino Komuna
1h 59min / 119min
Leto: 2010
Država: Danska, Švedska
Jezik: danščina, švedščina, angleščina
Scenarij: Anders Thomas Jensen
Režija: Susanne Bier
Altruistični zdravnik Anton skuša pomagati beguncem v sudanskem taborišču, a številne težave ime tudi z družino na Danskem. Med tem ko skuša rešiti nesoglasja z odtujeno ženo, njunega mladoletnega sina Eliasa v šoli ustrahujejo nasilneži. Na pomoč mu priskoči novinec Christian in fanta postaneta najboljša prijatelja. Toda ko na Christianovo pobudo skujeta srhljivo maščevanje, jima zgolj starši lahko pokažejo pravi način soočanja z najbolj bolečimi človeškimi čustvi. Oskar za najboljši tujejzični film.

Izjava režiserke

Boljši svet je razkrivanje zaprek, s katerimi se soočamo pri obvladovanju svojega osebnega življenja in družbe, v kateri živimo.

Poraja se vprašanje, ali je naša “napredna” kultura dejansko model za boljši svet ali pa pod površjem naše civilizacije preži nered, kakršen je značilen za brezzakonje.

Ali smo se sposobni spopasti s kaosom ali pa se nezavedno držimo na robu popolne zmešnjave?

Susanne Bier
10. avgust, 2010

Zgodba

Anton je zdravnik, razpet med idiličnim domom na Danskem in napornim delom v sudanskem taborišču. V dveh povsem različnih svetovih se s svojo družino sooča s konflikti, ki vodijo do težkih odločitev med maščevanjem in odpuščanjem.

Z ženo Marianne se kljub vse večji odtujenosti trudita preprečiti razpad zakona. Starejšega izmed njunih dveh sinov, desetletnega Eliasa, v šoli ustrahujejo. Na njegovo stran se postavi Christian, ki se je z očetom pravkar priselil iz Londona, njegova mati pa je pred kratkim izgubila boj z rakom.

Elias in Christian kmalu postaneta nerazdružljiva. Toda Christian Eliasa vplete v nevarno maščevanje, ki bi lahko imelo tragične posledice. Trdno prijateljstvo se znajde na preizkušnji in samo njuni starši jima lahko pomagajo pri soočanju z zapletenimi človeškimi čustvi, bolečino in sočutjem.

Igralska zasedba

Mikael Persbrandt (Anton) je nedvomno med najbolj priljubljenimi in karizmatičnimi švedskimi igralci. Leta 2009 si je prislužil najprestižnejšo švedsko filmsko nagrado, Guldbaggen, za odlično igro v filmu Everlasting Moments, ki ga je ustvaril sloviti švedski režiser Jan Troell. Izjemno iskani igralec je prepričal tako kritike kot občinstvo z osupljivim delom v celovečercih Heaven’s Heart Simona Staha (2008), The Kautokeino Rebellion Nilsa Gaupa (2008) ter švedski televizijski produkciji Oskyldigt dömd (2008) in nemški televizijski produkciji Die Patin (2008). Za nagrado Guldbaggen ga je švedski filmski institut nominiral še za vloge v celovečercih Deathly Compulsion (1999), Everybody Loves Alice (2002) in Bang Bang Orangutang (2005).

Trine Dyrholm (Marianne) je svojo dolgoletno igralsko kariero pričela leta 1990 z vlogo v najstniški drami Spring Tide (1990), za katero je prejela nagrado Bodil. V dveh desetletjih je prevzemala vloge v številnih filmih, igrah in televizijskih serijah. Izpostaviti gre vloge v uspešnicah The Celebration (1998), In China They Eat Dogs (1999) in In Your Hands (2004). Slednja ji je prinesla nagrado danske filmske akademije za najboljšo stransko igralko, za najboljšo igralko leta pa je bila izbrana po zaslugi glavne vloge v komični drami Pernille Fischer Christensen, A Soap (2006). Zanjo zelo uspešno je bilo leto 2008, saj se lahko pohvali z odličnimi vlogami v filmih Dancers, Little Soldier in Troubled Water.

