Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vroča linija

triler
Na sporedu od: 12.10.2000, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Scenarij: Ben Younger
Režija: Ben Younger

Dobrodošli v razvpiti borzni hiši J. T. Marlina, kjer čez noč postaneš milijonar. Iz tega umazanega svetišča hiperaktivni mladi povzpetniki po telefonu prepričujejo nič hudega sluteče kupce. In ravno uspešni klici jim prinesejo milijone: ferrarije, vile in druge razkošne igračke, s katerimi ne vedo, kaj bi počeli. V skromni stavbi na Long Islandu, (ne)daleč od Wall Streeta, se skupina pripadnikov generacije X z vrtoglavo hitrostjo žene za dolarji. Pogosto hitijo korak pred policijo.

19-letni falirani študent Seth Davis (Giovanni Ribisi) ima v stanovanju mali Las Vegas. Nekega večera ga obišče rekrutor borznih posrednikov in mu spremeni življenje. Povabi ga v borzno hišo, kjer so provizije veliko višje kot drugje. Čeprav je to protizakonito, se nihče ne sprašuje, od kod prihaja denar. Seth si v življenju želi le dvoje: milijone in očetovo spoštovanje, zato službo sprejme.

Seth je inteligenten, prodoren in bo očitno odličen borzni posrednik. Začne se družiti s kolegoma Chrisom (Vin Diesel) in z Gregom (Nicky Katt), ki sta že milijonarja. Arogantni Greg je Sethov zavistni mentor. Zadevo še poslabša Gregova bivša punca in tajnica pri T.J. Marlinu Abby (Nia Long), ki začne hoditi s Sethom.

Vsi skupaj prodajajo delnice strankam, ki jih zanje sploh niso prosile. Toda Setha zanima, od kod prihaja denar: kako si lahko Marlin privošči tako visoke provizije. Spozna, da tovarn, katerih delnice prodajajo, sploh ni. Medtem pa jim je že na sledi FBI, ki si je za tarčo izbral Setha.

Vroča linija (Boiler Room) je zgodba o eni največjih pridobitniških prevar v ameriški zgodovini - in tudi pretresljiv pogled na generacijo, obsedeno z bogastvom in uspehom.

O produkciji

V 90. letih je število novopečenih milijonarjev v Ameriki skokovito naraslo. Danes vsak 36. zaposleni Američan sodi v kategorijo milijonarja. Številka pa celo narašča, ne pada! Čivimo v obdobju, kjer je bogastvo nekaj pozitivnega, nekaj frajerskega, kul. 20-letne tajnice pri Microsoftu so neizmerno bogate; 19-letni raperji imajo 400 juter velika posestva, 30-letni borzni posredniki imajo zbirke ferrarijev.

Za tiste, ki nimajo izobrazbe, tako kot Seth, so tako imenovane boiler rooms, nekakšne črne borzne hiše, edina rešitev.

V "vrelišču" črne borzne hiše lahko agresivni in garaški mladci s cest zaslužijo milijone. Po telefonu pokličejo že prej izbranega kupca in mu skušajo vsiliti delnice. Njihov uspeh je odvisen ravno od njihove prepričljivosti. (Nedavno je North American Securitie Administration začela hudo preganjati črne borzne hiše.)

Režiser in scenarist filma Ben Younger je želel s svojim prvencem pokukati v skriti svet borze. "Tega sveta ljudje še niso videli", pravi Younger, "zato sem ga prikazal na platnu. Ben Younger je rojeni Newyorčan. Tudi njega so nekoč povabili k sodelovanju v črni borzni hiši. "Pojma nisem imel o financah. Tip je vkorakal v sobo in rekel, da bomo v dveh letih postali milijonarji", se spominja Younger. "Neverjetno. Okoli mene je bilo precej mlajših od mene, jaz pa sem bil star 20 let. Bilo je kot pri Hitlerjevi mladini. Tisti trenutek sem vedel, da bom posnel film o tem. Takoj sem začel pisati scenarij."

Younger dela ni sprejel. Pri filmu so mu pomagali veterani, ki so delali v črnih borznih hišah, ki pa so želeli ostati neimenovani. Več ur se je pogovarjal z mnogimi, ki so še vedno delali v takih hišah, in jih snemal, kot bi delal dokumentarec.

Younger je odkril, da so boiler rooms oziroma črne borzne hiše nekakšne bratovščine z lastnim kodeksom vedenja, lastnim jezikom... V njih delajo otroci ceste, ki so zrasli ob filmih, kot sta Wall Street in Glengarry Glen Ross.

