Kolosej
Film distribucije Cenex

Avtomobili

družinski animirani film
Življenje je potovanje. Uživajte v vožnji.
Na sporedu od: 24.8.2006, Kolosej Ljubljana
24.8.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 56min / 116min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Dan Fogelman, Phil Lorin in Kiel Murray
Neučakani mladi dirkalnik z bleščečo prihodnostjo se med pohajkovanjem po sloviti ameriški avtocesti Route 66 znajde v majhnem zaspanem mestecu. Toda uglajena cestna princesa Purška, izkušeni štirikolesni župan in zarjaveli, toda zanesljivi vlečni tovornjak vročekrvnežu pomagajo spoznati, da v življenju obstaja še kaj več kot zmagovanje na dirkališčih. Film je sinhroniziran v slovenščino.

Zasedba vlog (glasovi) - slovenska verzija:

Lightning McQueen / Strela McQueen Primož Forte
Doc Hudson / Dohtar=Hudson Hornet Marko Okorn
Sally / Neli Tina Gorenjak
Mater / Dajz Gojmir Lešnjak
Ramone / Ramon Branko Završan
Luigi / Luigi Miha Žorž
Guido Danilo De Girolamo
Flo / Flora Ljerka Belak
Sarge / Slavc Uroš Maček
Sheriff / Šerif Valter Svetičič
Fillmore / Hipi Uroš Potočnik
Lizzie / Liza Ivanka Mežan
Mack / Maks Robert Vrtovšek
Red Luis Daniel Ramírez
Chick Hicks / Žiga Živc Jonas Žnidaršič
The King / Kralj Valter Dragan
Harv / Hari Matic Guček
Bob Cutlass / Bor Sotlar Jure Mastnak
Darrell Cartrip / Dare Karting Marko Potrč
Van / Gospod Enoprostorec Blaž Valič
Minny / Gospa Enoprostorec Nina Valič
Tex / Teks Marjan Bunič
Rusty Rust-eze (Clink) / Klink Gregor Moder
Dusty Rust-eze (Clank) / Klenk Rok Kosec
Mrs. The King / Gospa Kralj Maja Končar
Fred / Rjasti Fred Kajetan Bajt
Junior / Junior Borut Berden
Michael Schumacher Ferrari Michael Schumacher
Jay Limo / Jayeva limuzina Vito Rožej
Mario Andretti / Andretti Saša Klančnik
Kori Turbowitz / Lori Turbovič Helena Petelin
Boost / Bulc Miha Alujevič
Snotrod / Važič Vito Rožej
Wingo / Vinko Miha Jaramaz
DJ / D.J. Samo Drole
Tia / Tija Maša Derganc
Mia / Mija Tanja Potočnik

Dodatne vloge: Hikari Yono, Miha Alujevič, Štefan Kušar, Miha Zajc, Eva Nerad, Katja Zaletel, Mateja Grajzar, Jasna Klemenc, Ana Trnavčevič, in drugi...

Izvedba slovenske sinhronizacije:

režija Špela Kravogel
prevod Majda Oblak
tonski tehnik Samo Drole, Miha Jaramaz
kreativni supervisor Maciej Eyman
sinhronizacija Studio Ritem
Produkcija slovenske sinhronizacije: Disney Character Voices International, Inc.

O produkciji

Potem ko so mojstrski pripovedovalci zgodb in tehnični čarodeji Pixar Animation Studios skupaj z oskarjevskim režiserjem Johnom Lasseterjem (Svet igrač, Svet igrač 2, Življenje žuželk) obiskovalce kinematografov popeljali v čarobni svet igrač, žuželk, pošasti, rib in junakov z nadnaravnimi močmi (Neverjetni, Reševanje malega Nema, Pošasti iz omare), so se lotili še hitrostne komične dogodivščine iz sveta avtomobilov. Pixarjevi Avtomobili so visokooktanska poslastica za gledalce vseh starosti, ki bodo v njih našli obilo humorja, akcije, globokih čustev in neverjetnih novih tehničnih dosežkov. Te spremlja navdušujoča glasba oskarjevca Randyja Newmana z izvirnimi glasbenimi izvedbami Sheryl Crow, Jamesa Taylorja, Brada Paisleyja, Rascala Flattsa in Johna Mayerja. Film sovpada z 20. obletnico Pixarjevega ustvarjanja in njegovim nedavnim prestopom pod okrilje Disneyja.

Strela McQueen je vročekrvni mladi dirkalnik, ki si zelo želi uspeti. Ko pa se nepričakovano znajde v zaspanem Radarskem zavetju ob nekoč slavni Route 66, odkrije, da v življenju ni najpomembnejša ciljna črta, temveč pot do nje.

McQueen na poti na veliki pokal batov v Kaliforniji spozna kopico posebnežev iz tega mesteca - med drugim tudi Doca Hudsona, ki ima skrivnostno preteklost (Hudson Hornet, letnik 1951, ki mu je v izvirniku glas posodil legendarni Paul Newman), Neli Carrera (elegantni Porsche 2002, ki ga je v angleščini sinhronizirala Bonnie Hunt), in Dajza (zarjaveli, a zaupljivi tovornjak) - ki mu pomagajo doumeti, da so nekatere stvari v življenju pomembnejše od pokalov, slave in sponzorstva.

V vrhunski izvirni zasedbi igralcev najdemo Tonyja Shalhouba, Michaela Keatona, Cheecha Marina, Georgea Carlina, Katherine Helmond, in večni Pixarjev "amulet za srečo", Johna Ratzenbergerja. Michael Wallis, pisec priznane knjige Route 66: The Mother Road in največji poznavalec te legendarne ameriške arterije, je v tem animiranem filmu posodil glas šerifu Radarskega zavetja.

