Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Bog obstaja, ime ji je Petrunija

God Exists, Her Name Is Petrunya
drama
Film je na 22. FSF prejel vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, ter nagrado Art kino mreže Slovenije.
Podnapisi
1h 40min / 100min
Leto: 2019
Jezik: makedonščina
Scenarij: Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragić
V Štipu, majhnem makedonskem mestu, lokalni duhovnik januarja, na praznik sv. treh kraljev, v reko vrže lesen križ, za katerim skoči na stotine moških. Sreča in blaginja sta zagotovljena tistemu, ki ujame križ. Tokrat za križem v mrzlo vodo skoči tudi Petrunija in uspe ji zgrabiti križ pred drugimi. Njeni moški konkurenti so besni - kako si drzne ženska sodelovati v njihovem ritualu? A Petrunija vztraja: dobila je svoj križ in ne bo se mu odrekla.

Izjava režiserke:

Nimam odgovora na to, kako najti ravnovesje med tradicijo in modernostjo, ali na to, kakšno vlogo bo tradicija imela v prihodnosti. Zanima me predvsem, kako je tradicijo mogoče prilagoditi, denimo da bi vanjo bolj enakovredno vključili drugi spol.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.