Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Beowulf

animirana domišljijska pustolovščina
Sooči se s svojimi demoni
Podnapisi
Na sporedu od: 29.11.2007, Kolosej Ljubljana
29.11.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Neil Gaiman in Roger Avary
Režija: Robert Zemeckis
Mojster revolucionarne animacije posnemanja resničnih človeških gibov Robert Zemeckis, ki nas je navduševal že s Polarnim vlakom, se podaja v čarobni svet mitov in legend iz 8. stoletja. Veliki bojevnik Beowulf skuša osvoboditi mestece Heorot iz objema strašnega stvora Grendela. To mu na glavo nakoplje srd Grendelove matere, ki zna spreminjati obliko, in tako v podobi zapeljive lepotice skuša prevarati tudi Beowulfa. Neomajni bojevnik se kljub temu proti stvoru uspešno bori, toda pot do legende je še dolga in posuta z obilico smrtonosnih pasti in ukan.

Zgodba

V dobi junakov stopi v ospredje najmogočnejši vojščak Beowulf. Ko ubije nepremagljivega demona Grendla, si nakoplje divji srd njegove zapeljive matere, ki namerava storiti vse, da bi se maščevala. Epska bitka, ki sledi, bo odmevala v prihodnost, z njo pa si Beowulf zagotovi večno slavo.

Z oskarjem nagrajeni režiser Robert Zemeckis bo prikazal najstarejšo epsko zgodbo v angleškem jeziku s pomočjo najnovejše tehnologije. Beowulf predstavlja desetletje dolgo pot za avtorja Neila Gaimana (romana v slikah Mirrormask in Sandman) ter scenarista Rogerja Avaryja (Šund), da bi na koncu le uspela mit prenesti na veliko platno.

Film je narejen tudi v 3D tehnologiji, katere predstavnik v Sloveniji je XpanD. V XpanDovih dvoranah v Ljubljani in Mariboru, si bo tako film mogoče ekskluzivno ogledati v 3D tehniki. Ogled v 3D tehniki ponuja edinstveno in nepozabno izkušnjo.

Junaška epska zgodba

Zgodba je postavljena v magično obdobje, polno junakov in pošasti, pustolovščin in poguma, zlata in slave, ko izjemni Beowulf reši starodavno dansko kraljestvo pred pogubo. Pri tem se orjaškemu Vikingu, iz katerega kipita samozavest in častihlepnost, uspe povzpeti na sam prestol.

Njegovo ime odmeva po kraljestvu, pevci pa pojejo o njegovem izjemnem junaštvu in dejanjih. Ko Beowulf potolče strašno pošast, začne rasti njegov ugled in bogastvo. Vsem zakladom in izjemnim skušnjavam pa se zelo težko upre. In prav to, kako se bo uspel spoprijeti močjo, ki so mu jo potisnili v roke, ga bo zaznamovalo kot vojščaka, vodjo, moža in predvsem kot človeka.

Beowulf je najstarejša preživela epska pesnitev v angleškem jeziku. Čeprav filmska upodobitev vsebuje veliko vsebine in likov iz izvirne pesnitve - pošasti in junaki, bitka med dobrim in zlim - vseeno ne gre za isto pesnitev, kot jo poučujejo v šolah. "Odkrito povedano mi v izvirni pesnitvi ni bilo nič všeč. Spomnim se, da sem jo moral v šoli prebrati in mi ni bilo nič jasno, ker je napisana v stari angleščini," prizna Zemeckis. "Zato si nisem mislil, da lahko iz tega nastane zanimiva zgodba. Dokler nisem prebral scenarija Neila Gaimana in Rogerja Avaryja. Potem me je čisto prevzelo."

Poseben poudarek so ustvarjalci dali na upodobitev demonskih pošasti, ki terorizirajo nemočne ljudi. Če so hoteli narisati stvor, ki ne obstaja, denimo Grendla, so morali začeti od začetka, tako da so izdelali majhen kipec. Podobno je bilo pri zmaju - začeli so z najboljšim približkom, ki obstaja, in oblikovali naprej.