Gonilna sila Avtomobilov, John Lasseter, je tokrat režiral prvič po Svetu igrač 2 leta 1999. Zadnjih sedem let se je poleg produkcije Avtomobilov ukvarjal z vsemi Pixarjevimi ustvarjalnimi podvigi (Pošasti iz omare, Reševanje malega Nema in Neverjetni) in nadzoroval gradnjo novega, sodobnega studia v Emeryvillu v Kaliforniji. V zadnjem filmu se je posvečal svoji ljubezni do avtomobilov in dirkanja, pa tudi številnim drugim temam, ki so mu blizu.

Avtomobile je sorežiral Joe Ranft, ki je avgusta 2005, ko je dokončal svoje delo pri tem filmu, preminil v prometni nesreči. Sodeloval je pri nastajanju zgodbe tega animiranega filma in sinhroniziral nekaj obrobnih likov v njem. Bil je eden najbolj nadarjenih in spoštovanih scenaristov sodobne animacijske industrije (sodeloval je pri oblikovanju zgodb Kdo je potunkal zajca Rogerja, Lepotica in zver, Božična pustolovščina, Levji kralj, in Jakec in breskev velikanka), z Lasseterjem je delal pri treh njegovih prejšnjih režijskih projektih, obenem pa je bil več kot desetletje ključni ustvarjalec Pixarja. Končna špica Avtomobilov je poklon njegovemu neizčrpnemu talentu in ustvarjalnosti.

Izvirno zgodbo so zasnovali John Lasseter, Joe Ranft in Jorgen Klubien, scenarij zanj pa Dan Fogelman, Lasseter, Ranft, Kiel Murray, Phil Lorin in Klubien.

Avtomobili so Pixarjev najzahtevnejši in najambicioznejši projekt doslej. Kljub uspešnim in prepričljivim upodobitvam sveta igrač, žuželk, pošasti, rib in junakov z nadnaravnimi močmi je bila verodostojna upodobitev sveta, v katerem živijo samo in zgolj avtomobili, popolnoma drugačen izziv.

Lasseter si je zadal nalogo, da like avtomobilov prikaže čimbolj prepričljivo, in tako Pixarjevo tehnično ekipo postavil pred izredno zahtevno nalogo. Zaradi kovinskih barv in izrazitih obrisov je bilo treba najti nove načine za natančen prikaz odsevov. Avtomobili so prvi Pixarjev film, ki uporablja “ray tracing”. Upodobitev odsevov na avtomobilih na skoraj vsakem posnetku je zahtevala izredno veliko časa. Za posamezno sličico tega animiranega filma so porabili okoli 17 ur. Kljub mreži 3000 računalnikov in najsodobnejšim procesorjem, ki so štirikrat hitrejši od tistih pri “Neverjetnih” so za vsako sekundo filma porabili veliko dni.

Lasseter je vztrajal tudi pri verodostojnem upodabljanju materialov in je animacijski ekipi naročil, da avtomobili ne smejo biti podobni glinenim ali gumijastim. Vztrajal je pri verodostojnem posnemanju materialov - animirano jeklo naj bo videti jeklo, steklo naj bo tako kot pravo steklo, avtomobili morajo biti na videz tako težki, kot so v resnici; ne smejo biti preveč poskočni, sicer bi bili videti kot gumijaste igračke. Animatorji so za preizkušanje "vedenja" animiranih likov porabili veliko časa, in ravno zato Avtomobili zmorejo marsikaj. Lahko se gibljejo kot cestni stroji, včasih pa se odzovejo tudi kot žival ali človek. Značilen primer za to je Dajz, ki se v prizoru, ko zasleduje traktor po njivi, nenadoma spremeni v afriškega leva, ki zalezuje plen.

Zasedba vlog (glasovi)

Strela Mcqueen - Ta navdušeni novinec med dirkalniki si izredno želi zmagati na pokalu batov, zato sprva premišljuje le o dvojem - o zmagi in koristih, ki jih prinaša ta naslov. Ko pa po naključje obtiči v pozabljenem Radarskem zavetju in se mora prilagoditi novim okoliščinam, dobi lekcijo o tem, kaj je v življenju najpomembnejše. V izvirniku je predrznega Strelo sinhroniziral Owen Wilson (Bottle Rocket, Opoldanski obračun, Njegovi tastari, Lovci na družice).

Doc Hudson - Hudson Hornet, letnik 1951, redkobesedni podeželski zdravnik (mehanik) s skrivnostno preteklostjo, je ugleden in spoštovan meščan Radarskega zavetja, ki občasno dela tudi kot sodnik. Vročekrvni mladi prišlek (Strela McQueen) ga ne gane preveč. Mladenič ga sprva ne jemlje resno, pozneje pa ugotovi, da je ta starodobnik prava zakladnica znanja. V angleškem jeziku ga je ozvočil legendarni Paul Newman, oskarjevec, ki je kot najstarejši zmagovalec Daytone vpisan tudi v Guinnessovo Knjigo rekordov. Newman je dejal, da mu je bil Docov lik takoj blizu - star, utrujen, pameten južnjak pač.

Neli Carrera - Ta športna kalifornijska poršejka 911, letnik 2002, se je naveličala hitrega mestnega življenja in začela znova v Radarskem zavetju. Umirila se je in spoznala, kaj ji največ pomeni. Kupila je motel Srečni stožci in zdaj vzpodbuja krajane, naj obnovijo mesto. Zelo si želi, da bi spet zasijalo v svoji nekdanji slavi in bilo spet tako obiskano kot nekoč. Ko sreča Strelo, se takoj zagleda vanj in mu pomaga na pravo pot. Neli je v izvirniku odlično odigrala nadarjena igralka Bonnie Hunt (Življenje žuželk, Pošasti v omari, Količinski popust).

