Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Batman: Na začetku

akcijska domišljijska pustolovščina
Na sporedu od: 16.6.2005, Kolosej Ljubljana
2h 20min / 140min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: David Goyer, Christopher Nolan
Film Christopherja Nolana raziskuje začetke legende o Batmanu, ki se kasneje v mestu Gotham bori proti silam zla. Po smrti svojih staršev se razočarani Bruce Wayne (CHRISTIAN BALE) poda v svet, kjer išče načine, kako bi se boril proti krivicam in nagnal strah v kosti tistim, ki prežijo na nemočne. Naposled se vrne v Gotham in razkrije svoj drugi jaz: Batmana, zamaskiranega križarja, ki se s svojo močjo, razumom in vrsto modernih naprav bori proti zloveščim silam, ki ogrožajo mesto.

V filmu se pojavijo sama zveneča imena. Christian Bale igra Brucea Wayna/Batmana, Michael Caine njegovega zvestega butlerja Alfreda, Katie Holmes igra Rachel, Waynovo prijateljico iz otroštva, Liam Neesom je Waynov svetovalec, Henri Ducard, Morgan Freeman je Lucius Fox, bivši član odbora in uslužbenec podjetja Wayne Enterprises, Gary Oldman je poročnik James Gordon, detektiv gothamske policije, Ken Watanabe pa igra Batmanovega nasprotnika Ra's Al Ghula.

Film je režiral Christopher Nolan, scenarij sta napisala David Goyer in Christopher Nolan, producenti filma so Emma Thomas, Charles Roven in Larry Franco.

Kako lahko en človek spremeni svet?

To vprašanje preganja Brucea Wayna (CHRISTIAN BALE) kot duh njegovih staršev, ki sta padla pod streli na ulicah Gothama. Ta večer mu je za vedno spremenil življenje.

Ker ga razjedata krivda in jeza in ker se mora spopadati z demoni, ki so del njegove želje po maščevanju, razočarani industrijski dedič izgine iz Gothama in na skrivaj potuje po svetu, kjer išče način, kako bi se boril proti krivicam in nagnal strah v kosti tistim, ki prežijo na nemočne.

Na svoji poti naleti na skrivnostnega Ducarda (LIAM NEESON), ki ga uri v fizičnih in duhovnih veščinah, potrebnih za boj proti zlu, ki ga namerava za vedno pregnati s tega sveta. Kmalu izve, da ga urijo zato, ker ga hoče v svoje vrste vzeti Legija senc, močna, prevratniška odpadniška skupina, ki jo vodi enigmatični vodja Ra's Al Ghul (KEN WATANABE).

Bruce se vrne v Gotham, ki ga razjeda kriminal in korupcija. Družba Wayne Enterprises, nekoč družinski branik človekoljubnih poslovnih idealov, je zdaj v krempljih direktorja Richarda Earla (RUTGER HAUER), katerega edini cilj je prodati uspešno podjetje.

Bruceova prijateljica iz otroštva Rachel Dawes (KATIE HOLMES), ki je postala pomočnica državnega tožilca, ne more prijeti najbolj zloglasnih kriminalcev, ker imajo v sodnem sistemu razpredene svoje lovke različni kriminalci, vključno z mafijskim šefom Carmineom Falconejem (TOM WILKINSON).

Brezizhoden položaj je še toliko večji zaradi uglednega gothamskega psihiatra dr. Jonathana Crana (CILLIAN MURPHY), ki s svojim pričanjem doseže, da Falconejeve lopove na sodišču razglasijo za neprištevne, v zameno pa od njih zahteva, da mu služijo v zlobne namene.

S pomočjo zvestega butlerja Alfreda (MICHAEL CAINE), detektiva Jima Gordona (GARY OLDMAN) - enega redkih poštenih policistov v Gothamu - in Luciusa Foxa (MORGAN FREEMAN), zaveznika na oddelku za uporabne vede družbe Wayne Enterprises, Bruce Wayne na dan privleče svojo drugo osebnost: Batmana, zakrinkanega križarja, ki se s svojo močjo, pametjo in vrsto modernih orožij bori proti zloveščim silam, ki grozijo z uničenjem mesta.

Produkcija

Film so začeli snemati marca 2004. V 129 snemalnih dneh so obiskali Islandijo, Čikago in London, kjer so snemali v znamenitih Shepperton Studios ter v Cardingtonu, kjer so ogromen hangar spremenili v snemalni studio. Snemanje se je končalo septembra.

