Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Avtoštopar

akcijski triler
Premisli, preden ustaviš neznancu.
Na sporedu od: 31.5.2007, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Eric Bernt, Jake Wade Wall
Režija: Dave Myers
V filmu producentov Teksaškega pokola z motorko in Amityville: Hiša groze spoznamo mladi par, ki se odpravlja na počitnice. Jim in Grace med vožnjo po ameriških prostranstvih srečata avtoštoparja Ryderja, ki jima prične streči po življenju. Na begu si po spletu nesrečnih okoliščin na glavo nakopljeta tudi srd lokalne policije, a kamorkoli se skušata skriti, naletita le na nove Ryderjeve žrtve, saj očitno nič ne more ustaviti psihopatskega morilca na krvoločnem pohodu.

Zgodba

Produkcijska hiša filmskega ustvarjalca Michaela Bayja, ki je med drugim poskrbela za produkcijo grozljivk The Texas Chainsaw Massacre in The Amityville Horror, predstavlja triler Avtoštopar, novo različico istoimenskega filma iz leta 1986. Režiserski prvenec Davea Meyersa prikazuje zastrašujoče popotovanje Grace Andrews in Jima Halseyja, študentskega para, ki se znajde v neusmiljenih rokah skrivnostnega avtoštoparja Johna Ryderja.

Mlada zaljubljenca se z oldsmobilom 442 odpravita na spomladanske počitnice, vendar se izlet kmalu spremeni v nočno moro. Naletita na avtoštoparja Johna, ki kmalu pokaže svoj pravi obraz. Sledi jima kot senca in srečanja so vse grozovitejša. Grace in Jim se vedno znova znajdeta na prizoriščih strašnih umorov. Cesta postane krvavo bojišče, na katerem se mora par v begu pred morilcem in policijo boriti za življenje in se soočiti s svojimi strahovi.

Igralska zasedba

Sean Bean (John Ryder) je mednarodno zaslovel z vlogo Boromira v epski trilogiji Petra Jacksona The Lord of the Rings, sicer pa se je v svoji karieri mnogokrat dokazal tudi gledalcem pred malimi zasloni in v gledališčih. Po študiju na Kraljevi akademiji dramske umetnosti v Londonu se je pridružil gledališki skupini Royal Shakespeare Company. Svoje prve opazne filmske vloge je nanizal v celovečercih Stormy Monday Mikea Figgisa (ob Tommyju Lee Jonesu, Stingu in Melanie Griffith), The Field Jima Sheridana (ob Richardu Harrisu, Brendi Fricker in Johnu Hurtu) ter Patriot Games Phillipa Noycea (ob Harrisonu Fordu).

Z vlogo znanega lika pisca Bernarda Cornwella, Richarda Sharpea, junaka napoleonskih vojn, v televizijskem filmu Sharpe’s Rifles (1993) je postal eden najbolj iskanih britanskih igralcev. Kasneje je za režiserja Toma Clegga zaigral še v štirinajstih nadaljevanjih, nazadnje v projektu Sharpe’s Challenge.

Videli smo ga lahko tudi v celovečercu Martina Campbella GoldenEye (ob Pierceu Brosnanu), Bernarda Rosea Anna Karenina, Johna Frankenheimerja Ronin, Terryja Winsorja Essex Boys, Garyja Flederjka Don’t Say a Word, Esmé Lammers Tom & Thomas, Wolfganga Petersena Troy, Jona Turteltauba National Treasure; Michaela Bayja The Island, Roberta Schwentkeja Flightplan, Christophea Gansa Silent Hill ter Niki Caro North Country (ob Charlize Theron in Frances McDormand).

Sophia Bush (Grace Andrews) trenutno zaključuje četrto sezono priljubljene televizijske serije One Tree Hill, v kateri jo že od samega začetka lahko spremljamo v vlogi Brooke Davis.