Iskanje fantov za "vročo linijo"

V središču vratolomne tekme za denarjem je novinec Giovanni Ribisi (Seth Davis), ki si poleg denarja želi pridobiti tudi spoštovanje očeta, ki je newyorški sodnik. 19-letni Seth je veliko pametnejši od svojih vrstnikov, kljub temu pa ne more uiti očetovi roki. Z delom v borzni hiši mu skuša dokazati, da je vreden zaupanja. Toda njuna pogleda na uspeh se popolnoma razlikujeta. Seth bi rad imel oboje: hiter zaslužek in očetovo naklonjenost. Toda kmalu postaneta oče in sin središče preiskave, ki jo vodi FBI.

Younger pravi: "Giovanni je bil najbolj predan filmu; takoj za mano."

Ribisi je odgovoril na izziv in se vrgel v svet borze, milijonov in špekulacij. Vse skupaj je posrečeno imenoval Wall Street na cracku z dodatnim odmerkom testosterona. Spomni se parkirišča pred neko borzno hišo, ki jo je obiskal: bilo je polno mercedezov, lamborghinijev in ferrarijev. Spomni se tudi hladnokrvnih posrednikov, ki so klicali nedolžne stranke. Ribisi: "Ti fantje hudo garajo. Spomnim se nekoga, ki je v enem dnevu naredil 700 klicev; včasih delajo dvojno, kar pomeni, da govorijo z dvema strankama hkrati."

Sethovega prijatelja-mentorja igra Vin Diesel (Chris), s katerim sta sodelovala v filmu Saving Private Ryan. Diesel je že delal preko telefona in se spominja, da je šlo vedno le za denar. "Ta film mi omogoča, da pokažem ljudem, kako nevarna je prodaja po telefonu", pravi.

Chris še vedno živi pri mami. Delo jemlje zelo resno. Dela 18 ur na dan. Drugega ne zna početi. Verjetno bi postal gangster, če ne bi postal borzni posrednik. To so pravzaprav fantje iz srednjih in nižjih slojev, ki nasedejo stavku, da je vsak lahko milijonar.

Sethov uradni mentor je arogantni Greg Feinstein (Nicky Katt), ki tako kot Seth, prihaja iz židovske družine. To je pa tudi vse, kar ju povezuje. Ko Seth kot prodajalec zasenči Grega, slednji ponori. Greg je materialist in nadutež številka ena.

Tudi Katt se je pogovarjal z borznimi delavci. "Srhljivo je to," pravi, "da se tem fantom to ne zdi zločin. Mar jim je samo za provizijo. Poleg tega vedo, da je v zakonu veliko lukenj. Mislim, da je naša dolžnost, da ljudem razkrijemo resnico o črnih borznih hišah."

Bena Afflecka je Younger vzel zato, ker je potreboval močen, avtoritativen lik rekrutorja, nekoga, ki zna prepričati 20-letnike, da pridejo delat k T.J. Marlinu.

Afflecka je tako prevzela izvirna zgodba, da se je popolnoma vživel v vlogo arogantnega agresivca.

Edina ženska sredi tropa pohlepnih morskih psov je Abby (Nia Long), ki igra tajnico-receptorko, ki vleče mastno plačo in ne postavlja vprašanj. Younger pravi: "Abby sem videl kot oporo Sethu skozi film. Ker drugih ženskih likov ni, sem ustvaril Abby, da bi Seth lahko nekomu zaupal, kaj v resnici čuti. "Abby je čudovit lik", pravi Nia, "ženska, ki skrbi za mamo, ki prihaja iz ’ničesar’ in čuti, da si zasluži ta denar. Načinu življenja podredi tudi svoje moralne vrednote. Sicer pa ni slab človek."

Ron Rifkin, ki igra Sethovega očeta, je film primerjal z grško tragedijo: "Marty Davis je človek visokih načel, ki ima rad svoja otroka, le da tega ne zna pokazati. Čeli si, da sin ne bi zapravljal svoje nadarjenosti in bi dosegel kaj več. Je poln človeških napak."

Younger: "Nisem si mislil, da bom dobil igralce takega kalibra. Vesel sem, da so vsi vnesli strast in pohlep v film".