"Da bi poustvarili svetlobo iz 4. stoletja, smo za film pripravili tri svetlobne sheme," pravi Zemeckis. "Sončna svetloba je morala biti z območja Danske, in sicer pozimi, torej dokaj hladna in razpršena. Potem še svetloba ognja in svetloba, ki se odbija od zlata. Čar računalnikov je ravno v tem, da lahko poustvariš svetlobo, ki je ne bi mogli drugače doseči."

Beowulf je narejen tudi v 3D tehniki, prvič doslej. V Ameriki bo igral na več kot 700 platnih, v Sloveniji pa si bo možno ekskluzivno ogledati film tudi v dveh dvoranah XpanD v Ljubljani in Mariboru. Seveda pa tudi tisti, ki si bodo film ogledali v 2D tehniki, ne bodo prikrajšani, saj je izkušnja podobna kot pri Polarnem vlaku.

Igralci

Ray Winstone (Beowulf)
Pred kratkim smo ga lahko videli v z oskarjem nagrajenem filmu Martina Scorseseja Dvojna igra in Nepovabljen, v katerem je igral ob Judu Lawu in Juliette Binoche.

Kmalu pa ga bomo lahko videli v četrtem Spielbergovem pustolovskem filmu o Indiani Jonesu.

Igral je še v Hladnem vrhu, Kralju Arturju in uspešnici Zgodbe iz Narnije.

Anthony Hopkins (Hrothgar)
Prejel je oskarja za vlogo v filmu Ko jagenjčki obmolknejo (1991), nominiran pa je bil še leta 1993 in 1995, za vlogi v filmih Ostanki dneva in Nixon. Za Ostanke dneva je prejel nagrado BAFTA za najboljšega igralca. Leta 1993 je ob Debri Winger zaigral v filmu Richarda Attenborougha Shadowlands, ki je naletel na številne pohvale kritikov v Ameriki in Veliki Britaniji. Leta 1998 si je z vlogo v filmu Amistad priigral nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Pred kratkim je ponovno oživel lik Hannibala Lecterja v filmu Rdeči zmaj.

Leta 1992 je zaigral v filmih Howardov kot in Drakula, sledili sta vlogi v filmih Jesenska pripoved in The Road to Wellville. Svoj režiserski prvenec je doživel leta 1995 s filmom August, posnetem po Čehovem romanu Striček Vanja, zanj ustvaril glasbo in sam zaigral vlogo Vanje. Glavno vlogo je prevzel tudi v filmu Življenje s Picassom in napeti pustolovščini režiserja Leeja Tamahorija Preživetje na robu divjine. Film Zorro, ki ga je režiral Martin Campbell, je na filmska platna prišel leta 1998. V njem je Hopkins zaigral ob Antoniu Banderasu in Catherine Zeta-Jones. Leto prej pa je bilo Hopkinsovo igro moč opazovati tudi v Spielbergovem filmu Amistad.

Leta 1998 je nastopil tudi v filmih Ko pride Joe Black Martina Bresta in Instinkt Jona Turtletauba, nedavno pa je ob Jessici Lange zaigral tudi v filmu Titus. Vlogo pripovedovalca je prevzel v filmu Grinch in se kot dr. Lecter v uspešnici Ridleyja Scotta Hannibal vrnil na filmska platna.

Med njegove prve filme sodijo 84 Charing Cross Road, The Bounty, Desperate Hours, The Elephant Man, Magic in A Bridge Too Far. Ameriška televizija mu je prinesla dve nagradi emmy za vlogo v filmih The Lindbergh Kidnapping Case (1976), kjer je upodobil Bruna Hauptmanna, ter The Bunker (1981), kjer je zaigral Adolpha Hitlerja.

