Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Avatar (repriza)

domišljijski akcijski spektakel
Film režiserja Titanika
Podnapisi
Na sporedu od: 21.1.2010, Kino Komuna
22.9.2022, Kolosej Ljubljana
2h 45min / 165min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James Cameron
Režija: James Cameron
Režiser legendarnega Titanika in kultnih ZF akcij Osmi potnik ter Terminator se v nepozabni 3D pustolovščini poda na čudoviti neznani planet Pandora. Tja je namenjen tudi paralizirani vojak Jake, ki s pomočjo prenosa misli dobi novo - nezemljansko telo. V neznani pokrajini ga skoraj doleti smrt, a ga še pravočasno reši Pandorina staroselka Neytiri. Jake se zbliža s ponosno bojevnico in njenim plemenom ter ob tem spoznava pravo lepoto neukročene Pandorine narave. Toda kmalu se znajde ujet sredi epskega boja, kjer se mora odločiti med tem, kar mu veleva um, in kar mu narekuje srce.

Avatar nas popelje v spektakularni svet, kakršnega si ni moč predstavljati. Na njem se prišlek z Zemlje poda na epsko pustolovščino in se nazadnje bori za rešitev tujega sveta, ki je sčasoma postal njegov dom. James Cameron, režiser in dobitnik oskarja za Titanik, je o filmu začel razmišljati pred 15 leti, ko sredstva, s katerimi bi realiziral svojo vizijo, še niso niti obstajala. Zdaj, po štirih letih produkcije, Avatar, igrani akcijski film z novo generacijo posebnih učinkov, prinaša povsem novo filmsko izkušnjo, v katero se gledalec dobesedno potopi. Revolucionarna tehnologija, ki so jo iznašli za film, se razblini v čustva likov in razsežnost zgodbe.

V  nezemeljski svet vstopimo skozi oči Jaka Sullyja, nekdanjega marinca, priklenjenega na invalidski voziček. Kljub invalidnemu telesu je Jake v srcu še vedno bojevnik. Rekrutirajo ga za potovanje na več svetlobnih let oddaljeno človeško postojanko na Pandori. Tam mogočna korporacija izkopava redki mineral, ki je ključnega pomena za rešitev Zemljine energijske krize. Ker je ozračje na Pandori strupeno, so ustvarili Program Avatar, v katerem je zavest človeških "voznikov" povezana z avatarjem. Avatar je na daljavo kontrolirano biološko telo, ki lahko preživi v smrtonosnem ozračju. Ti avatarji so plod genetskega inženiringa človeške DNK in DNK domorodcev Pandore - Na’vijev.

Ponovno rojen v svojem avatarju Jake lahko spet hodi. Njegova naloga je infiltracija med Na’vije, ki so postali glavna ovira pri izkopavanju dragocene rudnine. A prekrasna ženska Na’vijev, Neytiri, Jaku reši življenje in to spremeni vse. Jaka njen klan sprejme medse in nauči se, kako postati eden od njih, kar je povezano z mnogimi preizkusi in pustolovščinami. Ko se Jakov odnos z njegovo obotavljivo učiteljico Neytiri poglobi, začne spoštovati na’vijevski način življenja in nazadnje zavzame svoje mesto med njimi. Kmalu bo postavljen pred najtežji preizkus, ko jih popelje v epsko bitko, ki bo odločila o usodi celotnega sveta.

Začetki

"Avatar je najzahtevnejši film, kar sem jih posnel," pravi scenarist in režiser James Cameron. In ta izjava veliko pove, glede na to, da je Cameron svetovno znani mojster pripovedovanja zgodb: njegovi filmi Titanik, Terminator, Terminator 2, Osmi potnik 2, Brezno in Resnične laži so bili prelomni filmi, mešanica spektakla, izjemne zgodbe, likov in tehnološke čarovnije, ki je služila zgodbi in čustvom.

"Z Avatarjem sem hotel ustvariti znano vrsto pustolovščine v neznanem okolju," razloži Cameron, "zasnoval sem klasično pripoved o prišleku na tuji zemlji in v tuji kulturi v nezemeljskem svetu. Zgodba je po obliki klasična v najbolj grobih potezah, vendar občinstvo čaka polno preobratov in presenečenj. Sanjal sem, da bi ustvaril film, kot je ta, film, ki se dogaja v drugačnem svetu velike nevarnosti in izjemne lepote, vse od kar sem kot otrok požiral šundovsko znanstveno fantastiko in stripe in med urami matematike risal nezemeljska bitja, skrivajoč se za učbenikom. Z AvatarjemJEM sem končno dobil priložnost."

Kako jim je uspelo

Camerona pri ustvarjanju tuje vrste ni zanimala uporaba maske. Humanoidne Nezemljane že več desetletij igrajo zamaskirani igralci, vse od B filmov petdesetih let, skozi štiri desetletja Zvezdnih stez in njihovih spin offov ter drugih znanstvenofantastičnih filmov in nadaljevank. Preizkusili so že vsak dizajn in metodo nanašanja maske na obraze igralcev. Za povrh je to tudi omejujoče. Velikost in obliko oči ne moreš spremeniti. Proporce telesa ne moreš spremeniti, prav tako ne velikosti lika. Igralec, ki ima na sebi gumo in ostale vrste maske, je omejem tudi pri igranju, saj je maska pregrada med igralcem in objektivom kamere.    

Z metodo, ki so jo uporabili pri Avatarju, metodo ujetega gibanja, se te negativnosti ne pojavijo. Z računalniško grafiko so avatarji podobni igralcem, ki jih igrajo, njihovi osnovni proporci pa so drugačni. Oči Na’vijev so po premeru dvakrat večje od človeških in med njimi je večji razmak. Na’viji so precej vitkejši od ljudi, z daljšimi vratovi, imajo drugačno strukturo kosti in mišic, med drugim tudi najbolj očitno, dlani s tremi prsti.  Kot računalniški liki so Na’viji in avatarji lahko precej večji od ljudi. Z modro masko bi bila njihova koža motna, z računalniško grafiko pa je prosojna in se obnaša kot prava koža, pri kateri pigment na površju ne pokriva rdečice krvi pod njo, kar se denimo vidi, ko močna sončna svetloba posije na zadnjo stran ušes likov. Vse te malenkosti skupaj omogočajo nastanek na videz živih bitij.

Cameron je iskal način, kako ustvariti nezemljane za 21. stoletje. Leta 1995 je videl hiter napredek na področju računalniško oblikovanih likov in mislil, da bo lahko posnel svoj sanjski projekt, ki se dogaja na drugem svetu. Ker je že ustvaril povsem novo generacijo računalniških likov za Brezno in Terminatorja 2, je Cameron želel ponesti računalniško grafiko v nove višave in tako napisal vizualno ambicioznega Avatarja.  Ko pa so scenarij razdelali strokovnjaki za posebne učinke, je spoznal, da je tehnologija, potrebna za fotorealizem, oddaljena še nekaj let, zato je projekt romal na polico.

Ko je leta 2005 Cameron oživel projekt, se je zdelo, da so vse potrebne tehnike za prvim vogalom. V tistem času jih je še skrbelo, da liki ne bodo videti povsem živi in da bodo žrtve t.i. učinka mrtvega očesa iz zgodnejših filmov s tehniko "ujetja nastopa." Cameronova ekipa se je odločila, da preseže vse začetne poskuse in zagotovi popolno realnost likov. Razvili so povsem novo tehnologijo, s katero so posneli obrazno mimiko. Igralci so nosili posebne čelade, podobne nogometnim, na katere so pritrdili majhne kamere. Te so posnele celo najbolj drobne premike obraznih mišic. In kar je najpomembneje, kamera je posnela gibanje oči, česar prejšnji sistemi niso mogli. Seveda so posneli z igralci in pod Cameronovim vodstvom tudi vse prizore v filmu: brez scene, brez kostumov, samo igrali so, kar se je večini zdelo nadvse imenitno.

Druga inovacija, ustvarjenja posebej za Avatarja, je virtualna kamera, ki je Cameronu omogočala snemati prizore znotraj računalniško ustvarjenega sveta, kot če bi snemal v hollywoodskem studiu. Skozi vizualno kamero Cameron ni videl Zoë Saldana, ampak njen velikanski modrokožni lik Neytiri.  Namesto Sama Worthingtona in Sigourney Weaver je videl njuna velikanska avatarja, skupaj s repoma in velikanskimi zlatimi očmi. Namesto pustega sivega prostora pa je videl bujen pragozd Pandore, lebdeče gore Hallelujah in človeško kolonijo pri Peklenskih vratih.

