Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Biti John Malkovich

komedija, domišljijski
Na sporedu od: 28.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Scenarij: Charlie Kaufman
Režija: Spike Jonze
Craig Schwartz (John Cusack) je nadarjeni lutkar z ulice, ki se komaj preživlja iz dneva v dan. Kljub nespornemu talentu in duhovitosti pa prihaja domov praznih žepov. Njegova dolgoletna žena Lotte (Cameron Diaz) dela v trgovini z malimi živalmi in nosi domov delo. Dobesedno. Njun zakon je brez denarja, brez strasti in brez izhoda.

Ker Craigu ne preostane drugega, se zaposli kot kartotekar pri LesterCorpu, majhnem podjetju v 7. in pol nadstropju v manhattnski poslovni stavbi. Kmalu se znajde pri lepi in skrivnostni sodelavki Maxine Lund (Catherine Keener) in ta mu takoj zmeša pamet. Craig v njej vidi žensko, ki komaj čaka, da je... ljubljena. Seveda pa se Maxine s tem ne strinja. Niti slučajno.

Craig se užaljen vrne v pisarno vlagat kartoteke. Pri tem mu pade ena iz rok in ravno za omaro. Seveda jo mora umakniti in pri tem najde skrivnosten prehod. Previdno zleze v prašno odprtino in kar naenkrat ga posrka v temen in vlažen tunel. Nato pa... svetloba. Brez kakršnekoli smiselne povezave ali urejenosti, brez čejev, inov ali toda. Craig je namreč odkril portal v notranjost enkratne dogodivščine, ki se imenuje John Malkovich. Kar seveda nima nobene logike, nobenih mej in definitivno ne gre za nobeno potegavščino.

In to je šele začetek...

John Cusack je eden najbolj vsestransko nadarjenih mladih igralcev. Zaslovel je z THE GRIFTERS, Stephena Frearsa. Nepozaben vtis je naredil tudi v Altmanovem IGRALCU in Robbinsovi politični komediji BOB ROBERTS. Leta 1997 je igral v uspešnici poletja, LETALU PREKLETIH, kjer so mu družbo delali Nicolas Cage, John Malkovich in Steve Buscemi. Nazadnje smo ga lahko videli v TANKI RDEČI ČRTI, sagi o drugi svetovni vojni, kjer so bili njegovi soigralci George Clooney, Woody Harrelson, Nick Nolte, Gary Oldman, Sean Penn, Bill Pullman in John Travolta.

Cameron Diaz je debitirala v MASKI, uspela v NORI NA MARY, nazadnje pa smo jo lahko občudovali v TOTALNIH POKVARJENCIH, črni komediji o podivjani fantovščini, ki zavije na nezakonita pota, potem ko eden izmed gostov pomotoma ubije prostitutko.

Cameron je odraščala v Južni Kaliforniji, po njenih žilah pa se pretakajo kubanska, nemška in indijanska kri.

Catherine Keener je nazadnje igrala v YOUR FRIENDS AND NEIGHBORS, režiserja Neila LaButea (soigralci so bili Jason Patric, Ben Stiller, Nastassja Kinski), in v Soderberghovem OUT OF SIGHT z Georgeom Clooneyjem.

Catherine Keener je znana predvsem po svojem sodelovanju s priznanim režiserjem Tomom DiCillom. Zaigrala je v njegovih JOHNNY SUEDE, ŽIVETI V POZABI, BOX OF MOONLIGHT in PRAVA BLONDINKA, ki so ga pred leti prikazali tudi na ljubljanskem filmskem festivalu.

John Malkovich je večkrat nagrajeni igralec, producent in režiser. Zaslovel je z vlogami v filmih, kot so: IMPERIJ SONCA, NEVARNA RAZMERJA, ŽIVI, NA OGNJENI ČRTI, PORTRET DAME, LETALO PREKLETIH... Pred filmom je veliko igral v gledališču. Med drugim je zaigral z Dustinom Hoffmanom v Smrti trgovskega potnika. Malkovich se je rodil v mestecu Charleston v Illinoisu, odraščal pa v bližnjem Bentonu.

32-letni Spike Jonze je do zdaj režiral le glasbene videospote (Daft Punk "Da funk", Weezer "Sweater Song" in "Buddy Holly", Bjork "It's So Quiet", Wax "California", R.E.M. "Crush With Eyeliner" in "Electrolite" ... ) in reklame (Nike, Coca Cola, Lee Jeans, Sprite, Nissan). Pred komedijo o Malkovichu je igral v treh filmih (Pig, How They Get There in Amarillo By Morning). Njegovo najbolj znano režisersko delo je "Sabotage", videospot v stilu policijskih nadaljevank iz sedemdesetih let, ki ga je posnel za Bestie Boyse in ki mu je prinesel kup nagrad in odobravanje kritikov.

BEING JOHN MALKOVICH je bil tudi med lanskoletnimi nominiranci za oskarja: za režiserja, za izvirni scenarij in za stransko igralko (Catherine Keener).

Komentarji

8.4. 2010 ob 17:20

Domišljiska komedija, ki ti popestri tisti dve urici

— saš
7.9. 2010 ob 13:37

vidla enkrat film po televizji...
mogoče mal preveč natvezen, drgač se ga pa kr da gledat :D

— Peks

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.