Snemati so začeli na ledeniku na jugovzhodu Islandije (ledenik Vatnajokull je največji v Evropi). "Imeli smo veliko srečo, da smo našli ta kraj. Na eni strani smo imeli ocean, ko pa smo se obrnili, pa je bilo videti, kot bi bili 6 tisoč metrov visoko," pravi producent Franco. Skalnata pokrajina Islandije je bila idealna za prizore, ki se dogajajo v neprijetnem okolju Himalaje, vključno z Waynovim mečevanjem s svojim mentorjem Ducardom na zamrznjenem jezeru, majhno vasjo, ki so jo zgradili na gori in orjaškim vhodom v samostan, ki je služil kot kraj za urjenje skrivnostne Legije senc.

"Res sem užival, ko smo snemali na Islandiji," pravi Liam Neeson. "Prav nenavadno je bilo, ker nikjer ni bilo niti enega drevesa in ni bilo slišali ptic. Kot da smo se znašli v veličastni Becketovi pusti deželi."

Ker skozi deželo pelje samo ena dvopasovnica, so morali zgraditi cesto, ki jih je pripeljala do zamrznjenega jezera in do krajev, kjer so postavili vas in vhod v samostan.

"V tem delu filma, ki smo ga posneli na Islandiji, lahko vidite, kako divja nevihta," pravi producent Charles Roven. "Vihar ni narejen z računalnikom. Dejansko smo snemali, ko je veter divjal 120 km na uro. Nekatere člane snemalne ekipe je dobesedno spodneslo. Toda Chris je hotel, da ne glede na vse nadaljujemo snemanje."

Večji del zunanjih prizorov v Gothamu so posneli Cardingtonu, bivšem hangarju za zrakoplove, ki se nahaja eno uro severno od Londona. Velikost samega hangarja priča o velikosti projekta - dolg je namreč 240 metrov, na najvišji točki pa je visok kar 54 metrov. Njegova tla bi lahko pokrili s šestnajstimi olimpijskimi bazeni, vanj pa bi lahko spravili neverjetnih 8338 dvonadstropnih londonskih avtobusov.

"Batmanova jama je bila v prejšnjih filmih do popolnosti izdelana," pravi režiser Nolan. "V tem filmu pa smo jo prikazali kot vlažno in umazano jamo, polno netopirjev. Spremljamo lahko Brucea Wayna, kako postavlja podporne stebre, osvetlitev in sam prinaša opremo. Tako bo nastala Batmanova jama, ki jo vsi dobro poznamo."

Batmanovo jamo so zgradili v Sheppertonu. Dolga je bila približno 75, široka 36 in visoka 12 metrov. V njej je bilo 24 vodnih črpalk, ki so vsako minuto spustile v jamo okoli 50 tisoč litrov vode, in tako poskrbele, da so tako oživeli slap, reka in vlažne stene jame.

Batmobile Brucea Wayna

Znanstveniki oddelka za uporabne vede podjetja Wayne Enterprises so ga zasnovali kot vojaško vozilo in bi ga uporabljali kot začasni most, prek katerega bi prevažali vojaške enote in opremo. Vendar zaradi ogromnih stroškov Wayne Enterprises ni pričelo z masovno proizvodnjo vozila. Ko je prototip odkril Bruce Wayne, ga je izboljšal do te mere, da je postal močno orožje na Batmanovi poti popravljanja krivic.

  • Batmobile meri 2,8 m na najširši točki, je dolg 4,5 m in približno 1,5 m visok.
  • Vozilo poganja neosvinčeni bencin in tehta 2,5 tone.
  • Batmobile je opremljen s 5,7-litrskim, 5735 kubičnim motorjem s 340 konjskimi močmi in navorom približno 540 Nm.
  • Batmobile lahko skoči od enega do dveh metrov v višino, v daljino pa je skočil že 18 metrov. Oprema mu omogoča, da lahko spelje takoj, ko prileti na tla.
  • Reaktivni pogon na zadku vozila pomaga pri skokih. Pristajalni kavelj (podoben tistemu na letalonosilki) lahko v hipu zaustavi vozilo, ko prileti na tla.
  • Batmobile nima sprednje osi, kar mu omogoča, da lahko spelje zelo ostre ovinke.
  • Vozilo ima 6 koles – 2 spredaj in 4 zadaj.
  • Zakrilca omogočajo hitro ustavljanje.
  • Topovi na sprednjem delu vozila lahko prebijejo zidove.

Igralci

Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)

Rodil se je v Walesu, odrasel pa je v Angliji, na Portugalskem in v ZDA. Svoj prvenec je doživel v filmu Stevena Spielberga Empire of the Sun. Nato je igral še v filmu Jane Campion The Portrait of a Lady, kot cinični novinar v glam rock filmu Velvet Goldmine, All the Little Animals ob Johnu Hurtu. Leta 1999 so si bili kritiki enotni, da je odlično odigral vlogo psihopatskega serijskega morilca v Ameriškem psihu.