Zaigrala je v celovečercu Betty Thomas John Tucker Must Die (z Brittany Snow, Arielle Kebbel, Ashanti in Jessejem Metcalfeom), Williama Brenta Bella Stay Alive, Stevea Boyuma Supercross in Walta Beckerja Van Wilde, prepričala pa je tudi v televizijskem filmu Newtona Thomasa Sigela, Point of Origin (ob Rayju Liotti, Johnu Leguizamu in Bai Ling).

Zachary Knighton (Jim Halsey) se je v Avtoštoparju prvič preizkusil v glavni vlogi. Svojo igralsko kariero je začel v gledališču, odigral pa je tudi že opaznejšo vlogo v komediji Marthe Coolidge, The Prince & Me, ter odlično ocenjenem celovečercu Michaela Burkea, The Mudge Boy. Gledalce pred malimi zasloni je med drugim navduševal v serijah Life on a Stick, Law & Order in Ed.

Neal Mcdonough (Načelnik Esteridge) je po vlogi vojaka Bucka Comptona v miniseriji Band of Brothers, nagrajeni z emmyjem in zlatim globusom, zaigral v uspešnici Stevena Spielberga, Minority Report, in uspešni televizijski seriji Boomtown. Za slednjo vlogo je bil nominiran za nagrado Združenja televizijskih kritikov.

Igralsko zasedbo je dopolnjeval tudi v serijah Medical Investigation, The X Files in Murder One, v kinematografih pa je gostoval v celovečercu Clinta Eastwooda Flags of Our Fathers, Andrewa Davisa The Guardian, Kevina Brayja Walking Tall, Richarda Donnerja Timeline, Jonathana Frakesa Star Trek: First Contact in Williama Deara Angels in the Outfield. Vloga v neodvisnem kratkem filmu Jeffa Harea, A Perfect Little Man, mu je na filmskem festivalu v Atlantic Cityju leta 2000 prinesla nagrado za najboljšega igralca.

Na gledaliških odrih je nastopal v produkcijah, kot sta As You Like It in A Midsummer Night’s Dream, za vlogo v igri Always Alone je bil nagrajen z nagrado Dramalogue za najboljšega igralca. Njegovi najnovejši filmski projekti so 88 Minutes Jona Avneta (ob Alu Pacinu), The Last Time Michaela Calea (ob Michaelu Keatonu), American Gothic Paula Kampfa in Forever Strong Ryana Littla.

Filmska ekipa

Dave Meyers (režija)
Po študiju filmske produkcije in filozofije na univerzi Loyola Marymountje je produciral Copper Women, kratki film v okviru projekta Involve, programa IFP/West, namenjenega vključitvi žensk z različnim etničnim ozadjem v filmsko industrijo. Sledilo je delo v razvoju za Paramount Pictures in na ta način je sodeloval pri filmih Face/Off Johna Wooja in Twilight Roberta Bentona.

Zatem je začel uspešno kariero kot režiser glasbenih videospotov. Sodeloval je s številnimi svetovno znanimi izvajalci, med katerimi so tudi Pink, Aerosmith, Mariah Carey, Creed, Missy Elliott, Janet Jackson, Jay-Z, Jennifer Lopez, Kid Rock, No Doubt OutKast, The Offspring in Britney Spears. Sedem glasbenih spotov je bilo nagrajenih z MTV-jevo glasbeno nagrado, nazadnje za pesem Missy Elliott, Lose Control. Ustvaril je tudi številne odlične reklame, med drugim za Hummer, Joe Boxer, Apple iPod in Adidas.

Avtoštopar je njegov prvi celovečerec, že pa se je lotil svojega naslednjega celovečerca, Witch Hunters.

Eric Red (scenarij)
Kmalu po zaključenem študiju na Ameriškem filmskem inštitutu in dveh odlično ocenjenih kratkih filmih Gunmen’s Blues in Telephone, kjer se je preizkusil v vlogi scenarista in režiserja, je napisal izvirni scenarij za Avtoštoparja režiserja Roberta Harmona iz leta 1986. Leto kasneje se je skupaj z režiserko Kathryn Bigelow podpisal kot scenarist pod projekt Near Dark.

