Kolosej
Film distribucije Continental Film

Blondinka s Harvarda 2

komedija
"Pozdravljeni, patrioti!" - Elle Woods
Na sporedu od: 4.9.2003, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Eve Ahlert, Dennis Drake, Kate Kondell
Vrača se najbolj ambiciozna blondinka - Elle Woods v podobi simpatične Reese Witherspoon. Po diplomi na Harvardu je njen novi projekt poroka, na katero žal ne bo sorodniki njenega štirinožnega prijatelja Bruiserja. Posredi so poskusi na živalih, ki jih bo Elle seveda prepovedala. Washington, Blondinka prihaja!

Najljubša ameriška blondinka se vrača. Reese Witherspoon se je znova prelevila v Elle Woods v sončni komediji tega poletja Blondinka s Harvarda 2. Potem ko je osvojila Harvard, je Elle zdaj obetavna mlada odvetnica v veliki firmi, ki skuša uskladiti zahtevno kariero in priprave na poroko z moškim svojih sanj. A ko odkrije, da na družini njenega ljubljenega kužka Bruiserja kozmetične izdelke testira podjetje, ki je klient firme, v kateri dela, se postavi za njihove pravice - in je takoj odpuščena. Obupana je, a optimist ne more biti prav dolgo na tleh. Gospodična Woods se odpravi v Washington in vzame zadeve v svoje zmanikirane roke.

Tam skuša izvedeti čim več o političnih zvijačah in prepričati politike, hkrati pa se sreča z izjemnim izzivom - v morju sivega, črnega in mornarsko modrega izstopa kot rožnati svetilnik. Kongresniki niso takoj naklonjeni Barbiki s Capitola. Washington ni ravno mačji kašelj za nekoga z brezhibnim občutkom za modo in diplomo s Harvarda. A s pomočjo svoje inteligence, odločnosti in prikupnosti se loti sistema na način Elle Woods. Ko se zavzame za Bruiserja in njegovo družino, Elle vse okrog sebe navdihne, da najdejo same sebe.

"Ali si si pripravljena obrusiti pete?" - Kongresnica Rudd

"Mar niso to moji udobni čeveljci s petko?" - Elle Woods

Plavolasa vrnitev

Koliko blondink je bilo potrebnih, da so spremenile Harvardsko pravno šolo? Samo ena. Pred dvema poletjema je Elle Woods očarala filmske gledalce z izvirno Blondinko s Harvarda, zgodbo o modni ribi na suhem, ki je sledila svojemu srcu na pravno šolo in nazadnje presenetila vse s svojimo lepo sfrizirano glavico.

In koliko blondink bo zdaj potrebnih, da osvoji srca Washingtona, D.C.? Je to sploh vprašanje? Elle Woods se vrača - večja, boljša in še bolj svetlolasa.

Po uspehu Blondinke s Harvarda, ki je Reese Witherspoon lansirala v stratosfero, je občinstvo zahtevalo še več Elle Woods. Ne le, da si je Reesina upodobitev prislužila pohvale kritikov (vloga ji je prinesla nominacijo za zlati globus), tudi občinstvu sta bila všeč njen neomajni optimizem in svetal inletekt. Z dizajnerskimi oblačili, brezhibno pričesko, srcem in dušo je občinstvo našlo svojo novo najljubšo junakinjo.

Witherspoonova in producent Marc Platt sta zares uživala pri skupnem delu in ker sta imela za seboj uspešnico, sta z navdušenjem popeljala Elle novi pustolovščini naproti - a šele, ko sta našla pravi scenarij. Oba sta bila odločena, da ne bosta posnela nadaljevanja samo zato, ker se pač mora posneti nadaljevanje.

"V prvem filmu mi je bilo všeč, ker Elle uživa v tem, da je ženska," pravi Witherspoonova. "Rada je punčkasta, rada ima svoje čevlje, nohte, lase. Je pa tudi zares ambiciozna, prizadevna, pametna. Ljudje so jo razumeli, zato smo jo zdaj morali postaviti v bolj zapleteno situacijo."

"Želeli smo, da bi bilo še boljše kot prej," pravi Platt. "Z Reese sva se čutila dolžna in odgovorna za Elle zaradi načina, na katerega so ljudje gledali nanjo, posebej mladi. Radi se ji smejejo, radi gledajo njene obleke, radi imajo njenega psa, radi pa tudi navijajo zanjo, Zares pa jih tudi navdihuje. Zdelo se nam je pomembno, da dosežemo te zahteve."