Produkcija

Youngerju se je zdelo zelo pomembno, da snemajo v New Yorku: na pristriženih travnikih Flatbusha, na ulicah Queensa in sredi razkošnih vil na Long Islandu. Jennifer Todds: "Film ni le zgodba o borzi, temveč tudi o ljudeh, ki živijo na obrobju Manhattna, in o tem, kaj jim pomeni mesto. Tega drugje ne bi mogli ujeti." New York je sicer zelo drag kraj za snemanje filmov.

Središče borzne hiše so hoteli prikazati kot čisto drugačen svet, odrezan od zunanjega. To je sterilen, hladen kraj. Provizoričen, saj morajo biti vedno pripravljeni, da se hitro preselijo. Zato so morali ustvariti prostor, poln telefonov, papirjev in računalnikov, ki mora dajati videz, da lahko vso opremo preselijo v treh urah.

O igralcih

Giovanni Ribisi (Seth Davis) hitro pridobiva sloves igralca, ki naredi vtis na gledalca; kot na primer z vlogo Wadea v Saving Private Ryan S. Spielberga.

Filmi: The Mod Squad (Claire Danes), The Other Sister (Juliette Lewis, Diane Keaton); proslavil se je s subUrbio (Richard Linkalater) in s First Love, Last Rites; Lost Highway (D. Lynch), Some Girls, The Postman (K. Costner), The Grave, Scotch and Milk, That Thing You Do! (režija Tom Hanks); All The Rage (Jack Daniels, Anna Paquin, Gary Sinise, Joan Allen), Gone in Sixty seconds (Nicholas Cage).
V prvencu Sofie Coppola bo posodil glas pripovedovalcu.
Serije: Prijatelji (Phoebin brat), Dosjeji X, Newyorška policija, Chicago Hope...

Nia Long (Abby Halperin)
Ena najhitreje vzpenjajočih se hollywoodskih mladih igralk.
Filmi: The Best Man, Stigmata, Too Deep, Boyz in the Hood;, debitirala v romantični komediji Love Jones in dobila nagrado občinstva na Sundance Film Festivalu leta 1997; Soul Food (Vanessa Williams), Friday, Made in America (Will Smith, Whoopi Goldberg); ta hip jo lahko vidimo v filmu Hiša velike mame (Big Mama’s House) z Martinom Lawrenceom.
Televizija: Princ z Bel Aira (Smithova zaročenka Lisa)

Vin Diesel (Chris)
Filmi: Saving Private Ryan, Pitch Black, The Iron Gate (posodil glas), Knockaround Guys (J. Malkovich, Dennis Hopper, Seth Green)
Diesel je napisal, režiral in igral v kratkem filmu Multi-Facial, ki so ga leta 1995 prikazali na Cannskem filmskem festivalu. Napisal, režiral, igral, produciral je tudi celovečerec Stray, ki je leta 1997 tekmoval na Sundance Film Festivalu.

Ben Affleck (Jim Young)
Priznan igralec in nagrajen scenarist.
Filmi: Reindeer Games, Bounce (z Gwyneth Paltrow, režija Don Ross), Forces of Nature (Sandra Bullock), Dogma, Chasing Amy, Going All the Way, Armageddon, Mall Rats, Cruz, Dazed and Confused, School Ties.

Prvega oskarja in zlatega globusa je dobil za scenarij za film Good Will Hunting, ki ga je napisal skupaj z Mattom Damonom. Igral je v Zaljubljenem Shakespearu, ki je leta 1999 dobil oskarja in zlati globus.

Tom Everett Scott (Michael)
Eden najbolj nadarjenih in vsestranskih igralcev
Filmi: That Thing You Do!, An American Werewolf in Paris, (Julie Delpy), The Love Letter (Kate Capshaw, Ellen DeGeneres), Dead Man on Campus, One True Thing (Maryl Streep, Renee Zellweger), River Red (tega je tudi producent; film je bil pohvaljen na Sundance Film Festivalu), Stalk (Gretchen Mol, Samantha Mathis).
Televizija: Law & Order, Grace na udaru (Gracein sin), Inherit the Wind.

Ron Rifkin (Marty Davis)
Večkratni nagrajenec, veteran na filmu, odru in televiziji.
Filmi: Keep the Faith, The Negotiator, L.A. Confidential, Substance of Fire; Husbands and Wives (Woody Allen), Manhattan Murder Mystery (W. Allen), Last Summer in the Hamptons, Wolf, JFK, The Sting II, The Big Fix, The Sunshine Boys, Silent Running.
Televizija: The Sunset Gang, Concealed Enemies, Buying a Landslide...
Številne gledališče vloge.