Za učinke so poskrbeli pri WETA Digital iz Nove Zelandije, ki so ustvarili like pri Gospodarju prstanov in King Kongu.

Je to animacija? 

Če vprašate animatorje pri WETA, vam bodo povedali, da so avatarji in Na’viji animirani.  Če vprašate Jima Camerona, vam bo rekel, da so like odigrali igralci. Resnica je, da imajo oboji prav. Potrebno je bilo velike animacijske spretnosti, da so liki "odigrali" natanko tako, kot so to storili igralci. Hkrati si niso pri igri jemali nobene svobode. Niso jih polepšali ali z njimi pretiravali.  Animatorji so vsekakor nekaj dodali z gibanjem repa in ušes, česar igralci niso mogli. A celo pri tem je bil cilj ostati v skladu s čustvi, ki so jih ustvarili igralci med prvim snemanjem,

"Igralci me sprašujejo, ali jih skušamo nadomestiti," pravi Cameron. "Prav nasprotno, skušamo jim dati večjo moč, jim dati nove metode izražanja in ustvariti like brez omejitev. Nočem nadomestiti igralcev. Rad delam z njimi. To počnem kot režiser. Nadomestiti hočemo samo pet ur ždenja v maski, kolikor so pač včasih potrebovali za nastanek likov, kot so nezemljani, volkodlaki, čarovnice, demoni in tako naprej. Zdaj ste lahko, kdorkoli in karkoli hočete, pri katerikoli starosti, lahko celo spremenite spol, ne da bi zapravljali čas z ždenjem v stolu za masko."

Poleg vse kompleksnosti je Avatar posnet v stereoskopskem 3D-ju, za kar je bilo spet potrebno ustvariti posebno tehnologijo, t.i. . Fusion Camera System. Cameron ga je razvil skupaj z Vincom Pacom. Zanj sta potrebovala sedem let.  

Zaradi različnih nivojev tehnologije, ki so jih razvili posebej za AvatarjaJA,  je bil to najbolj zahteven Cameronov film do zdaj. Filmarji so se znašli na neznanem teritoriju in sproti iskali odgovore.

A vse te revolucionarne tehnologije so samo Cameronovo orodje, ki vedno služi zgodbi, čustvom in likom. Producent Jon Landau pravi: "Avatar na občinstvo ne bo pustil vtisa zaradi tehnologije. Bistvo so liki in zgodba, ki jih je Jim ustvaril."  Cameron dodaja: "Vedno je nazadnje pomembno samo vprašanje: Ali je zgodba dobra? Nazadnje se bodo ljudje pogovarjali o likih – nezemljanih in ljudeh – in njihovih potovanjih."

O osrednjem liku, Jaku Sullyju, Cameron pravi: "Trik ni bil v tem, kako ga napisati, trik je bil najti pravega igralca, ki ga bo odigral." Več mesecev so iskali po ZDA in nazadnje našli Sama Worthingtona – v Avstraliji. Ta je sprva ponudbo okleval sprejeti, saj je bil projekt ovit v skrivnost. Še tega mu niso povedali, kdo ga bo režiral. "Zdelo se mi je zapravljanje časa," pravi Sam. Čez teden dni so ga znova poklicali in ga povabili, naj pride v Los Angeles na pogovor z Jamesom Cameronom. "Velja – a pogovor glede česa?" ga je še vedno zanimalo,

Tudi potem ko mu je Cameron opisal zgodbo in Jakov lik ter ga vprašal, ali se je pripravljen podati na pustolovščino, je imel Sam še eno nujno opravilo pred začetkom potovanja na Pandoro. "Jimu sem rekel, da, seveda se bom odpravil na pustolovščino – ampak najprej moram še popraviti zavore svojega avta."

Cameron in Landau sta vedela, da je Worthingtona vredno počakati.  

Lik Neytiri, ki jo igra Zoe Saldana, ponovno izpostavlja Cameronovo naklonjenost močnim ženskim likom, ki jih tako rad ustvarja. Neytiri se tako pridružuje klasičnim Cameronovim junakinjam, ki so postale prave ikone, Prva je seveda  Ellen Ripley iz drugega dela Osmega potnika. Igrala jo je Sigourney Weaver. Njena igra in njen nastop sta postala zgled akcijske junakinje. Sigourney po več kot 20 letih v Avatarju spet sodeluje s Cameronom. Potem so tu še izjemni ženski liki, Sarah Connor iz obeh Termintorjev,  Rose DeWitt Bukater iz Titanika, Lindsay Brigman iz Brezna in Helen Tasker iz Resničnih laži. Nobeden od teh likov ni bil samo za okrasek, v katerega se zagleda glavni moški lik. Neytiri je v skladu s to bogato tradicijo močna, elegantna, športna, lepa, čutna, ranljiva in čustveno neposredna.

Zoe je pred začetkom snemanja tako kot večina drugih igralcev veliko telovadila. Jahala je, se ukvarjala z borilnimi veščinami in streljala. Skupaj z drugimi igralci in Cameronom je poleg tega odpotovala na Havaje, ki so okoljsko spominjali na Pandoro. "Živeli smo brez sofisticirane tehnologije, orodij in drugega ugodja. Tri dni sem bila skoraj gola. Kopala sem in plezala in bila vsa od blata. Pogrešala sem udobja civilizacije in se pritoževala, da tega ne zmorem. Jim pa mi rekel: "Oh, daj no, Neytiri, stisni zobe! "

Želja vseh udeleženih je bila z Avatarjem obiskovalcem kina ponuditi enkratno izkušnjo. "Jim filmov ne snema zase," pravi Jon Landau. "Snema jih za občinstvo."   Cameron dodaja: "Zares si želim, da bi imelo občinstvo popolno filmsko doživetje. Upam, da bodo ob prihodu iz kina ljudje rekli: Nisem videl filma. DOŽIVEL sem film."

O igralcih

Sam Worthington (Jake Sully) je na prestižni sydneyjski National Institute of Dramatic Art (NIDA) diplomiral leta 1998.  Po diplomi je nastopil v gledališki postavitvi Judeževega poljuba.

Imel je manjše vloge v filmih Hartova vojna, The Great Raid in Rogue. Potem se je potegoval za vlogo Jamesa Bonda v Casino Royale. Čeprav je ni dobil, je bila to dobra vaja za naslednje leto, ko ga je James Cameron po dolgotrajnem iskanju osebno izbral za glavno vlogo v Avatarju.

Igral je tudi v Terminatorju: Odrešitev, ki je po svetu priigral 370 milijonov dolarjev. 

Pred kratkim je končal snemanje dram Last Night s Keiro Knightley in The Debt s Helen Mirren.  Poleg tega je posnel Clash of the Titans, ki naj bi ga premierno prikazali 26. marca 2010.

Worthington je debitiral v avstralskem filmu Bootmen. Posnel je še avstralske filme Dirty Deeds, Getting’ Square, Macbeth, Somersault

Na televiziji je nastopil v Love My Way, The Surgeon, Delivery Man, Two Twisted.

Zoë Saldana (Neytiri) je posnela filme Zvezdne steze, Center Stage, Točka prednosti, Ugani, kdo pride na večerjo, Pirati s Karibov: prekletstvo črnega bisera, Terminal, Dirty Deeds,Temptation and Constellation, Get Over It, Crossroads, Snipes in Drumline.

Na televiziji je nastopila v Keeping It Real in v Zakon in red.

Med njenimi prihajajočimi filmi sta Death At A Funeral in The Losers.

Sigourney Weaver (Dr. Grace Augustine) je ustvarila celo vrsto nepozabnih filmskih likov, tako resnih kot komičnih, od  Ellen Ripley iz Osmega potnika do Dian Fossey iz Goril v megli. Očarala je občinstvo in si pridobila priznanja kot ena najbolj cenjenih igralk tako na odru kot na velikem platnu.

Na filmu je debitirala s prvim delom Osmega potnika. Za vlogo v drugem delu je bila nominirana za oskarja in zlati globus. Ripley je upodobila tudi v tretjem in četrtem delu.

