Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ben-Hur

zgodovinska pustolovska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 25.8.2016, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Keith Clarke, John Ridley
V novi filmski interpretaciji kultnega romana o ljubezni, izdaji, maščevanju in iskanju odrešitve se vrnemo v čas rimljanske zasedbe Jeruzalema. Plemič Ben-Hur je po krivi obtožbi posvojenega brata Messala obsojen na dolgoletno suženjstvo. Kljub krutim razmeram na galeji uspe preživeti in ko med krvavo bitko reši življenje senatorju, si znova prisluži svobodo. Ker mu dušo razžira bratovo izdajstvo, se vrne v Palestino in tam spozna premožnega šejka Ilderima. Z njegovo konjsko vprego Messalo izzove na vratolomno dirko na veličastnem rimskem dirkališču, kjer vsak trenutek odloča o večni slavi ali smrti.

Epsko popotovanje Ben-Hura se je pričelo daljnega leta 1880, ko se je roman Lewa Wallacea, poimenovan Ben-Hur: Zgodba o Kristusu, mahoma zavihtel na vrh najbolj vplivnih krščanskih knjig dvajsetega stoletja. Biblijsko pripoved o izdanem judovskem princu, pahnjenim v suženjstvo in zastrupljenim z mislijo na maščevanje, sta nato ovekovečili dve resnično izjemni filmski adaptaciji. Prva iz leta 1925 velja za eno največjih uspešnic in najdražjih produkcij Hollywooda neme dobe, medtem ko je istoimenski remake iz leta 1959 svoj kultni status okronal z rekordnimi 11 oskarji. Poleti bo ta brezčasna zgodba zaživela še v novem tisočletju, ko bomo polni pričakovanja ponovno vstopili v areno, kjer nam bodo dih jemale legendarne dirke s kočijami.

Ben-Hur je ugledni judovski princ, ki se upre svojemu bratu, zdaj rimskemu častniku, ko slednji od njega zahteva, da poimensko navede sovražnike Rima. Messala ga po krivem obtoži izdaje, kaznuje njegovo družino in Ben-Hura obsodi na suženjsko delo veslača na rimski galeji. Po petih letih suženjstva se Ben-Hur vrne v domovino, kjer išče maščevanje, a najde odrešitev.

Zanimivost: Devetminutni prizor dirke z rimskimi kočijami iz leta 1959 sodi med najslavnejše prizore v filmski zgodovini. Zanj so zgradili dotlej največje filmsko prizorišče, pri snemanju pa je sodelovalo kar 15.000 statistov. Sicer je film osvojil skupno 11 oskarjev – rekord, ki sta ga izenačila šele Titanik (1997) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003).

Komentarji

25.8. 2016 ob 16:44

Gledal danes v Koloseju....film se resnično skrije pred originalom.Ne rečem
da je slab ampak original je vseeno original.

lp bertoni

— bertoni
30.8. 2016 ob 8:50

Končno po dolgem času res dober film, film, ki te ne pusti praznega.
Čestitke Koloseju, kar tako naprej!

— gregor
30.8. 2016 ob 10:08

RES DOBER FILM,,,HUDO,,,,,

— BEN HUR
31.8. 2016 ob 10:06

Stefan!
Bistvo tega filma je odpuščanje in jaz ne vidim kako lahko na tako grd način komenteras film. In ne govori iz krščanske prespektive, ker nimata ti in vera čisto nič skupnega!
Vidim da si nad svetom zelo razočaran tudi nad sabo zato srčno upam, da se ti obrne na bolje.

— Gregor
7.9. 2016 ob 22:44

Kje ti v tem filmu vidiš odpuščanje. Ta film je zelo ""poduhovljen"" v svoji logiki, da je celotno človeštvo zlobno, da bi ga bilo iztrebit,>> sam da ti je itak nevredno borit, namreč<< To dobim iz te obrobne zgodbe o Jezusu.. In itak da film ne govori iz krščanske perspektive, mimogrede perspektiva je moja osebna. Govorim o temu, kako razumem vero oz.zgodbo o Jezusu in kako je predstavljeno tukaj in ta film jo močno abuza. Gre se za to, da sodobni filmi skozi različne filtre Učijo, ampak učijo popolnoma Narobe. Manipulirajo z zgodbami in osebami kakor je tukaj predstavljena močno narobe obrnjena in preflikana obrobna zgodba okrog Jezusa...

— Stefan
19.9. 2016 ob 11:17

Za ta film je škoda časa. Film je povprečen zgodovinski, brez karakternih igralcev, z vsebino, ki je nerodno izpeljana iz prvega filma. Nimaš občutka, da gledaš starorimsko dogajanje in na koncu te neprijazno preseneti moderna glasba kot, da bi ne šlo za zgodovinski spektakel. Kot rečeno, sem dobil občutek, da igralci sploh niso vedeli kako bi igrali medtem, pa je ob akcijah kamera skakala zdaj sem zdaj tja s čimer so hoteli ponazoriti dogajanje, a jim ni uspelo niti za procent.

— Tadej
5.6. 2019 ob 14:56

Kul

— Člouk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.