Kolosej
Film distribucije Continental Film

Bitka za božič

komedija
Na sporedu od: 23.11.2006, Kolosej Ljubljana
21.12.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Matt Corman in Chris Ord
Režija: John Whitesell
Božično vzdušje vedno veselega Steva močno pokvari prihod novega soseda Dannyja, ki se odloči kar najbolj okrasiti svojo hišo, da bi ga ljudje vzljubili. Manjka le še nekaj nesrečnih naključij in med sosedoma se razplamti divja in zabavna božična vojna, ki ogrozi sožitje v soseski. Ko spor prične vplivati tudi na njuni družini, morata Steve in Danny kljub nesoglasjem združiti moči in znova najti pravi pomen Božiča.

Bitka za božič je družinska komedija o tekmovalnosti, ljubosumju, prepirljivih sosedih, hišni dekoraciji... in pristnem prazničnem duhu. Za oportunista iz Cloverdala v Massachusettsu Steva Fincha (Matthew Broderick) se nobeno letno obdobje ne more primerjati z veličastnostjo božičnega časa. Že vrsto let ima z družino prisrčne, a že kar nadležne božične obrede, ki jih njegova družina - žena Kelly (Kristin Davis), hčerka Madison (Alia Shawkat) in sin Carter (Dylan Blue) - komaj še prenaša. Kljub vsemu naprezanju in protestom družine ima super organizirani Steve na decembrskem koledarju označeno vse, od vsakoletnega fotografiranja za božično čestitko, ritualnega izbiranja drevesa do petja božičnih pesmi po soseski. Čas je določen tudi za nakupe, "osebno refleksijo" in vsakoletni mestni Zimski festival, ki ga Steve z velikim navdušenjem nadzira.

A Stevovo božično blaženost nenadoma uniči skuzasti prodajalec avtomobilov Buddy Hall (Danny DeVito), ki se preseli v hišo poleg njihove. Stevu novi sosed začne hoditi v zelje. Buddy začne spodkopavati Stevovo vladavino lokalnega Kralja božiča, saj namerava svojo hišo okrancljati s toliko lučkami, da bo vidna iz vesolja. In ko govorimo o lučeh, govorimo o tisočih lučeh!

A zakaj bi se ustavil pri lučeh? Motiviran s slavo, ki jo pridobiva s svojo zaslepljujočo, megawatsko dekoracijo, Buddy doda še jasli z osli, kravami, ovcami in uvoženo kamelo in še naprej vznemirja že tako besnega Steva z domiselnimi vragolijami. Čeprav je Steve že čisto na koncu zaradi Buddyjevih božičnih podlosti (da ne omenjamo tega, da pri Finchu krade elektriko za svojo svetlečo dekoracijo), se Kelly spoprijatelji z Buddyjevo odrezavo boljšo polovico Tio (Kristin Chenoweth), Madison pa z zapeljivima, a butastima hčerkama dvojčicama Ashley in Emily (Sabrina & Kelly Aldridge), ki popestrita življenje tudi mlademu Carterju. Kelly, Tia in otroci postajajo vse bolj nepotrpežljivi zaradi Stevove in Buddyjeve naraščajoče tekmovalnosti, ki nazadnje ogrozi celo praznovanje božiča samega. Lahko Steve in Buddy razglasita premirje, preden uničita praznike, ali pa bosta nadaljevala z bojem, dokler ne bo ostal samo en zmagovalec? V Bitki za božič je to obdobje, ko je mogoče prav vse.

Le kakšen človek bi hotel hišo okrasiti s tisočimi božičnimi lučmi? In kako je živeti v hiši poleg takšne? Na podlagi teh dveh vprašanj sta Matt Corman in Chris Ord zasnovala scenarij za Bitko za božič, ki je hitro vožnjo s sanmi do velikega platna začela po pogovoru scenaristov s producentom Michaelom Costiganom. "Všeč nama je bila zamisel o dveh povsem različnih možakarjih, ki si zares želita slaviti božič, vsak na svoj način," pravi Corman. Ord dodaja: "Steve in Buddy imata podobne sanje in upe za svoji družini in za božične praznike. Le dovolj ne komunicirata, da bi našla skupne točke. To področje je bilo zabavno raziskovati."