Posnela je še nepozabne Gorile v megli, v kateri je upodobila strokovnjakinjo za primate Dian Fossey ter komedijo Delovno dekle (obe vlogi sta ji prinesli nominacijo za oskarja, prva za glavno, druga za stransko, za obe vlogi je dobila vsaj zlata globusa). V njeni izjemni filmografiji najdemo še Izganjalce duhov, Posnemovalca, Jeffreyja, Smrt in deklico,  Half Moon Street, 1492, One Woman or Two, Eyewitness, Sneguljčico, A Map of The World, Galaxy Quest, Lomilki src,  Holes, The Guys, Vas ob gozdu, Imaginary Heroes, Infamous, The TV Set, Snow Cake, The Girl in the Park, Točko prednosti, Baby Mama, Wall-E-ja in Despereauxa.  

Med njenimi prihajajoči filmi so Crazy on the Outside, Paul, You Again

O Jamesu Cameronu

Režiser, scenarist, producent in montažer Avatarja.
Rodil se je v Kapuskasingu v Ontariu v Kanadi in odraščal v bližini Niagarskih slapov. Leta 1971 se je preselil v Breo v Kaliforniji. Tam je študiral fiziko in v času študija najprej delal kot mehanik in nato kot voznik tovornjaka. Ko se je odločil za kariero pri filmu, je leta 1978 pustil svojo službo voznika tovornjaka in zbral denar od konzorcija lokalnih zobozdravnikov in z njim produciral svoj prvi kratki 35 mm film.

Vizualni učinki pri tem filmu so ga pripeljali do sodelovanja pri filmu Battle Beyond the Stars (1980) Rogerja Cormana, pri katerem je bil scenograf in režiser vizualnih učinkov. Potem je bil režiser druge ekipe pri Cormanovem znanstvenofantastičnem trilerju Galaxy of Terror (1981).

Leta 1983 je Cameron napisal tri scenarije: Rambo 2, Osmi potnik 2 in Terminator. Leta 1984 je režiral Terminatorja z Arnoldom Schwarzeneggerjem, Postal je nepričakovana uspešnica in se uvrstil na lestvico najboljših filmov leta revije Time.

Cameron je potem režiral Osmi potnik 2  (1986) ter napisal scenarij in režiral Brezno (1989).  Potem je bil scenarist, producent in režiser Terminatorja 2 (1991),  Resničnih laži (1994) in Titanika (1997).  Bil je tudi koscenarist in producent Point Breaka (1991) in Zadnjih dni (1994) ter producent Solarisa (2003).

Njegovi filmi so tlakovali nove poti vizualnih učinkov in postavili številne rekorde gledanosti doma in po svetu. Titanik je še vedno najbolj gledan film vseh časov, saj je skupaj prislužil 1,8 milijarde dolarjev. Cameronovi filmi so bili nominirani za številna priznanja.

Leta  1999 je bil Cameron soavtor serije Dark Angel. Snemali so jo dve sezoni.

Posnel je tudi dokumentarce Ghosts of the Abyss, James Cameron’s Expedition: Bismarck, Aliens of the Deep in Last Mysteries of the Titanic.

Komentarji

28.7. 2009 ob 19:25

21 avgust avatar dan.

me zanima če bo zastonj? v amriki bo.

— BBB
4.8. 2009 ob 15:15

Kaj se pa dogaja v filmu?

— Maja
4.8. 2009 ob 16:33

pomoje se more malo potrudit kolosej pa bo . drugače pa nebo :D
me prau zanima 21. avgust še malo :P

— Noway
8.8. 2009 ob 0:18

upam da nebo dosti folka.

Cameron pravi da bo zastonj in da bo trajalo 15 minut. se pravi 4 krat bodo predvajal
http://www.mtv.com/videos/movies/413089/james-cameron-trusts-you-will-see-avatar.jhtml#id=1617196

— BBB
9.8. 2009 ob 18:35

Zanima me kakšen filem bo,grozljiv ali bolj romantičen.Naslov mi dokaj všeč.

— Karin M.
10.8. 2009 ob 19:53

Avatar je ''ples z volkovi'' in ''pocahontas'' na drugem planetu

— BBB
11.8. 2009 ob 15:27

A JE AVATAR PA THE LAST AIRBEENTER ISTI FILM?

— JJJcompani
11.8. 2009 ob 17:35

ma dej brez veze kaj ti bo ta avatar kr neki

— tomo
12.8. 2009 ob 10:29

alo si gledal risanko avatar the last airbander ...o njem se bo slo

— sos 7878
12.8. 2009 ob 12:12

Ja, romantičen bo pa sigurno. Not ^^
Še zdej ne vem, če gre za film kot film al bo neke sorte animiran?

— hmm?
13.8. 2009 ob 22:25

še ena brezvezna znanstvena fantastika

— ccc
14.8. 2009 ob 12:11

ce bi vi gledal risanko pa to bi po moje vedl da bo ta film kooonc sam če bo dobr posnet in vse :D hvala :P

— kaj te briga
15.8. 2009 ob 10:47

Sicer ne gledam teh filmou.Amislim ,da bo film uredu.Čutim,da bo! ;)

— Poličolino
15.8. 2009 ob 13:15

Avatar in Avatar: the last airbender sta dva povsem različna filma...

— 123
16.8. 2009 ob 12:44

SAMI PAMETNJAKOVIČI

— STOTY
18.8. 2009 ob 10:16

Avatarja je režiral James Cameron
Avatar The Last Airbender pa M. Night Shyamalan

Kot je 123 že rekel, povsem različna filma

Drugač pa komaj čakam petek 21..... ob 21h...

— Gilraen
18.8. 2009 ob 13:30

A sploh obstaja normaln trailer za ta film?

— Matej
18.8. 2009 ob 13:51

lahko bi posredovali malo več podrobnosti

— milan
18.8. 2009 ob 15:19

Upam da bo kot risanka bo vsaj neki film veljal

— a-ha
21.8. 2009 ob 19:37

Film bo ziher hud,Cameron ne zna zajebat..:)

— Dušan
21.8. 2009 ob 23:34

Avatar je delo Jamesa Camerona, režiserja ki nam je postregel z Titanicom, Terminatorjem 1 in 2, Osmim Potnikom 2, Resničnimi Lažni, itd. Cameron je ta film načrtoval že dolgo nazaj, vendar tehnologija za njegovo uresničitev tedaj še ni obstajala. film se ponaša z mejnikov v svetu 3D kinematografije, Cameron je za ta film razvil posebno tehnologijo 3D virtualnih kamer, ki producirajo stereoskopske 3D, ki posnemajo človeški vid. Cameron je opisal film kot hibrid med živo akcijo in računalniško ustvarjenimi junaki ter živim okoljem. Osrednja tema tega filma je bitka med prebivalci Pandore(lune), kjer živi ljudstvo Na’vi ter človeškimi osvajalci, ki se hočejo polastiti mineralov tega bogatega sveta. Osredni lik te zgodbe je Jake Sully, bivši marinec, ki se je poškodoval v bitki na zemlji. Jake je izbran v posebni program imenovan Avatar ki naj bi mu omogočil novo zdravo telo. Avatarji so živa telesa kontrolirana s posebnim driverjem, ki povezuje človeške misli s telesom Avatarja. Jake nato v njegovem novem telesu pošljejo v bajne gozdove Pandore kot skavta, ki bo posredoval informacije vojakom, tam se Jake sreča z lepoto in nevarnostmi Pandore. V gozdu sreča Neytiri žensko ljudstva Na’vi, v katero se posled tudi zaljubi. Tako se Jake znajde v bitki med vojaško močjo planeta Zemlje in ljudstva Na’vi. To ga bo naposled prisililo da ibere stran v tej epski bitki ki bo odločila usodo celotnega planeta.

— Aleš
22.8. 2009 ob 3:20

zakaj ni bilo v mb?

— aha
23.8. 2009 ob 23:07

http://www2.avatarmovie.com/ trailer če kliknete gor na "avatar"... tole ni "avatar the last airbander" ampak nekaj popolnoma drugega

— KrOnOs
24.8. 2009 ob 13:23

http://www.youtube.com/watch?v=fXF2nH4Z9sc
evo trailer

— marko
25.8. 2009 ob 1:24

Ne vem za tiste, k ste vidli tistih 15 minut filma al kolkr že, sam meni se zdi tole en nateg, pa brez zamere.
Tolk cajta so skrivali info in vse ostalo o filmu, kot da je nevem kaj- mimogrede: podobna zgodba je bla pred leti s Spielbergom, k je tako ZELO hvalu Vojno svetov in da bo pokasiral težke milijone z njim pa tako naprej... na koncu je bil čist en običajen ZF film. Recimo.
Pol pa ko pogledaš trailer (OK, vsaj pri meni..), se ti porodi:"Huh? Sej to sm že gledu v Star Wars. In bom spet, ko pride Battle for Terra! In potem še enkrat."
Nauk: Če mal poznaš filme in šovbiznis, ostaneš prizemljen. Tako, hvala tistim, k se vam je to dalo prebrat.
Lp

— 123
3.9. 2009 ob 17:29

Vsi ki se sprašujete kašn bo film, je odgovor na youtubu. Mešanca animacije in navadnega filma, ma pa not akcijo in romantični zaplet, aka Hoolywood.