Igral je še v filmih: Shaft, Captain Corelli's Mandolin, Reign of Fire, Laurel Canyon, The Machinist.

Michael Caine (Alfred)

Leto 2000 je bilo za Michaela Cainea po vsej verjetnosti višek njegovega življenja. Ne samo, da je prejel oskarja za film The Cider House Rules, tudi kraljica Elizabeta II ga je povišala v viteza.

Kot mednarodna zvezda je zaigral v več kot 90 filmih, za svoje vloge pa je prejel tudi številne nagrade (zlati globusi, šest nominacij za oskarja, od tega je dva prejel).

Po začetnem boju za preživetje in igralski kruh je pristal kot zamenjava Petra O'Toola v londonski gledališki uspešnici The Long, The Short and The Tall, in ko je O'Toole nehal igrati v njej, je Caine prevzel vlogo. Po tem je dobival vse več televizijskih in filmskih vlog.

Leta 1966 ga je vloga v filmu Alfie izstrelila med superzvezde, prvič je bil tudi nominiran za oskarja.

V poznih šestdesetih je zaigral v Gambit ob Shirley Maclaine, Funeral in Berlin, Billion Dollar Brain, Hurry Sundown, Woman Times Seven, Deadfall, The Italian Job in The Battle of Britain.

V sedemdesetih je igral ob Elizabeth Taylor v Sleuth in bil drugič nominiran za oskarja, The Wilby Conspiracy, The Romantic Englishwoman, The Man Who Would Be King ob Seanu Conneryju, Harry and Walter go to New York (James Caan in Elliott Gould), California Suite, The Swarm.

V osemdesetih je posnel 21 filmov, vključno z Dressed to Kill (Brian de Palma), Victory (John Huston), The Hand (Oliver Stone), Death Trap (Sidney Lumet), Educating Rita (Lewis Gilbert), za to vlogo je prejel zlati globus in tretjo nominacijo za oskarja, Blame it on Rio (Stanley Donen), The Holcroft Covenant (John Frankenheimer), Hannah and her Sisters (Woody Allen), za to vlogo je prejel oskarja za stransko vlogo, Sweet Liberty (Alan Alda) in Dirty Rotten Scoundrels (Frank Oz).

Njegove ostale vloge vključujejo tudi naslednje filme: Quills, Shiner, Miss Congeniality, Last Orders, Quicksand, The Quiet American, Austin Powers in Gold Member, The Actors, Secondhand Lions, The Statement, Around the Bend.

Liam Neeson (Henri Ducard)

Liama Neesona je doživel filmski prvenec leta 1980 v filmu Johna Boormana Excalibur, nato smo ga lahko videli v številnih filmih, kot so Schindler's List (nominiran za okarja), Michael Collins, Love Actually, K-19: The Widowmaker, Gun Shy, Star Wars Episode I - The Phantom Menace, The Haunting, Les Miserables, The Bounty, A Prayer for the Dying, Mission, The Good Mother, Suspect, Darkman, Husbands and Wives, Leap of Faith, Nell, Before and After, Rob Roy.

Pred kratkim smo ga lahko videli v drami Kinsey, blesti pa tudi v epskem spektatklu Kingdom of Heaven.

Katie Holmes (Rachel Dawes)

Slavo je požela v televizijski nanizanki Dawson's Creek (Simpatije), v katerem so igrali še James Van Der Beek, Joshua Jackson in Michelle Williams. Serija je bila odlično sprejeta in je bila tudi ena najbolj gledanih.

Pred kratkim je zaključila s snemanjem črne komedije Thank You For Smoking, v katerem je zaigral tudi Robert Duvall. Igrala je še v filmih: First Daughter, Pieces of April, The Singing Detective, Phone Booth, Abandon, The Gift, Wonder Boys, The Ice Storm, Go, Teaching Mrs. Tingle in Disturbing Behavior.

Gary Oldman (Jim Gordon)

Svojo kariero je začel leta 1979 v londonskem gledališču. Poznamo ga kot enega najbolj nadarjenih in uglednih filmskih igralcev, katerega vloge vključujejo filme, kot so Hannibal, JFK, True Romance, The Professional, Bram Stoker's Dracula, Immortal Beloved. Videli smo ga lahko tudi v filmu Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, igral pa bo tudi v nadaljevanju Harry Potter and the Goblet of Fire.

Igral je še v The Fifth Element, Air Force One, Lost in Space, Sid and Nancy, Prick Up Your Ears, Rosencrantz and Guildenstern are Dead, Criminal Law, State of Grace, Murder in the First State, Track 29.

