Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Bling Ring

kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 8.8.2013, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Sofia Coppola po članku Nancy Jo Sales v Vanity Fair
Režija: Sofia Coppola
Režiserka filmov Zgubljeno s prevodom in Tam nekje predstavlja resnično zgodbo o skupini najstnikov, ki si zaželijo življenjskega sloga slavnih zvezdnikov. S pomočjo spleta začnejo slediti razvpitim bogatašem, udeležujejo se njihovih zabav in naposled začnejo vlamljati v njihove razkošne domove. Ko dejanja vedno bolj predrzne skupine vzbudijo pozornost policije in medijev, mladi prijatelji povsem izgubijo tla pod nogami, saj se dokončno zabrišejo meje med realnostjo in namišljeno slavo.

V svetu Los Angelesa, obsedenem z slavo, nas tolpa najstnikov popelje na vznemirljivo in nelagodno serijo zločinskih podvigov po hollywoodskih gričih. Film sloni na resničnih dogodkih: skupina, obsedena z bleščavim življenjem, je svoje slavne žrtve zasledovala na svetovnem spletu in iz njihovih domov pokradla za več kot 3 milijone dolarjev luksuznih predmetov. Med žrtvami so bili Paris Hilton, Orlando Bloom in Rachel Bilson, in tolpe se je v medijih oprijel vzdevek Bling Ring.

Z oskarjem nagrajena filmska ustvarjalka Sofia Coppola nas popelje v svet najstnikov, v katerem njihovo mladostno naivnost in navdušenje še podžigata dandanašnji kult slavnih oseb in obsedenost z luksuznimi znamkami. Člani tolpe Bling Ring nam predstavijo skušnjave, kakršnim bi se težko uprl kateri koli najstnik. In to, kat se začne kot mladostna zabava, uide z vajeti in razkrije trezen pogled na sodobno kulturo.

Igrajo Emma Watson, Leslie Mann, Taissa Farmiga, Claire Julien, Israel Broussard, Katie Chang, Georgia Rock, Gavin Rossdale in Paris Hilton (ki »igra« sebe) pod režijsko taktirko Sofie Coppole, ki je spisala scenarij in film z Youreejem Henleyjem tudi producirala. Izvršni producenti so bili Michael Zakin, Francis Ford Coppola, Fred Roos, Paul Rassam, Emilio Diez Barroso in Darlene Caamano Loquet. Sodelovali so še kostumografka Stacy Battat, scenografka Anne Ross, montažerka Sarah Flack in snemalec Harris Savides.

Sofia Coppola je sicer slišala za zloglasno tolpo Bling Ring; a šele ko je prebrala članek pod naslovom Osumljenci so nosili Louboutinove čevlje, ki ga je za Vanity Fair napisala Nancy Jo Sales, je pomislila, da bi o zločinskih podvigih in mulariji, ki jih je bila zagrešila, posnela film. Dobila se je s Salesovo in odkrila, da ima ta na zalogi še kopico zgodb, ki niso našle mesta v članku, in se lotila pisanja scenarija.

Izkazalo se je, da je bilo za Coppolo pri tem filmu preliti to sodobno resnično zgodbo v scenarij silen izziv: »Gradiva je neverjetno veliko, in jaz sem se lotila fiktivne inačice. Raziskati vse to, krajšati gradivo in najti način, da se gledalci z liki – ki morajo biti simpatični – lahko poistovetijo, je bilo neverjetno naporno,« pravi režiserka. »Ko sem se lotila dela, mi je Nancy Jo dala svoje zapiske intervjujev z resničnimi najstniki. Sploh nisem mogla verjeti, kaj vse so izustili; nekateri navedki so razgaljali tako njih in njihove cilje kot tudi našo celotno kulturo. Nato sem svoji domišljiji dala proste roke. Ob poslušanju njihovih zgodb sem dobivala zamisli, in nekaj sem jih vzela iz lastnih izkušenj iz otroštva – ne povsem posredno, temveč tisto, kar se spominjam iz časa, ko sem bila njihovih let. Predstavljala sem si, kako bi bilo v njihovih čevljih. Like sem začela oblikovati na podlagi resnične zgodbe, a sem iz tega – in na podlagi tega – razvila lastne like, podkrepljene z značilnostmi ljudi, ki jih poznam.«