— Jure
9.9. 2009 ob 14:33

ful dobr

— jord
21.9. 2009 ob 14:26

film je carsk tist k rece da ni nej gre gledat un bedn hallowen 2 in zago 6 k sta se bl bedna

— ksb
24.9. 2009 ob 17:51

zastonj? lol to bo to ja pomoje bojo še dvojno ceno dal kaj šele zaston haha

— kren
27.9. 2009 ob 18:15

to in Avatar: the last airbender sta 2 različna filma, Avatar: the last airbender pride v kino julija 2010

— aci
30.9. 2009 ob 17:34

nekje sem prebrala, da je to kao prvi animirani film ki ni za otroke...sej ne da je strašen...pač ni kot običajni animirani film
glede na režiserja...je pomojem vreden ogleda..

— frkaaa
6.10. 2009 ob 13:51

ta film je hud sm ga ze gledu v sanjah pa vem da je hud sam skoda k jst noter ne nastopam sam

— lukc
17.10. 2009 ob 13:46

Zgleda full awsome...upam de je res tok dobr...gledat grem pa če je 100eurou ustopnca hehe

— KrEn
17.10. 2009 ob 23:03

A bo v 3D tudi decembra? Dej plis, nej bo. Pa nej ne bo sinhroniziran al pa kj, kot je navada v xpandu :S

— Tina
20.10. 2009 ob 23:03

Ogledala sem si predstavitveni delček filma. Gre za fantazijsko,vojaško in ljubezensko tematiko. Podobno je Star Warsu, ker film vsebuje vesoljske ladje,bojevanje na tropskem planetu in ljubezen med dvema likoma. Pričakujem,da je ljubezen nesrečna. Film bo mogoče doživel večjo gledanost zaradi 3D.

— Sophie
22.10. 2009 ob 19:17

sinhronizirano? no way. to ni otroška risanka kot pixar .

— HDB
26.10. 2009 ob 21:33

ZF- desetletja

— me
28.10. 2009 ob 12:07

joj ljudjepiše vm d je akcijska znanstvena fantastika pejte na net.pa napište avatar pa trejler poglejte pa vm bo use jasno

— fghfgh
29.10. 2009 ob 20:39

kaj to bi naj bil filem o tistem dačku aangu (avatarju) ?

— anža
31.10. 2009 ob 9:46

jz mislm da bo carsk

— kata
3.11. 2009 ob 19:42

Avatar bo zagotovo mejnik v filmski industriji. Žal mi je, da nisem šel avgusta na tistih 16 minut predvajanja, smgledu reakcije folka, ki sami niso vedli kaj so gledali...:)
To je film ki se bo moral gledat v 3d xpandu. Zato je bil tud narejen.

— Tom
7.11. 2009 ob 21:16

jst mislm, da bo dobr film, in nima nič opravka z Avatar- animirano risanko/filmom... samo isti ime je.. za vse tiste, ki nič ne berejo oz. gledajo Trailerjev..

— božji dar
8.11. 2009 ob 8:18

pomoje bo hud :D

— jost
10.11. 2009 ob 15:35

Jaz sem že gledal, cel film, tri uren in ni v redu, ne podlezite reklamam in navdušenju.

— Bo
12.11. 2009 ob 14:37

Definitivno bo hud film .. za gledat v kinu. Kdor ze takoj pluva ta film se mi res smili. A je zivljenje ze tako dolgocasno?

— Boris
19.11. 2009 ob 18:25

Film naj bi bil najdražji vseh časov. Stal naj bi 500 milijonov USD. :)

— AVATAR
22.11. 2009 ob 13:54

http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ

— Žabica
22.11. 2009 ob 20:47

Bo,
potem Jamesa Camerona poznaš osebno, ker drugač ga nisi gledu.

Me pa zanima če kdo ve za razliklo med i-max in xpand 3d kini. Vedno omenjajo da je film narejen za i-max kino? urednik?!

— blaz
24.11. 2009 ob 19:10

in kaj je tolk hudga v tem filmu da bo najdražji?

moj mnenje je da bo mal bošli od starwars...ki je bil tko kr vredu

pač navadl smo se na najbol filme...in težko bodo še najbolše nardil

mogoče kitajčki:)

— gerg
24.11. 2009 ob 19:10

in kaj je tolk hudga v tem filmu da bo najdražji?

moj mnenje je da bo mal bošli od starwars...ki je bil tko kr vredu

pač navadl smo se na najbol filme...in težko bodo še najbolše nardil

mogoče kitajčki:)

— gerg
28.11. 2009 ob 20:53

sssssssssssssssssss

— lojze
2.12. 2009 ob 7:15

Da, to je najdražji film v zgodovini, plačali so 500 milijonov dolarjev za snemanje... Vsekakor ga je potrebno iti gledati in šele potem pluvati ali se klanjati... Po daljših posnetkih na youtubu sodeč bo to res mejnik v filmski zgodovini, če pa ne, bomo pa vrgli tistih 6€ za karto stran pa tiste 3 urce... Mislim da se splača....

— Neznanec
3.12. 2009 ob 11:02

Pa kaj se vam je čist zmešal folk to NI animiran film, poglejte si mal slike pa boste vidl
da v njem igrajo popolnoma živi ljudje.

— Noobek
5.12. 2009 ob 15:00

Komi čakam da bo v kinu, pa upam da bo dober, ker zadne čase vse kar začnem gledat po 15 minutah rata bedno in ugasnem

— Lola
7.12. 2009 ob 17:41

dost brezveze zgleda

— hmm
10.12. 2009 ob 19:04

mislm da bo film super kul zgleda zelo kul upam da bores kul obozujem znanstveno fantastiko

— kul
10.12. 2009 ob 23:22

a bo v 3D verziji?

— bu
16.12. 2009 ob 13:10

jst ga grem pa danes gledat!!
nemorem verjet 2h in 41min!

— lalo
17.12. 2009 ob 9:10

Film sem si ogledala sinoči, na predpremieri. 3D verzija je čudovita! Film te potegne vase in sploh ne veš, kdaj mine tistih 161 minut. Načeloma ne maram ZF, Avatar pa bo kljub temu dooolgo na vrhu spiska mojih najljubših filmov. Film z vveliko začetnico!

— PikaMika
17.12. 2009 ob 13:11

no učer smo si pogledal ta film. meni osebno je film nekaj najbolšega kaj sem vidla d zdaj, in 3d verzija da še sam posebn pridih. res vredn ogleda. nekaj tako magičnega in posebnega, da te kar povleče not, da bi ostal tam. fantastično

— mee*
17.12. 2009 ob 13:33

Včeraj sem si ga ogledal na antenini premieri.
Film je meni fantastičen. Zgodba ni nič pretresljivega, vendar paše v film.
Vendar pa je planet Pandora predstavljen fantastično (nekja najlepšega kaj sem kdaj koli videl na zaslonih). To enostavno morate videti.
Aja, pa obvezno pojdite v xpanda gledati (3d verzije) in ne navadno.

— Bojci
17.12. 2009 ob 17:53

ljudje, pojdite ga gledat

in pozabite na razne transformerje in ostalo sranje

to je to

— baktiku
17.12. 2009 ob 21:40

kapo dol, temu se reče film, upam da premaga titanik

— VirtualXprofessor
18.12. 2009 ob 0:12

Pubeci .... neje bluzite , bil sem na premieri in povem vam da vse kar ste gledali do zdaj fantazijskega je sranje , idite si rajsi pogledat to mojstrovino ki traja 2 uri in pol .
za vstopnico bi dal 20 evrov ce bi trebalo , saj film je vrhunski !!!

eden najboljsih oziroma najboljsi leta 2009 !

nebo vam zal , zgodba je odlicna , akcije ne manjka , efekti odlicni ...
mislim da sem vam vse povedo . keri pa si drugace misli pa je budalo !