Igral je še v Aleksandru, Legendi o motorju, Vseh kraljevih možeh.

John Malkovich (Unferth)
Čikaškemu gledališču Steppenwolf se je pridružil leta 1976 in na newyorških odrih debitiral sedem let kasneje s True West.

Na filmu je debitiral s Prostori v srcu, sledili so filmi Polja smrti, Steklena menažerija, Nevarna razmerja, Na ognjeni črti, Štoparski vodnik po galaksiji, Mož z železno masko, Mulholland Falls, Biti John Malkovich, Shadow of the Vampire, Hotel, Ripley’s Game, The Dancer Upstairs, Hideous Man, Johnny English, The Libertine, The Great Buck Howard, The Mutant Chronicles, Gardens of the Night.

Na televiziji je med drugim nastopil v Heart of Darkness, RKO 281, Nesrečnikih in Napoleonu.

Bil je scenarist in režiser Hideous Man, producent in režiser The Dancer Upstairs ter Art School Confidential ter producent Ghost World, The Loner, Kill The Poor, Found in the Street, The Libertine. Za televizijo je produciral Some Assembly Required.

Robin Wright Penn (Wealthow)
Svoj prvenec je doživela v klasiku Roba Reinerja The Princess Bride. Nominacijo za zlati globus je prejela leta 1995 za nepozabno vlogo Jenny v izjemnem Forrestu Gumpu Roberta Zemeckisa.

Igrala je še v Tako je ljubka, Nine Lives, Sorry, Haters.

Angelina Jolie (Grendlova mati)
Je dobitnica oskarja in trikratna dobitnica zlatega globusa. Leta 2004 je ob Ethanu Hawku igrala v trilerju Zbiralec življenj, akcijsko pustolovskem filmu Nebeški kapitan in svet prihodnosti z Judom Lawom in Gwyneth Paltrow ter v filmu Oliverja Stona Aleksander ob Colinu Farrellu. Istega leta je posodila glas usodni zapeljivki Loli v uspešnem animiranem filmu Kraljestvo morskega psa.

Leta 2003 je igrala akcijsko junakinjo v filmu Lara Croft: Tomb Raider - Zibelka življenja, nadaljevanju mega uspešnice iz leta 2001, kot tudi predano humanitarno aktivistko v provokativni drami Beyond Borders. Igrala je v filmu Izvirni greh z Antoniom Banderasom ter v uspešnici Samo še 60 sekund ob Nicholasu Cageu in v komediji Life or Something Like It.

Njena upodobitev duševne bolnice v Nore in svobodne ji je prinesla oskarja, tretji zlati globus, nagrado Broadcast Film Critics in nagrado ShoWesta za stransko vlogo. Film je posnet po resnični zgodbi Susanne Kayson, režijo je prevzel James Mangold, glavno vlogo pa je dobila Winona Ryder.

V trilerju Zbiralec kosti Phillipa Noyceja igra neizkušeno policistko, izkušenega detektiva pa Denzel Washington. Prav tako je igrala ob Billyju Bobu Thorntonu in Johnu Cusacku v filmu Mika Newella Pushing Tin. Za ganljivo dramo Srčne igre Willarda Carrolla (z izjemno igralsko zasedbo, v kateri so bili tudi Sean Connery, Gena Rowlands, Madeline Stowe, Ellen Burstyn, Gillian Anderson in Dennis Quaid) je osvojila nagrado The National Board of Review v kategoriji 'mladih igralcev'.

Film Gia, posnet za hišo HBO, v kateri igra slavno manekenko, ki umre za aidsom, ji je prinesel pohvale kritikov in nominacije za zlati globus, emmyja in nagrado Screen Actors Guild. Za emmyja je bila nominirana tudi za vlogo druge soproge Georgea Wallaceja, Cornelije, v zgodovinskem epu Johna Frankenheimerja George Wallace, o kontroverznem guvernerju Alabame, ki ga je igral Gary Sinise, posnetem za televizijsko hišo TNT. Za to vlogo je dobila prvega zlatega globusa in nominacijo za nagrado cable ace.