Ken Watanabe (Ra's Al Ghul)

Leta 2004 je bil nominiran za oskarja za vlogo samuraja v filmu The Last Samurai. Film, v katerem je glavno vlogo imel Tom Cruise, je bil tudi njegov prvenec.

V kratkem ga bomo lahko tudi videli v filmu Memoirs of a Geisha, ki ga je režiral Rob Marshall (Chicago), producenti pa so Lucy Fisher, Douglas Wick in Steve Spielberg.

Morgan Freeman (Lucius Fox)

Pred kratkim smo ga lahko videli v filmu Clinta Eastwooda Million Dollar Baby, za kar je prejel oskarja za stransko vlogo.

Igral je v filmih: Brubaker, Eyewitness, Harry & Sons, Teachers, Marie, That Was Then, This is Now, Street Smart (nominacija za zlati globus in oskarja), Clean & Sober, Johnny Handsome, Glory, Driving Miss Daisy (nominacija za oskarja, zlati globus, zlati medved), Chain Reaction, The Shawshank Redemption (po noveli Stephena Kinga, tretja nominacija za oskarja), Kiss the Girls, Amistad, Hard Rain, Deep Impact, Nurse Betty, Along Came a Spider, High Crimes, The Sum of All Fears, Levity, Dreamcatcher (znova po literarni predlogi Stephena Kinga), Bruce Almighty.

Izza kamere

Christopher Nolan (režiser/scenarist)

Režiral je psihološki triler Insomnia, v katerem so zaigrali Al Pacino, Hilary Swank in Robin Williams. Njegov drugi film je bil Memento, v katerem smo lahko videli Guya Pearcea, Carrie-Ann Moss in Joeja Pantoliana. Film je bil posnet z majhnimi sredstvi, zaslužil pa je več kot 25 milijonov dolarjev, kar je bil velik dosežek. Poleg tega je bil Nolanov scenarij nominiran za oskarja za najboljši scenarij, prejel pa je tudi nominacijo za zlati globus.

Komentarji

6.4. 2005 ob 15:00

Ta film je zeloglasen.Mislm to da se ful govori o njem.Upam da je tut v resnic tko dobr.

— Hudec
20.4. 2005 ob 14:23

A mi lahko kdo prosim pove koliko filmov je bilo že zdaj posnetih o Batmanu? Po mojem bo ta film kar dober; drugače pa ta Kolosej daje dobre filme (če jih sploh da na spored), fuul poznej kot v ZDA, npr. Charlie in tovarna čokolade je zdej film z Johnnijem Depom, pa ga še zmer niste dal na spored, pa Beauty shop (ki ruši vse rekorde gledanosti), pa odlična postolovščina Sahara,pa The Amityville Horror, grozljivka ustvarjalcev Teks. pokola in Fever Pitch (komedija z Drew Barrymore), filma Zamera sploh niste uvrstili na spored, me prav zanima kaj bo z priredbo odlične Nakatove priredbe Temna voda, ki v ZDA te dni prihaja na spored... Namesto teh odličnih filmov, ki so v tujini zelo uspešni (glej kolosej.si lestvica ZDA), pa daste na spored neke neumne nemške in srbske filme. Zamislite se malo nad tem, saj so v ZDa TE FILMI MEGAUSPEŠNICE IN BI V SLO TUDI PRINESLI DOBER ZASLUŽEK. Takoj zdaj se torej zamislite nad tem in odkupite tudi druge, boljše filme ki so v ZDA zelo uspešni.

— miha
20.4. 2005 ob 14:25

SE POPOLNOMA V VSEH STAVKIH STRINJAM Z MIHOM IN PROSIM DA TUDI DRUGI ZAČNETE RESNO PROTESTIRATI, ČE NE BOMO OB OBILICO VRHUNSKIH IN DOBRIH FILMOV, KI JIH KOLOSEJ NE PRIKAŽE.! *?*?*?*

— nnm
22.4. 2005 ob 18:40

se mi zdi da bo film kr dobr glede nato da je to BAT-MAN =)

— B4-4
27.4. 2005 ob 13:35

jaz se tut strinjam s mihom in kjkj ki imata čist prav. se ne boste pritožili š drugi?

— kako komenatar
27.4. 2005 ob 19:45

Ej ti kako komentar ne bomo se pritožl no saj jst ne .Kr takih filmov bo vrjetno v naslednjem stoletju se veliko.Zato se nimamo kej prtožvat.Če bo film dobr bo če pa ne pa pč ne!!!

