Kolosej
Film distribucije Fivia

Beli planet

dokumentarec
Na sporedu od: 5.10.2006, Kino Komuna
12.10.2006, Kolosej Ljubljana
1h 26min / 86min
Leto: 2006
Država: Kanada, Francija
Scenarij: Stéphane Milliere, Thierry Piantanida
Po Popotovanju cesarskega pingvina, kjer smo spoznavali življenje na Antarktiki, in Poslednjem lovcu, ki nam je predstavil divjino Aljaske, se tokrat selimo na severni pol, kjer je več francoskih snemalnih ekip kar tri leta beležilo čudoviti svet arktične beline. V objektive kamer so uspeli ujeti rojstvo mladičev polarnega medveda in njihove prve korake zunaj brloga, zanimivo in človeku primerljivo obnašanje tjulnjev, spektakularno selitev več kot pol milijona karibujev in neusmiljeno borbo za življenje in smrt med lovcem in plenom, ki zaključuje in hkrati znova začenja veliki krog življenja. Toda človeštvo in globalno segrevanje ozračja grozita z uničenjem tega Belega planeta, polnega življenja in čudes narave.

Da bi nam pričarali veliko fresko Arktike, tega neznanega in veličastnega sveta, so se pri Belem planetu prvič zbrali največji mojstri za snemanje polarne favne.

Arktične živali se nam prikažejo ne samo v vsej svoji moči in sposobnosti preživetja, temveč tudi v svoji ranljivosti. Ganljivi so negotovi prvi koraki medvedka na ledu, vrtoglava usoda malega karibuja, ki postane del največje kopenske selitve na zemlji.

Takoj po koncu dolge polarne noči se prebujajo prebivalci belega planeta. V več zaporednih valovih se na tisoče živali steka proti severu, ki bo zanje nekaj kratkih mesecev največja živilska shramba na svetu. Odkrivamo, s kakšnimi zvijačami si pomagajo živali, da bi se prehranile, razmnožile in obstale v tem sovražnem okolju.

O ustvarjalcih

Režiserja filma sta Thierry Ragobert in Thierry Piantanida. Ragobert, ki je začel kot montažer, je deset let sodeloval s slavnim raziskovalcem Cousteaujem. Piantanida, ki je po izobrazbi novinar, je v Cousteaujevem moštvu sedem let vodil založniški oddelek. Napisal je scenarij za Beli planet, pri katerem je sodeloval tudi Stéphane Milliere.

Oba Thierryja sta vzela za svojega Cousteaujev moto o naravi: "Spoznati, ljubiti, varovati". Je v filmu res kaj enkratnega, česar doslej še nismo videli? Veliko. Selitev karibujev, na primer. Tako množičnih posnetkov (ocenjujejo, da so dobili v objektiv kar pol milijona karibujev) še ni bilo. Živali niso snemali v nepregledni tundri, temveč na skalah, v razgibani pokrajini s kanjoni in rekami. Namesto kavboja, ki se podi po arizonski preriji, galopirajo karibuji po ogromnih prostranstvih Arktike. Nepozabni so tudi posnetki malega mroža, ki v breztežnem stanju sesa pod vodo, medtem ko ga drži mama mrožica. Izreden je tudi prizor rojstva medvedka v brlogu. Režiserja sta ponosna na posnetke večno spreminjajočega se ledu, oblikovalca Arktike. Zlasti spektakularne so slike lomljenja ledu, ko narava pokaže svojo moč.

Jean-Louis Etienne, pripovedovalec, ki nam v filmu govori o Arktiki in njenih prebivalcih, je rekel: "Takim, ki nikoli nič ne tvegajo, se zdi vse nemogoče". To vsekakor ne velja zanj: Etienne je zdravnik, morjeplovec in raziskovalec, veteran številnih odprav na Himalajo, Grenlandijo in v Patagonijo. Leta 1986 je prvi dosegel severni tečaj po 63-ih dneh samotnega pešačenja. Skupaj z Američanom Willom Stegerjem je vodil mednarodno odpravo Transantarctica, ki je na saneh prečila Antarktiko in v sedmih mesecih premagala 6300 kilometrov. Aprila 2007 se bo lotil naslednjega podviga: z balonom bo preletel severni tečaj, da bi izmeril debelino ledu, kjučnega dejavnika v globalnem segrevanju, ki še posebej dramatično ogroža Arktiko. Vse, o čemer pripoveduje, je tudi sam doživel. Zato mu gledalec verjame na besedo.