Vseeno so igralci morali vložiti precej časa v dosego avtentičnosti – za mnoge je to pomenilo maratonsko gledanje resničnostne serije Pretty Wild o družini Neiers, po kateri so ohlapno oblikovani liki Nicki, Sam, Emily in Laurie. A vsi igralci so se strinjali, da so resnični ljudje zgolj navdih; da pa morajo like oblikovati čisto po svoje.

So se pa tako ustvarjalci kot igralci spraševali, ali je Bling Ring nekakšno svarilo. Kot povzame Coppola: »Mislim, da film pod drobnogled vzame današnjo kulturo in fenomen resničnostne TV ter razgalja, kako je to vplivalo na to mularijo; zadeve sem skušala predstaviti iz njihovega zornega kota – vsa ta zabavnost in vznemirljivost…; a na koncu, upam, gledalec dobi drugačen pogled: da je mularija šla predaleč. Upam, da njihovega obnašanja ne slikam kot nekaj glamuroznega; skušala sem uravnovesiti bleščavost in kritiko, kar bo gledalcem dalo dovolj snovi za razmišljanje.«

O igralcih

Katie Chang (Rebecca), za katero je to krst na velikih platnih, je pred kratkim ob Benu Kingsleyju posnela A Birder’s Guide to Everything Roba Meyerja. Igrati je začela pri trinajstih v gledališču in profesionalno debitirala v kratkem filmu CUTEeGRL. Po srednji šoli namerava študirati kreativno pisanje.

Israel Broussard (Marc) je igralsko kariero začel v gledališču, na velikih platnih pa je debitiral v komediji Flipped Roba Reinerja, v katerem se je pridružil Madeline Carroll, Aidanu Quinnu, Penelope Ann Miller in Rebecci De Mornay. Nato je igral v The Chaperone Stephena Hereka.

Emma Watson (Nicki), ki s prvimi vlogami po končani seriji filmov o Harryju Potterju dokazuje svojo igralsko mnogostranskost, je pred kratkim nastopila v The Perks Of Being A Wallflower, ki ga je po lastnem romanu priredil Stephen Chbosky. Pred tem smo jo ob Michelle Williams in Kennethu Branaghu videli v My Week With Marilyn, sicer pa je najbolj znana kot Hermoine Granger v izjemno uspešni franšizi Harry Potter; vloga v prvem filmu, Harry Potter And The Philosopher’s Stone, ji je prinesla nagrado za mlade umetnike, za nadaljnje filme pa si je prislužila še nekaj nagrad. Igrala je še v BBC-jevi priredbi klasike Noela Streatfielda Ballet Shoes, glas je posodila liku v risanki The Tale Of Despereaux in se kot Emma Watson pojavila v apokaliptični komediji This Is The End Setha Rogena. Pravkar je dokončala snemanje svetopisemskega Noaha ob Russellu Crowu in Anthonyju Hopkinsu. Je tudi ambasadorka znamke Lancôme, sodeluje z izdelovalcem organskih oblačil People Tree in z Alberto Ferretti. Kot ambasadorka gibanja Camfed International skrbi za izobrazbo deklet na afriškem podeželju.

Claire Julien (Chloe) , hči z oskarjem nagrajenega snemalca Wallyja Pfisterja, je debitirala v Nolanovem The Dark Knight Rises.

Taissa Farmiga (Sam), mlajša sestra za oskarja nominirane igralke Vere Farmiga, je igralski krst doživela v sestrinem avtobiografskem režijskem prvencu Higher Ground. Kmalu zatem je dobila vlogo v seriji American Horror Story Ryana Murphyja, ki se letos vrača s tretjo sezono. Nazadnje je posnela neodvisni celovečerec Jamesy Boy, ob sestri in Andyju Garcii neodvisno komično dramo Middleton, ob Marku Strogu pa Mindscape Jorgeja Dorada, ki na velika platna pride še letos.