— Hudec
1.5. 2005 ob 22:47

Lep pozdrav .Gledal sem vse batmane do zdaj.Me res zanima kaj bo?Lep pozdrav .IGOR

— IGOR
2.5. 2005 ob 9:40

ta film sploh nebo žažigu.sigurn bo tk bedn k prejsni.Nima možnosti za oskarja.bo

— aly
15.5. 2005 ob 19:32

ČE VM KLE NI VŠEČ PA PEJTE V KOMUNO!

— KREN
1.6. 2005 ob 12:54

ta film bo hud najbolši od leta 89

— dark
1.6. 2005 ob 13:02 zvezdica

ta film je čisto za sebe nima nobene povezave na prejšnje štiri zadna dva sta bila polom, naredila sta sramoto batmanu ta mu bo povrnil ugled je mračen in ima stil poleg tega je prikazan na najbolj realističen način kot je možno oskarja nebo dobo mogoče tud nebo dosti zaslužil samo dejstvo je da je ta film najbližje stripu ne smemo pozabit da je nolan dober režiser pač ni znan ker ne posname vsak film ki ga dobi v roke ta model obvlada kamero in finte z časom poglejte insomnia in memento res pa je da je warner bros najel same znane igralce z nekim namenom in pomojem je preveč reklamiran film( preveč iz filma pokažejo),samo to pač zato ker bi radi pokazali kakšen film je to radi bi pokazali da nima veze z prejšnjimi saj če pomislimo na batman forever in batman & robin nam gre na bruhanje ne ?

— dark
15.6. 2005 ob 13:21

tonight it begins hhahahahahahah odštevam ure do ogleda

— dark
17.6. 2005 ob 13:27

nekaj bi vprašal za mariborski kolosej a moraš parkirišče plačat?

— dark
17.6. 2005 ob 14:10

ja bathman je sigurn fajn.

— ...
17.6. 2005 ob 19:27

Kolosej pač odkupuje filme, ki so cenovno za njih dovolj kvalitetni in cenovno sprejemljivi. Najbrž poišče neko sredino, in na podlagi tega se odloči kateri film bodo odkupili. Ne poznamo kakšno je ozadje za filme, ki jih niso uvrstili na spored, morda so želeli, pa se je zataknilo kje drugje. Sicer pa če komu ni všeč, naj se ne sekira, vsega se tudi ne da dobiti kar si želimo. Žalostno je le da cene se vse bolj višajo vstopnic, kvaliteta filmov pa vsebolj upada, tako da zdi se mi da bo že čas pokazal rdeče številke, upajmo. Ljudje ne bodo zapravljali 1100sit na osebo za ogled nizko kvalitetnih filmov.

— Jamajka
17.6. 2005 ob 20:50

e, tak avto bi pa tut js mela!

— wivi
18.6. 2005 ob 10:28

film je super!1

— matjaž
18.6. 2005 ob 10:58

FILM JE PRAVZAPRAV FUL DOBER, ČIST PRESENEČEN GLEDE NA TO KAKŠNI SO BLI OSTALI BATMANI, IDITE GLEDAT!

— 81
18.6. 2005 ob 20:32

The best film vseh časov ,... to more dobiti oskarja za the vorst film on world

— ivan
18.6. 2005 ob 21:33

saj ti se šališ? the oskarja za the vorst movie ?

— dark
19.6. 2005 ob 10:08 zvezdica

še kr dobr film, za pogledat. notr je tut mal humorja in sploh ni tko mračen. ga še kr priporočam. bat

— bat
19.6. 2005 ob 10:08 zvezdica

Film je resnično dober posnet in si ga je vredno ogledati, igralci so fantastični sploh katie holmes in christian bale, vredno ogleda ocena: +10

— barbi
20.6. 2005 ob 16:24 zvezdica

Vse serije do zdej so bile boljše..Sploh se ne ujemajo s starimi... grawwre

— Fanatic Batman
20.6. 2005 ob 17:02 zvezdica

Batman kot oseba, se mi zdi da je prikazan precej bolje kot v prejšnjih delih(še vedno pa malo lesen :)), ampak to je tudi vse. Zgodba je bla kr neki(začetek pa sploh...). Specialni efekti niso na nivoju drugih "dobrih" filmov. Morem rečt da sem pričakoval malo več glede na to, da so ga tolko promovirali...

— afk4life
20.6. 2005 ob 18:15 zvezdica

Oboževalci že vejo zakaj je vsak film o BATMANU vreden ogleda!Upam na nadaljevanje!

— batman
20.6. 2005 ob 19:53 zvezdica

Ta fil mi je bil kr ušeč, še posebej zaradi mrečnega, temnega okolja, ozadja, ki spremlja Batmana... =) Priporočam (čeprav ga ne morem primerjat s prejšnjimi filmi, saj jih nism gledu,...) tistim, ki imate radi trilerje in "živčno akcijo"!