Film je z glasbo oplemenitil Bruno Coulais, ki je leta 2004 prejel cezarja in evropsko filmsko nagrado za glasbo v filmu Zboristi (Les Choristes). Njegova iztočnica je vedno slika. Šele ko je prežet z njo, lahko komponira. Glasba, pravi Coulais, ne sme razlagati zgodbe, temveč gledalcu odkriti, kaj je za sliko. Ker je Beli planet nabit s čustvi, mora vsekakor tudi poudariti čustva.

O igralcih

Glavne zvezde filma so nedvomno živali. Kot je lev kralj savane, je tu nesporni kralj beli medved, ki zraste do 2.4 metra v višino in doseže težo do 700 kilogramov. Po zaslugi svojega izolacijskega kožuha zdrži temperature do 50 stopinj pod ničlo. Hrani se v glavnem s tjulnji, ki jih zavoha tudi pod debelo plastjo ledu ali snega. V vidnih vlogah nastopajo tudi muškatno govedo (imenovano tako, ker samec oddaja močan vonj), karibu, sorodnik severnega jelena, ki se vsako pomlad odpravi na dolgo pot proti tundri, tjulenj, sesalec, ki je enako spreten v vodi in na ledu, mrož, tudi čez tono težek mastodont, ki se rad sonči na blokih ledu, polarna lisica, manjša od svoje evropske sestrične, katere kožuh dobi pozimi belo varovalno barvo, arktični volk, ki ima veliko srečo, ker nima naravnega sovražnika - za razliko od leminga, malega glodalca, sorodnika miši, ki zime ne prespi, temveč jo preživi v gnezdu, obdanem s snegom, severni kit, ki je tak, kot ga rišejo otroci: z veliko glavo in neverjetnim nasmehom. Lahko živi do sto let, če mu življenja ne pretrgajo lovci.

Nihče ne more zagotoviti, da bo ta neskončna nedotaknjena narava, ki so jo v tem filmu tako čudovito posneli, še taka čez nekaj let. V tridesetih letih je na severnem tečaju izginil v nič milijon kvadratnih kilometrov ledene ploskve, kar je skoraj dvakratna površina Francije. Klimatologi napovedujejo, da se bo v tem stoletju temperatura zvišala za 7 do 10 stopinj Celzija. Dovolj, da ostane poleti Arktika brez ledu in brez živalskih vrst, ki ga nujno potrebujejo za preživetje. Zato je film poklon temu ogroženemu svetu in pričevanje za prihodnost.

Komentarji

5.10. 2006 ob 12:32

bilo je zelo fajn!jaz obožujem živali!

— zoja
10.10. 2006 ob 21:39

prekrasen dokumentarec. ocena: 10

— mateja
17.10. 2006 ob 18:46

brezveze

— mare
23.10. 2006 ob 17:40 zvezdica

To je film,ki mi bo vecno pustil v spominu perfektne, realne,zivljenske posnetke.Obozujem dokumentarne filme o zivalih,vendar cesa takega nisem vidla se v nobenemu.Resnicno je fenomenalno prikazano zivljenje cudovitih zivali. Narava se pocasi mascuje cloveku za vso zlo,ki smo ji ga naredili in jaz jo pri tem 100% podpiram.Ne zasluzimo si zemlje.Skoda je samo to,da bodo tudi zivali izumrle,ne samo ljudje.

— vec takih dokumentarcev
22.11. 2006 ob 15:15

eto se strinjam z maretom .. brezveze z velikim Bjem S:... in pol nas pa še s sql pelejo gledat to

— :P
22.12. 2006 ob 10:55

nevem,zakaj nas vedno s solo peljejo v kino gledat kaksne cudne filme.no,film ni cudn ampak,to ni za otroke,to je za starejse ljudi,pa te filmi so res zalostni=(

— bredy
24.12. 2006 ob 21:04 zvezdica

Dokumentarec je zelo poučen! Zelo me je navdušil! Bil je bombastično zabaven! Če bo možnost si ga bon še enkrat ogledala! Čestitka ustvarjalcem!

— Anja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.