Ob Davidu Duchovnyju in Timothyju Huttonu se je pojavila v filmu Andyja Wilsona v vlogi boga, pred tem pa je igrala v mini-seriji True Women, ki je posneta po zgodovinski knjižni uspešnici Janice Woods Windle. Poleg tega je igrala tudi v priznanem filmu Annette Haywood-Carter Foxfire, ter v filmu Hekerji.

Izza kamere

Robert Zemeckis (režiser/producent)
Za megauspešnico Forrest Gump je prejel tako oskarja, kot tudi zlati globus za režijo. Film si je prav tako prislužil oskarja za najboljšo moško vlogo, in sicer ga je dobil nihče drug kot Tom Hanks.

V svoji bogati karieri je režiral naslednje filme: Potopljene sence (v katerem sta igrala Harrison Ford in Michelle Pfeiffer), vse tri dele uspešnice Nazaj v prihodnost (Michael J. Fox in Christopher Lloyd), Stik (Jodie Foster, Matthew McConaughey in Tom Skeritt), Smrt ji lepo pristoji (Meryl Streep, Goldie Hawn in Bruce Willis), Kdo je potunkal zajca Rogerja? (Bob Hoskins in Christopher Lloyd), Lov na zeleni diamant (Michael Douglas, Kathleen Turner in Danny DeVito).

Komentarji

24.10. 2007 ob 11:51

Dajte Kolosejevci prosim to predvajat tudi v 3D tehniki. Saj imamo XpanD! Že Harryja Potterja nismo mogli videti 3D, pa dajte vsaj Beowulfa! Pomoje bo ful dober film!

— Ljubiteljica 3D filmov
28.10. 2007 ob 19:32

Ta film pa res komaj čakam!

— BlakkrSal
15.11. 2007 ob 7:54

Film je zelo dober morate si ga ogledati v kinu.

— Karin
15.11. 2007 ob 8:05

film je zelo dober in ga je vredno pogledati od kdaj pa igra ali je od 29,11 2007

— dejan zvonarek
29.11. 2007 ob 11:46 zvezdica

Film je odličen, če imate radi mite in srednjeveške bitke. Splača se ga ogledati še posebaj v 3D tehniki. V filmu je veliko akcije in bitk z mitološkimi bitji. Če uživate v takšnih filmih se ga resnično splača ogledati.

— someone
29.11. 2007 ob 19:44

Morem reči da me je film razočaral. Pričakoval sem nakaj veliko boljšega. "skoraj sem ob filmu zaspal" .

— Opazovalec
29.11. 2007 ob 20:23 zvezdica

Uf, to pa je bilo vredno 3D denarja :P

definitivno priporočam ogled filma v xpand kinu s tistimi geeki očali, ker je to do sedaj daleč najboljši približek 3d-ju dosedaj.

sprva kar rabiš malce, da privadiš vid :D

filmmakerji pa so to tehniko resnično dobro izkoristili in film je res paša za oči.

liki so narejeni dobro, zgodba je kakršnja pač je, je pa obilico res dobre akcije in precej več humorja, kot sem ga pričakoval.

za takšno zvrst filma mu dam oceno 9/10...piko pa je izgubil, ker vsa ta štorija z lepotičko, ki ji kralji delajo demonske otroke kr neki, ostalo pa je kul, zelo kul!

pa pričakoval sem totalen podn od filma in sem iz kinodvorane odšel precej navdušen.

tolk od mene

lp

— žiga
29.11. 2007 ob 20:23

Ce se ne motim je film predvajan v 3D tehniki samo v ExpanD-ju, v kolosejevih dvoranah pa v 2D tehniki!
Ce bi ljudje bili bolj pismeni bi to lahko prebrali ze na uvodni strani omenjenega filma.