Scenarist Don Rhymer, ki ga je k projektu pripeljal režiser John Whitesell (skupaj sta sodelovala pri drugem delu Hiše debele mame), meni: "Po svojem smo vsi bodisi Steve ali pa Buddy. Bodisi nam je všeč, da imamo pod kontrolo in vse organizirano, ali pa je vse prosto po Prešernu. Nobeden od njiju ni slab človek, iz dneva v dan živita najbolje, kakor znata. Pomembno je bilo pokazati, da oba zgrešita dejanski pomen, kako zaradi svojih obsesij ne vidita, da je bistvo božiča v družini."

Večino zgodbe se odvija ponoči, film pa so snemali poleti v Vancouvru, kjer je takrat temno samo šest ur. Po besedah režiserja Johna Whitesella so se morali kljub temu držati začrtanega urnika snemalnih dni, "poleg tega sem bil prepričan, da moramo snemati podnevi, ko so igralci najbolj budni, da bodo čim bolj smešni." In rešitev? Hiši Finchevih in Hallovih so pokrili z velikanskim šotorom in tako dan spremenili v noč.

Igralci so imeli več težav s tem, da so se morali sredi vročega poletja pretvarjati, da jih zebe ("Verjetno je to vseeno bolje, kot da te v resnici zebe do kosti," meni Matthew Broderick), a nazadnje se je vseh polotil božični duh. Posebej igralke Kristin Chenoweth, a.k.a. gospe Buddy Hall, ki je sredi julija celotni ekipi kupila božična darila. "Osladno, saj vem, a bilo je zabavno!" Se pa razume, da ene stvari ni nikomur kupila: toplih puloverjev, kajti teh - lepih in grdih - je bilo po zaslugi kostumografke Carol Ramsey na snemanju na tone.

O igralcih

Danny DeVito (Buddy Hall) ves čas dela za in pred kamero, odkar je zaslovel z nadaljevanko Taksi.

Igralec, scenarist in producent je nastopil v več kot 60 filmih in neštetih nadaljevankah in televizijskih filmih. Petkrat je bil nominiran za nagrado emmy (leta 1981 ga je dobil za stransko vlogo v Taksiju), šestkrat za zlati globus (zmagal je leta 1980, prav tako za vlogo v Taksiju). Kot producent je bil nominiran za Erin Brockovich

Nastopil je v filmih Let nad kukavičjim gnezdom, Goin’ South, Obdobje nežnosti, Lov za zelenim diamantom, Dragulj z Nila, Kdo mi ubije ženo?, Dvojčka, Batman se vrača, Kdo bo koga, Je sploh lahko še slabše, Velika riba, Človek z lune, Bodi kul, Johnny Dangerously, Tin Men, Other Peoples’ Money, Renaissance Man, Junior, The Rainmaker, Living Out Loud, The Virgin Suicides, The Big Kahuna, Drowning Mona, Anything Else, Marilyn Hotchkiss Ballroom Dancing & Charm School, The OH in Ohio in Relative Strangers.

Režiral in nastopil je v filmih Vrzni mamo z vlaka, Vojna zakoncev Rose, Hoffa, Matilda, Stara, spelji se!, Death to Smoochy in v televizijskem filmu The Ratings Game.

Glas je posodil likom v filmih Glej, kdo se zdaj oglaša, Herkul, My Little Pony: the Movie, Space Jam in v televizijskih nadaljevankah Simpsonovi in Nevestin oče.

Kar osemkrat je nastopil v oddaji Saturday Night Live, štirikrat kot voditelj. Zadnje čase se večkrat pojavi v FX komični seriji It’s Always Sunny in Philadelphia.

Je tudi uspešen producent. Pod okriljem njegove produkcijske hiše In Jersey Films so posneli filme Šund, Kdo bo koga?, Daleč od oči, In prišla je Polly, Hoffa, Bodi kul, Stanje zamaknjenosti, Reality Bites, 8 Seconds, , Sunset Park, Matilda, Gattaca , Living Out Loud, Man on the Moon, How High, Camp in Relative Strangers. DeVito je bil tudi izvršni producent televizijskih filmov The Sports Jerks in The Pentagon Wars ter nadaljevank Kate Brasher, UC: Undercover, The American Embassy, Reno 911 in Karen Sisco.