Dajz - Dobri stari vlečni tovornjak je na zunaj morda zarjavel in zanemarjen,

a je navihan kot mladenič in je vedno pripravljen pomagati. Je neznansko prijazen in vdan, in v mladem McQueenu takoj prepozna nekoga, ki bi bil lahko njegov dober prijatelj. Dajz zase pravi, da je najboljši vzvratni voznik na svetu, in si želi, da bi letel s helikopterjem. Ta zabavni, dobrosrčni in ganljivo preprosti avto iz zakotja sprva ni videti nič posebnega, na koncu pa se zaljubimo vanj. Če bi si izbirali prijatelja, bi prav gotovo izbrali njega. Lassiter je dejal, da mu je med Pixarjevimi junaki najljubši Dajz - delno zato, ker je natanko taka dušica, kot je bil Joe.

Hipi - Edini in glavni hipi Radarskega zavetja je volkswagnov kombi, letnik 1960, ki izdeluje organsko gorivo in predava o njegovih številnih prednostih. Narednik Slavc ne prenese preveč njegovih navad, toda ta dva posebneža kljub pogostim prerekanjem ne moreta drug brez drugega.

Slavc - Ta domoljubni ameriški vojaški džip, letnik 1942, ima v Radarskem zavetju trgovino z rabljeno vojaško opremo in je pikolovsko natančen pri negovanje trate pred njo. Čeprav je zakrknjen vojak in se rad pritožuje nad svojim neurejenim sosedom, pa se zaveda, da bi bilo življenje brez njega zelo dolgočasno.

Ramon - Ta Impala, letnik 1959, je avtoličar in pravi mojster svojega poklica, vendar že leta ni imel nobene stranke. Ker nima pametnejšega dela, se vsak dan na novo poslika in upa, da mu bo Strela McQueen dovolil, da ga malce polepša.

Flora - Ramonova žena in lastnica Florinega bifeja, nekdanji razstavni avto, letnik 1950, je živahna in brez dlake na jeziku. Pravi, da se pri njej dobi "najboljše gorivo v petdesetih državah". Njen lokal je priljubljeno zbirališče domačinov, ki se pridejo odžejat in poklepetat, zraven pa še malce opravljajo in poslušajo Florine materinske nasvete.

Luigi - Ta velikodušni, priljudni in razdražljivi fiat 500, letnik 1959, je lastnik krajevne prodajalne gum, Luigijeve Case Della Gume, kjer domuje “Poševni stolp gum.” Pri delu mu pomaga njegov prijatelj, viličar Guido. Luigi goreče navija za dirkalnike (še posebej, če so ferariji) in vedno rad ustreže. Ker pa gredo gume že dolga leta slabo v promet, lahko pri njem zmeraj računate na popust. Luigija je v izvirniku odigral Tony Shalhoub (“Big Night,” “Monk”).

Šerif - Ozvočil ga je pisatelj in poznavalec Ceste 66 Michael Wallis. Ta policijski avto znamke Mercury, letnik 1949, je varuh miru v Radarskem zavetju. Zmeraj preži za prehitrimi vozniki in uživa v pripovedovanju zgodb o svoji ljubljeni Materi cest, kdaj pa kdaj pa tudi zadrema za tablo ob cesti.

Kralj (alias Stipe Veter) - Ta Plymouth Superbird, letnik 1970, je legendarni dirkalnik, ki je osvojil več pokalov batov kot kateri koli avto v zgodovini. Kljub slavi je preprost in ve, da pokali ne naredijo prvaka. Verjame v trdo delo, sodelovanje in svojo gospo Kraljevo. Ob koncu sezone se namerava upokojiti in se odpovedati sponzorstvu Dinoca. V angleščini mu je glas posodil legendarni NASCARJEV dirkalec Richard Petty, njegovi animirani soprogi pa njegova žena Linda.

Žiga Živc - Ta veteran med dirkalniki je brezkompromisen tekmec, ki je na nepošten način dosegel drugo mesto večkrat kot katerikoli drugi avto. Zmeraj je bil v Kraljevi senci, zato je trdno odločen, da bo zdaj dobil Dinocovo sponzorstvo. Prepričan je, da je napočil njegov čas, zato Streli McQueenu ne namerava dopustiti, da bi zmagal. Upodobil ga je Michael Keaton (Mr. Mom, Batman, Herbie: S polnim gasom).

Maks - Pri Pixarjevih animiranih filmih seveda ne gre brez Johna Ratzenbergerja, ki je v AVTOMOBILIH ozvočil tovornjak Mack Super-Liner, letnik 1985. Je McQueenov voznik, in čeprav ni hiter, zmeraj pride na cilj. Je zanesljiv, močan in robat, a kljub temu nežen. Za McQueena je pripravljen narediti vse - celo voziti brez postanka.

O zgodbi

Avtomobili so pomemben del življenja režiserja John Lasseterja. Med odraščanje v Whittierju v Kaliforniji je rad obiskoval Chevroletovo zastopstvo, kjer je njegov oče vodil oddelek z rezervnimi deli; ko pa je sam dopolnil 16 let, je tudi sam nekaj časa delal tam. Lasseter pravi: "Zmeraj sem imel rad avtomobile. V mojih žilah se mešata Disneyjeva kri in motorno olje. Nisem se mogel upreti zamisli, da bi združil dve svoji veliki strasti - avtomobile in animirani film. Ko sva se z Joejem (Ranftom) leta 1998 začela pogovarjati o tem filmu, sva vedela, da hočeva narediti nekaj s počlovečenimi avtomobili. Približno v tistem času sva si ogledala tudi dokumentarni film ‘Divided Highways,’ ki je govoril o meddržavni avtocesti in njenem vplivu na okoliške kraje. Ganil naju je in začela sva premišljevati, kako je bilo v teh mestecih, ki jih je cesta obšla. Zato sva začela raziskovati Cesto 66 (Route 66), še vedno pa nisva vedela, kakšna bo zgodba filma."

