Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Bitka s časom

triler
Kako rešiš umor, ko vsi dokazi vodijo do... tebe?
Na sporedu od: 1.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: David Collard
Režija: Carl Franklin
Denzel Washington igra Matta, policista, ki se z nekaterimi neprevidnimi potezami spravi v velike težave. Vodi preiskavo eksplozije, v kateri je med drugim domnevno umrl mož njegove ljubice, ki izgine, z njo pa denar, ki ji ga je Matt posodil za nujno operacijo.

Zgodba

Vse, kar veste in v kar ste verjeli, lahko postane laž. In prav takšna nočna mora doleti Matta Leeja Whitlocka.

Matt (Denzel Washington) je načelnik policije v mestecu Banyan Key na Floridi. Marljivost in učinkovitost sta mu prinesla ugled med njegovimi kolegi in someščani. Ko v Banyan Keyju pride do brutalnega dvojnega umora, se Matt nemudoma loti preiskave. Njegovo življenje se obrne na glavo, saj na dan prihaja vse več dokazov, ki obremenjujejo Matta kot glavnega osumljenca.

Preiskava je v polnem zagonu, pri kateri sodelujejo tudi Mattovi kolegi, zato se mora spustiti v bitko s časom in primer rešiti pred njimi. Vseskozi mora ostati nekaj korakov pred njimi, če želi oprati svoje ime in priti do grozovite resnice. Zgodba se bliža vrhuncu in vse bolj postaja jasno, da je resnica na Mattovi strani. Vendar časa je vse manj.

MGM in Creativa predstavljata dvokratnega oskarjevega nagrajenca Denzela Washingtona v napetem trilerju Bitka s časom. Film je režiral Carl Franklin po scenariju Davea Collarda, za produkcijo pa sta zaslužna Neal H. Moritz in Jesse B'Franklin, ter izvršni producenti Kevin Reidy, Damien Saccani, Jon Berg in Alex Gartner. Odlična filmska ekipa vključuje še direktorja fotografije Thea Van De Sandea, scenografa Paula Petersa, montažerko Carole Kravetz Aykanian in kostumografinjo Sharen Davis, za glasbo pa je poskrbel Graeme Revell.

Igralska zasedba

Dvakratni oskarjev nagrajenec Denzel Washington (Matt Lee Whitlock) vseskozi išče nove izzive, kar dokazujejo njegove raznolike filmske in gledališke vloge. V filmu Glory igra zagrenjenega pobeglega sužnja Tripa, v Cry Freedom južnoafriškega borca za svobodo Stevena Bika, navdušil je z glavno vlogo v Shakespearovi igri Richard III ter z vlogo pomehkuženega trobentača Bleeka Gilliama v filmu Spikea Leeja Mo' Better Blues.

Decembra 2002 je doživel svoj režiserski prvenec s filmom Antwone Fisher. Po resnični zgodbi posnet film je naletel na pohvale kritikov in pri Producers Guild of America prejel nagrado Stanleyja Kramerja. Odnesel je tudi nagrado NAACP za izvrsten celovečerni film, Washington pa je bil nagrajen za izvrstnega stranskega igralca.

Eno izmed svojih najboljših vlog, ki mu je prinesla tudi oskarja, je odigral v filmu Training Day. Celovečerec je po zaslužku takoj osvojil vrh lestvice in za konec tedna prislužil 23.6 milijonov dolarjev. Denzela smo pred kratkim videli tudi v filmu John Q, ki pa je blagajno v prvih dneh predvajanja napolnil celo za 24.1 milijona dolarjev in zvezdniku prinesel NAACP nagrado Image za izvrstnega igralca v celovečercu.

Septembra 2000 se je na filmskih platnih pojavil v filmski senzaciji Jerryja Bruckheimerja Remember the Titans (v blagajno je prinesla 115 milijonov dolarjev). Pred tem je ponovno sodeloval z režiserjem Normanom Jewisonom v filmu The Hurricane. Z vlogo si je priigral zlati globus za najboljšega igralca in že četrto nominacijo za oskarja.

Novembra 1999 je ob Angelini Jolie nastopil v celovečercu The Bone Collector, leto prej pa v filmih Fallen režiserja Gregoryja Hoblita, He Got Game Spikea Leeja, ter ob Annette Bening in Bruceu Willisu v filmu Eda Zwicka The Siege.