— *S*
20.6. 2005 ob 21:42 zvezdica

sej film mi je bil drgač odličen,sam men je deloval bolj kot remake že zato ker morilec bruceovih staršev ni bil joker,razen če je potem nekak preživu,al je bil pa to njegov brat dvojček.

— joker
22.6. 2005 ob 0:27 zvezdica

Netopir je nazaj. Gremo nazaj. V leto 1997, ko je Joel Schumacher posnel izredno slabega, neprepričljivega in otročjega Batmana, ki je za vedno uničil sila uspešno franšizo. No ja, ki jo je uničil za celih osem let. Osem dolgih, sušnih in dolgočasnih let, ko je po zraku namesto seksi netopirja letal le suhceni pajek. V vrsti so stali Ashton Kutcher, Guy Pearce, John Cusack, Joshua Jackson, Billy Crudup, Jake Gyllenhaal in David Duchovny, režiser Christopher Nolan, avtor Insomnie in Mementa, pa je izbral Christiana Balea, Ameriškega psiha in tistega nepozabnega dečka iz Spielbergovega Cesarstva sonca. Bradavičke na kostumu so šle, atmosfera, ki jo je leta 1989 prinesel Tim Burton, pa je hvala bogu prišla nazaj. Okej, toda kaj ko so šli tudi tisti pravi negativci in tiste zares seksi fatalne ženske kot sta bili recimo Michelle Pfeiffer in Kim Basinger. Ostal je le Bruce Wayne alias Batman, Umazani Harry v kostumu netopirja, ki se v Gotham Cityju pač bori proti povsem navadnim zlikovcem. Navadnim za Gotham, da se razumemo. Preveč navadnim za film o Batmanu. Za film, na katerega smo čakali osem let. In tukaj je tudi Vojna zvezd, natančneje, njegov učitelj Obi Wan Kenobi, ali če hočete, skrivnostni Ducard (Liam Neeson), prvi mož ninja kulta, ki se ponaša tudi z uničenjem Rima in požigom Londona. Pač film, ki bi moral dati veliko več in ne le dejstvo, da je boljši od zadnjega Batmana iz leta 1997.

— iztok gartner
22.6. 2005 ob 1:50 zvezdica

film ni nikakrsen remake ampak gre za popolnoma nov film o batmanu, ki zacenja na samem zacetku zgodbe o Bruce Wayneu in njegovi posledicni transformaciji v Batmana. In pa ostaja zvest originalni stripovski zgodbi, kjer v IZVIRNIKU Bruceovih starsev NI ubil Joker, ampak navaden pocestni tat - kot je bilo prikazano v tem filmu.. To, da je Joker morilec njegovih starsev, je bila Burtonova izmisljotina, s katero je pridobil na dramaticnosti same zgodbe prvega dela..

— kilmer
22.6. 2005 ob 11:10 zvezdica

ja se pridružujem kilmerju da mi nebi keri pametoval tukaj o jokerju da je ubil njegove starše burton se niti malo ni držal stripa nolan se pa ga navaden človek tat je ubil njegove starše to da je joker na koncu filma umrl je bila največja bedarija kar sem jih kdaj vido joerja nebi smel nikoli ubit burton ker bi se lahko vrnil joker je najvolši negativec v batman svetu

— dark
22.6. 2005 ob 14:41

GLEDE NA PREDOGLEDE NUUUJNO GLEDAT!!!

— blazecky
23.6. 2005 ob 16:19 zvezdica

Če je bil prvi del kulten, drugi del pa tipično nadaljevanje, sta zadnja dela uničila vso prvotno vizijo o Batmanu. Batman Begins zadeve spet postavi na pravo mesto. Na začetku malo dolgotrajen zaplet, bolj kot na akcijo, spominja na dramo. A se film sijajno razplete in ljubitelji akcije pridejo na svoj račun. Po mojem mnenju najboljša zabava v kinu, trenutno.

— Sigy
26.6. 2005 ob 18:10

Ta film je fuuul dobr sm ga že gledala!!!