Lasseterja je njegova žena Nancy prepričala, da sta se poleti 2001 odpravila na prepotreben dopust. Vsa družina se je vkrcala v avtodom in odpeljala na dvomesečno pot, na kateri so se izogibali avtocest. Takrat se je v Lasseterjevi glavi izoblikovala ganljiva zgodba. Joeju je bila všeč in začela sta snovati scenarij.

Pozneje leta 2001 so se Lasseter, Ranft, producentka Darla Anderson, Bob Pauley, Bill Cone ter drugi ključni produkcijski sodelavci iz Oklahoma Cityja v štirih belih kadilakih odpeljali na devetdnevni izlet po Cesti 66. Odpravo je vodil zgodovinar in pisatelj Michael Wallis, ki jim je predstavil svojevrstne ljudi in kraje ob njej. Ob vsakem postanku je ekipa opazovala ta mesteca in si poskušala vtisniti v spomin vse od starih naslikanih oglasov na zidovih zgradb do skal, oblakov in rastlinstva. Obiskovali so kavarne, bifeje, trgovinice in motele. Šli so k brivcu, na sladoled in v restavracijo na hamburger. Pogovarjali so se s štoparji, kavboji, natakaricami in mehaniki in vpijali vtise.

Pixarjevi animatorji in vrhunski igralci oživijo like avtomobilov

Prvovrstna glasovna zasedba in izjemna animacija so Pixarjev zaščitni znak že od njihovega prvenca Svet igrač, ki so ga ustvarili pred enajstimi leti. To tradicijo nadaljujejo z Avtomobili, v katere so vnesli še več tehničnih novosti in zabave. Pred pripravami na snemanje so se lotili obsežnih raziskav, za sam film pa oblikovali več kot 100 posameznih avtomobilskih likov. Nekateri so športni in trše vzmeteni. Tisti starejši, iz petdesetih let, imajo prožnejše vzmetenje, zato so bolj poskočni. Ker so hoteli avtomobilom ustvariti prepričljive, a edinstvene osebnosti, so vsakemu animatorju naročili, naj se vživi v svoj lik in mu izoblikuje značilno osebnost.

Ena pomembnih odločitev je bila, kje bodo avtomobili imeli oči. V nasprotju z njihovo običajno lego - na žarometih - so jim oči namestili na vetrobransko steklo, saj so tako postali podobnejši človeku. Dodali so jim tudi veke in obrvi. Čeprav nimajo rok in nog, so njihovo gestikuliranje nadomestili z gibanjem gum.

Pri vizualnem oblikovanju likov so začeli takole: za Strelo McQueena so najprej izbrali standardni avtomobil, predelan za dirkanje. Zbrali so vse zamisli in risbe o tem liku in s pomočjo vrhunskega oblikovalca Andrewa Schmidta začeli oblikovati glineni model vozila. Strelin značaj so gradili na slavnih, očarljivih predrznežih, kot so Joe Namath, Mohamed Ali in celo Kid Rock. Strela je na začetku zelo prevzeten, a še vedno simpatičen ­- to je bilo težko doseči, vendar je Owen Wilson odlično ujel vse njegove poteze.

Umetniška direktorica senčenja pravi: "Nekega dne smo pri Manuelu odkrili star, obtolčen kromast odbijač in vprašali, ali ga lahko dobimo. Manuel ga je začel brisati, mi pa smo zavpili, naj neha. Bil je namreč natanko tak, kot smo hoteli. Zelo všeč nam je bilo, da je bil umazan in prekrit s patino. Na njem je bilo točno to, kar smo potrebovali - malo vdolbin, prask, umazanije in rje. In vse to na enem samem odbijaču!"

Pixarjevi bleščeči dosežki: tehnične inovacije in izboljšave pri Avtomobilih

Za vznemirljive sekvence dirk so zaslužne tudi obsežne priprave direktorja fotografije in njegova ekipe - bili so na številnih avtomobilskih dirkah in se izčrpno posvetovali s strokovnjaki, ki snemajo take dogodke - in oblikovalske ekipe, ki je obiskovala avtomobilske razstave, avtomobilske oblikovalce in proizvajalce v Detroitu, hodila na avtomobilske dirke in natančno preučila materiale, iz katerih izdelujejo avtomobile. Pred računalniškim oblikovanjem barvne zasnove avtomobilov so se temeljito podučili o sestavinah avtomobilskih barv.

Morda so bile največji izziv za tehnično ekipo Avtomobilov kovinske in poslikane površine avtomobilov ter odsevi na njih. Pri Pixarju so v ta namen tokrat prvič uporabili algoritemsko tehniko računalniškega upodabljanja, ki se imenuje ray tracing.

Drugi pomemben dosežek tehnične ekipe je bila univerzalna podlaga, ki so jo lahko uporabili za skoraj vsak avtomobilski lik. To pomeni, da so lahko za vsakega od skoraj 100 izvirnih likov uporabili enake animacijske kontrole (avarje), ne da bi jim bilo treba ustvarjati nove komponente. Vsakemu avtu so prilagodili osnovno šasijo in vzmetenje.

Tretji pomemben dosežek pri tem filmu je poseben sistem (ground-locking system), s pomočjo katerega se je avtomobil držal vozišča, če ni zgodba zahtevala česa drugega.