Režiral je filme Cohen and Tate, Body Parts in Bad Moon, pri vseh je bil tudi scenarist ali koscenarist. Pri celovečercu Blue Steel si je vlogo scenarista znova razdelil s Kathryn Bigelow, sicer tudi režiserko filma.

Napisal je tudi že scenarij za prihajajoči film Stopping Power v režiji Jana de Bonta in 100 Feet v lastni režiji.

Komentarji

6.5. 2007 ob 14:49

Film se izplača ogledat, če imate res preve časa... in vam je zelo zelo zelo zelo ... zelo dolgčas... takšno je vsaj moje mnenje... 2/10

— Marko
8.5. 2007 ob 14:26

čeprav filma še nisem videl, si po naslovu že predstavljam, kakšna je vsebina.

— mr. holiday
13.5. 2007 ob 22:44

film sem pogledal in je zelo vredu

— ga ni
14.5. 2007 ob 16:04

Se ena priredba filma izpred mnogih let in zal tudi ta slabsa od izvirnika. Ce vam je dolgcas bo za pogledat, drugace si raje izberite drugi, boljsi film.

— simona
15.5. 2007 ob 21:43

Film sm si pogledal že ful časa nazaj in mi očitno ni pustil vtisa, kr se niti ne spomnem, o čem se je šlo. Mislim, da sem celo skoraj zaspal vmes. Bad...

— Gregjuicey
16.5. 2007 ob 8:21 zvezdica

Če si izvirnika niste pogledali, potem vam bo film še kr vredu/napet triler, v nasprotnem primeru pa vam bo zagotovo precej slab izpadel! Pričakoval sem precej boljšo novo različico avtoštopara!

— Destroyer
21.5. 2007 ob 19:03

dobra grozljivka!

— Mila
21.5. 2007 ob 19:46

Film ni vreden ogleda v kinu. Počakajte raje da pride na DVD, get it ;)

— Frosty
24.5. 2007 ob 17:21 zvezdica

Film sm si ogledala včeraj in morm rečt da me je prav prijetno presenetil...je ravno dovolj napet, da se si vseskozi pozoren. Vsebina je v redu, skratka ni da ni. Ni mi žal, da sem si ogledala film. Res super. Lp

— Nuša
28.5. 2007 ob 10:37 zvezdica

Očitno snemajo "remake" starejših filmov za mlajšo generacijo, ki starejših filmov ni videla. In za večino teh filmov je po mojem bolje, če si ogledate original na DVDju ali kinoteki in slabo kopijo preprosto preskočite. Taka primera sta bila recimo vsaj Megla in Napad na policijsko postajo 13. In sedaj je tu še Avtoštopar.

— dr. Onyx
28.5. 2007 ob 19:20 zvezdica

Ni kej! Napet film! Z vidika nenadnih in srhljivih scen je film fenomenalen! Le konec, imam občutek, da so pripravili v petih minutah!

— TeA .)
2.6. 2007 ob 16:49

Sem ga gledala doma... men je film prava katastrofa. Ne priporočam ogled v kinu. Film je ena velika bedarija... čisto po ameriško... skratka neumen film.

— moni
2.6. 2007 ob 22:39

film sem ze gledal in mi bil ful vredu

— muro
4.6. 2007 ob 22:50

jah mi smo ga zbrali naključno...in morm rečt d sm mela četrt filma zakrite oči in ušesa!! strašen film ni kej..:D:D...hkrati smo se pa tud tulk nasmejali d glava boli..:D:D...aide bodte fajn!... ps: T & K...omg..:D...drugič še..;)

— kr_kri,the end-kwanc
5.6. 2007 ob 8:12

men se je zdeu film ful dobr, že doug časa si nisem ogledala tako dobrega filma! priporočam ogled! lp

— neja
5.6. 2007 ob 13:52

FIlm precej strašen , vleiko pa je tudi smešnih delov...na primer na začetku umetno poskakujoč zajček ko ga zbije avto haha...grozno narjeno oziroma ne dobro! drugače pa zanimiv film!..;)

— bogamati
6.6. 2007 ob 17:10

ful dober film

— blaž
7.6. 2007 ob 14:00

bil mi je kr všeč, čeprav ne poznam izvirnika..rečem lahko samo to da je vsekakor vreden ogleda in bi ga ocenlia z 9/10! oglejte si ga in uzivajte=)

— manikenka
10.6. 2007 ob 21:40

Dober film, ni pa nič posebnega!

