Kolosej
Film distribucije Cenex

Bilo je nekoč v Mehiki

akcijski, epski
Prišel je čas poslednjega obračuna.
Na sporedu od: 4.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2003
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Robert Rodriguez
To je že tretji film, kjer je režiser Robert Rodrigues uporabil lik El Mariachija. Tako kot v Desperadu je tudi tokrat glavno vlogo prevzel Antonio Banderas. Poleg njega pa v filmu nastopajo tudi Salma Hayek, Johnny Depp

Kratka vsebina

Saga o legendarnem revolverašu s kitaro, imenovanem Mariači (Antonio Banderas), se nadaljuje z Bilo je nekoč v Mehiki. Ozadje nove dogodivščine so revolucija, pohlep in maščevanje. Po izgubi žene in hčerke se Mariači (Banderas) umakne v samoto. Med ljudi se vrne, ko ga pokvarjeni agent CIA Sands (Johnny Depp) najame, da prepreči umor mehiškega predsednika, ki ga je naročil šef narkomafije Barrillo (Willem Dafoe). Mariačija pa žene še nekaj - sla po krvnem maščevanju. Pridružita se mu tudi njegova zvesta prijatelja Lorenzo (Enrique Iglesias) in Fideo (Marco Leonardi) in legenda o Mariačiju bo dobila nove razsežnosti.

Touchstone Pictures in Cenex predstavljata Bilo je nekoč v Mehiki. Igrajo Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Mickey Rourke, Eva Mendes, Danny Trejo, Enrique Iglesias, Marco Leonardi, Cheech Marin, Rubén Blades in Willem Dafoe. Scenarist in režiser je Robert Rodriguez. Producenti so Elizabeth Avellán, Carlos Gallardo in Robert Rodriguez. Direktor fotografije, montažer, scenograf in skladatelj je Robert Rodriguez, kostumografka pa Graciela Mazón.

Legenda živi naprej

Bilo je nekoč v Mehiki je najnovejše poglavje v legendi Mariačija. Zmerno proračunski film so v sedmih tednih posneli v Mehiki, z digitalnimi kamerami z visoko ločljivostjo. Za kamero je stal vsestransko nadarjeni Robert Rodriguez, ki je pri filmu sodeloval kot režiser, scenarist, producent, direktor fotografije, scenograf, montažer in skladatelj.

Z Bilo je nekoč v Mehiki se je Rodriguez poklonil filmom, ki so ga navdihnili, da je postal režiser, na primer špageti vestrni Sergia Leoneja (Dober, grd, hudoben, Za prgišče dolarjev) in post-apokaliptični Pobesneli Max: Cestni bojevnik Georgea Millerja.

Legenda o Mariačiju ima zanimivo in edinstveno zgodbo, nad razvojem katere je presenečen celo Rodriguez. Mariačija je posnel za borih 7000 dolarjev (kar je po Rodriguezovih besedah proračun za kavo pri drugih filmih). Drugi film, Desperado, je imel večji proračun kot prvi in bolj dovršene akcijske prizore. Za glavna igralca, Antonia Banderasa in Salmo Hayek, je bil odskočna deska med velike zvezde.

Že med snemanjem Desperada so prijatelji govorili Rodriguezu, da mora posneti tudi tretji del. Nekega dne se je na snemanju pojavil Quentin Tarantino in mu rekel: "To je tvoja "dolarska" trilogija". S tem je mislil na vestrne Sergia Leoneja - Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben, katerih zaščitni znak je mož brez imena, saj junak iz vseh treh filmov (igra ga Clint Eastwood) nima imena. "Mariachi je tvoj Za prgišče dolarjev, Desperado Za dolar več. Posneti moraš še tretji, epski, del in vsekakor ga moraš imenovati Bilo je nekoč v Mehiki", je zaključil svoje razmišljanje Tarantino.

"Quentinu sem odgovoril, da bom najprej končal ta film in šele potem videl, kako naprej", se spominja Rodriguez. Čez nekaj let ga je poklicala Amy Pascal iz Columbia Pictures in mu povedala, da je Desperado postal kultni film med oboževalci akcijskih filmov in da je že čas za nadaljevanje: "Spomnil sem se Quentinovih besed in ji rekel prav, ampak to ne bo Desperado 2, ampak kaj bolj epskega, in mora se imenovati Bilo je nekoč v Mehiki. Strinjala se je z mano in snemanje filma je dobilo zeleno luč."

Igralci

Antonio Banderas (El Mariachi) je eden najslavnejših mednarodnih igralcev našega časa. Priznanje kritikov in nominacijo za zlati globus mu je prinesla vloga Cheja v Eviti, drugo nominacijo pa si je prislužil z Zorrom - zakrinkanim maščevalcem. Pred tem je posnel Usodno žensko in Izvirni greh, triler noir Michaela Christopherja, v katerem je bila njegova soigralka Angelina Jolie. Banderas je režiral tudi svoj prvi film Nori v Alabami, v katerem je zaigrala njegova žena Melanie Griffith.

