Kolosej
Film distribucije Fivia

Beli bog

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 7.5.2015, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2014
Jezik: madžarščina
Scenarij: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi in Kata Wéber
13-letna Lili je zelo navezana na psa Hagena, toda zaradi novega zakona o kaznovanju lastnikov psov mešanih pasem, ga Lilijin oče nekega dne pusti v mestu. Hagen neumorno išče svojo lastnico, naposled pa se pridruži tropu potepuških psov. Kmalu pristane v rokah konjedercev, zaradi številnih zlorab pa se naposled upre in z drugimi psi pobegne ter zaneti upor proti okrutnim ljudem. Edina, ki lahko prepreči usodni spopad med ljudmi in psi, je mala Lili, ki še vedno ni pozabila svojega štirinožnega prijatelja.

Nova mestna uredba daje prednost rodovniškim psom, postavlja pa hud davek mešančkom. Lastniki v velikem številu zavračajo svoje pse in zavetišča kmalu postanejo prenatrpana. 13-letna Lili se obupno bori za zaščito svojega ljubljenčka Hagena, saj njen oče brezbrižno vrže psa na ulico. Hagen in njegova lepa lastnica se ves čas iščeta, dokler Lili izgubi vso vero.

Hagen spozna, da vsak človek pač ni najboljši pasji prijatelj. Pridruži se tolpi potepuških psov, vendar ga kmalu ujamejo in pošljejo v ječo. Z malo upanja pa psi izkoristijo priložnost za pobeg in upor proti človeštvu. Njihovo maščevanje bo neusmiljeno. Lili je edina, ki lahko ustavi to nepričakovano vojno med človekom in psom.

Nagrade/festivali
Cannes 2014 – dobitnik nagrade Palm Dog in nagrade Un Certain Regard
Madžarski nominiranec za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film
Ghent 2014 – nominacija za najboljši film
Hamburg 2014 – nominacija za nagrado »Art Cinema«
Neuchatel 2014 – nominacija za najboljši film

Kritike

»Nekonvencionalen film, predstavljen v uradni selekciji letošnjega canneskega filmskega festivala, na lep način prikaže pasjo vstajo proti kruti ljudski rasi.« - Stephen Dalton, Hollywood Reporter

»Šesti in hkrati najboljši film priznanega madžarskega umetnika Kornela Mundrucza je čustveno ognjevita, tehnično mojstrsko podkovana pustolovščina.«- Guy Lodge, Variety

Kornel Mundruczo (režiser, scenarist), rojen leta 1975 na Madžarskem, je diplomiral na Madžarski akademiji za film in gledališče ter kariero najprej nastopil kot igralec, nato kot režiser, ves čas pa je razpet med televizijo, filmom in gledališkim odrom. Za svoj režijski celovečerni prvenec Szép napok je prejel prestižno nagrado srebrni leopard na festivalu v Locarnu leta 2002. Njegov drugi igrani celovečerec Ivana (Johanna) , filmska opera o življenju Ivane Orleanske, se je predstavil v sekciji Un Certain Regard festivala v Cannesu leta 2005, v sekciji Perspektive pa smo ga lahko istega leta videli tudi na ljubljanskem Liffu. Naslednji, Delta, se leta 2008 uvrsti v tekmovalni program festivala v Cannesu, kjer je prejel nagrado mednarodnega združenja kritikov FIPRESCI. Že dve leti zatem je v canneski tekmovalni selekciji predstavil tudi Projekt Frankenstein, v katerem je avtor prvič odigral eno glavnih vlog v lastnem filmu.

Filmografija
2014 Fehér Isten / Beli bog
2010 Tender son - The Frankenstein project / Nežni sin - Projekt Frankenstein
2008 Delta / Delta
2005 Johanna / Ivana
2002 Pleasant Days / lepi dnevi
2001 Afta - Day After Day
2000 This I Wish and Nothing More

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.