Witherspoonova tokrat ni le glavna igralka, ampak tudi izvršna producentka. "Zares mi je bilo v veselje, da sem se že tako zgodaj lahko začela ukvarjati z nadaljevanjem," pravi. "Pri prvem filmu nisem sodelovala pri pripravah, zato je bilo to zares vznemirljivo."

"Se spomnite vznemirjenja, ki ste ga občutili med zares naporno vadbo... občutka, da smo zares neverjetni? No, tako se počutim jaz kot odvetnica." - Elle Woods

Eden od prvih izzivov za producente je bilo najti režiserja, ki bi ostal zvest liku Elle, hkrati pa se ne bi bal posneti filma po svojem okusu. Odločili so se za sicer plešastega, a po srcu plavolasega Charlesa Hermana-Wurmfelda.

Witherspoonova pravi: "Zelo sem se veselila srečanja z njim - všeč mi je bil njegov film Kissing Jessica Stein - in med pogovorom sem spoznala, da razume, kaj smo hoteli z drugim delom Blondinke s Harvarda. Razumel je, kakšno sporočilo smo hoteli posredovati, vedel pa je tudi, da se hočemo zabavati. Moral je biti zares hecen, a hkrati imeti srce."

Herman-Wurmfeld je bil navdušen, ko so ga poklicali. "Marc me je vprašal, če želim režirati nadaljevanje Blondinke s Harvarda. In kar dol sem padel. Prvi del mi je bil zelo všeč. Navdušen sem bil nad priložnostjo za sodelovanje z Reese Witherspoon. Nad celo zadevo sem bil in še vedno sem zelo navdušen. Elle se mi je vedno zdela vzornica. Zelo modra je, a hkrati ohranja nedolžen pogled na svet in vero v sočloveka. Nikogar ne obsoja. Prijazna je. V mnogih rečeh bi ji bil rad podoben. Zgledujem se po liku, zato sem ga z veseljem spet poslal v svet."

Na vpašanje, kako je bilo spet natakniti Elline visoke pete, Witherspoonova odgovarja: "Še vedno sem zagledana v Elle. Na skoraj čaroben način najde skupne točke z vsakim človekom. Ne misli, da je nad ali pod kom. Na vsako osebo gleda kot na posameznika in v vsakem najde dobro. To se mi na njej zdi zares krasno."

Herman-Wurmfeld o Reesinem liku pravi: "Bil sem rahločuten glede vsega, kar je že bilo predstavljeno, a sem se veselil pustiti tudi svoj pečat. Lika nisem hotel na novo definirati. To je sijajno storila Reese že pri prvem delu, zato je bil moj cilj pomagati pri Ellini vrnitvi. To je zelo naporna vloga, trajalo je tedne in tedne in nastopa skoraj v vsakem prizoru. Storil sem vse, kar sem mogel, da sem zaščitil njo in njen nastop."

"Še sanjalo se mi ni, da sem lahko tako srečna, ne da bi mi uspelo pokriti dolg na kreditni kartici." - Elle Woods

Reese je bila navdušena tako nad igralci, s katerimi je nastopila v izvirniku, kot nad tistimi, ki so se jim tokrat pridružili prvič. Kongresnico Libby Hauser igra Sally Field. "Že dolgo jo občudujem. Videla sem VSE njene filme. Je čudovita sodelavka. Bila mi je v veliko pomoč in dala mi je veliko koristnih nasvetov. Pred prvim srečanjem sem bila tako nervozna, da sem kar planila v jok."

Tudi režiser Herman-Wurmfeld je bil tako kot Witherspoonova navdušen nad sodelovanjem s Sally. "Seveda je vznemirljivo delati s tako uveljavljenim igralcem kot je Sally. Zares neverjeten pa je bil njen talent in neustrašnost, ki smo jima bili priča vsak dan snemanja. Skušal sem se navdihovati pri njej, se učiti od nje in jo po najboljših močeh podpirati."

V filmu ima Elle kongresnico Rudd za vzornico. Ruddova je pametna, uspešna in razume pomen dobre nege las. Elle si želi postati taka kot ona, čeprav se njun odnos skozi film zaplete.