Lp. MM

— MM
29.11. 2007 ob 20:23 zvezdica

dinamično dogajanje, znani igralci, dobra epska zgodba.
zanimivo je gledat animacijo, so pa standard filmi vseeno bolj prepričljivi.
vreden je ogleda, sem pa od "najbolj gledanega filma v zda" pričakovala veliko več.

— tanja
1.12. 2007 ob 18:52

danes ga moram videt

— ali
2.12. 2007 ob 17:12

Sam sem si film ogledal v xpandu. Filem je bil odličen nad učinki pa sem bil močno razočaran. Slika sploh ni bila jasna, podnapisi so se videli dvojno zvok pa je močno zaostajal. Tako da vsem ki si želite ogledati filem močno odsvetujem ogled v xpandu.
LP

— Filmoman
3.12. 2007 ob 10:15 zvezdica

Film sem šel gledat v X Pand in moram reči, da so me efekti presenetili. Prvič sem bil v omenjenem kinu na ogledu dokomentarca o morskih psih, ki ni bil vreden plačanege denarja, prav tako pa so bila očala zanič. No sedaj so se potrudili in zamenjali očala (sicer bi lahko pred predstavo tudi očistili steklo očal), tako da služijo svojemu namenu. S filmom sem bil zelo zadovoljen, je res posebno doživetje, le podnapisi so zelo težko gledljivi. Vglavnem splača se investirat v ta film.

— Ignacij
8.12. 2007 ob 14:11

to je najbolsi film na svetu

— nhuh
8.12. 2007 ob 14:12

extra film

— Alex
8.12. 2007 ob 14:12

Če hočte spat med filmo si ga oglejte, magar v 3d:)

— Jernej
8.12. 2007 ob 19:30 zvezdica

Izjemen film. Sicer je škoda, da je vse animirano, morda bi mi bilo bolj všeč, če bi bil narejen po principu filma 300, a vseeno. Film Beowulf je pravi junaški ep, zgodba o temačnem obdobju, ki spominja na srednji vek, na Gospodarja prstanov. Zgodba o junakih, o magiji, o zmajih, o lepih ženskah... Je ravno prav krut in resničen, da ne pade med pravljice, ki jim ne moreš verjet, ko so prenesene na film. ZELO PRIPOROČAM!

— Mare
9.12. 2007 ob 11:59

Film se msi ogledal včeraj in moram rečt, da je fenomenalen! Res vreden ogleda, pojdite si ga ogledat v XpanD ! Na začetku samega filma je res preveč "klanja", krvi pa tega...hehe, vendar vsekakor si ga pojdite ogledati ! Jaz ne maram ravno risanih filmov pa ceprav je samo 50%... vendar tale jeeee reeeees zakoooon !! :D

— JaN
15.12. 2007 ob 21:50

Film je debest

— dony
16.12. 2007 ob 14:26

Film je FUUUUL ZAKON! Na začetku se ful userjš, ampak pol je OK ;)
Aja, pomoje so taprave obraze pa risane obraze zmixal, kaj pravte?

Uživite!

— Majck
16.12. 2007 ob 14:26

Film je res dobr narjen... Najprej sm misnla, da so to resnični igralci, sam, če dobr pogledaš, pa se vid, da se to narejen računalniško (igralci). Angelina Jolie je fullll Resnično narjena... U faco xD...
Aja, zgodba je fajn, sam škoda, k na konc... No ja, sej boste vidl, če boste šli film gledat!!!

lp Minika.Monika

— Minika.Monika
18.12. 2007 ob 8:45

Opažam, da precej ljudi uporablja ta "posebaj" in ne "posebej" ali "posebno".
Se opravičujem za teženje, ampak ta "a" me blazno moti.