Pixar je z Avtomobili v vsakem pogledu dosegel novo raven oblikovanja podrobnosti. Prizori na stadionu, nebo, celotno ozadje - vse je neverjetno natančno dodelano. Vse v tem filmu je osenčeno tako, da je res videti iz štiridesetih, petdesetih in šestdesetih let, obledelo in zanemarjeno. Režiser je želel, da je svet dirkanja videti enako prepričljiv kot zanemarjeno podeželsko mestece. Različne animacijske ekipe so s tesnim sodelovanjem poskrbele, da so bile stvari videti primerno postarane, kjer je bilo to potrebno, in da so bile stavbe ponekod vegaste. Razpokani beton, v katerem raste plevel, prah in plasti zbledelih naslikanih reklam na opečnatih zidovih - zaradi vsega tega se Radarsko zavetje zdi resničen kraj, ki bi ga prav lahko obiskali.

Sophie Vincelette je bila odgovorna za gorovje, čigar oblika je poklon pokopališču desetih kadilakov vzdolž Ceste 66. Nekatere gore so oblikovane kot kolesa in odbijači.

Veliko časa so posvetili oblakom in njihovim formacijam, ki se pojavljajo v več plasteh in se pomikajo različno hitro in v različnih smereh. Vanje so vnesli osebnosti - tako kot ljudje imajo tudi avtomobili bujno domišljijo in v oblakih vidijo različne oblike. Tako bi med njimi morda lahko opazili kakšnega v obliki limuzine, ponekod pa bi se nam lahko zdeli podobni sledem gum.

Z enako natančnostjo so se lotili tudi oblakov prahu, ki se dvigajo za avtomobili, sledi gum, oljnih madežev, vode, dima in sline.

Eden najsijajnejših in za animatorje neverjetno zapletenih prizorov filma je, ko se v mestu po dolgih letih spet prižgejo neonske luči.

Komentarji

5.7. 2006 ob 20:13 zvezdica

Že gledala in mi je zakon. Komične situacije, človeške lastnosti v avtih... nekaj dirkanja... Luštkan filmček ne samo za otroke.

— Anča
16.7. 2006 ob 13:11

Pomojem bo film dober, vsaj jaz še nisem videl slabih disneyevih filmov. Imam PC-igro in je zakon - tak bo (upam) tudi film

— <omaka>
16.7. 2006 ob 13:12

Pozabu sm še o sinhronizaciji: Tut to ni velk problem in vem da se bomo še velik od tega kregal:D

— <omaka>
18.7. 2006 ob 23:44

dobra risanka, solidna predvidljiva zgodba, svet avtomobilov, ki imajo cloveske lastnosti (in slabosti), ter seveda happy end. poglejte in otroke vzamite s seboj :)

— Liones
30.7. 2006 ob 23:19

Zelo zanimiv film in res so naredili dobro animacijo! Pohvale vsem sodelujočim, v slovenščini bo pa po moje tut kar ok. V njem se mogoče najdejo tudi malo starejši otroci. :)

— Pika
1.8. 2006 ob 13:27

Zanimiv film. Na zalost ga popolnoma unici sinhornizacija.

— bah
3.8. 2006 ob 23:25

Film sm ze videl v originalu in mi je prav zal za pibliko da bo morala gledat sinhronizirano verzijo ker pomojem se veliko karakterjev zgubi s prevodom in sploh z nasim naborom igralcev!!

— neki
6.8. 2006 ob 16:37

Koliko risb so naredili animatorji preden so se odločili za podobo simpatičnih pločevinastih likov v animiranem filmu Avtomobili?

— sonček
11.8. 2006 ob 13:02

zelo so mi všeč rad bi dobil njihov film

— anže
13.8. 2006 ob 14:33

Film se mi zdi krasen.

— jack
17.8. 2006 ob 15:45

a si bo tole tudi mogoče ogledati s podnapisi?

— Ana
22.8. 2006 ob 21:06

A je to sploh risanka za otroke. MA TO JE ENA IZMED NAJBOLŠIH RISANK ZA VSE STAROSTI. VSE POHVALE USVARJALCEM.

— Sebastjan M.
24.8. 2006 ob 10:28

Mislim, da veliko ljudi, predvsem mladine si ne bo šlo ogledat tega filma, saj je neša sinhronizacija nekaj totalno smotanega in bednega! upam, da bodo film uveljavili še enkrat s podnapisi, ker drugače je itaq brez veze!

— xxx
26.8. 2006 ob 9:38 zvezdica

FILM AVTOMOBILI JE ENA NAJBOLJ SVEZIH RISANK ZADNJE ČASE ,SAJ NE TRPI ZA ZIVALSKIM SINDROMOM .AVTOMOBILI SO FILM ,KI IMAJO VSE LJUBEZEN , TRAGEDIJO,HUMOR .ENA NAJBOLJSIH RISANK ZADNJE ČASE POLEG LEDENE DOBE 2 IN ENA GLAVNIH KANDIDATK ZA OSKARJA .EDINO KAR POKVARI FILM JE SLOVENSKA SINHRONIZACIJA ,KI DELUJE NEDOZORELO.EDINA SVETLA TOČKA SLOVENSKE SINHRONIZACIJE JE GOJMIR LESNAK -GOJC ,SAJ JE S SVOJO PONOVITVIJO VLOGE CVETKA IZ NMK NEVERJETEN DRUGI SO PODPOVPREČNI.FLM ,KI JE N NAJBOLJSIH FILMOV ZADNJE ČASE .JA RES JE TAKE FILME RABI CEL SVET

— reziser
26.8. 2006 ob 14:52

Čeprav še ga nisem gledla se mi zdi zelo dober film.Mogoče ga gremo danes gledat.