Georgia Rock (Emily) je debitirala pri petih letih v kratkem filmu Kids Critics, nato je za Disneyland nastopila v Dumbo: Ride of Passage in kot manekenka sodelovala pri kampanji Wild Child Clothing. Pri sedmih – in po urah učenja igranja bobna – je postala bobnarka v logu podjetja Mandate Pictures. Nastopila je v mnogih muzikalih in je tudi sicer strastna plesalka – študira sodobni ples in hip-hop.

Leslie Mann (Laurie) je nazadnje ob Paulu Ruddu igrala v This Is 40 in posodila glas liku v za oskarja nominiranem 3D animiranem ParaNormanu, v uspešnici Rio (snema že nadaljevanje) in v risani seriji Allen Gregory. Videli smo jo v The Change-Up, I Love You Phillip Morris , 17 Again, Big Daddy, Little Birds, George of the Jungle, Timecode, She’s the One, Stealing Harvard, Drillbit Taylor, Orange County, Funny People in The 40 Year Old Virgin, sicer pa je po študiju improvizacijske komedije prvo večjo vlogo dobila v komediji The Cable Guy Bena Stillerja; na avdiciji za vlogo je spoznala svojega bodočega moža, režiserja in producenta Judda Apatowa. Zakonca podpirata neprofitno organizacijo 826LA, ki spodbuja opismenjevanje mladine.

Komentarji

23.6. 2013 ob 18:53

Zanima me, kdaj si bo ta film možno ogledati v Koloseju?

— Aja
2.7. 2013 ob 14:16

ja ni slab pa tut ful carski ni
mogoče bi bil loh mal bolši

— snicker
4.7. 2013 ob 19:55

Ja 14.8.2013

— Tara*
5.7. 2013 ob 14:08

23.6. 2013
ob 18:53
Zanima me, kdaj si bo ta film možno ogledati v Koloseju?

— Aja

Ta film si lahko ogledas v koloseju od 14.8.2013 dalje

— TiNa
9.7. 2013 ob 12:02

Ja, naslednji mesec bo že v koloseju.

— Babe
11.7. 2013 ob 22:11

komi cakaaaaaaaam :D

— neocakana
19.7. 2013 ob 17:42

tole pa dobro izgleda!!

— leone
27.7. 2013 ob 11:17

jupi emma igra <3

— emmafan
11.8. 2013 ob 23:25

Obupen film

— BMW92
13.8. 2013 ob 16:09

Kr en najbl bedn film je to ogled odsvetujm

— taratatata
14.8. 2013 ob 17:04

Jaz sem šla filem gledati takoj,ko je prišel v kino in moram priznati-sem bila razočarana,film ni nič preveč poseben-na njem ni nič po čemer bi si ga lahko zapomnila..Vsi te ropi,vglavnem vse se zdi prelahko,zakaj nebi potem kar tako malo vlamljali k slavnim-saj pretirano težko pa spet ni? vsaj glede na to,da ima Paris Hilton svoje ključe pod preprogo, ostali (Megan Fox,Lidsay Lohan,Orlando Bloom...) pa imajo kar odklenjeno? Tudi igra igralcev ni kaj preveč prepričljiva. Najstniki naj bi kradli zato,ker hočejo biti taki kot slavni-bogati,lepo oblečeni in nevem kaj še vse? Kot vem se dve iz tolpe šolata doma,kar pa ni prav poceni. Drugače pa naj bi bili ostali šolarji iz šole za "izmečke",ki kradejo,kadijo...Potem tudi odločitev za krajo ni nič nenavadnega,kajne? Razen tega,da so teli najstniki ropali slavne osebnosti niso nič posebnega-v ameriki tako najstniki kradejo kot za samoumevno:) Tudi film ni ravno dobro posnet nekje so zamaknjeni podnapisi,in nekateri prizori so malce čudni...Edina prepričljiva igralka v filmu je bila Emma,kar pa ni čudo glede na to,da je pred kamero tako rekoč zrasla:) no samo moje mnenje.:)

