Kolosej
Film distribucije Kolosej kinematografi

Bitka za planet Terra 3D

znanstveno-fantastična animirana družinska pustolovščina
Terra - zadnji up za preživetje človeštva
Podnapisi
Na sporedu od: 15.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 25min / 85min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Evan Spiliotopoulos po zgodbi Aristomenisa Tsirbasa
Nezemljana Mala in Senn sta brezskrbna najstnika na čudovitem planetu Terra, kjer vladata mir in strpnost. Toda prihod ljudi, ki so morali zaradi uničujočih vojn in ekološke katastrofe zapustiti Zemljo, harmonični svet potisne v kaos, saj so ljudje za svoj obstanek pripravljeni uničiti vse, kar jim stoji na poti. Kljub sovraštvu Mala pomaga ranjenemu človeškemu pilotu, s krepitvijo njunega medsebojnega zaupanja pa počasi spoznavata, da so čustva in hrepenenja obeh ras zelo podobna.

Sinopsis

Ko miroljubne prebivalce prekrasnega planeta Terra napadejo zadnji preživeli predstavniki človeštva, ki po vesolju tavajo v stari vesoljski ladji, je vse pripravljeno za končni spopad med dvema rasama za prevlado nad planetom. Ampak ali bo lahko nepričakovano prijateljstvo med uporniško mlado Terranko in ranjenim človeškim pilotom prepričalo njune vodje, da vojna ni rešitev?

Prebivalci Terre, ki živijo v popolni harmoniji v mestih nad oblaki, ne poznajo vojne in spopadov. Ko Terro napadejo Zemljani, ki bežijo pred državljansko vojno in okoljsko katastrofo, jih sprva mnogi Terrani pričakajo z odprtimi rokami kot neke vrste božanstev.

Le nadeboudna mlada Mala (Evan Rachel Wood) se temu upre, ko ji ljudje ugrabijo očeta. Zato s prevaro eno izmed vesoljskih ladij zvabi v past, potem pa se ji zasmili ranjeni človeški pilot (Luke Wilson), ki ga reši.

V zahvalo, ker mu je rešila življenje, pilot Mali obljubi, da ji bo pomagal najti očeta. Vzame jo na nevarno potovanje do ladje Ark – starajoče se matične ladje ljudi. Na poti skupaj ugotovita, da si njuni rasi pa le nista tako zelo različni. Ampak ker so sile človeštva odločene osvojiti Terro in jo narediti neprimerno za življenje Terranov, morata hitro najti način, kako bi lahko obe rasi na planetu sobivali - preden bo prepozno.

Glasovi planeta Terra

Ko so imeli ustvarjalci končan scenarij, je bilo enostavno privabiti res vrhunsko glasovno zasedbo, vključno s tako priznanimi igralci in igralkami kot so Evan Rachel Wood (The Wrestler, Down in the Valley), Luke Wilson (3:10 to Yuma, Blades of Glory, Legally Blonde), Brian Cox (Zodiac, The Bourne Supremacy) in David Cross (Kung Fu Panda, Eternal Sunshine of the Spotless Mind).

Prvi se je pridružil projektu Brian Cox, ki posoja glas generalu Hemmerju. "Prebral je scenarij in res močno odreagiral na naše okoljsko naravnano sporočilo," je povedal eden od producentov Keith Calder.

V vlogi uporniške in herojske najstnice Male je izvedba Evan Rachel Wood v samem osrčju filma, pa tudi njeno sidro. "Najprej smo posneli njeno vlogo, da so lahko potem ostali ustrezno prilagajali svojo izvedbo njeni izvrstni glasovni interpretaciji. Že samo z glasom ji je uspelo, da so drugi čutili njeno veselost, žalost, smeh in strah," je razložil producent.