S slednjim režiserjem je sodeloval že leta 1996 v odlično ocenjeni vojaški drami Courage Under Fire. Še istega leta je ob Whitney Houston in Penny Marshall zaigral v filmu The Preacher's Wife.

Leta 1995 je ob Geneu Hackmanu nastopil v filmu Crimson Tide Tonyja Scotta, v futurističnem trilerju Virtuosity, ter se že takrat spoznal z režiserjem Carlom Franklinom med filmskim projektom Devil in a Blue Dress.

Washington se je dokazal v epskem filmu Malcolm X, ki so ga tako kritiki kot občinstvo izbrali za enega izmed najboljših filmov leta 1992. Denzel je za vlogo prejel številne nagrade ter tudi nominacijo za oskarja za najboljšega igralca.

Leta 1989 je zaigral v že omenjenem filmu Glory in za vlogo prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca.

Eva Mendes (Alex Diaz Whitlock) je pred kratkim navdušila v filmu 2 Fast 2 Furious, v odlično sprejeti uspešnici Training Day Antoinea Fuque, v All About the Benjamins Kevina Brayja, v katerem sta zaigrala še Ice Cube in Michael Epps, pa tudi v filmih Urban Legends: Final Cut in Exit Wounds.

Pravkar se je vrnila iz Mehike, kjer je ob Antoniu Banderasu in Johnnyju Deppu posnela glavno vlogo v filmu Once Upon a Time in Mexico. To je tretji film iz trilogije režiserja Roberta Rodrigueza, njegova predhodnika sta filma El Mariachi in Desperado.

Eva Mendes je nase opozorila s fotografijami. Z njimi si je pridobila managerja in kmalu posnela nekaj reklam. Sledil je njen filmski prvenec Children of the Corn V. Posledično je zapustila kolidž in se posvetila igralskemu študiju. Med tem časom je nastopila v filmu A Night at the Roxbury in NBC-jevi seriji ER.

Sanaa Lathan (Ann Merai Harrison) je pred nedavnim ob Tayeu Diggsu zaigrala v romantični komediji Brown Sugar. Z vlogo v filmu Gine Prince-Bythewood Love and Basketball je naletela na pohvale številnih kritikov in prejela nagrado NAACP za najboljšo igralko. Z isto režiserko je ob Wesleyju Snipesu sodelovala še v HBO-jevem filmu Disappearing Acts. Navdušila je v romantični komediji The Best Man in si priigrala nominacijo za nagrado Image za najboljšo stransko igralko. Pohvali se še z vlogami v filmu The Wood, uspešni komediji Teda Demmea Life in znanstveno fantastičnem trilerju Blade. Na televiziji se je dokazala z vlogo v NBC-jevi seriji Lateline.

Nastopila je v številnih lokalnih in nebroadwayjskih produkcijah, med drugim v Shakespearovi igri Measure for Measure v gledališču Delacorte. Pred tem je navdušila v newyorški produkciji igre Eve Ensler The Vagina Monologues.

Dean Cain (Chris Harrison) si je priigral mednarodni ugled z vlogo Clarka Kenta/Supermana v izredno uspešni televizijski seriji Lois and Clark: The Adventures of Superman. Na velikem platnu smo ga nazadnje videli v filmu Rat Race. Izkazal se je tudi v romantični komediji The Broken Hearts Club, ki je doživela premiero na filmskem festivalu Sundance leta 2000 in takoj naletela na pohvale kritikov.

Njegova televizijska kariera vključuje še Foxov triler The Glow ter TBS-ov triler Christmas Rush.

Svoj filmski prvenec je Cain zabeležil leta 1984 s filmom The Stone Boy. Po zaključku športne kariere se je znova posvetil igranju. Zaigral je v celovečercih Best Man in Flight of Fancy, televizijskih filmih Dog Boy, Rag and Bone, Futuresport, pa tudi v Hallmarkovem filmu Runaway. Eno sezono je igral vlogo Ricka v priljubljeni seriji Beverly Hills 90210.

Cain je ustanovitelj produkcijske hiše Angry Dragon Entertainment, ki se je podpisala pod najbolj gledano serijo TBS-ja Ripley's Believe It or Not.

John Billingsly (Chae) je z igranjem začel že v petem razredu osnovne šole Weston, ko je upodobil divjega Scroogea v igri A Christmas Carol. Po končanem študiju na kolidžu Bennington se je preselil v Seattle, kjer je nastopil v vseh pomembnejših igrah: The Nerd, Candide, Bobby Gould in Hell, The Seagull, The Birthday Party in Great Expectations. Nazadnje se je na odru pojavil v igri Ugly's First World.