— kr ena
5.7. 2005 ob 16:23 zvezdica

Končno en film po prvem in še mogoče po drugem vreden barmana. Zgodba dobra in zapletena (( na začetku prijatelj se na koncu izkaže za najhujšega sovražnika)igralci odpravijo odlično še bolje režiser) Pa še ena stvar na katero že dolgo čakam. Vsaj enkrat je batmobil takšen kakršnega bi lahko brez nekatirih malenkost (neprebojnost in ogenj) znanstvenik tudi v resnici ustvarili, batman je človeški kot še nikol prej in za mene najpomembnejše; njegov sovražnik je povsem navaden človek ( ki ni padel ne v kislino, ne je rib, se ne obnaša kot maček, nima dveh obrazov, ne postavlja ugank, nobeden se vanj na prvi pogled ne zaljub, ni zmrzjen). Še zanimivejše je človek ki je izgubu ženo in pomagal brucu da je postal batman na koncu pa je kot sem že omenil postal njegov najhujši sovražnik. Film se res še najbol približa stripu vsebuje humor in temačnost in ljubezen začinjeno s sovraštvom ki se spremeni v neustavljivo željo po ščitenju nemočnih. Perfektno! P.S. Batman saj nima vzburjenih bradavičkna oklepu.

— MOŽ NETOPIR
6.7. 2005 ob 16:12

Vredu film, mogoce mal prevec streljanja pa to,drugace pa je tudi malo humorja in vse skup je fajn.

— Z
6.7. 2005 ob 19:42

bil je ful dobr

— miki
9.7. 2005 ob 19:15

To ni to,RAZOCARANJE.Mal akcije,efekti slabi,zgodba slaba.Dobr da ga nism gledu v kinu

— fan
9.7. 2005 ob 20:06 zvezdica

Do sedaj me še noben film o batmanu ni bogve kako navdušil, zato nisem niti pričakovala, da bo pri batman begins kaj drugače, vendar me je pozitivno presenetil. Tudi mene je navdušilo predvsem to, da so vsi liki v filmu popolnoma človeški (le da imajo nekateri nadnaravne sposobnosti pretepanja :-), glavni igralec se mi je zdel posrečena izbira, kar pa ne bi mogla trditi za Katie Holmes. Sicer pa se v filmu pojavlja cel kup znanih obrazov, odlična sta predvsem Michael Caine in skoraj neprepoznavni Gary Oldman. Zgodba je znana, kakšnih večjih presenečenj ni, film je dolično posnet, akcijski prizori so po pričakovanju zelo dovršeni (čeprav včasih pravzaprav sploh ne vidiš točno kaj se dogaja), tako da bo film ljubitelje tega žanra definitivno navdušil - za moje pojme zasluži oceno 8/10

— Lenča
10.7. 2005 ob 16:40 zvezdica

ok,ogledal sem si film in nisem bil nič kaj preveč navdušen.že začetek je mal preveč razvlečen,in prov čakat moraš da se kej začne dogajat.v tem delu so nam prikazali da je Batman navaden človek in ne neki superjunak s supermočmi,in konc koncev bi vsak lahko bil Batman...samo da mi ne živimo v Gotham City-ju.moti pa me tudi glavni igralec Christian Bale,kateri mi je že od začetka antipatičen,in nevem zakaj on igra Batmana!aja,zakaj v vsakem filmu superjunak razkrije svojo identiteto ravno ženski katero ima rad?!zarad žensk so se začenjale vojne,mogoče bi se tudi oni mogli to naučit...

— Scorpion
11.7. 2005 ob 13:35

film je izredno dober. splača se ga ogledat.ocena: +10!!!

— matjaž
14.7. 2005 ob 17:05 zvezdica

MOJE OSEBNO MNENJE JE DA JE LETOŠNJI BATMAN BOLJ PSIHOLOŠKI ˝GLOBJI˝ PA TUDI BOLJ REALEN NE TAKO STRIPOVSKI.EDINO KAR MI NI VŠEČ PRI FILMU DA STARŠEV NI UBIL JOKER AMPAK NEK LOPOV IN BATMOBIL KER NI ELEGANTEN JE KO KAK OKLEPNIK. HVALA ZA BRANJE K.H.K. COMICS

— KHK COMICS
16.7. 2005 ob 20:21

film je ful kul moram priznat

— _volkec16_
19.7. 2005 ob 18:30 zvezdica

Folk to morte it gledat če še niste šli!!! Res dobr film.Nism še bolšiga gčedala.Mal znanstvene fantastike, igralci so čist dobri(tisti k se prtožujete nad njimi).Drgač pa se use dogaja u mestu Gothman. Sej ne rečem res je "happy and" kokr punavad ampak to je itak pousod!!!Pol folka umre ampak betmen itak ostane žiu.Mah tok je dobr d se ga sploh ne da opisat.Tko d hitr u kino gledat batmana:na začetku vm puvem ne bo vs razočarou. P.S.:se pa oproščam za napake ;)

— :)
19.7. 2005 ob 21:20

ta film si nameravam pogledat ne vem pa če ga bom, samo jst pravm da prvi deli so carski ostalo naprej je eno samo sranje

— slovenc
25.7. 2005 ob 12:14 zvezdica

Popolnoma zadovoljujoča verzija, kot poznavalec stripov bi sicer lahko naštel nekaj razlik v prenosu na filmski medij, vendar verjamem da je to skoraj maksimum za samostojno stoječo zgodbo o Batmanu (razen če bi poskušali narediti verzijo v stilu Sin City, ki pa je dejansko identična stripu). priporočam ogled v kinu.