— Andrej
18.12. 2009 ob 0:35

Ravnokar pogledal film dejansko cictat James Camerona drzi!!!

"Zares si želim, da bi imelo občinstvo popolno filmsko doživetje. Upam, da bodo ob prihodu iz kina ljudje rekli: Nisem videl filma. DOŽIVEL sem film."

Kej tazga se dolg nebomo dozivel priporocam!

— Hyper
18.12. 2009 ob 8:41

odločam se med navadno in 3 D verzijo. Kaj bi bilo boljše?

— kiki
18.12. 2009 ob 9:10

3D obvezno!

— Hyper
18.12. 2009 ob 10:20

3d dude, 3d

in teh 160 minut res mine, nikjer se ne vleče, nikjer ti ni dolgčas

— bukiuk
18.12. 2009 ob 10:23

3 D verzija je boljsa , sicer ni nekaj extra efektov , samo vseeno se bolj splaca it gledat 3D verzijo .
Hyper .... se popolnoma strinjam s tabo z jamesovim citatom in s filmom , filma nismo gledali , ampak smo ga doziveli , zaradi extraordinarnih racunalniskih projekctij, seveda sposobnosti režiranja Jamesa Camerona , in ogromno $$ za racunalniske animacije :)

Cictat James Camerona !

"Zares si želim, da bi imelo občinstvo popolno filmsko doživetje. Upam, da bodo ob prihodu iz kina ljudje rekli: Nisem videl filma. DOŽIVEL sem film."

Ja ..... takih filmov je zelo malo ... redkost , andrenalinske in custvene zgodbe, ki se je zaveš in vživiš v njo sele pred koncem filma ! in temu se pol rece FILM ,,,.... Uvod , jedro , in odličen zakljucek !

Zdaj naslednje kaj treba it gledat v kino je Alien 5 od JAmesa Camerona !

Lp VSem in Prijeten ogled Avatarja !

— Andrej
18.12. 2009 ob 10:54

po reklami sodeč, mi je biu film bedn. včeraj sem ga šel gledat in morem povedat, da mi je biu ušeč.. dobr film za une k podperajo znanstveno fantastiko.

— nobody
18.12. 2009 ob 12:26

razocaran. zgodba lame prevec se vlece.
splaca se gledat edin zarad posebnih ucinkou pa usega k so si zmisll k je res lepo grafika pa to.

— fff
18.12. 2009 ob 13:38

film je bil super!

— Petruš
18.12. 2009 ob 13:57

Ali je boljše it gledat 3D v kolosej ali 3D v Xpand? A je sploh razlika?

hvala
lp j

— juro
18.12. 2009 ob 14:38

ja js sm šla enkret 3D gledat pa je blo full hudo sm pol so me uči začele pečt p sm mogla dt dol učala pol je blo pa bedn ke je grafika neki posebna......tk js bi šla rajš navadnga na tvojm mestuu

— AnC
18.12. 2009 ob 17:20

film je carsk

— svincnik
18.12. 2009 ob 18:44

Tudi jaz se pridružujem vsem pozitivnim komentarjem. Film je fantastično doživetje in te ne pusti ravnodušnega. Po dolgem času sem iz kino dvorane odšla popolnoma zadovolj(e)na saj takega filma še ni bilo. Doživela sem film... :D

— Sara
18.12. 2009 ob 18:54

Pa še odgovor kiki: film sem si ogledala v 3D in mislim da če želiš film resnično doživet je to najboljša izbira. Ker pa me je tako navdušil si ga bom zagotovo ogledala še v navadni verziji, ki bo vsekakor dobra vendar bo težko presegla 3D verzjo.

— Sara
18.12. 2009 ob 20:05

Film je hud jo svina in vsem priporočam ogled. Sam nisem ljubitelj zf vendar sem bil tokrat ob ogledu prijetno presenečen. Končno po dolgem času zanimiv film...

Prijetno gledanje!

— Mister
18.12. 2009 ob 21:57

James Cameron je znano ime v svetu filma. Postregel nam je že s filmi Terminator, Terminator 2, Osmi potnik 2 in Titanikom. Ko gledaš njegove filme se spašuješ kako zmore. Razlog je v njegovi režiserski genialnost.
Titanik je pravzaprev epska ljubezenska zgodba. Če bi jo snemal kakšen drug režiser, bi bilo seveda porazno. Kritiki bi pljuvali čez film in gledalci. A Cameron pa je ustvaril takšno ljubezensko zgodbo, ki te priklene na sedež in še sanjaš o njej
Zares čudovito!
Tudi Osmi potnik je velik uspeh. ZF-srhljivk kritiki ne marajo, a tem Osmemu potniku so dali same pozitivne kritike. In seveda pet zvezdic.
Ko je Cameron snemal Terminatorja ni vedel, da bo film postal uspešnica. A je postal! Nato je posnel še nadaljevanje. Drugi deli filmov so ponavadi slabši od izvirnika (primerjajte Hitrost in Vojno svetov). Toda Cameron je ustvaril drugi del še boljši od izvirnika! Čast in slava mu.
Pred nami je z novim fimom z naslovo Avatar. V njega je vložil štiri leta dela. Tudi sneal ga je s prav posebno kamero.
Ideja za takšen film se mu je porodila že v otroštvu. Med uro matematike je risal nezemljane. Film bi lahko ustvaril že prej, toda liki bi izgledali neresnični. Zato je raje počakal. In čakanje mu je zdaj poplačano.
Tudi igralska zasedba ni slaba. Sam Worhington je igral v filmih Terminator 4 in v grozljivki Čeljusti.Sam se je tudi potegoval za vlogo Jamesa Bonda. Ampak so namesto njega izbrali Daniela Craiga.
Torej. Pojdite v Kolosej in si oglejte Avatar. Kot je rekel Cameron:"Hočem, da bi ljudje, ko si bodo ogledali ta film rekli. Nisem videl filma, doživel sem ga!"
In to vsekakor drži.

— Bond
18.12. 2009 ob 23:59

no ja jst nad filmom sem bil ful navdusen sam razocaran nad kolosejom za vstopnico najprej placam 6.3e in potlej men nc jasn k mi recejo da morm pred kinodvorano dat se evro za ocala halo zakaj ze? no in potlej na racunu pise da je to za pripravo ocal jah in kaj je blo najprej sm jih mogu sploh spucat ker so ble cist zapacane... in pomoje je pac tko s punco hodva ze odkar se je odpru kolosej vsaj po dvakrat na mesec v koloseja in ta film je bil res vredn ogleda sam za tako ceno hvala lepa si rajsi dvd kupm pa se u guzvi mi ne bo treba stat...
lp

— david
19.12. 2009 ob 8:16

Mislm da boljšega filma od tega nisem videl. Slabe 3 ure filma - vsako minuto sem bil šokiran nad fantastičnimi prizori - se niso niti približno 'vlekle'. Pričakoval sem zelo veliko, a dobil popoln maximum. Definitivno ga pejte gledat v kino !

— Sani
19.12. 2009 ob 10:20

Gledala sem film in moram povedat, da to ni samo še en film na seznamu znanstvenih fantastik. Film nosi globoki sporočili.
Ravnajte dobro z zemljo: zemlje ne podedujemo od naših prednikov, ampak si jo sposodimo od naših otrok.
- indijanski pregovor
Drugo sporočilo pa je namenjeno predvsem Američanom in njihovi vojni za nafto. Če boste šli gledati film bodite pozorni na besede generala, ki so identične besedam ameriških voditeljev.
Film priporočam vsem.

— Tjaša
19.12. 2009 ob 10:25

Mene zanima enako kot predhodnika, zato naprošam tiste, ki ste gledali navadno verzijo filma, za kakšne komentarje, ker kot je razbrati ste bili navdušeni nad 3D verzijo.

— a.
19.12. 2009 ob 10:30

Absolutno glejte v 3D verziji, ne bo vam žal....

— Rossi
19.12. 2009 ob 11:04

v 3D it gledat!!!!

— Roberto
19.12. 2009 ob 11:39

Fantastičen film !!!

SF film, ki skozi USA-okpuacijo tujega planeta
prikazuje kavbojski odnos do drugih civilizacij/kultur
(mi vam TV, pornografijo & drogo - vi nam vaša
rudna bogastva ... če ne vas pobijemo).

Film je šokantno
dodelan v vseh še tako malih podrobnostih. Brez napak.

2,5 uri (!!) - brez reklam mineta kot blisk.