Med njegovimi novimi projekti so Nobel Son, The Good Night, One Part Sugar, Reno 911: Miami, A Walk Among the Tombstones ter I Married a Witch.

Matthew Broderick (Steve Finch) je dobitnik dveh nagrad tony. Med njegovimi filmi so Producenta, You Can Count on Me, Election, Godzilla, Addicted to Love (Sužnja ljubezni), The Cable Guy (Zgaga), Inšpektor Gadget, Ferris Bueller’s Day Off, Glory, War Games, The Lion King (Levji kralj kot glas odraslega Simbe), Mrs. Parker and the Vicious Circle, Biloxi Blues, Max Dugan Returns, Project X, On Valentines Day, Torch Song Trilogy, Family Business, The Freshman (Bruc), The Night We Never Met, The Stepford Wives (Stepfordske žene) in The Last Shot.

Kariero je začel na newyorških odrih ob očetu Jamesu pri sedemnajstih. Prvega tonyja je dobil za Brighton Beach Memoirs.

Na televiziji je nastopil v Master Harold...and the Boys ter A Life in the Theater.

Kristin Davis (Kelly Finch) je najbolj znana po nadaljevanki Seks v mestu.

Nastopila je tudi v nadaljevankah Urgenca, General Hospital; Prijatelji, Will in Grace, The Larry Sanders Show; Dr. Quinova, Melrose Place, The Single Guy, Seinfeld ter televizijskih filmih The Ultimate Lie, A Deadly Vision, Atomic Train, Take Me Home: The John Denver Story, Someone To Love, Three Days, The Winning Season in Soccer Moms.

Med njenimi filmi pa so Devet mesecev, Morski deček in deklica iz lave, Traveling Companion, Sour Grapes, Blacktop in The Shaggy Dog.

O režiserju

John Whitesell je eden najbolj zaposlenih režiserjev v svetu televizijske in filmske komedije.

Režiral in produciral je več kot 200 epizod različnih nadaljevank, med drugim Zakon in red, Drugačen svet, Luč svetlobe, Coach, Roseanne, Cosby, Search for Tomorrow, Blossom, The John Laroquette Show, Damon, Providence, Jack & Jill ter Grounded For Life.

Režiral je filme Hiša debele mame 2, Calendar Girl, See Spot Run, Malibu’s Most Wanted.

Komentarji

20.11. 2006 ob 9:31

božični namreč, in zato kakšen tak film prav sede, no vsaj meni; komad čakam na tega; gotovo bo zabaven!

— MP
23.11. 2006 ob 6:58

čeprov tega filma še nism gledala po opisu vidm da mora bit zabavn in mislm da ga bom šla gledat kr takšne filme vrite

— špela
24.11. 2006 ob 11:54

filma se nism gledala ampak mislm da nemore bit slb

— ancy
25.11. 2006 ob 19:39

Film me je presenetil. Nekaj štosov je bilo res dobrih, svojo izvrstno igro je pokazal Danny DeVito, ki je res legenda. Film prikazuje prave ameriške družine, ki jim božič pomeni vse. Med filmom sem se res zelo nasmejal. (v dvorani nas je bilo sam 5 :) Že kar vidim, da bo se bo ta film vsakoleto vrtel po TV-ju, kot Policijska akademija. Priporočam ogled

— Peter D.
26.11. 2006 ob 14:22

full kul,bye

— brina
26.11. 2006 ob 17:28

ta film mi je zelo všeč najboljše pa mi je bilo ko je stivy delav počepe da ga nebi vidli (haha to je bilo tako smešno)

— anita
30.11. 2006 ob 21:53

jeeej...kak luškan film! ta danny devito..hihi..obvlad a :) film priporočam tistim dušicam ki jim pač družinski prazniki dosti pomenijo..ker dečki namreč zehajo polek :) have fun! kisses

— HoneY
4.12. 2006 ob 8:49

Filma si še nisem šel pogledat, bom še počakal teden ali dva. Me je pa pošteno ujezilo, da so se naši "kritiki" že spravili nanj; če pač nekateri ne znajo doživeti pravega božiča, naj bodo raje tiho kot pa da "pluvajo" čez film, ki skuša pokazat kaj pravi ameriški družini pomeni ta praznik, če bi tudi nam toliko pomenil, bi bili vsi boljši ljudje.