— batarang
29.7. 2005 ob 17:01

ful mi je biu hud film!carsko k batman vedno resi situacijo!!!ze od majhnega obuzujem batmana sam da ima v tem filmu took pozitivno vlogo me je prav prijetno presenetilo!batman rulez!film brez primere!!!vredno ogleda!!zelo toplo priporocam!pozdrau mami pa ociju!!!low ya all!!!

— najbl crn beuc-jan vogler(fogi)
1.8. 2005 ob 14:35

pa ej pujčeki to je valda dober film BETMENNN

— gujdeki
29.10. 2005 ob 19:03

ODŠTEVAJMO, POLETI 2008 BO NOV FILM O BATMANU!

— bojnnko
15.1. 2006 ob 18:38

zakon film.najbolši

— darinaka
6.3. 2007 ob 7:09

Zanima me kako je naslov filmu kjer igra joker.??? Drugače pa se mi te film ni zdel nevem kako zanimiv.z starimi se ne more primerjati!

— Paty
12.3. 2007 ob 21:19

za vse ljubitelje filmov o batmanu- ta je preprosto najboljši!

— emanuel
26.7. 2007 ob 14:51

film je kr fajni. Crustian Bale je igral ful dobr kar pa ne morm rečt za Katie Holmes. všeč mi je ker ni preveš znanstveno fantastični, tk da je vredn ogleda. ocena: 8/10

— batman
28.5. 2008 ob 22:22 zvezdica

Najbolši Batman film od vseh.To je Batman na katerega smo čakali.

1.Všeč mi je da so pokazali zgodovino, kako je sploh postal Batman, kje se je naučil borilnih veščin, kako je izgubil starše, kako je odkril jamo...
2.Christian Bale je odigral odlično kot Bruce Wayne, samo malo me moti njegov glas ko se preobleče v Batmana, sej vem da more takrat govoriti malo bolj jezno in sovražno ampak se vseeno sliši kot da bi ga kaj žulilo
3.Zelo lepo je prikazan tudi Gotham City
4.Katie Holmes je verjetno edina slaba točka v tem filmu.Preprosto se ni dovolj vživela v svojo vlogo

— Roby
12.9. 2008 ob 2:00

ta film je ful hud ker je not akcija

— lojzek
24.10. 2009 ob 14:54

Včeraj sem si ogledala ta film in pač sem pred ogledom imela veliko predsodkov,zelo rada gledam Batman filme,Christian Bale pa ravno ni med mojimi najljubšimi igralci.Flm me je izjemno presenetil.Eden izmed boljših batmanovih filmov.Tudi igralska zasedba me je zelo presenetila,Christian Bale se je zelo dobro odrezal v tej vlogi,mislim, da mu je prav ta pisana na kožo.Micheal cain In morgan ter gary oldman pa so bili kot vedno odlično.Film vsebuje žalost,smeh,veselje in vsega po malem.Zelo je tudi duhovit.Glede Balea pa bi rekla, da zelo obvlada obrazno mimiko,oči ne toliko pa vendar je perfekten.Razcepljen med maščevanjem in pravico.Resnično zelo ganljiv film sploh odlomki iz življenja brucea ter reševanje in ljubezen do rachel.Ter tudi dvogovori.resnično film, ki me je zelo ganil,sedaj pa si še moram ogledat temni vitez,upam da bo enako dober,pri tem filmu sem jokala,zelo čustven.izjemno delo.

— filmarka
13.12. 2009 ob 9:49

FILM BATMAN NA ZAČETKU JE BOLJ DOBER PROTI KONCU.

— ALEN
10.2. 2011 ob 16:28

film je dobr sam ta pru je drgač najbolj

— man bat
9.5. 2012 ob 19:41

to ni najbolši batman film vseh časov!
1.ni mi všeč da so pol filma porabili da so pokazali kako je batman postal batman.
2.Christian Bale ni niti blizu temu da bi bil najbolši batman!
3.Batmobil je grozn!
je pa bolši od batman and robin (čeprov so vsi batmani bolši od batman and robina)

— primož
12.5. 2012 ob 17:00

Taaa film je tok najboljši!!!!!!! Christian Bale je pravi igralec za Batmana!!!!!

— BatGirl

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.