— maruša
26.8. 2006 ob 18:18

Z druzino smo si ogledali film in ni nam bilo zal. Notri je vse od akcije do romantike in komicnih vlozkov, ki pa ne pokvarijo filma. Priporocam ogled od 4 do 99 let.

— Blaz
26.8. 2006 ob 23:34 zvezdica

Enkraten film, prvih nekaj trenutkov sem lovil sapo, saj mi ni bilo jasno, ali gledam s kamero snemane zadeve ali digitalo. Super tekoča zgodbica, z življenjsko vsebino, ki bi jo mirno lahko uvrstili na šolski spored o pomembnih stvareh v življenju. Film, definitivno vreden ogleda, še posebej zaradi konca dirke v zadnjem delu filma - nepozabno, s punco sva skoraj čeljust spustila do tal od navdušenja. Bomba. Aja, pa pohvala slovenskim sinhronizerjem - delo dobro opravljeno.

— Oliver
27.8. 2006 ob 12:19

sigurno je dober film samo zakaj rabite sinhronizacijo sej mlajsi znajo brat

— nekdo
27.8. 2006 ob 19:48

ne morem verjet da ste dal sam sinhronizirano verzijo na spored eni nočejo gledat v slovenščini ker je pač s tem film uničen raje bi gledali v angleščini upam da nam boste to uslugo naredil hvala

— jera
27.8. 2006 ob 22:12 zvezdica

Najprej nisem hotel gledat filma prav zaradi sinhronizacije. Po dolgem prepričevanju sem le popustil in šel gledat in ni mi žal. Predvsem zaradi Gojc-a. Umiral sem od smeha, ker je res izvrstno upodobil Dajz-a. Ostali me niso tako prepričali, ampak Gojc...enostavno noro. O animaciji pa škoda besed...nisem še videl boljše, res neverjetno...film je definitivno vreden ogleda. Je pa škoda, da ni tudi verzije s podnapisi, tko kot Garfield 2...bi veliko raje gledal Carse kot pa Garfielda Moja ocena filma 9/10

— Jst
28.8. 2006 ob 10:12 zvezdica

V soboto sem si ta film ogledala in mi je zelo polepšal dan, še posebaj moji 9 letni hčerki. Zelo zabavno, duhovito...še posebaj pa bi pohvalila glas Gojmira Lešnjaka - odlično 5.

— Nati
28.8. 2006 ob 18:02

ker film se vm zdi bolši-avtomobili al garfield?

— ..
29.8. 2006 ob 12:30

bedarija za otroke... nisem še videla slabšega animiranega filma od tega...Ko sem prišla iz kinodvorane me je zgrabila depresija in zdaj nočem več živeti. obupana sem nad svojim lifom!

— figa
30.8. 2006 ob 4:38 zvezdica

Doc Hollywood. Se spomnite komedije Doc Hollywood, kjer je prenapihnjeni, narcisoidni, bogati, prehitri in preveč živčni zdravnik Michael J. Fox pikiral v majhno, preprosto in umirjeno mestece, ki ga ni bilo moč najti na nobenem zemljevidu? Tu imate računalniško animirani rimejk, kjer v majhno, preprosto in umirjeno mestece pikira prenapihnjeni, narcisoidni, bogati, prehitri in preveč živčni dirkalni avtomobilček Lightning McQueen (Owen Wilson), novinec v svetu avtomobilskih dirk, ki kani osvojiti naslov svetovnega prvaka. In ker ga župan Doc Hudson (Paul Newman) obsodi za uničenje lokalne ceste, mora ubožec ostati v mestu in za kazen opravljati prisilno delo. Prav imate, zelo globoka, poučna in dobra zgodbica za risanko, kjer vse junake igrajo avtomobili. Kjer so celo muhe avtomobili. In kjer je celo Jay Leno Jay Limo. Enkratna atmosfera in hudo zabavni pripetljaji mladega McQueena, ki se seveda zaljubi v lokalno lepotičko Sally (Bonnie Hunt), najde samega sebe in postane boljši človek, ups, boljši avtomobilček. Čisti užitek za staro in mlado ter dokaz, da so avtomobili zares kul samo takrat, ko jih ne šofirajo ljudje.

— iztok gartner
31.8. 2006 ob 11:34

tisti ki so naredili film avtomobili so najvecji carji

— jerneja
3.9. 2006 ob 12:30

bedno

— katka
5.9. 2006 ob 15:44 zvezdica

Najboljši animirani filmi, ki ga je svet videl. Še več takšnih pričakujemo. Navdušila me je zgodba, animacija, tudi sinhronizacija, na splošno vse.

— Damijan
6.9. 2006 ob 14:17 zvezdica

Definitivno najboljša risanka, kar sem jih videl do sedaj. Mislim, da celo boljša od Ledene dobe, Ledene dobe 2, Reševanje Nema. Izjemno dobra animacija, z izjemno dobro in poučno zgodbo, res enkratno. Kar se tiče pa sinhronizacije, pa vsa čast Gojcu, ki je res fenomenalen, tudi drugi so dokaj vredu, sploh sta pohvale vredna še Miha Žorž in Danilo De Girolamo. Res vredno ogleda.

— Matic
6.9. 2006 ob 16:40

zelo dober film

— spela
7.9. 2006 ob 14:44

dobr film

— čučman
7.9. 2006 ob 20:45

joj ful luškana risanka...

— ka3na
9.9. 2006 ob 12:20

film sm si šla ogledat učeri ful sm se nasmejala dajzu zarad tega ker ma fuuul dobr glas pa še fuul hud film mi je .za nasmejat priporočam

— urssy
9.9. 2006 ob 13:40

men je film kul.film je res dobr.

