Kolosej
Film distribucije Fivia

Bela in Sebastijan

pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 3.4.2014, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Nicolas Vanier, Fabien Suarez, Juliette Sales
Režija: Nicolas Vanier
V tankočutni zgodbi o nenavadnem prijateljstvu med dečkom in potepuško psičko spoznamo 6-letnega Sebastijana, ki med drugo svetovno vojno živi v odročni vasici v osrčju planin. Z dedkom skuša uloviti krvoločno zverino, ki kolje ovce, toda med razposajenim raziskovanjem reke naleti na veliko psičko Belo. Sebastjan spozna, da se pod umazanim kožuhom skriva prijazno živalsko srce in kmalu se med njima splete nerazdružljivo prijateljstvo. Toda krutost ljudi ne prizanese planinskemu raju, zato Sebastjana in Belo čakajo številne težavne preizkušnje.

Zgodba se odvija med drugo svetovno vojno, pod nacistično okupacijo. Dogaja se visoko v alpskih gorah, kjer je sneg še neomadeževan, kjer gamsi lovijo svizce, kjer se vršaci dotikajo oblakov. Do vdora Nemcev je gorska vas poosebljena spokojnost. Osamljen deček naleti na divjega psa. To je zgodba o 6-letnem Sebastijanu (igra ga Felix Bossuet, ki je bil izbran med 2.400 kandidati), ki udomači Belo. To je pustolovščina o nezlomljivem prijateljstvu, razgibano potovanje dečka, ki išče svojo mamo, starca, ki lovi preteklost, odpornika, ki hrepeni po ljubezni, mladi ženski, ki hlasta po novih doživetjih, nemškega poročnika, ki išče odpuščanje. To je življenje Bele in Sebastijana, velikega belega pirenejskega planinskega ovčarja. Sebastijan brani Belo pred vsemi in vsem, tako prisostvuje in doživi pobege Judov preko gora, krivice, smrti in odpuščanje...

Za odrom

Minilo je skoraj 50 let od začetka izhajanja zbirke zgodb za otroke francoske avtorice Cecile Aubery. Sedaj bo prvič predstavljena na velikem platnu priredba njenega najbolj slavnega dela Bela in Sebastijan. V sredini šestdesetih let je bila po isti knjižni predlogi posneta televizijska serija in v osemdesetih kultna japonska risanka. V Franciji, kjer so začeli film premierno predvajati decembra, je požel ogromen uspeh: ogledalo si ga je skoraj 3 milijone gledalcev.

O filmu

Režiserja Nicolasa Vaniera je že kot otroka, ki je bil navdušen nad naravo in živalmi, očarala priljubljena televizijska nadaljevanka Cécile Aubry Bela in Sebastijan. Ko so mu producent Clément Miserez in koscenarista Fabien Suarez in Juliette Sales predlagali, da bi posnel filmsko inačico te zgodbe, je, čeprav obenem vzhičen in prestrašen nad zamislijo, imel nekaj pogojev: morali bi najti izjemnega dečka, ki bi prepričal z močjo svoje osebnosti; morali bi mu odobriti snemanje v treh letnih časih, čas zgodbe pa prestaviti v obdobje druge svetovne vojne, da bi lahko posnel gore, kot so nekoč bile, in da bi okrepil dramatičnost pripovedi. Ko so mu ugodili, si je samo enkrat ogledal televizijsko nadaljevanko, da ne bi preveč vplivala na končno podobo filma.

Za vlogo Sebastijana se je potegovalo skoraj 2400 dečkov. Režiser je izbral kakšen ducat otrok, ki jih je popeljal v gorati Vercors, kjer ima vlečne pse. Nekaj dni je otroke opazoval in jih spoznaval. Na koncu se je odločil za sedemletnega Félixa Bossueta, čeprav so bili nekateri fantje na prvi pogled prikupnejši. Osvojili sta ga njegova bistrost in pogum, a tudi nezaupljivost in molčečnost, tako značilni za hribovce do prišlekov, ki jim ne znajo pravilno pristopiti. Za malega Félixa je bilo snemanje nepozabno doživetje. Rad bi nadaljeval po tej poti, a če ne bo igralec, bo pa doktor!

Kdo pa »igra« drugo nosilno vlogo, psičko Belo? Dreser Andrew Simpson je budno opazoval kakih sto kosmatincev. Na koncu je izbral tri: glavno zvezdo Garfield in njeni dvojnici. Čeprav nastopajo vse tri, je v vseh bližnjih planih izključno Garfield. Zanimivo, da ima v filmu vidno vlogo tudi Mehdi, sin pisateljice in režiserke televizijske nadaljevanke Cécile Aubry, ki je v mamini nadaljevanki igral malega Sebastijana.

Avtor glasbe je Armand Amar. Čeprav se z režiserjem nista takoj ujela, ga je na koncu Vanier z veseljem poklical in priznal, da so ga nekatere njegove skladbe ganile do solz. Pojeta Zaz in mali Félix, za katerega so čisto po naključju ugotovili, da ima tudi lep glas. Kot je lepo povedal igralec Tchéky Karyo, ki v filmu igra Cezarja: »Film Bela in Sebastijan se nas globoko dotakne, čeprav ni niti za trenutek solzav. Ker je vse prikazano skozi dečkove oči, nas vrača v naše otroštvo«.

Komentarji

1.4. 2014 ob 11:04

FILM JE NEIZBRISEN SPOMIN MOJEGA OTROŠTVA.GLEDALA SEM GA PRIBLIŽNO 48 LET NAZAJ.BIL JE PREKRASEN-TUDI SEDAJ PRI 60 LETIH KOMAJ ČAKAM DA GA VIDIM.SUPR,DA SO GA POSNELI.KO SEM GLEDALA ODLOMKE,SEM ENOSTAVNO POSTALA MALA DEKLICA,KI LJUBI BELLO IN SEBASTIJANA.

— KARMEN
4.4. 2014 ob 9:43

omg kok bedno

— hana
6.4. 2014 ob 15:18

Brez besed... zelo lep film!

— cikipiki
6.4. 2014 ob 22:28

Čudovito!!!!

— leo
7.4. 2014 ob 9:21

Zna bit lep film =)

— Bella
8.4. 2014 ob 14:34

komentar?

— tina
22.4. 2014 ob 15:58

Full lep film. Obožujem živali, naravo in francoščino :)

— Bor
11.5. 2014 ob 15:37

res lep film

— žana
26.9. 2015 ob 12:28

zelo lep film

— sebastijan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.