Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ave, Cezar!

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 25.2.2016, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joel Coen in Ethan Coen
Z oskarji nagrajena režiserja filmov Veliki Lebowski, Fargo in Ni prostora za starce nas vračata v 50. leta prejšnjega stoletja, v zlato dobo Hollywooda. Pretkani Eddie mora skrbeti, da v velikem studiu vse teče kot namazano, zato se mora velikokrat soočiti z nemogočimi denarnimi zahtevami ali s težavnimi igralci. Ko med snemanjem zgodovinskega spektakla skrivnostna skupina ugrabi glavnega igralca in zahteva odkupnino, se mora Eddie podati na lov. Med iskanjem sledi za pomoč zaprosi druge filmske igralce, hkrati pa se mora ves čas skrivati pred zvedavimi novinarji, ki hrepenijo po škandalih iz sveta slavnih.

Vrnitev v zlata leta Hollywooda z igralsko »all-star« zasedbo in znamenitima bratoma Coen...

Brata Coen imata doma na polici že štiri prestižne kipce, po katerih potihem in naglas hrepenijo malodane vsi filmski ustvarjalci. Še preden izvemo, ali bosta svojo zbirko letos obogatila na račun scenarija za film Most vohunov, pa bosta že drugič v dosedanji karieri otvorila prihajajoči Berlinale, in sicer z njunim najnovejšim podvigom – komedijo Ave, Cezar (Hail, Caesar). Ta nas bo ponesla nazaj v zlate čase Hollywooda, ko je bilo treba za vsako ceno zaščititi brezmadežen ugled filmskih studiev in njihovih igralcev. Joel in Ethan, ki sta poskrbela za scenarij, režijo in produkcijo, pa še zdaleč nista edini zveneči imeni te zabavne poslastice, saj se pred kamero drenja pravi jagodni izbor igralskih superzvezdnikov.

OZADJE ZGODBE:

»To ne sme priti v trač kolumne!« – Ave, Cezar

Da sta videz in neomadeževan ugled vse, kar šteje, v Hollywoodu vedo že zelo dolgo. Zato so v zlatih 50. letih prejšnjega stoletja filmski studii najemali tako imenovane »fixerje« – povečini zasebne detektive, ki so za vsako ceno varovali dober ugled svojih varovancev. Da bi preprečili širjenje kočljivih informacij, so morali biti izjemno iznajdljivi, njihove metode so bile velikokrat vprašljive, posluževanje nezakonitih sredstev pa je bilo nenapisano pravilo tega poklica.

O FILMU:

Ave, Cezar sledi zgodbi hollywoodskega »fixerja« Eddieja Mannixa (Josh Brolin) in predstavlja presenetljivo raznolik spekter težav, s katerimi se mora slednji soočiti v zgolj enem dnevu. Eddie svoje usluge nudi studiu Capital Pictures, ki je ravno sredi obsežne produkcije njihovega paradnega konja – filma Ave, Cezar, v katerem nastopa eden največjih zvezdnikov na svetu Baird Whitlock (George Clooney). Za kolosalen zaplet poskrbi skrivnostna skupina z imenom »The Future«, ki ugrabi Bairda in zanj zahteva krepkih 100.000 dolarjev odkupnine. Eddie mora sedaj uporabiti vse svoje trike in čare, da bi glavnega igralca varno pripeljal domov in se obenem povsem izognil škandalu, ki grozeče trka na vrata.

Poleg Clooneya in Brolina v filmu nastopajo še Tilda Swinton, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Jonah Hill, Frances McDormand, Alden Ehrenreich, Dolph Lundgren in mnogi drugi.

ZANIMIVOSTI:

  • Film Ave, Cezar obeležuje že osmo sodelovanje bratov Coen z igralko Frances McDormand (ženo Joela Coena), četrto sodelovanje z Georgom Clooneyem in tretje z Joshom Brolinom.
  • Igralska zasedba sestoji iz štirih oskarjevcev: George Clooney, Frances McDormand, Tilda Swinton in Fisher Stevens; ter treh prejemnikov nominacije za oskarja: Josh Brolin, Jonah Hill in Ralph Fiennes.
  • Brata Coen bosta že drugič odprla mednarodni filmski festival v Berlinu, ki velja za enega najprestižnejših filmskih festivalov. Komedija Ave, Cezar bo prikazana zunaj tekmovalnega programa.

Komentarji

25.2. 2016 ob 15:15

Bolj brezveznega filma v življenju še nisem gledala... Komedija??? Zakaj že?

— Jasmina
26.2. 2016 ob 10:01

Katastrofa od filma, škoda časa in denarja...

— Anja
1.3. 2016 ob 7:51

Katastrofa od filma

— Tjaša
19.3. 2019 ob 11:41

odličen film, pač brata Coel, česarkoli se lotita garantira kvaliteto

— joseph

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.