Če popelješ s seboj še konfederacijsko partnerko bosta oba uživala
v prikazih divje đungle neznanega planeta, neznanih rastlin in cvetlic,
katerim na našem planetu ni para. Že samo zaradi teh neznanih pokrajin,
v zraku plavajočih hribov in skal je film sam po sebi enkratno doživetje.

Resnično in iz srca priporočam.

— Jure K
19.12. 2009 ob 11:41

dons gremo gledat ampak že zdej sam iz trailerja lhka rečem, de tole more bit... hm, EPIC. čudovito.

— k
19.12. 2009 ob 11:57

film je zakon... morte ga iti gledat... usaj men se zdi super pa bolj priporocam da ne greste v 3D je bols v navadni dvorani super vsebina vse...

— Pikš
19.12. 2009 ob 12:08

Odličen film!! Sam nisem nek blazen oboževalec znanstvene fantastike, ta film pa je res špica! in zgodba in vse!!! Vreden svojega denarja!!

— matejko
19.12. 2009 ob 12:25

Toplo, toplo priporočam 3D verzijo, res je neverjetna izkušnja. Čez kak teden grem še enkrat na Pandoro ;-).

— Barbara
19.12. 2009 ob 14:08

Avatar je odličen film čeprav sama nisem ravno ljubitelj tovrstnih filmov ampak tole je pa vredno ogleda. V 2 urah in 41min sediš na stolu kot priliman in gledaš in gledaš in gledaš...bravo Cameron

— ninika
19.12. 2009 ob 14:21

NOROO !!! Sem gledu dans 3D !!
Film je noro dober tako da folk takih prizorov pa še nisem vido !!! resj je ful hud film

— Ro
19.12. 2009 ob 14:36

ni vem

— ok
19.12. 2009 ob 17:58

Nujno 3D verzija! Tudi jaz nisem ljubiteljica ZF filmov. Vendar ta mojstrski izdelek te preprosto ne more pustiti hladnega. Močan film, ne bi si mogla predstavljat, da se te lahko nek "ameriški spektakel" tudi čustveno dotakne!

NUJNO morate pogledat ta film - tudi tisti, ki ste sicer ljubitelji evropskih "počasnih" produkcij (kar sem tudi sama). Ampak Avatar prepriča tudi tiste, ki močno dvomijo v to, da jih bo!

— Pika
19.12. 2009 ob 19:17

Ta film je preprosto car!! Pojdite si to pogledat. Sigurno film desetletja.

— koko
19.12. 2009 ob 20:31

Iiitak... gasa v 3D kino... pa oreng užitke ti želim... kr ti bo teh 161min minil kot da je 30 minut...

— Blue
19.12. 2009 ob 20:34

Čudovit film, eden najboljših, kar sem jih kdaj gledala, ne samo zgodba, učinki, ampak tudi idejno.. priporočam.

— Jasmina
19.12. 2009 ob 21:43

The best of the best xD

— Alen
19.12. 2009 ob 22:32

Obvezno 3d kdor si lahko privošči, ker je film tudi sneman v 3d. Le premajhno število primernih 3d dvoran po svetu je botrovalo temu, da ga predvajajo tudi v 2d. Vsi ki še nameravate v kino obvezno v 3d. Pa ne zato ker bi jaz tako rekel, ampak ker film to enostavno zahteva za popolno doživetje.

— avatar3
19.12. 2009 ob 22:45

svaka cast svaka cast za ta film....res odlicno...vreden veckratnega ogleda defenitivno!!!

— lucky number 7
19.12. 2009 ob 23:04

mene isto zanima ... 3D ali ne 3D? Pred kratkim sem bil v xpandu pa moram reči, da so me malo bolele oči in je bil na koncu 3D že skoraj moteč ...

— gecko
19.12. 2009 ob 23:58

Epski film. Predlagam da si ga ogledate, res!

— Nekdo ki se spozna na filme!
20.12. 2009 ob 2:12

3d OBVEZNO

— ANZE
20.12. 2009 ob 7:45

Andrej, ti ne bluzi. Vsak človek ma različne okuse za filme, tako kot za glasbo.
Včeraj sem si pogledala film. Animacija je bila odlična!
Pandora te kar potegne vase, da si želiš živeti v filmu.
Film ni niti malo podoben Starwars, bolše animiran, bolša zgodba!

— Stella
20.12. 2009 ob 10:13

NAJBOLŠI FILM KI SEM JIH KADARKOLI GLEDAL V KINU!!!!!!!!!!!!!!!

— ĐONI
20.12. 2009 ob 10:57

dejansko sem impresioniran!!

priporočam
lp

— pjoter
20.12. 2009 ob 13:24

to je pa res eden najboljših filmov..res tip k je to delu je CAR!!! <3<3<3

— pippi
20.12. 2009 ob 13:32

gledala 3D verzijo v x-pandu!!
Film je neverjeten! Enkratni efekti in tehnika! prvič sem gledala 3D film, vendar sem prepričana, da je tole resnično mojstrovina. Še zdaj sem čisto pod vtisom res lepe zgodbe. Ni tipično pocukrana, je pa zelo globoka. Priporočam vsem!

— to-pa -to
20.12. 2009 ob 20:05

to je najslabši film v zgodovini filma. definitivno. v kinu sem zaspal se vmes spet zbudil in zaspal nazaj. dvorano sem želel zapustiti vsaj trikrat.
izguba časa in denarja...

— marjan
20.12. 2009 ob 20:21

preveč hud film ....

— pp
20.12. 2009 ob 21:27

Najbolši film useh časov, usi so se ful potrudil na njem in ga delal dolga leta ampak res so dosegl to kar so hotl in se vec. Kej tko dobrga po tem še dolg ne bo.

— šaban
20.12. 2009 ob 21:55

3D

— andrej
21.12. 2009 ob 13:56

Še danes ne vem ali sem sam bil eden od likov v filmu ali ne.
Skratka najboljše v zgodovini filma, bravo Cameron .

— tilko
21.12. 2009 ob 14:16

Film se gledal že dvakrat in ga bom vsaj še 2x!

Res odličen izdelek!

— Aleš
21.12. 2009 ob 15:29

Včere sem si pogledal 3D verzijo tega filma in po mojem mnenju je to eden najboljših filmov kar sem jih v življenju pogledal. Priporočam ogled filma vsem ki uživajo v kvalitetnih filmih!

— Avatar
21.12. 2009 ob 17:10

Ni boljšega filma!!!! jaz sem včeraj bla v 3D. In moram povedat da me je film dobesedno potegnil vase. Ko sem prišla iz dvorane sem imela občutek kot da nisem jaz. =) splača se ogleda. Jaz sem zelo zadovoljna z filmom. Res, svaka jim čast da sp sprauli tak film skupaj. :)

— O.o
21.12. 2009 ob 17:57

Najboljisi film vseh casov!
Ljubitelji ALIENOV IN ŠAMANOV smo prišli na svoj račun.
V bistvu je film čista umetnina, (navi pleme , živali, rastlinstvo) zgodba, mislim da kritizirat tu nima smisla, res se vedno lahko kaj najde, ampak več imaš od tega če se prepustiš filmu ga zaživiš!

Mislim da je Cameronov cilj dosežen: TO NI FILM SAMO ZA GLEDAT, AMPAK ZA DOŽIVET
grem ga gledat še 2 krat 3 krat

OBVEZNO x-pand 3-D pa fajn si ocala prej obrisat pa ne bo nic solzilo

— tomi
21.12. 2009 ob 21:59

Cameronov film je v celoti podrejen temu, da pokaže, kaj zmore tehnika. Vse ostalo je za moje pojme katastrofa.

Začel sem gledat in in nisem mogel verjeti, kako velika pričakovanja okoli izvirnosti sem imel, potem pa tak poden:
- zemeljska bitja predelana z več nogami, živih barv, prestavljena nekam v džunglo sredi vesolja (opice po drevesih, neki konji, ki jih jezdijo indijanci plave barve, mešanice brontozavrov in dinozavrov itd.)
- plavi avatar na koncu postane mešanica Ramba in ponesrečenega plavega indijanca
- grdi in umazani polkovnik ali kaj je že bil, ki se premika v robotiziranem transformerju ali karkoli je že tisto bilo
- tone bomb in napalma
- luknje v zgodbi
itd. itd.