— matej
6.12. 2006 ob 16:35 zvezdica

Dve leti nazaj so nam Božič uničili Kranksi, letos pa to počnejo Hallsi in Finchi. Še en božični kliše, še en dolgočasen in premalo zabaven božični filmček brez duše, čarobnosti in vsega tistega, kar bi rabili. Dve družini, ki tekmujeta za svetlejšo hišo, za čimbolj okrašeno zunanjost. In ideja, da se morajo lučke videti tudi iz vesolja. Torej film, ki skuša marsovcem povedati, da na Zemlji še vedno praznujemo Božič. Jasno, če nas bodo spoznavali s pomočjo takšnih filmov, letošnjega Božiča ne bomo dočakali.

— iztok gartner
6.12. 2006 ob 17:24

Film po mojem je kul

— Dejan Kotar
6.12. 2006 ob 17:35

je ful zanimiv film , cool, če že slišeš samo naslov upam da bo hmal tudi po televiziji in da bo film prišel kmal tudi pri reviji dnevnik.lep pozdrav.

— URŠA
6.12. 2006 ob 23:05

6.12.2006 | iztok gartner Dve leti nazaj so nam Božič uničili Kranksi, letos pa to počnejo Hallsi in Finchi. Še en božični kliše, še en dolgočasen in premalo zabaven božični filmček brez duše, čarobnosti in vsega tistega, kar bi rabili. Dve družini, ki tekmujeta za svetlejšo hišo, za čimbolj okrašeno zunanjost. In ideja, da se morajo lučke videti tudi iz vesolja. Torej film, ki skuša marsovcem povedati, da na Zemlji še vedno praznujemo Božič. Jasno, če nas bodo spoznavali s pomočjo takšnih filmov, letošnjega Božiča ne bomo dočakali. FILM GLEJ Z DRUGE STRANI

— jaz
7.12. 2006 ob 18:00

zdi se mi ful dobr,komi čakam k grem jutr gledat

— nika
8.12. 2006 ob 19:19

FIL SE MI PO OPISU ZDI FUL COLL GA BOM ŠLA GLEDAT PA FILM JE FUL CARSKI

— KATJA
10.12. 2006 ob 13:02

cool

— Jozo
17.12. 2006 ob 18:47

ta film je tok dobr prov kulski je najbolši film od božičnih!

— nina
3.3. 2007 ob 14:36

oi...men ko sem si ogledala ta film mi je bil zlo kul upam da si ga bom še ogledala :)

— katja
28.10. 2007 ob 7:34

film ni nič posebnega...celo brezveze

— valentinch
2.11. 2007 ob 16:12

film me je popolnoma navdušil res sem uživala in z veseljem bi si ga ogledala še enkrat

— erika
23.1. 2009 ob 0:00

Ma ja ta film rula
ce je kirmu ta film ni vsec mislim ej more bit zabit v nulo mislim sam pac to je bol komedija pa to sranje ceprau mam raj akcijo sam vseen je pa take film 100000!!!!!krat bolsi kot vsi pomoje je ta film kr na 1 mestu na mojem seznamu u glavu mwahaghahahahahahah ceprav igralci so pa bedni da bolj nebi jih mogl slabsih izbrat mislim sej igralci so zakon sam mogl bi izbrat igralce ko so bolj sm4sni pa to vse sej vete ka mislim mwaaaahaa
jaja no torej

— bozicek :PPP rudolf
22.2. 2009 ob 13:50

coll film

— keistijan
9.10. 2010 ob 13:30

kul filem ka si ti nor hahaha.

— ghh.jnjjmččn
9.10. 2010 ob 13:31

ful kul filem hahaha

— aassddffvgddgvvvg
9.10. 2010 ob 13:32

en smeh

— rtftj
30.12. 2010 ob 10:09

ZELO DOBER FILM LE MALO PREVEČ JE Z BOČIČOM POVEZANO DRUGAČE PA ČE GA GLEDAŠ NA BOŽČINI VEČER Z DRUŽINO POTEM PA BI GA GLEDAL ŠE IN ŠE IN ŠE .

— ALEN
14.2. 2013 ob 8:56

nema boljeg filma

— Danijel

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.