— diana
10.9. 2006 ob 15:20

takilih risank bi mogl narest več! super zgodba z naukom, res, super in vredna ogleda!

— ursh
11.9. 2006 ob 19:05

ta film je kul ker not igra gojc haha ma hud car-avto pa zobe k on gojc hahahahahaha oz.ta film še nism gledala ampak ga grem ta tedn enkat ampak sej to ni važn važn je to da da se zna vsak človk zravn nasmejat in da mu je film kul dabest!!! to sm rekla zato ker nočm plačat zaston karte haha pa tud za druge najbrž to vela ! drgač je pa film kul res kul za prvo nagrado NAJ FILMA hahaha VSAK NEJ PREBERE ! p.s.:povej to drugim pa bo se ti zgodilo to da boš šu gledat filn!!!

— pija
12.9. 2006 ob 12:05 zvezdica

Zelo sem bila presenečena nad slovensko sinhronizacijo, ki je bila fantrastična. Gojmir Lešnjak je bil odličen, tudi ostali niso dosti zaostajali. Risanka je zelo prijetna, malo osladna, vendar pa je humor odličen in to je tisto, kar da čar risanki. Definitivno priporočam ogled!

— vredno ogleda!
13.9. 2006 ob 20:26

Gojc je DABEST oz ZAKON!!! Kakor mu je ljubse! ;)

— Uros
17.9. 2006 ob 13:48

to je pa res ena najbolših risank kar sm jih kdaj gledala... ful se nasmejiš gojcu.. uglavnem ocena je definitivno +10

— Anja
19.9. 2006 ob 17:00 zvezdica

super zgodba, ki je primerna za otroke, vendar ima tudi globlje sporočilo. je dinamična in duhovita. čeprav nas zadnje čase celovečernimi animacijami, pa je ta ena tistih, ki je res vredna ogleda, saj je animacija najboljša doslej. pred ogledom me je malo motilo, da je sinhroniziran, ampak je sinhronizacija res odlična (še posebej gojc) tako da ni nič hudega če ne vidiš angleške verzije. pixar res zna narediti vsako stvar odlično. btw: tudi predrisanka je super!

— frexor
21.9. 2006 ob 16:57

jaaa grem u petk {jutr} gledat..pomoje se splaca:D...cawww

— jz und on
24.9. 2006 ob 11:17

Filem avtomobili je zares super! Primeren je za otroke do 12 leta. Kdor ima rad avtomobile ali dirkaske avtomobile naj si stoposto ogleda ta film! OBOZEVALKA HITRIH AVTOMOBILOV

— obozevalka hitrih avtomobilov
24.9. 2006 ob 11:21

Najbolj super je Gojc ki ta film naredi najbolj zabavno!!!

— obozevalka hitrih avtomobilov
25.9. 2006 ob 0:18 zvezdica

ta film je res super in lahko navduši mlado in staro.junaki imajo unikatne karakterje in te lahko nasmejijo do solz.še posebej mi je všeč Luigi in njegova italijanska angleščina oz slovenska angleščina-luigi follow only ferrari-enostavo za nasmejati:)kapo dol za vse ustvarjalce filma,res so naredili super animiran film;)

— ancha
27.9. 2006 ob 15:13

Nisem še videl ta film,amapk je sigurno cool film ne mora biti slab. Matej

— matej
30.9. 2006 ob 16:33

jah NEHTE MI ZE MORIT S TEMI RISNKAMI DEJTE NAREST ZE EN DOBER FILM K CENE BO KOLOSEJ PROBADEL...ali pa bodo sami kreteni ki non stop bulijo risanke!

— JAO...zaostali ste
5.10. 2006 ob 17:20

ti avti so zakon

— marko
5.10. 2006 ob 17:28

ti avti so bili fantastični.preseneč en da je igrav gojmir lešnajak.priporočam da si tudi vi pogledate ta filem.bilo je malo smešno in fejt zabavno.

— marko
6.10. 2006 ob 17:52

ta film je zelo fajni..hehe,notri so same smešnice.Pa naj povem da bi dala 1000 točk.Film je lepo risan.Vidimo se drugič.deset točk za naše avtomobilčke

— biba
7.10. 2006 ob 13:53

TA FILM JE BIL RES SVEDCKI ŠLA SEM GA GLEDAD Z SESTRIČNO IN BRATOM. NI MI BILO ŽAL DA SEM GA ŠLA GLEDAT

— avtomobili
14.10. 2006 ob 8:22

cist bedn je

— koko
2.11. 2006 ob 14:24

RISANI FILM MI JE BIL FUL KUL

— TEJA
2.11. 2006 ob 14:31

AVTOMOBILI SO MI BLI BREZVEZNI AMPAK NELI JE BILA LUŠNA IN HITRA SI GURNO BI PRIHITELA SVOJGA MOŽA...

— MATEJ SAMEC
4.11. 2006 ob 8:26

This film is the best of the best, you now!!!;-)

— cassie
7.11. 2006 ob 19:39

avtomobili so kul med boljšimi filmi

— daki
20.11. 2006 ob 15:04

risanka-prva liga maram pa povedat da so bli v risanki super komadi!!! niti enega slabga ni bilo!!

— esti
29.11. 2006 ob 20:17

FILM JE ZELO OTROČJI .ČE ŽE MORATE V KINO NE POJDITE GLEDATI TEGA.JE ZELO OTROČJI IN ZA POVRH ŠE SINHRONIZAR V SLO.PRIPOROČAM ZA POD 10 LET

— NIKITA
30.11. 2006 ob 14:46

avtomobili so carji sploh pa tist ka ma dolge zobe!!

