Kolosej
Film distribucije Fivia

Blues za Havano

glasbena drama
Živeti je sanjati.
Na sporedu od: 21.9.2006, Kolosej Ljubljana
21.9.2006, Kino Komuna
1h 55min / 115min
Leto: 2005
Država: Španija, Kuba, Francija
Scenarij: Benito Zambrano
Režija: Benito Zambrano
Ruy in Tito, mlada kubanska glasbenika, imata enake sanje: postati slavna in zapustiti Havano. Med vajo za njun veliki koncert izvesta, da sta v Havani producenta Martha in Lorenzo, španska lovca na talente. Odločita se, da bosta storila vse, da bi pritegnila njuno pozornost.

Blues za Havano režiserja in scenarista Benita Zambrana je zgodba o Ruyu in Titu, dveh mladih Kubancih z istimi sanjami: postati glasbena zvezda. Dilema in skušnjava, ki prideta s ponudbo o snemanju plošče zunaj države, spremenita njuni življenji in vplivata na odnose s svojci in prijatelji. Blues za Havano je lepa prispodoba dostojanstva, prijateljstva in ljubezni, kjer se prepletata smisel za humor in čustva.

Film je bil uspešen na mnogih filmskih in glasbenih festivalih (Cannes, Hohaiyan, Rio de Janeiro, Toulouse Cinespaña, Beauvais Film Festival, Flanders International Film Festival, Arras Film Festival), med drugim je prejel dve goyi (montaža, glasba), za dve pa je bil nominiran (režija, produkcija).

O vsebini

Tito (Roberto Sanmartín) živi z babico, veliko damo kubanske glasbe. Ruy (Alberto Joel García) živi z materjo svojih dveh otrok, Caridad (Yailene Sierra), mlado žensko, ki družino preživlja z ročnimi izdelki. Oba sta mlada nadarjena glasbenika. Nekega dne ju odkrije par španskih producentov in jima ponudi snemanje plošče v tujini. Tito in Ruy se nenadoma znajdeta pred dilemo. Ali sta pripravljena zapustiti ljubljene, da bi uresničila svoje sanje?

Pet let po svojem zadnjem uspehu se Benito Zambrano vrača na velika platna z zgodbo o ljubezni, družini in prijateljstvu. Živahna kubanska glasba je podlaga komedije o čustvih, ki bi se lahko dogajala kjer koli na svetu.

O filmu

Blues za Havano pripoveduje o Kubi in predvsem o čustvih. Človeški odnosi so bili vedno rdeča nit filmov Benita Zambrana. Kuba je le prizorišče, pretveza za odgovore na tako splošna vprašanja, kot so prijateljstvo, ljubezen, družina, strahovi, želja po uspehu. "To ni lahkotna komedija, ampak komedija o čustvih", pojasnjuje Zambrano. "Kuba je dežela čustev, je vesela, dinamična, v vseh stvareh najde nekaj veselega, kar pa zadeva glasbo... Ali sploh obstaja na svetu kakšen kotiček, ki bi bil bolj glasben od Kube? Nemogoče bi si bilo predstavljati Kubo v tišini, brez enega samega akorda, brez enega samega inštrumenta."

Po režiserjevih besedah je BLUES ZA HAVANO film, poln življenja, ki prekipeva od energije in čustev. Za producenta, Antonia Péreza, je to moderna zgodba o ljubezni, glasbi in prijateljstvu. Zato se bodo gledalci po vsem svetu lahko poistovetili s filmom, z njegovimi junaki, ki trpijo, jočejo, se smejejo, jih obhajajo skušnjave, dvomi...

O snemanju

Blues za Havano so začeli snemati 18. maja 2004, snemanje pa so končali 1. avgusta 2004. V celoti so ga posneli na Kubi, večinoma v Havani in nekaj malega v Cienfuegosu, na skoraj 50 prizoriščih. Režiser in producenti so iskali še neizkušene igralce, in na avdicijo se je prijavilo več kot šeststo ljudi. "Iskali smo nove obraze. Večina igralcev v filmu je začetnikov. Zelo težko jih je bilo najti, saj na Kubi ni igralskih agencij ali baz s podatki o igralcih, tistih, ki so to že, in tistih, ki si to šele želijo postati", dodaja režiser.

O režiserju

Benito Zambrano Tejero (režiser in scenarist) se je rodil v Lebriji, v Sevilji, 20. marca 1965. Študiral je dramsko umetnost. Zelo kmalu sta ga pritegnila režija in pisanje scenarijev. Njegovi začetki segajo v svet gledališča in televizije. Med letoma 1987 in 1990 je sodeloval pri kratkometražnih MELLI, UN NIÑO MAL NACIDO, ¿QUIÉN SOY YO?, LA ÚLTIMA HUMILLACIÓN in LA MADRE. Leta 1991 je posnel dokumentarno dramo ¿PARA QUÉ SIRVE UN RÍO?.

Leta 1992 je odpotoval na Kubo in dve leti študiral na havanski Mednarodni šoli za kino in televizijo. Naučil se je snemati s filmsko kamero in je sodeloval pri različnih projektih. Leta 1993 je napisal scenarij za 27-minutni dokumentarec LOS QUE SE QUEDARON, ki je na mednarodnih filmskih festivalih prejel kup nagrad. Pred tem je bil režiser in scenarist kratkega TRES MINUTOS PARA LA FAMA.

Njegov prvi kratkometražni je bil EL ENCANTO DE LA LUNA LLENA, za katerega je napisal scenarij in ga tudi režiral. Film je bil večkrat nagrajen. Takrat je že imel napisana scenarija za SOLAS in BLUES ZA HAVANO z delovnim naslovom ČRNO.

Zambrano se je vrnil v Španijo in začel iskati producenta za SOLAS. K sodelovanju je povabil Antonia Péreza, andaluzijskega producenta, ki ga je spoznal na filmskem festivalu v Havani. Pérez se je vabilu odzval in film finančno podprl. SOLAS je postal uspešnica leta in bil večkrat nagrajen, med drugim z nagrado občinstva na berlinskem festivalu in s petimi goyami, nekakšnimi španskimi oskarji, ter bil razglašen za enega najboljših filmov desetletja.

Komentarji

24.9. 2006 ob 11:56 zvezdica

zelo prijeten film, življenski zaplet in glasba, ki gre v uho.

— um
24.9. 2006 ob 23:17 zvezdica

vsem priporočam ogled filma, ker prav poboža dušp. in glasba je res enkratna.

— neki lepega
26.9. 2006 ob 14:14 zvezdica

Film je res lep, življenjski, realen, pristen. Z enkratno glasbo, slikami Havane, vsakdanjimi kubanskimi situacijami. Priporočam! :-)

— pristno
27.9. 2006 ob 20:19

This is a cool movie showing day-to-day situations of Cuba people, also their passion for music, life, and love ..

— ondrej
22.1. 2008 ob 19:54

Film sem si pred kratkim ogledala, ker sem postala sita tipičnih ameriških filmom. Priporočam vsem ljubiteljem glasbe in dobre zgodbe.

— Habana Blues
6.9. 2013 ob 16:50

Que bueno esta esto ,,,

— iri

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.