— Ruby Tuesday
15.8. 2013 ob 17:32

Film je žal zelo slab. Zgleda kot low budget film, potem pa te vrže po tleh, ko izveš, da je stal kar 20 milijonov dolarjev. Par dobrih prizorov, drugače pa film, kjer ti je za glavne junake čisto vseeno. Kradejo po hišah slavnih in to je to. O naših junakih pa ne izvemo nič in tudi čisto vseeno ti je za njih. Vse skupaj zgleda kot cenen HBO film za TV, mladinska žajfnica.

— Bling Bang Bum
16.8. 2013 ob 9:37
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
20.8. 2013 ob 19:50

ta film je res dobr ni bolšiga najboljš pa je če si ga ogledaš z najboljšo frendico

— sandra
21.8. 2013 ob 12:35

odsvetujem ogled filma ker je (žal) dolgočasen

— boring:(
22.8. 2013 ob 17:28

SRANJE U BOJAMA. ŽAJFNICA PO AMERIŠKO ???
PA KOK MORETE NABAVLJAT TAK BEDE FILME....COPPOLA JE SICER PRAVI PRIIMEK SAMO IME NI TISTO TA PRAVO. HČERKA JE ŠE ZELO DALEČ OD ATIJA.

— bertonii
23.8. 2013 ob 0:29

Vse, kar je v filmu zanimivo, je blišč v omarah slavnih in nekajkrat zajeta sapa, ko jim je policija že skoraj za petami. Sicer v filmu ni nobene posebne zgodbe, razen tega, da kradejo in gredo v zapor.

— obvezna
23.8. 2013 ob 19:06

@ Ruby Tuesday
Hah! Filmu očitaš, da je slabo posnet, ker so zamaknjeni podnapisi.

— Janez
25.8. 2013 ob 13:44

I love you Emma. Obozujem ta film se posebaj ker igra Emma Watson res jo obozujem ker je zelo dobra igralka in jo ze dolgo poznam po vlogi v Harry Potter-ju . Meni se je zdel film zelo dober in tudi dobro narejen zato dajem 10/10 ker je res najboljsi film vseh casov he he he. Sam ne vem zakaj mora iti na koncu v zapor zaradi kraje smrk smrk... Ampak je vseeno najboljsi.

— EmMa je najboljsa
25.8. 2013 ob 20:06

Film se mi je zdel, čuden ampak zanimiv, in ko ga gledaš imaš kar občutek da si zraven in da si se pogreznil v film, ampak je konec kar nepričakovan.
Film bi bil glede na temo, in zgodbo lahko boljši ampak je bil še kar uredu in ga priporočam da si ga ogledate.
Neverjetna je tudi Emma Watson (asdfghjkl jst sem fuuuulll fenica od nje ♥) zelo dobro igra :)

Filmu bi dala 7/10 ampak se ga res splača ogledat

— Maja
27.8. 2013 ob 10:01

Kdaj bomo zvedli kdaj je film v petek?

— Aj
25.9. 2013 ob 19:51

Čisto po pravici povedano, ne vem kaj naj bi bilo na tej Watsonovi tako dobro. Mene še nikoli ni prepričala s svojim "igralskim talentom", to lahko povem, saj sem se učila igralstva. Film pa brez veze, tokrat se izjemoma strinjam s kritiki.

— sakura
5.12. 2013 ob 13:11

kok pa je to bend film

— lj
21.12. 2013 ob 20:34

@Ruby Tuesday k si glih omenil/-a da kdo od slavnih bi pa imel ključe pod preprogo in da imajo odklenjeno.. v realnosti je Paris res imela ključe pod preprogo ampak jih Lee in Prugo ( tista dva ki sta v realnem svetu ropala ) sploh nista potrebovala ker je imela vrata odklenjena prav tako kot Audrina Patridge. Tko da zgleda da tud slavni ne pazijo dovolj.. kdo bi si mislil..

— Lana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.