Luke Wilson posoja glas sestreljenemu pilotu – človeku, ki se spoprijatelji z Malo. Calder pravi, da je prav njegova vloga tista z največjim igralskim lokom. "Karizmi fanta za vse čase je Luke pridodal prizemljeno realističnost," pravi Calder. "Skozi njegov nastop se zavemo, da je lahko vsak izmed nas postavljen pred težko odločitev, in da nas takšne odločitve zaznamujejo in definirajo, kdo zares smo. Le Luke, s šarmom junaka, ki to noče biti, je bil zmožen iz tega lika  narediti nekoga, ki zbere moč zoperstaviti se lastnemu bratu in narodu ter narediti to, kar je prav."

Danny Glover (Shooter, The Royal Tenenbaums) je prav tako takoj odreagiral na sporočilo o ohranitvi okolja in nenasilja. “Za nas bi bilo nadvse preprosto prikazati ljudi kot dvodimenzionalne krute osvajalce, ampak Gloverjev neverjetno empatični nastop zagotavlja, da so tudi ljudje predstavljeni kot večplastna bitja. Njegova interperatcija predsednika Chena je prikaz vodje, ki je razpet med preživetjem svoje rase in med tem, da stori, kar je prav.

James Garner (The Notebook, Space Cowboys) je Doron, vodja miroljubne nezemeljske nacije. "Vsi smo si bili enotni, da želimo Jamesa v tej vlogi," se spominja Calder. "Le igralec, ki ima tako dolgo in bogato kariero, se nam je zdel primeren za vlogo, ki zahteva takšno dostojanstvo na eni in razumevanje na drugi strani."  

Karizmatični Dennis Quaid (Vantage Point, Traffic) posoja glas Malinemu očetu, Rovenu. "V njegovih scenah z Evan Rachel Wood zares začutiš njuno povezanost," pravi Calder. "Čeprav ni nikoli naravnost izrečeno, je v filmu jasno, da je Malina mama umrla, in da je Denis znal to izgubo mojstrsko izraziti skozi  igro, ne da bi kadarkoli o tem spregovoril besede. Popolnoma razumemo, kako sta se s hčerko zbližala, odkar mu je umrla žena."

O režiserju

Aristomenis Tsirbas
Aristomenis "Meni" Tsirbas se je rodil v Montrealu v Kanadi, kjer je doštudiral filmsko produkcijo na univerzi  Concordia. Po letih dela kot grafični oblikovalec in montažer se je preselil v Los Angeles, da bi se ukvarjal z vizualnimi učinki. Njegov prvi večji projekt je bilo delo na vizualnih učinkih pri z množico oskarjev nagrajenem filmu Titanik režiserja Jamesa Camerona. Sodeloval je tudi pri nastajanju TV spotov za Nike, 7UP in Coca-Colo, preden je napredoval v nadzornika vizualnih in posebnih učinkov na projektih kot sta Miramaxov “A Wrinkle in Time” (2003) in Paramountov “Star Trek: Deep Space Nine” (1993).

Leta 2000 je Tsirbas preskočil v scenaristično-režiserske vode in naredil serijo zelo uspešnih kratkih animiranih filmov. Leta 2003 je režiral kratki film Terra za Fox Searchlab. Leta 2004 je sodeloval pri vizualnih učinkih in režiji glasbenih videospotov, med drugim za pesem Closest Thing To Heaven skupine Tears For Fears, preden se je lotil režije svojega prvega celovečerca, Bitka za planet Terra (Battle for Terra) leta 2005.

Komentarji

25.8. 2009 ob 1:09

Joj ne, ta film bi že mogu bit enkrat-- 2 leti nazaj.. Sploh pa ker zdej pride Avatar in je štorija precej podobna
Ampak verjetno je bolje pozn kot nikol

— jaz
26.9. 2009 ob 16:52

Jupi se ena animirana risanka (letos jih je ful) se mi zdi ful ful zanimiva in je res malu podobna AVATARJI ki necejo nc povedat od njega pa tudi star warsi se mi zdi ful podobnu drugace pa se dogaja v vesolji in jo bom sou gledat

— Tilen
8.10. 2009 ob 10:41

sem ze gledala je zelo fajn animirana risanka. otroci so bili zelo navdušeni. samo mi ni jasno kako da pri nas toliko zamujajo, ker je risanka že na DVD-ju?!

