Kolosej
Film distribucije Continental Film

Beneški trgovec

komična drama
Na sporedu od: 20.10.2005, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Leto: 2004
Scenarij: Michael Radford, William Shakespeare
Režija: Michael Radford
Vplivnega beneškega trgovca Antonia (Jeremy Irons) prijatelj Bassanio (Joseph Fiennes) zaprosi za 3000 dukatov, da bi lahko zaprosil za roko Portio, hčer bogatih beneških plemičev. Ker ima Antonio vse premoženje vezano na svojo floto trgovskih ladij, si denar sposodi pri židovskem bančniku Shylocku (Al Pacino), ki pa zaradi starih zamer zahteva srhljivo kupčijo: če denar ne bo povrnjen v treh mesecih, si bo moral Antonio odrezati funt lastnega mesa. Po spletu nesrečnih dogodkov Antonio zamudi rok plačila, zato Shylock zahteva izpolnitev pogodbe, kljub temu, da mu Bassanio, ki je Portio uspešno zasnubil, ponudi večkratno povrnitev prijateljevega dolga.
Dogajanje je postavljeno v Benetke v 16. stoletju. Shakespearjeva brezčasna komična drama spremlja usode in prigode skupine krščanskih plemičev oziroma njihove stike z židovskim posojevalcem denarja Shylockom (Pacino). Antonio (Irons) si sposodi denar od Shylocka (Pacino), da bi tako pomagal mlademu prijatelju Bassaniu (Fiennes), ki je brez prebite pare, bi pa na vsak način rad osvojil prelestno Portio (Collins). Shylock, ki ve, čemu bo denar služi, postavi zelo določene pogoje, če denarja ne bo moč vrniti. Antoniovo ladjarsko podjetje uničijo nevihte, Shylocka pa še bolj razjezi njegova hči, ki pobegne s plemičem Lorenzom (Cox). Ker Shylock ne dobi denarja, ki ga je posodil Antoniu, zahteva plačilo v obliki njegovega mesa. Bassanio se obupano trudi rešiti Antonia pred njegovo usodo, pomoč pa pride iz povsem nepričakovanega vira.

Komentarji

18.9. 2005 ob 10:24 zvezdica

Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes... ta imena povejo kr neki in mislm da bi mogu bit film špica... noro res, komi čakam...

— Oasis girl
1.10. 2005 ob 12:27 zvezdica

Odličen film v vseh pogledih. Ena najboljših Pacinovih vlog! Zares vreden ogleda.

— metodl
5.10. 2005 ob 15:54 zvezdica

dobra igralska zasedba, zgodba posneta po istoimenskem delu W. Shakespeara, delno komična vendar ne pretirano. jezik je govorjen v shakespearovem načinu, se pravi obrnjen vrstni red besed v stavku, kar zna biti malce moteče, pri spremljanju filma. drugača pa dober film vreden ogleda. al pacino rula ;)

— Liones
4.11. 2005 ob 17:39

najboljsi film ki sem si ga letos ogledal! toplo priporocam

— kiki
6.11. 2005 ob 17:56

Samo kak ko ga vrtijo samo v LJ!

— Baje super film!
9.11. 2005 ob 23:04 zvezdica

Zelo priporočam ogled filma: vse je ostalo precej originalno, kar daje poseben čar: in ostaja tudi tista nenehna napetost in dramatičnost, ki daje pečat Shakespearovemu vrhunskemu pisanju.

— plus
12.11. 2005 ob 23:45 zvezdica

film sem si ravnokar ogledala in je ful the best. al pacino je fantasticen.shakespe are pa itak.

— taya
7.1. 2006 ob 13:02 zvezdica

V Beneškem trgovcu se pojavijo znani igralci...dokaz več, da sem ob filmu uživala. Poleg tega, kjer igra Joseph Fiennes lahko pričakujemo čustva, dramatičnost, vivi se, vloge zgodovinskih likov mu res ležijo, sploh Shakespearjeve!! Film si poglejte vsi...se splača!!

— Andreja
23.3. 2006 ob 0:40 zvezdica

Zaljubljeni Shakespeare. Najnovejši Beneški trgovec je prišel ob pravem času. Ob času, ko denar in pohlep ljudi obračata bolj kot kdajkoli poprej. Nič čudnega, da kljub predpotopni letnici nastanka še vedno izgleda sveže, se pravi tako, kot da bi ga stari dobri Will napisal včeraj in ga opremil še z računalniškimi efekti. Zgodba o trgovcu Antoniu (Jeremy Irons), ki si od bogatega Žida Shylocka (Al Pacino) sposodi denar, s katerim bo njegov mladi prijatelj Bassanio (Joseph Fieness) osvojil srce zahtevne lepotice Portie (Lynn Collins), bi se lahko zgodila tudi danes in se bo zagotovo zgodila tudi jutri. Okej, toda kaj, ko film teče zaspano, preveč gledališko, pretirano statično in brez energije. Kljub navihani prevari, kljub grozljivi zahtevi bogatega Žida. Problem sta tudi Al Pacino in Joseph Fiennes. Prvi je prepričan, da je treba Shylocka igrati kot Tonyja Montano, drugi pa še vedno misli, da igra v filmu Zaljubljeni Shakespeare. Jasno, saj se mu ženska, ki jo ljubi, spet obleče v moškega, kar ni prav nič narobe, saj se tudi on obnaša kot ženska, ko poljubi Jeremyja Ironsa. Pač bitka spolov v bitki za kos mesa in film, ki bi ga v vlogi Shylocka morda uspel rešiti le Dustin Hoffman.

— iztok gartner
24.11. 2007 ob 18:11 zvezdica

film je resnično vreden ogleda, ne le zaradi zgodbe same, ki je zelo romantično obarvana, temveč tudi da dobimo vtis glede diskriminacijskega nasilja tistih časov. fiennes je tako kot vedno doslej svojo vlogo zaljubljenca odigral fantastično...

— čokolada
3.3. 2012 ob 0:15

v Drami je uprizorjeno še bolje :D

— bonbon

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.