"Moj lik je odrasla Elle Woods," pravi Sally Field. "Mislim, da Ruddova vidi velik del sebe v njej, sebe takrat, ko je prvič prišla v Washington."

Fieldovi je bil prvi del zelo všeč in je bila srečna, da je dobila priložnost za nastop v drugem. "Blondinka s Harvarda je pravo veselje," pravi. "Reese je preprosto čarobna in to je zares čudovit film za ženske, mlade in stare. In tako smešen je, zaradi česar je zanimiv tudi fantom in moškim. Le koga ne zanima, kaj počne Reese?"

Fieldova je uživala tudi v delu s soigralko. "V Reesini družbi je res zabavno. Nanjo ne gledam kot na mlajšo od sebe. Je profesionalka. Izjemno dobra je pri svojem delu."

"Moram reči, da je v tem primeru cena lepote previsoka... ne morem verjeti, da sem to rekla, a je res." - Elle Woods

Z Blondniko s Harvarda 2 se vrača tudi eden najbolj priljubljenih likov, Bruiser Woods, Ellina čivava. Bruiserja igra pasji karakterni igralec Moonie. V izvirniku so bili občinstvu Bruiser in njegova oblačila, ki so bila skladna z Ellinimi, tako všečč, da so za drugi del njegovo vlogo razširili - vključno z nekaj presenečenji.

"Zelo sem bil vznemirjen, ker naj bi delal s psom," se smeje Herman-Wurmfeld. "Do zdaj nisem še nikoli delal z živalmi. Izvesti je moral celo serijo zapletenih stvari in nisem bil prepričan, kako se bova sporazumevala. A kot sem odkril, moraš Moonieju dati prostor, da opravi svoje, in potem smo se s tem igračkali v montirnici. Zaradi psa nismo bili nikoli niti ob minuto."

Witherspoonova se smeje: "Moonie je najboljši. Pride, se postavi na svoje mesto, posnamemo prizor in potem se vrne v svojo prikolico. Tokrat se bolj poglobimo v Bruiserjev lik in o njem je razkritega marsikaj. Zelo zabavno in ljubko je."

Režiser dodaja: "Ljudje imajo radi tega kužka. Ko sem v družbi otrok, me sprašujejo, kakšna je Reese - a še preden dobro zajamejo zrak, že vprašajo po Bruiserju."

Reese ni bila edina, za katero so oblikovali cel kup oblačil. Tudi Bruiser je dobil svoja - in to najboljša. S kostumografko Carbonellovo so sodelovali oblikovalci pasjih oblačil Fifi & Romeo in sama kreatorja te linije, Yana Syrkin.

Zdaj so oblačila, kakšrna Moonie nosi v filmu, na voljo tudi v ameriških trgovinah.

O igralcih

Reese Witherspoon (Elle Woods, izvršna producentka) je ena najbolj iskanih mladih hollywoodskih igralk. Ima tudi svojo produkcijsko hišo, TYPE A Films.

Posnela je filme The Importance of Being Earnest, Sweet Home Alabama (Melanie se poroči) - njen prvi film, ki je zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev, Pleasantville, Twilight, Cruel Intentions (Podle igre), The Man in the Moon (filmski prvenec), A Far Off Place, Wildflower, Fear, Freeway, Best Laid Plans in American Psycho.

Sally Field (kongresnica Rudd) je dobitnica dveh oskarjev, za Prostore v srcu in Normo Rae. Je tudi dobitnica nagrade emmy za miniserijo Sybil in nastope v Urgenci. Na Broadwayu je navdušila s Who Is Sylvia?

Jeseni 2000 je debitirala kot filmska režiserka z Beautiful, potem ko je decembra 1996 že režirala dveurni televizijski film The Christmas Tree. Bila je tudi izvršna producentka tega projekta in je sodelovala pri scenariju. Režirala je tudi eno od epizod serije Toma Hanksa Z Zemlje na Luno z naslovom The Original Wives Club, ki je pripovedovala o izkušnjah žen astronavtov.

Posnela je filme Forrest Gump, Mrs. Doubtfire, Jeklene magnolije, Soapdish, Not Without My Daughter, Punchline, Murphy's Romance (slednja dva je producirala njena produkcijska hiša, Fogwood Films), Absence of Malice, The End, Hooper, Heroes, Smokey and the Bandit 1 in 2, Stay Hungry.