Banderas je zaslovel s filmoma najbolj slavnega (in zloglasnega) španskega režiserja Pedra Almodovarja: Ženske na robu živčnega zloma in Zveži me. V Ameriki je debitiral s Kraljema mamba, pozneje pa so sledili Filadelfija, Hiša duhov, Obračun v Las Vegasu, Rapsodija v Miamiju, 13. bojevnik, Mali vohuni 1, Mali vohuni 2 - Otok izgubljenih sanj in mnogi drugi. Nepozaben je bil v Fridi, kjer je bila njegova soigralka Salma Hayek. Pravkar ga lahko vidimo v Malih vohunih 3-D - Konec igre.

Salma Hayek (Carolina) se je dokazala kot igralka in producentka. Pravkar jo lahko spremljamo v Malih vohunih 3-D - Konec igre. Pred tem smo jo videli v Fridi. Vloga te slavne mehiške slikarke ji je prinesla nominacijo za oskarja in druga priznanja.

Salma se je lotila tudi režije. Njen prvenec se imenuje Čudež v Maldonadu. Kot producentka je sodelovala pri filmu Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal znanega južnoameriškega romanopisca Gabriela Garcíe Márqueza. Film je bil leta 1999 uvrščen v tekmovalni spored canskega filmskega festivala.

Hayekova je nastopila v vrsti uspešnic: Časovna koda, Veriga norcev, Dogma, Divji Divji Zahod, Na vrat na nos, Od mraka do zore, Studio 54, Desperado in Breaking Up. Preden je prišla v Ameriko, je bila študentka mednarodnih odnosov in drame ter uspešna igralka v rodni Mehiki, kjer je igrala naslovno vlogo v izredno uspešni nanizanki Teresa.

Johnny Depp (Sands) je vsestransko nadarjen igralec, katerega delo hvalijo kritiki in gledalci. Nazadnje smo ga lahko videli v Piratih s Karibov: Prekletstvo črnega bisera. Pred tem je posnel Čokolado, Snif, Brezglavega jezdeca, Deveta vrata, Donnieja Brasca, Edvarda Škarjerokega, Kaj žre Gilberta Grapea in mnoge druge.

Malo manj je znan kot kitarist. Kitaro je igral na albumu skupine Oasis (sodeloval je pri pesmi Fade In-Out, ker je bil kitarist Oasis preveč pijan) in ustanovil skupino z imenom P.

Willem Dafoe (Barrillo) je mednarodno priznan gledališki in filmski igralec. Za stransko vlogo v Vampirjevi senci je prejel nominacijo za oskarja, zlati globus in mnoga druga priznanja. Dafoe je igral v veliko filmih, zato jih naštejmo le nekaj: Vod smrti, Zakon ječe, Angleški pacient, Zadnja Kristusova skušnjava, Bele peščine, Telo kot dokaz, Ameriški psiho, Živeti in umreti v Los Angelesu, Neposredna nevarnost, Rojen 4. julija, Hitrost 2, Divji v srcu, Mississippi v plamenih, Lulu na mostu...

Režiser

Bilo je nekoč v Mehiki je že deseti film ROBERTA RODRIGUEZA, scenarista, režiserja in producenta. Prvi film, El Mariachi, je posnel leta 1993 z borimi 7000 dolarji in zanj prejel kar nekaj nagrad. Kasneje je režiral še: Roadracers, Desperado (nadaljevanje El Mariachija), The Misbehavers (enega od štirih delov v Štiri sobe), Od zore do mraka, Zbornico ter veliki uspešnici Mali vohuni in Mali vohuni 2 - Otok izgubljenih sanj, projekt, pri katerem je Rodriguez dokazal, da obvlada več področij. Ni bil le režiser in scenarist, ampak tudi producent, scenograf in direktor fotografije. Za film je napisal glasbo in skrbel za montažo, zvok in posebne učinke. Tretje nadaljevanje, Mali vohuni 3-D: Konec igre, lahko pravkar gledamo na slovenskih velikih platnih.

Komentarji

13.11. 2004 ob 16:15

ta film rulez!

— car
27.11. 2004 ob 17:21

99% najboljši film. če ne bi bilo Enriqueja, Johnnyja, Antonia in Salme bi bil ta film čist navadna akcija. 99% pa zato ker je u filmu še Eva Mendes in zato ker ni v njem Colina Farrella!

— nadjakerzan@email.si
14.5. 2005 ob 16:03

tut tuki not je johnny depp ful cute, pa salma je tut ful lušna, u bistvu je lepa. dobr film

— MAYA
8.7. 2007 ob 16:42

jst tega filma nism gledala, ko sm pa zvedla d v njem igra Johnny Depp...pol...pol...j oj...ful bi si ga rada ogledala.johnny je tok dobr igravcu...povrh usega pa še tok lep d dol padeš...ko bi bla jst vanessa paradis...čprov je gdaj tko mau.čuden.sm je pa še useen tok lep...gdo bi mu dau 43 let?! gdo?!

— katja
14.8. 2011 ob 14:20

nevem nism gledla zihr dobr ampak zgleda bad DOBR ZIHR

— majčniček
18.7. 2017 ob 8:47

Johanny Deep se razvije v enega najbolših igralcev s sago o Pirati s Karbiov!
Enrique pa postane eden najbolših glasbenikov s hitom Bailando!
Bandieras pa je tako že legenda!

— majmune

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.