— almira
9.10. 2009 ob 22:00

ql je to :P

— zumer
12.10. 2009 ob 20:21

OMG... pa kok bo še teh risanih filmov... men so že dooooooougcaaaaaajt!!!!!

— BeeBee<3MiMi
14.10. 2009 ob 14:03

uiii

— j
15.10. 2009 ob 12:53

to mora bit zlo coooooooooooooooooooooooooollllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

— kull
20.10. 2009 ob 21:11

zelo dobra drama

— tim
24.10. 2009 ob 9:55

Eden najbljših animiranih 3D FILMOV, kar sem jih videl.
Čudovita zgodba, ki nas lahko marsikaj nauči, preden bo prepozno.
Ter odlična 3D animacija, izjemno čista in ostra slika, Film ki ga morate videt v 3D tehniki!

Biser, ki ga večina ne bo videla.

— Danilo
26.10. 2009 ob 13:05

brez veze

— --.sex
26.10. 2009 ob 21:18

Planet Terra??? A ni "terra" po špansko Zemlja???

— Z-girl
27.10. 2009 ob 17:01

a lahk sam neki vprašam ali tekaj meče na stolih ko streljajo

— Tadej
27.10. 2009 ob 17:37

to je en najbolsih znastveno fantasticnih fimov je zelo zanimiv za mlade otroke bi bil srhljiv ampak to samo za tiste pod 5imi leti.upam da bo se nadaljevanje.

— zan
27.10. 2009 ob 17:46

zanc je

— jast
29.10. 2009 ob 9:33

zlo dobra risanka ej komi čakm da jo grem glejat v kino

— lejla
29.10. 2009 ob 19:18

zelo dobra drama

— kokolo
31.10. 2009 ob 0:53

Z-girl : kaj ima veze ce je "Terra" po spansko "Zemlja" ?

Sicer pa lusno in poucno - risanke zmeraj dobrodosle, sploh v 3D !

— - biologinja
31.10. 2009 ob 17:56

noja ni tok dober so rekle prjatlce za pogledat so vsi filmi dobr bo zaenkrat

— majchy
1.11. 2009 ob 18:30 zvezdica

Kljub napovedniku, ki napoveduje le akcijo in obstreljevanje, zavzema ta del v risanki le malo časa. Večina časa je posvečena sami zgodbi o spoznavanju med prebivalko Terre in človekom ter dilemi o tem, ali ima smisel uničiti tujo raso v zameno za to, da lahko človeštvo preživi.
Risanka mi je bila zelo všečna tako po vsebini kot po vizualizaciji. Tudi 3D tehnika je zelo učinkovita, predvsem pa so me prijetno presenetili podnapisi, ki se jih je dalo brati kljub 3D očalom.

Priporočam ogled!

— Maja
14.11. 2009 ob 15:39

ZELO COOL FILM. GA MORTE IT GLEDAT.JE NUJNO!!!!!!!!!!

— Anchy
14.11. 2009 ob 22:09

Midve z prijateljico sme ga šle gledat in moram povedat, da mi je blo zeeelo žal.Mogoče je zanimiv otrokom tja do enega osmega leta, NAJVEČ desetega malo starejšim pa tega nebi priporočala..vsak film v 3D tako reklamirajo no morem povedat da tale nima nekih efektov stol se ne trese pa te finte, vglavnem ni posebnih efektov razen 3D-ja

— Jana
15.11. 2009 ob 9:28

jaz sem gledal film in mi je zelo zanimiv,še posebej mi je podoben star wars-u

— thesostro
14.3. 2010 ob 10:05

lepa pravljica brez nepotrebne akcije in zavita v pristno sporočilo...priporočam ogled

— _Alex

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.