— neža
6.1. 2007 ob 15:16

Izvrstni prevodi in čudovita sinhronizacija. Bravo! Lepa risanka. LP jure

— jure
13.1. 2007 ob 15:18

najbolša risanka kaj ji je! KAČIGA =)

— irč
25.1. 2007 ob 8:43

MARK IN MIHA!PROSIM NE ŽALITE TEGA FILMA,KI JE ZARES SUPERCA.PUNCE IN FANTJE,ČE VAM NI TA FILM O ŽIVIH AVTOMOBILIH VŠEČ PAČ GLEJTE KAJ DRUGEGA IN NE KRITIZIRAJTE BREZ VEZE NEKAJ.DANES OBSTAJAJO RAČUNALNIKI IN PA TV PROGRAMI TAKO,DA SE ZA VSAKOGAR KAJ NAJDE.ČE TI NI TO VŠEČ PAČ TEGA NE KOMENTIRAJTE.OBDRŽIT E TO ZASE!!!TUDI FILM JE NAJINIMA STARŽEMA ZELO VŠEČ.TUDI ONADVA STA SI FILM OGLEDALA ŽE TRIKRAT.PRAVITA,DA JE SUPERCA.

— MARK IN MIHA
25.1. 2007 ob 18:04

živi avtomobili so cool

— MARK
30.1. 2007 ob 12:59

To risanko sem gledal 6x in jo vem na pamet ampak še vedno jo bom gledal to si morate ogledati večkrat najboljša oseba mi je dajs in tovornjak od strele mcquina

— miha
20.2. 2007 ob 16:03

NAJBOLJŠI FILM MI JE AVTOMOBILI.LEP MI JE ZATO,KER JE ZZANIMIV IN DOBER.

— NEJC K.
24.2. 2007 ob 21:02

ta risanka je res zakon..jo gledam skos s svojo sestrično (5 let)...najbolši je Gojc-Dajs k zna zmeri nasmejat! dejte še kšno tako narest! kačau;)

— chatrine
27.2. 2007 ob 11:59

Film mi je bil všeč. Najbolj mi je bil všeč Dajz, ker seje zmeraj zafrkaval. To je bila ena najboljših risank, ki sem jih kdaj gledal. Všeč mi je tudi, ker je film sinhroniziran. Film je dober, zato tudi vam priporočam, da si ga ogledate. Uživajte v filmu!

— andro
28.3. 2007 ob 15:04

je ful dor risani film jst sm ga gledla kr dvakrat.gledla sem ze veliko risanih filmov ma ta je bil edn med ful doprimi

— naja
29.3. 2007 ob 12:54

tale film je res ql sam ful je doug

— gwsgf
3.7. 2007 ob 18:54

RISANKA JE ZELO ZANIMIVA PO DRUGI STRANI PA TUDI POUČNA. GOVORI O PRIJATELSTVU KI GA IMAMO VSE MAJN. ALI MOGOČE GDO VE KJE SE JO DA KUPIT ALI PRESNET NA RAČUNALNIK MOJ VNUK SAMO ŠE TO RISANKO GLEDA. SUPER RISANKA LEP PZDRAV BOJANA

— super zabavno
30.9. 2007 ob 6:24

ej ful kul risanka morm rečt sploh se je ne morm nagledat tk da kr tko naprej še drugi del dejte pa tko naprej

— anja
31.10. 2007 ob 20:28

ni boljšega filma!

— angelina
7.12. 2007 ob 16:46

PRFEKTNO,STRELA MCQEEN JE GENIJ,ŽIGA ŽIVCA BI PA VBIL

— JANKO
23.1. 2008 ob 15:01

ful je biu cool film.škoda da ni uni na konci zmagu.ni biu slab film.

— mala
13.2. 2008 ob 0:00

tist film je ful dober sam da to veste

— jošt
16.3. 2008 ob 14:12

ful fajn je to gledat

— aanny
2.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

filem je nekaj enkratnega velikokrat sem si ga že ogledal in vem zato vse na pamet... pohalil bi odlične slovenske glasove in dal nasvet: da bi bilo čim več tako dobro sinhroniziranih fimov v sloveniji........

— franko
17.8. 2008 ob 2:00

Film je odličen.Pri nas doma se vrti vsak dan sigurno 5x.Sin je star 2 leti in 3 mesece in pozna vse v filmu .
opazil sem če ga večkrat pogledaš opaziš da si v zadnjem ogledu nekaj spregledal.

— Anton
13.12. 2009 ob 9:46

FILM AVTOMOBILI JE KAR DOBER SAMO MALO PREVEČ JA VTROČJI.

— ALEN
13.12. 2009 ob 15:29

film me je tako ganil da sem jokala. bil je čudovit.gledam ga vsak vikend ko pride sestra.želim si da bi posneli še kakšen film o mcqeen.uživam ko ga gledam.
nisem še gledala bolšega filma.

— vesni
10.5. 2010 ob 19:07

ful fajn film moj 44 letni brat ga gleda in postane ful otročji a zna kir nardit msn plioss naj mi ga nardi kakor koli sam napiš da je zamene

— monika
4.7. 2011 ob 17:32

men je ta risanka zlo zlo ušeč,dobr je da je tut v slovenščini da lahka tut ta mali razumejo tko da res je zakon

— kiki
4.8. 2011 ob 20:03

ful dobr film!

— gašper
15.8. 2011 ob 10:22 zvezdica

zelo sem bila presenečena nad slovensko sinhronizacijo,ki je bila fantastična.gojmir lešnjak je bil odličen,tudi ostali niso dosti zaostajali.risanka je zelo prijetna,malo osladna,vendar pa je humor odličen in to je tisto kar da čar risanki. priporočam ogled !

— strela mcquen

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.