Leta 1990 je v Seattleu ustanovil gledališko društvo Bookit. Režiral in tudi igral je v številnih igrah, izbiral pa je pisce, kot so Woody Allen, John Cheever, James Joyce, Čehov, Bernard Malamud, Dorothy Allison in Dorothy Parker. Billingsly je soustanovitelj igralskega studia Freehold, kjer je sedem let poučeval tudi sam.

Leta 1996 se je preselil v Los Angeles in leto kasneje zaigral v seriji NYPD Blue. Sledile so vloge v serijah The Practice, Profiler, Pretender, Martial Law, The X-Files, ter Malcolm and Eddie. Leta 1999 je nastopil v Spielbergovi drami The Others (NBC), pojavil pa se je še v serijah The West Wing, Six Feet Under, Family Law, Judging Amy, Gideon's Crossing, Diagnosis Murder, Touched by an Angel.

Posnel je tudi nekaj filmov, nazadnje The Glass House, White Oleander in High Crimes.

Filmska ekipa

Carl Franklin (režiser) je pričel z režijo celovečercev pri produkcijski hiši Rogerja Cormana "Concorde Films". Po nagrajenem filmu Punk na Ameriškem filmskem inštitutu je režiral nizkoproračunsko dramo One False Move. Odlično ocenjen režiserski prvenec, v katerem so zaigrali Bill Paxton, Cynda Williams in Billy Bob Thornton, se je pri National Board of Review uvrstil med 10 najboljših filmov leta 1992. Hkrati mu je prinesel prestižno nagrado pri New Generation Los Angeles Film Critics Association, MTV-jevo filmsko nagrado za najboljšega novega filmskega ustvarjalca, ter nagrado IFP Spirit za najboljšega režiserja.

Sledil je celovečerec Devil in a Blue Dress z Denzelom Washingtonom, Donom Cheadleom in Jennifer Beals, posnet po uspešnem romanu Walterja Mosleyja. Zatem je režiral dramo One True Thing, posneto po romanu Anne Quindlen. Tokrat je sodeloval z igralci Meryl Streep, Williamom Hurtom in Renee Zellweger. Pred kratkim je poskrbel za režijo filma High Crimes, v katerem sta navdušila Morgan Freeman in Ashley Judd. Za televizijo je režiral uspešno HBO-jevo miniserijo Laurel Avenue, ki govori o afroameriški družini, živeči v St. Paulu v Minnesoti.

Dave Collard (scenarist) je pisal za televizijsko serijo Family Guy, sledil je scenarij za film Bitka s časom, ki je njegov prvi celovečerec.

Neal H. Moritz (producent) je pred kratkim produciral uspešnice 2 Fast 2 Furious, S.W.A.T., Sweet Home Alabama in XXX. Pred tem je zaslužen za filme The Fast and the Furious (v blagajne je prinesel več kot 145 milijonov dolarjev), The Skulls, The Rat Pack (nominacija za nagrado emmy), Not Another Teen Movie, Slackers, Volcano, Blue Streak, Saving Silverman, in The Glass House. Svojo uspešno kariero pa je začel s filmi, kot so Juice, I Know What You Did Last Summer, I Still Know What You Did Last Summer, Urban Legend, Urban Legends: Final Cut in Cruel Intentions.

Za televizijo je produciral seriji Greg the Bunny in Shasty McNasty, pa tudi filme Hendrix, Cabin by the Lake in Class Warfare. Njegova trenutna projekta sta serija Tru Calling in družinska drama Still Life, pravkar pa se na velikih platnih predvaja film Torque.

Jesse B'Franklin (producentka) je svoj prvenec doživela s Franklinovim filmom One False Move.

Kot zagovornica neodvisnih filmov je bila v sredini 80-ih podpredsednica pri Island Alive. Zaslužna je za pridobitev, marketing in distribucijo neodvisnih filmov, kot so Kiss of the Spider Woman, The Trip to Bountiful, Stop Making Sense, Choose Me in Mona Lisa. Pomagala je tudi pri pridobitvi produkcijskih pravic za film She's Gotta Have It.

Komentarji

12.3. 2005 ob 13:09

ta movi sucks. sploh se nc ne dugaja pamtnga kr neki

— kr ena
19.8. 2010 ob 9:06

film je zakon

— serena<<

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.