Če je želel sporočiti, kake pidze smo ljudje, ki smo pripravljeni cele civilizacije uničiti zaradi profita in smo ob tem grdi ne samo do ljudi, ampak tudi do narave, potem je filmska zgodovina postregla že z milijon boljših filmov. Osebno bi raje videl, da bi naredil lep, tehnično dovršen film o indijancih kot pa tole sranje s plavimi indijanci na konjih s šestimi nogami. Ampak tega žal ni sposoben. Žal vsebinsko ne morem nobenega Cameronovega filma pohvaliti.

— antiavatar
22.12. 2009 ob 11:52

Ogledal sem si film in moram povedati, da je tako dobro narejen, da enostavno ne moreš verjeti.
Vsebina filma je fantastična in pokaže požrešnost človeka, ki ga zanima samo profit in nič drugega. Ko gledaš film navijaš za te nezemljane in si želiš da izgubimo. Zaželiš si da bi postal oni, kot glavni junak.
Pa še to pri ogledu je bila dvorana polna do zadnjega kotička.

— history
22.12. 2009 ob 17:24

Antiavatar - spoštujem tvoje mnenje, toda ne morem se znebit občutka, da je tvoj komentar namenjen le oponiranju podanih superlativov na račun filma. Verjetno boš rekel, da je bil film Sutjeska boljši. Lp-

— Bojan
22.12. 2009 ob 17:27

Joj, antiavatar, boli nas K. za tvoje mnenje. Cameron bo pa zdaj verjetno nehal snemat, ker si ga ti skritiziral...

— Franc
22.12. 2009 ob 19:28

Moram povedat da sem se tudi jaz filma lotila malo kritično in skeptično. Vendar je film izpadel kot zelo izviren in zanimiv. Priporočam ogled v 3D.
Ne strinjam se s komentarjem Antiavatarja,ki se je zgleda zelo nastrojil proti filmu. Menim da je bil film zelo dobro povezen(ni bilo nekih lukenj) in poln različnih dogajanj ter čustev. Moremo pa priznat...kaj več si lahko človek še izmisli? Filmska industrija obstaja ze kar nekaj časa in prav gotovo smo ze v mnogih filmih videli neke vesoljce, tropski gozd na tujem planetu s čudnimi bitji...pa jih tudi še bomo.
Vsekakor bi Avatarja rada pohvalila in res je vreden ogleda.

— gremlin
22.12. 2009 ob 21:47

svetoovn film...še posebej v 3D verziji =)

— Binx
22.12. 2009 ob 23:42

najjači film ever! splača sedet tri urce :)

— husg
22.12. 2009 ob 23:57

Jst osebno sm film doživel. Občutil sem veselje, žalost, sovraštvo, ne vem kokrat so mi šle kocine pokonc... ITD
Efekti so 12/10 že sam zarad efektov se splača it gledat.

ZF KLASIKA že zdaj

Gledu sm pa v Xpandu, ko sem šel iz dvorane sem čeljust vlekel po tleh, pa verjamem da ostali isto, tko, da ČELJUSTI.

— Sully
23.12. 2009 ob 0:20

Prvovrsten film...spet po dolgem času pišem komentar. Film je res čista mojtrovina in hoče prikazati da smo ljudje res najslabše živali. Za denar bi naredili vse. Svet v katerem živimo je res zmoten. Film me je ganil do solz. Ogledal si ga bom še enkrat sigurno in to v 3D tehniki. Vsem, ki imate radi kvalitetne in visokoproračunske filme priporočam ogled, saj te Avatar res ne mora pustiti ravnodušnega.

— hafnar
23.12. 2009 ob 5:33

tudi jaz ogled filma priporočam vsem, film sem večino časa gledal s odprtimi usti! film ima vse dobro zgodbo, odlične efekte in "globino". pohvale ustvarjalcem!

— Miran
23.12. 2009 ob 6:01

Sem večni fan trilogije Gospodarja prstanov, vsi filmi mu niso segli niti približno blizu. Včasih sem zato imel težave iti v kino, ker so me filmi razočarali! No sedaj pa sem dočakal film, ki pa prehiti trilogijo za svetlobna leta!!!!! :)

Ogledal sem si film v 3D verziji in že načrtujem ponovem ogled... Enostavno božansko!!!

Priporočam *****+

— DARIJAN
23.12. 2009 ob 20:50

naibolši animirani film doslej zame...pokaže naš taprau pohlep in kaj smo prpravljeni narest d dubimo kar hočmo...

— Diiiana
24.12. 2009 ob 12:35

ta film je the best od vseh filmow kar sm jih kdaj gledala
fffffffuuuuuuuuuullllllllllll dober film
najboljše ga je it gledatc v 3D vam priporočam
ma vseeno folk bežte gledaT TA FILM
AVATAR IseeU <3<3

— Niikyy
24.12. 2009 ob 13:52

Film odlikujejo predvsem dobri specialni efekti in fantastično narejena flora in favna Pandore - lune velikosti planeta, kjer se zgodba odvija. Priporočam vam, da se jih naužijete kolikor se jih da, saj so zgodba, dialogi in liki žal zanič. Film sicer niti ni slab, vendar ne vsebuje niti enega samega nepredvidljivega dogodka. Traja 2 uri in 41 minut, vendar se da konec pravilno uganiti dobesedno po 10 minutah filma. Razvoj likov je minimalen oziroma ga sploh ni, liki so črno-beli, ali povsem dobri ali povsem slabi in v celem filmu ni niti enega stavka, ki bi si ga bilo vredno zapomniti.

Priporočam ogled v 3-D tehniki, saj se tako lahko naužijete tistega, kar je v filmu res dobro narejeno.

— Tomaž
24.12. 2009 ob 16:34

ta filem je super sm ga gledala 3d in je bil tako dober da sm si ga kupla same pohvale so na naši šoli zelo dober film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3

— katarina
24.12. 2009 ob 20:16

Carsko!

— 12
25.12. 2009 ob 17:34

najboljši film 2010 res!!! pejte si ga pogledat

— pia
25.12. 2009 ob 22:07

Fenomenalen film, se strinjam z vsemi. Ampak me čudi, da nihče nikjer ne omeni stripa Avatar, ki sem ga pred leti, mnogimi leti občasno zasledil v Stripoteki. Takrat so me liki zelo pritegnili, a mi ni bilo nič jasno, ker sem bral le sem in tja kako nadaljevanje. Zdaj mi je jasno, zakaj - zgodba je kompleksna, jo je treba brat (gledat) kot celoto. V Neytiro bi se zlahka zaljubil, ha.

— dragan
26.12. 2009 ob 1:07 zvezdica

Lepo videt toliko pozitivnih kritik na ta film. Cameron se je v tem filmu kljub temu, da je s 3D tehniko ustvaril neverjetno vzdušje, predvsem poglobil v zgodbo. Pri drugih zf filmih z veliko efektov (primer 2012) preveč poudarjajo le-te, s čimer hitro izgubijo na sami kredibilnosti. V nasprotju se ta mojstrovina začne hladno in se počasi nadgrajuje. Cameronu se ne mudi z efekti in pusti zgodbi prednost. V prvih 20 minutah jo počasi razvija (zato občutek, da se rahlo vleče), nato pa začne teči kar sama od sebe in se z minute v minuto tako tematsko kot tehnološko nadgrajuje. Kot so že mnogi povedali pred mano, 2 uri in pol minejo kot keks, ne da bi se obremenjeval z morebiti motečimi 3D očali, za sabo pa pustijo pomembna sporočila, ki bi se jih moral zavedat vsi gledalci: Ne uničuj narave, saj boš s tem uničil le sebe, ki si del nje; ne gledaj samo nase, temveč na vse, ki živijo s teboj; za denar in lakomnost ni vredno umreti... in kar je najpomembneje - v prihodnosti, ko bomo že res tako razviti, da bomo iskali druge planete, poglobiti se v njihovo kulturo in z njimi živeti v sožitju in ne brezglavo osvajati ozemlja. Vse te ideje bodo torej aktualne še dolgo, ko nas več ne bo - in to iz filma dela klasiko.

— Uroš
26.12. 2009 ob 2:49

Film, ki je dokončno zabrisal meje med realnim in animiranim filmom. Svaka čast!

— Pyer
26.12. 2009 ob 10:16

eden najboljših in najlepših filmov. resnično ga doživiš in gledaš z odprtimi usti. neverjetno, božansko, sanjsko. presežek v vseh pogledih!! Cameronu je uspelo, kar si je najbolj želel.