Na televiziji je med drugim nastopila v Davidu Copperfieldu, A Cooler Climate (nominacija za emmyja), A Woman of Independent Means (nominacija za zlati globus in emmyja) - s to šesturno serijo se je po dvajsetih letih vrnila na televizijo, bila je tudi koproducentka serije.

Na začetku kariere so jo med 150 finalisti izbrali za televizijsko nadaljevanko Gidget. Potem je nastopila v The Flying Nun ter The Girl with Something Extra.

Moonie (Bruiser): odkrili so ga pri Studio Animal Services, ustanovi, ki se že 30 let ukvarja s treniranjem živali, in ki ga vodita Paul Calabria in Karin McElhatton. Prvič je nastopil v glasbenem videopostu Cher, v nadaljevankah Providence in Three Sisters. Petletni čivava je nato dobil glavno vlogo v Blondinki s Harvarda.

O režiserju

Charles Herman-Wurmfeld je kot režiser filma na 35 mm debitiral s Kissing Jessica Stein.

Njegov oče je bil arhitekt, mati fotografinja. Odraščal je v družini umetnikov in izumiteljev. Študiral je gledališče in studijsko umetnost in po diplomi osnoval gledališko skupino Hubinspoke v majhnem podeželskem mestu Brandon v Vermontu.

Na začetku devetdesetih se je preselil v San Francisco in se tam uveljavil kot gledališki režiser. Začel je sodelovati s pevcem in skladateljem D'Arcyjem Drollingerjem. Oblikovala sta trilogijo rock oper - Possession of Mrs. Jones, Suburbia 3000 in The Cereal Killers. Na 16mm filmu je posnel nizkoproračunski Fanci's Persuasion, odštekan pogled na eksperimentalno življenje v San Franciscu.

Leta 1997 se je na kolesu in sledeč svojih želji po snemanju filmov odpravil v Los Angeles. S seboj je imel nekaj stvari v nahrbtniku in banjo.

Po večmesečnem kolesarjenju na sestanke in banjo koncertih je začel sodelovati s pevcem in skladateljem Johnom Oszajco, ki je takrat igral pri skupini POPism. Ko mu je Oszajca predlagal, naj posname dokumentarec o njegovem neuspešnem prizadevanju za sklenitev pogodbe za snemanje plošče, se je rodil novi filmski projekt From There to Here. Oszajca je ne le podpisal pogodbo (z Interscopom), From There to Here je Wurmfeldu priskrbel tudi mesto na the New Media Panel na Sundanškem filmskem festivalu, predvajali so ga na MTV2, internetna stran Yahoo1 pa ga je razglasila za najboljši glasbeni dokumentarec leta.

Ko je še delal na From There to Here, sta ga igralki in scenaristki Heather Juergensen in Jennifer Westfeldt, ki sta sodelovali z njegovo sestro, producentko Eden Wurmfeld, povabili, naj režira Kissing Jessica Stein. Intenzivno se je lotil predelave scenarija. Kissing Jessica Stein so v celoti posneli v New Yorku v 23 dneh (6 dni v tednu).

Herman-Wurmfeld trenutno biva v Los Angelesu s svojim partnerjem, Jasonom Bushmanom.

Komentarji

25.11. 2004 ob 14:58

ali je blondinka s Harvada 2 že naDVD?

— kaja
16.12. 2004 ob 18:45

Lepo prosm vse tiste, k ste si določene filme že ogledal, da napišete kratek komentar, ker ns ostale, k si mamo film mogoče namen ogledat pač zanima, kakšen se vam zdi ...

— Špela
5.3. 2005 ob 12:08

TAKEGA FILMA ŠE V ŽIVLJENJU NISEM VIDLA! RES COOL! NIMAM BESED.

— COOL!
15.5. 2005 ob 12:37

film je polom. blondinka s harvarda 1 je veliko boljša,pa še ta je bolj lahka pravljica za otroke. nimamo kej, nadaljevanja so ponavadi pač po resnici povedano bedna ( so izjeme). blondinka 2 pa je sploh zgrešila cilj gledalcev, vsebina je totalno zgrešena. da išče "starše" svojega psa in ugotovi da na njih delajo preizkuse, obenem pa je njen pes peder! se vidi da je film zgubil ciljno publiko že zaradi trapaste vsebine, kaj šele zaradi pofl igranja... ogleda filma ne priporočam, ker ni vreden prostega časa ki ga imate.