— gescom
19.12. 2007 ob 21:49

ta film je carski vredn ogleda

— i don´t tel ju hu aj em young cesar
21.12. 2007 ob 10:21

film je kar zanimiv

— jst
22.12. 2007 ob 19:15

to je pa tok dober film eii :) pejt te gledat

— sara
28.12. 2007 ob 15:58

Solidno, v redu 3d-efekti, dobro povprečje vse skupaj.

— Matej
29.12. 2007 ob 5:14 zvezdica

Film ni slab, ni pa spet ne vem kaj za dol past. (osebno mnenje) Sicer to lahko trdim za ne 3D varianto brez očal. Pa kdor rad gleda filme o bitkah, zmajih, o starih še bolj surovih časih (čeprav danes ni kaj bolje =P) film priporočam.

— teya
30.12. 2007 ob 14:12

zelo dober film... priporočam da si ga ogledate v 3D :D

— dexter
30.12. 2007 ob 14:12

zelo dober film... priporočam da si ga ogledate v 3D :D

— dexter
30.12. 2007 ob 14:12 zvezdica

ni slabo, če imate radi mite.... priporočam...

— taya
31.12. 2007 ob 15:30

zlo kul film

— KLEMEN
31.12. 2007 ob 16:15

Res kul film.Sploh je pa dobr k not igra Angelina Jolie k je rs dobra igralka.Pa še taki filmi k je beowulf.Nej vm bo film čim bl ušeč. :P

— klemenko
1.1. 2008 ob 13:01

Če ste še normalni, svojim otrokom NE BOSTE OMOGOČILI OGLEDA TEGA NASILNEGA, zgolj z ”efekti” in 3D animacijo (zaradi animacije) in neprimernim govorom opremljenega filma. Film smo po 20-ih minutah, NEHALI gledati in odšli VEN! NAGNUSNA KATASTROFA! Če ne želite, da bo vaše otroke tlačila mora, BOJKOTIRAJTE TAKO "RAVNE" IZDELKE!

— Mama Darja
2.1. 2008 ob 15:36

Film je bil zame veliko razočaranje! Mislila sem da bo Beowulf neka vikinška različica Herakla pa ni bil niti malo... Film ni za otroke... Priporočam pa vsem k mate radi srednjeveške bitke in mite! Če ga boste pa res šli gledat pa ga pejte v Xpand z 3D obliko kr je pomojem tm velik bolš!

— Maite
5.1. 2008 ob 13:02 zvezdica

Ta film je bil totalno razočaranje... mešanica vseh dosedanjih junakov in še dodatno zabluzeno. Pejte gledat film če mate radi junake k skos neki tulijo in kričijo. Ne priporočam otrokom. Film je preveč krvav in krut in nasploh je Beowulf kot en otrok ki se igra. Če ga bote že šli gledat ga pejte gledat v 3d obliki ker je tam vsaj izkušnja...Film si zašluži oceno 2 od 10.

— BEOWULFIKA
5.1. 2008 ob 17:04

Res fajn. Po dolgem času lahko rečem, da sem končno pogledala en film z možgani na off, pa še dolgočasila se nisem. Enkratno!!!

— vinka
6.1. 2008 ob 1:36

fuL dober fiLm v 3D je dober,spLača se ga iti ogledat.

— jas
2.2. 2008 ob 0:01

zelo dober film samo škoda da je celi računalniški.pet zvezdic

— jan
26.1. 2010 ob 10:24

ehh... film se mi je zdel izjemen. bilo je veliko akcije in pobojev. Smilili so se mi nemocni ljudje ki so pomrli v bitki proti Grendlu. Edina gra plat filma je ta, da mamo od grendla so jo lahko prikazali naaaaaago in ne pobarvali v zlato. Tako bi lahko zelo uzival film....

— lorenzo riccardo scichilone
26.1. 2010 ob 10:26

zelo lep skoda da sem se polulal ko sem vidu grendla

— denis tavcer

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.