Kolosej
Film distribucije Fivia

Krvavi zaščitnik

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 22.9.2016, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2015
Država: Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Craig in Andrea Berloff po romanu Petra Craiga
Bivši kaznjenec John se po dolgih letih sreča s hčerko Lydio, ki se je znašla v hudih težavah. Po pomoti je ustrelila fanta, vodjo mehiškega mamilarskega klana in njegovi tovariši so ji napovedali smrtno maščevanje. John skuša hčerko zaščititi, toda kmalu postane jasno, da vztrajnim zasledovalcem ne bosta mogla uiti. Ker Lydia ne more računati na pomoč policije, Johnu ne preostane drugega, kot da prime za orožje in se poda v neenaki boj z okrutnimi in številčno močnejšimi nasprotniki. Vrtoglavi pregoni in krvavi strelski obračuni v njem znova zbudijo divji pravičniški bes, ki ne pozna predaje.

Akcijski triler je režiral francoski režiser Jean-François Richet. Zgodba, ki sta jo za ekrane adaptirala Peter Craig in Andera Berloff, je povzeta po istoimenskem romanu Petra Craiga. Film gosti igralce kot so Diego Luna, William H. Macy, Elisabeth Rohm.

17-letna Lydia (ki jo igra Erin Moriarty) pobegne, ko ji vodja narkomanske tolpe, ki je tudi njen fant, podtakne krajo ogromne količine denarja nevarnim preprodajalcem. Lydia ima le enega zaveznika na tem svetu. To je njen oče John Link (Mel Gibson), večna zguba, motoristični odpadnik in nekdanji zapornik. Tokrat je neomajen, da bo svojo hčerko zaščitil in vsaj enkrat v življenju ravnal pravilno.

Mel Gibson (John Link) je svetovno znan igralec, ki je prejel več nagrad za delo pred in za kamero. Leta 1995 je dokazal, da ni le eden najboljših igralcev na svetu, temveč tudi cenjen producent in režiser. Z upodobitvijo zgodovinskega epa Pogumno srce je poleg ostalih prestižnih nagrad (zlati globus za režijo, posebni filmski dosežki mednarodnega združenja novinarjev...) osvojil pet oskarjev in deset nominacij. Zmagal je v kategorijah za najboljšega režiserja in najboljši film. Leta 2004 je posnel Kristusov pasijon, ki je presegel vsa pričakovanja in postal velika svetovna uspešnica. Prinesel je več kot 600 milijonov dolarjev in se v zgodovino vpisal kot največji zaslužkar med neodvisnimi filmi. Dve leti pozneje je posnel Apokalipto in zanj prav tako prejel veliko nagrad in nominacij. Gibson je pritegnil pozornost režiserja Georgea Millerja, ki mu je dodelil vlogo v Pobesnelem Maxu (1979), s katerim je javnost prvič opozoril nase. Kmalu zatem je upodobil naslovnega junaka v filmu Tim. Vloga umsko zaostalega fanta mu je prinesla nagrado Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca. Vloga v nadaljevanjih Pobesnelega Maxa (1981, 1985) je njegovo filmsko pot še bolj utrdila, ravno tako film Galipolli Petra Weira, ki mu je prinesel drugo nagrado Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca. Nekaj let pozneje sta Weir in Gibson sodelovala tudi pri Letu nevarnega življenja (1983). Gibson je med drugim igral tudi v filmih Tequila Sunrise (1988), Ptič na žici (1990), Air America (1990), Teorija zarote (1997), Znamenja (2002),...

Diego Luna (Jonah) se je občinstvu predstavil z glavno vlogo v uspešnici Jaz pa tebi mamo Alfonsa Cuarona. Z njim je zaigral tudi njegov dolgoletni prijatelj Gael Garcia Bernal. Kariero je začel na odrskih deskah že pri 7-ih letih. Televizijski krst je doživel pri 12-ih s telenovelo Dedek in jaz. Sledile so ji Glavna nagrada, Ljubezen mojega življenja in Življenje v ogledalu. V gledališču je igral v Od filma, Naloga (predelava istoimenskega filma Jaimeja Humberta Hermosilla), Skrivna komedija in Zlomljena pesem, za katero je prejel nagrado gledaliških kritikov. Pod režisersko taktirko Antonia Serrana (Seks, sramota, solze) je zaigral v Molieru. Luna je igral v celovečercih Preden se znoči Juliana Schnabla, Jantar Luisa Estrade, Kapljica krvi Erwina Neumaierja, Sladki dih smrti Gabriela Retesa, Komet Marise Sistach, Daj mi moč Fernanda Sariñane, Prevara, Fidel, Temna mesta, Salaminini vojaki Davida Truebe, Terminal Stevena Spielberga in Criminal Gregoryja Jacobsa. Luna se je pojavil v številnih kratkih filmih, med drugim tudi v z oskarjem nagrajenim Zadnjem silvestrovem Javierja Bourgesa.

William H. Macy (Kirby) je za svoje delo v gledališču, na filmu in TV prejel emmyje in nagrade Ceha filmskih igralcev ter se potegoval za oskarja (Fargo) in za več zlatih globusov; je tudi gledališki, TV in filmski scenarist. Za TNT je igral v The Wool Cap, priredbi komedije Gigot iz leta 1962. Macy je film popeljal v novo dobo skupaj s kolegom scenaristom Stevenom Schachterjem, ki je film tudi režiral. Za vlogo v tem filmu je bil nominiran za zlati globus in nagrado SAG, skupaj s Schachterjem sta bila nominirana za Writers Guild Award, film pa je bil nominiran za nagrado kritikov. Sicer pa med njegove opaznejše vloge sodijo tiste v filmih Magnolija, Pleasantville, Jurski park 3, Boogie Nights, Klient, Iskanje Bobbyja Fischerja, Radio Days in številne druge.

Jean-François Richet (režiser) s svojo prvo mojstrovino État des lieux (Condition of Premises) si je prislužil nominacijo za cezarja v kategoriji najboljši režiserski prvenec. Film se je zavrtel na filmskih festivalih po vsem svetu. Leta 1996 je prejel nagrado Cyrila Collarda. Pri svojih naslednjih dveh projektih Ma 6-T va crack-er (Crack City) in De l'amour (About Love) je sodeloval s koproducentom celovečerca Assault on Precinct 13. Oba sta naletela na pohvale kritikov, prvi pa se je leta 1997 zavrtel na filmskih festivalih v Cannesu, Stockholmu in Chicagu. Pri svojih prvih treh celovečercih je Jean-François Ríchet poskrbel tudi za montažo.

Komentarji

22.9. 2016 ob 16:24

super film.. vreden ogleda

— bertonica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.