— TonC
11.6. 2007 ob 19:43 zvezdica

Veste, kakšen občutek imate, ko ste prvič gledali remake TCMja, oziroma Teksaškega pokola z motorko po naše iz leta 2003? Da, ob ogledu ste bili tako napeti, da če bi se vas kdo močneje dotaknil bi se razpočili, kot če bi motorka prerezala skozi vas. Takšen občutek boste imeli tudi ob novem remake-trilerju ustvarjalcev TCMja, remaku, ki mu tako ne bi smeli reči. To bi moral biti original, saj je zgodba napeta, od samega začetka do konca. V njej se prelije toliko krvi, in avtoštopar je tako nasilen, da bi mu Lederksiht lahko bil mlajši bratec;prav tako kot on, tudi avtoštopar ruva vse pred sabo, kolje, reže, muči in si zmišlja nove načine mučenja. Igralci se svojih vlog zavedajo in jih odlično odigrajo; še posebej Sophia Bush, katere glavna filma sta bila John Tucker, mrtev si in odlično zamišljena grozljivka Stay Alive, ki si jo je prav tako nujno ogledati za fane žanra. Temu trilerju ne moremo očitati nečesa prevelikega, saj nam ponudi, tisto kar bi moral - na tone asfalta, hektolitre krvi, veliko akcije, pa tudi posebnih občutkov napetosti, kakor je recimo ta, da glavna ženska vloga ostane zaklenjena v gorečem policijskem avtomobilu ... Film se z vsem tem povzdigne k Norenju, ki je bil prav tako vrhunec. Akcijski grozljivki lahko očitamo le kratko minutažo. Skratka; vreden ogleda. :D

— Dejan
12.6. 2007 ob 15:31 zvezdica

I don't feel a thing. Še en hudo blesav rimejk kultnega originala iz leta 1986, ki je leta 2003 dobil nadaljevanje, letos pa še en rimejk z naslovom The Hitchhiker. Pa vendar, mladina v svoje avtomobile še vedno jemlje neznance in se potem čudi, da so ti neznanci v resnici nevarni psihopati. Hudo klišejska, totalno dolgočasna, slabo odigrana in cenena reciklaža, kjer Sean Benn nima pojma, da Rutgerju Hauerju ne seže niti do kolen.

— iztok gartner
12.6. 2007 ob 19:58 zvezdica

Čisto na kratko bom opisal film. Če bi bil gluh, ta film ne bi bil zanimiv. Pa res je orginal za 80 %boljši. Pa koliko vem se ženske psihično in ne fizično maščujejo. Lik me ni prepričal. GOOD LUCK NEXT TIME:

— Andrej
17.6. 2007 ob 17:47

Fannntaastičen film je!

— bejb
30.6. 2007 ob 10:58

cool film sm škoda k ga nism gledu!sm me zanima kdj pride v videoteki komi čakm d si ga sposodim,apa če pride v kino v novo gorico ga grem gledat!zelo dober film,pa tudi rad mam akcijske pa grozljivke!!!

— arko
23.7. 2007 ob 20:09 zvezdica

Absurden in mnogokrat predvidljiv podpovprečen scenarij z nedodelano vsebino in liki, zlasti glavnim zlikavcem. V brezsmiselnem in nerealistično destruktivnem lovu se zdi, da glavni zlikovec neskončno uživa ob tem, kar počne, čeprav še sam ne ve kaj točno in zakaj. Na kratko bi lahko za film rekli: "It's full of shit."

— Lov na nekaj, česar ni

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.