Ulrich Thomsen (Claus) je sodeloval z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi režiserji in velja za enega najbolje mednarodno uveljavljenih danskih igralcev. Že njegova prva mednarodna vloga v kriminalni drami Thomasa Vinterberga, The Celebration (1998), mu je prinesla prvo nominacijo za evropsko filmsko nagrado. Leta 2005 so na filmskem festivalu Sundance odlično ocenili dve njegovi vlogi, in sicer v filmih Allegro in Adam’s Apples. Dokazoval se je v številnih evropskih filmih, med drugim v The Biggest Heroes (1996), The Inheritance (2003) in Brothers (2004). Z vlogo v slednjem se je še drugič potegoval za evropsko filmsko nagrado, prejel pa je prestižno nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu San Sebastian. Videli smo ga lahko v več mednarodnih uspešnicah, kot so Bond: The World Is Not Enough Michaela Apteda (1999), The Weight of Water Kathryn Bigelow (2000), Max Menna Meyjesa (2002), Killing Me Softly Kaigea Chena (2002), Kingdom of Heaven Ridleyja Scotta (2005) in The International Toma Tykwerja (2009).

Filmska ekipa

Susanne Bier (režija)
Trenutno je med najpomembnejšimi danskimi režiserji. Njeni mojstrovini, drama After the Wedding, ki je bila leta 2007 nominirana za oskarja za najboljši tujejezični film, in drama Things We Lost in the Fire, v kateri sta zaigrala Halle Berry in Benicio Del Toro, sta postali izjemni uspešnici.

Režiserkin prvi celovečerec, švedsko-danska koprodukcija Freud Leaving Home (1990), je naletela na pohvale kritikov po vsem svetu, podobno pa je bil sprejet tudi njen naslednji film, Family Matters, ki se je pričel predvajati leta 1993. Dve leti pozneje so jo nagradili kritiki v Montrealu za švedsko produkcijo Like It Never was Before, svojo izjemno nadarjenost pa je dokončno potrdila z danskim celovečercem The One and Only (1999). Leta 2000 je ustvarila komično dramo Once in a Lifetime (2000). Romantična drama Open Hearts (2002) se je premierno zavrtela na mednarodnih filmskih festivalih San Sebastian, Sundance in Toronto. Vojaški drami Brothers so namenili nagrado občinstva na filmskem festivalu Sundance ter nagrado za najboljšo igro na filmskem festivalu San Sebastian.

Anders Thomas Jensen (scenarij)
Večkrat nagrajeni scenarist in režiser je dvojno vlogo prevzel pri štirih kratkih filmih, za katere je vselej prejel nominacije za oskarja. Za kratka filma Election Night (1998) in The New Tenants (2009) je prestižni kipec tudi prejel. V zadnjem desetletju je napisal scenarije za številne priljubljene celovečerce. Zelo uspešno je bilo tudi njegovo sodelovanje z režiserko Susanne Bier, in sicer pri projektih Open Hearts (2002), Brothers (2004) in After the Wedding (2006). Z odmevnima celovečercema Flickering Lights (2000) in Adam’s Apples (2005) se je dokazal tudi kot odličen režiser.

Komentarji

12.12. 2010 ob 20:59

KOmaj čakam ta filM!!!!!. channing <3<3

— LoLypOp.
25.2. 2011 ob 8:16

po moje bo to zelo dober film, ker se gre o zgodovinskih dogodkih. Dogodki so iz časa Rimskega imperija in rad bi zvedel več o njih.

— hacker_for_ever
5.3. 2011 ob 13:07

Uau, lepo presenečenje!

— MYS
28.3. 2011 ob 14:50

Film je izjemen. Definitivno priporočam. Močna drama, dodelana tudi vizualno, sloni pa na neverjetnem scenariju. Za razliko od prav tako odločnih so-nominirancev Dogtooth in Biutiful tudi zelo dostopen in lažje gledljiv, pa zato nič manj umetniški. 8/10

— MYS

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.