Nicky Katt (Greg)
Filmi: Dazed and Confused,The Doom Generation (hudobec), The Babysitter (psihopat), A Time to Kill (J. Schumacher), subUrbia, One True Thing, The Limey (S. Spielberg), Scotch and Milk (Adam Goldberg; odlične kritike na Los Angeles Independent Film Festivalu), Mutiny (Henry Griffin; prikazan na Sudance Film Festivalu; nagrajen na Chicago International Film Festivalu, Seattle Film Festivalu, Southwest Film Festivalu), Rules of Engagement (Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson), Way of the Gun (Taye Diggs, Juliette Lewis).

Scoot Caan (Richie)
Filmi: Varsity Blues, Enemy of the State, Black and White, Gone in Sixty Seconds, Bongwater, Nowhere to Go, Saturn...
Scenarist; Chasing the Party, How Hugh Hefner Saved My Life.

O filmarjih

Ben Younger (scenarist, režiser)
Vroča linija je njegov režiserski prvenec. 27-letni Brooklynčan je obiskoval Newyorško univerzo. Kot študent se je preživljal kot stand-up komedijant po vsem New Yorku. Nato je pomagal pri Havesijevi kampanji, nekaj časa delal pri njem kot analizator politike (policy analyst), potem pa je uspešno vodil kampanjo za Melindo Katz in postal najmlajši menedžer kampanj v New Yorku v tistem obdobju.

Nato je s politike presedlal k filmu in mu vdihnil čisto dugačen videz. Postal je snemalec, zrežiral kratki film L & M, ki so ga prikazali na Taos Talking Picture Festivalu, in bil producent kratkega filma Maestro.

Nato so ga povabili k sodelovanju v črni borzni hiši. Skrivnostni svet telefonske prodaje in borze ga je tako očaral, da je napisal prvi scenarij, Vroča linija.

Team Todd (producentki)
Sestri Jennifer in Suzanne imata dveletno pogodbo z New Line Cinema.
Filmi: Austin Powers: The Spy Who Shagged Me, Austin Powers: International Man of Mystery, White Trash Christmas, Arcadia,
HBO NYC film If These Walls Could Talk (številni emmyji in zlati globusi), za If These Walls Could Talk 2 pa sta dobili Cable Ace Award. V slednjem igrajo Vanessa Redgrave, Ellen Degeneres in Sharon Stone. Film je o ženski homoseksualnosti.

Suzanne Todd je bila pred tem partnerka Demi Moore pri njuni producentski družbi Moving Pictures. Med petletnim sodelovanjem sta naredili: G.I. Jane, v katerem je igrala Demi Moore, režiral pa ga je Ridley Scot; Now and Then, National Lampoon’s Lethal Weapon 1, Live Wire, Mighty Morpin Power Rangers.
Koproducentka: Ricochet, Die Hard 2, Lethal Weapon 2, Hudson Hawk, Predator 2, The Adventures of Ford Fairlane; serija: Tales From the Cript (nagrada HBO).

E. Bennett Walsh (koproducent)
17 le izkušenj s filmi.
Sodeloval pri: The Age of Innocence Martina Scorseseja, A Brother’s Kiss režiserja Setha Rosenfelda, Ghetto Superstar.
Snemal je v ZDA, Zimbabve, Rusiji, Franciji, na Japonskem. Delal je kot kamerman, montažer, pri videih in pri televiziji.

Enrique Chediak (direktor fotografije)
Leta 1997 je dobil nagrado za kinematografijo na Sundance Film Festivalu za film Morgana J. Freemana Hurricane Streets, ki je dobil nagrado občinstva.
Filmi: The Faculty, Songcatcher, Desert Blue, Frogs for Snakes, Remebering Six, American Southern.

Rojen je v Quitu v Ekvadorju, diplomiral na newyorški univerzi. Dobil nagrado za kinematografijo za kratke filme Angels Don’t Know, Memorial Day in Darkness na First Run Film Festival. Napisal in zrežiral je tudi svoje diplomsko delo El Rio, ki ga je posnel v ekvadorskem deževnem gozdu. Leta 1998 je zanj dobil dve nagradi za najboljši študentski kratki film, in sicer na Hampton Film Festivalu in na Short International Film Festivalu.

Komentarji

19.5. 2006 ob 17:48 zvezdica

Zelo dobra zgodba, ki te vleče čez celoten film. Konec nekoliko prehiter. Dobra igralska zasedba.

— Jernej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.