— maya
28.12. 2005 ob 17:56

fim je res odličen

— bilja
19.2. 2006 ob 12:23

blondinka harvarda2 je slabša kot 1 brezvezna in tečna

— ena
20.2. 2006 ob 13:39

zelo smesen film...morate si ga ogledati!.

— neja
27.2. 2006 ob 21:22

2.del je bil ful the best, ampak 1. mi jebila malo bolj pri srcu hah*** ma vseeno upam da bo reese witherspoon posnela čim več filam saj je moja the best igralka hahah***

— elle wods***
4.3. 2006 ob 11:44

ta film je zakon

— alehandro13
8.3. 2006 ob 16:18

TA FIL JE ZAKON CEPRAV PRIZNAMDA MI JE BIL PRVI DEL BOLJS UPAM DA BODO POSNELI TUDI2,3,4. MOTILO ME JE DA NI BILO VELIKO ROZE AMPAK VSENO JE ZELO ZELO DOBER SKRATKA NAJ NAJ

— ZANA
8.3. 2006 ob 16:23

film si vsekakor oglejte saj je zakon za tiste ki so rekli da je zanic pa nevem zakaj zgublajo cas da bi gledali strani od filmov ki jim niso vsec oglejte si ga ker je najbolsi

— ZANA spet
9.3. 2006 ob 18:42

KOLKO JE TA BLONDINKA STARA.

— KLAVDIJA
11.3. 2006 ob 17:18

Meni je film full zakon!1 mi je boljša samo je vseeno cool! Resse je carica! Elle pa njena čivava=carsko !!! Ful bi bila happy če bi bil še B.I.H 3

— Blondinka iz H.
26.4. 2006 ob 20:22

Kaj mate vsi nekaj proti blondinkah in takim filmom kot je ta (Blondinka s Harvarda)?? (Razen seveda nekaterih pametnih ljudi!) No, drugače pa je tale film ful cool, pa igralka seveda tudi.Ima pa dober okus za barvo-rada ima PINK barvo! Lep pinki, blond pozdravček!

— ELLE
5.9. 2006 ob 17:34

Ej ljudje! Ta film je full carski, najbolj pa 2 del! če ga še niste gledal, si ga pejte ogledat sami ali pa s vojim dragim/drago! res! Zlo je cool! moram pohvalt! oglejte si ga ne bo VAM žal! lepo se (s)mejte čaw

— mojca
24.9. 2006 ob 15:07

ta pa je še bolši kt 1 del-res ful zažiga, čestitke režiserju

— L mam na čelu
19.2. 2008 ob 0:00

morali bi govoriti v slovenščini

— maja
24.2. 2008 ob 16:23

cooooll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— edina
1.3. 2008 ob 18:49

najboljši film na svetu!!!!!! jst bi si kupla obadva dela če je možno pa v kino bom šla gledat

— melita
5.1. 2009 ob 17:55

js tud hočm bit blondinka s harvarda ok da vam jje to jasno prosim da ta film blondinka s harvarda predvajate na televiziji na pop tv leta 2009 prosim da ga predvajate čem prej in to še v januarju 2009 pa SREČNO NOVO LETO VSEM !!! KAO HEHE HAHA HEHE HAHA

— vida
20.3. 2009 ob 4:05

škoda prepozni smo pred 6 leti so ga mel

— ana pia
24.3. 2009 ob 0:00

gdaj jobojo snemal

— hsm
24.2. 2011 ob 14:14

DOBER FILM LE PREVEČ JE ŽENSKOSTI. DRGAČ JE PA COOL.

— ALEN
25.2. 2011 ob 18:09

Mislem js sm ga gledala že dolg nazaj,rada pa bi ga mela tud na DVD.Drugač pa se mi zdi super!

— Katy
6.3. 2011 ob 17:52

Še enkrat film se mi je zdel odličen gledala sem oba dela in mi je super!

— Katy
30.7. 2011 ob 10:10

v letu 2011 je še enkrat ta film.zzzzzzzzzeeeeeeeeeeelllllllllloooooooooo je dobr pozdravčke ALICA

— alica
1.8. 2011 ob 8:54

kuuuuuullllllllllllllllllllllll :D

— ela
3.8. 2011 ob 8:50

Blondinka s harvarda je res odličen film.

— Niky

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.