— Tajda
26.12. 2009 ob 13:36

Film je odlicen na vec nivojih, vizualno presega vse kar je bilo dosedaj videno, igralska zasedba je odlicna in gledalca odlicno drzi pred zaslonom. Na kratko, je Avatar parodija oziroma kritika ameriskega agresivnega osvajanja ozemlja zaradi pridobivanja dobrin in na racun tam zivecih ljudi. Lahko bi rekli, da je zgodba ze videna, vendar je predstavljena na drugacen, inovativen nacin. Ogled vsekakor priporocam. Sam sem si sicer ogledal 2D verzijo, vendar bi si glede na dogajanje mogoce celo privoscil se 3D razlicico. Ce potegnem crto: spektakel, ki mu ni para!

— PeterB
27.12. 2009 ob 3:06

Preprosto najbolši film ki sem ga gledal doslej. Obvezen ogled !!!!!

— Blažkoo
27.12. 2009 ob 10:29

Film mi je bil všeč. Predvsem me je ganila globoka zgodba o tem, kakšni smo ljudje in kaj smo pripravljeni uničiti zaradi svojega pohlepa. Žalostno, a zelo resnično, ni treba iti v vesolje, da tole izveš in vidiš. Skratka, pohvale filmu.

— Monica
27.12. 2009 ob 12:06 zvezdica

Avatar je z vizualnega stališča definitivno izpolnil moja pričakovanja. Čeprav sem gledala 2D verzijo, je naredila velik vtis name. Ampak na žalost samo, kar se tiče vizualnega učinka. Zgodba sama je seveda fantazijska, ampak nikakor se nisem mogla znebit vtisa, da je dogajanja nekako za uro in pol, tista dodatna ura in četrt pa je namenjena ustvarjanju modrovijoličnega svetlikajočega se vizualnega vtisa. Seveda ni šlo brez amerikanizmov (npr. referenca na masaker v Venezueli - sori, ampak ni treba v vse mešat pro-ameriške politike), najbolj me je zmotilo, da je glavni junak pred odločilnim bojem "svoje" ljudstvo nagovoril v jeziku sovražnikov - pa čeprav je očitno znal govoriti njihov jezik (po mojem mnenju sociolingvistično popolnoma nedopustna napaka). V "globino" medosebnih odnosov se ne bom spuščala, ker so bili videti precej površinski. Junak je bil pa itak tipičen ameriški gudgaj solđer.
Skratka, film je vreden ogleda & če bi štartal pred 20 leti, bi - kar se zgodbe tiče - prinesel tudi pomembno sporočilo. Ampak Cameron je rajši počakal, da tehnologija dovolj napreduje (in s tem seveda ustvaril popolno vizualno pravljico), medtem ko se sporočilnost (in zgodba sama) izgubi v poplavi drugih nehajmo-že-uničevat-našo-preljubo-mati-zemljo naravnanih filmov novega tisočletja.

— Teychy127
27.12. 2009 ob 15:35

jest bi ga pa gledala sam nevem če je tud v kranju

— renny
27.12. 2009 ob 19:56

Res je najbolša znanstvena fantastika v zgodovini kina!! Do sedaj sem gledal samo normalno verzijo (brez 3D), ampak že načrtujem ponoven ogled filma in tokrat 3D! :D
Všeč mi je bil pa ker je pokazano kako je narava res pomembna za človeka.

— Jure
27.12. 2009 ob 20:12

Čeprav nisem ljubitelj ZF filmov me je film povsem navdušil oz. kot pravijo mnogi od nas sem "čist not padu".Obvezno priporočam ogled v 3D tehniki, ki precej pripomore, da je film izjemen.
Izjemne barve, čudovito izmišljen živalski in rastlinski svet, konec koncev tudi sporočilo in to še kako aktualno za današnji čas prinaša ta mojstrovina v prenesenem pomenu : Ljudje , za božjo voljo ne uničujno ta svet, privoščimo ga tudi zanamcem.
Sama scena me je tudi nostalgično pahnila v moja mlada leta in enkratne naslovnice takratnih vinilk skupin Uriah heep in Yes, ki jih je takrat opremljal genialni mojster svojega posla Roger Dean.
Sem velik ljubitelj filma, a moram reči da so se me filmi resnično dotaknili le parkrat dosedaj, tokrat zagotovo in na koncu sem samo sedel in si želel, da bi film še trajal in trajal ....

— brane
27.12. 2009 ob 22:37

eden najbolših filmov kar sem jih gledal doslej...

— mx
28.12. 2009 ob 9:42

Vsi tisti ki dvomite v film si ga pejte ogledat. 100% vam garantiram da vam ne bo žal. Jaz sem pričakoval film z glavnim poudarkom na 3D in bedno zgodbo, vendar je zgodba morda vredna še veliko več.

— Matej
28.12. 2009 ob 9:45

js bi ga šla ful gledat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ful zgledat dober in zanimiv !!!

— nikolina
28.12. 2009 ob 10:08

AVATAR JE ZANIMIVEN FILM,KER V NJEMU NI SAMO AKCIJA,AMPAK TUDI LJUBEZEN TER VELIKA ZELO VELIKA SKRB ZA LJUDSTVO TER NARAVO.TISTE KI ZANIMA AKCIJA,NARAVA TER LJUBEZEN,NAJ SI FILM OGLEDA. ;P

— medea
28.12. 2009 ob 10:39

To je najboljši film kar sem jih kdaj vidla! razen vsebina mi ni čis jasna :/

— Ninna
28.12. 2009 ob 11:27

ja ta film je ful drag. šow sm ga gledt 3d. menim da je ful dobr in se vam ga splača gledt... zadovolni boste

— darjo
28.12. 2009 ob 16:24

Morda kdo ve do kdaj bodo v Koloseju predvajali ta film? Hvala!

— LS
28.12. 2009 ob 17:40

beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeda n sej se hecam kuuuuuuuuuuuuuuul ne sej se hecam.
nekej umes

— liko
28.12. 2009 ob 20:26

film se mi zdi zelo dober.
vse je dodelano od zgodbe do posebnih vizualnih učinkov.
zgodba je vsebovla res vse od akcije do romantike in pa ljudje ki izkoriščajo naravna bogastva in pritem vse uničijo.
učinki so posebej dobri: te živali in to ljudstvo in vse mašine.
šel sem ga gledat v 3D obliki kar se mi zdi še bolje.
film avatar je na mene res naredil velik vtis in upam da bodo posneli še več delov avatarja.
Priporočam ga vsem.(!)
LP

— lev
29.12. 2009 ob 0:35 zvezdica

Glede tega, da mi je osebno najboljša igralka Sigourney Weaver (predvsem zaradi sage Alien), me je zgodba takoj spomnila na film Ridleya Scotta 1492: Conquest of paradise.

V filmu 1492 tudi nastopa omenjena igralka v stranski vlogi ob Gerardu Depardieu. Film je bil narejen ob 500 obletnici Kolumbovega odkritja Amerike, zato osnovna zgodba spominja na Avatarja. Napredni Španci (podobno kot v Avatarju ljudje) pridejo v stik z na videz zaostalimi domorodci (v Avatarju Na'ri), njihovo hrepenenje po zlatu (v Avatarju rudi) pa povzroči v novem svetu (planetu Pandori) trajne posledice.

Zgodovina nas uči, da so bili v Ameriki domorodci hitro zdesetkani (predvsem zaradi zaostalega orožja - loki, puščice in sulice) in podjarmljeni ("naredi jih za sovražnike in jih napadi"), dežela kolonizirana (ceste, industrija, šole, misionarski tip nabiranja točk), njihov starodavni način življenja pa skorajda izničen (v Avatarju globoka povezanost z naravo). Vse omenjene prispodobe kot nalašč povezujejo oba filma.

Filma Avatar in 1492 sta dokaz temu, da napredek in aroganca skupaj lahko prineseta le razdejanje in pogubo. Človek je del narave in mora naravo spoštovati ali se lahko obrne proti njemu. Film 1492 je zgodovinska drama in se zato zaključi realno. Sreča pa je, da je Avatar izmišljena zgodba in se film pravljično lepo konča.

Film je odličen, eden izmed redkih, ki sem si ga v kinu ogledal dvakrat. Če smo lahko filmu 1492 pripisali legendarno glasbo (napisal jo je Vangelis), lahko filmu Avatar pripišemo legendarne specilane efekte.

— Tito
29.12. 2009 ob 10:45

film je res ful dobr, predlagm ga usm. zlo dobri so učinki, pa rastlina na drugem planetu (Pandora). vredn je ogleda

— lubenica
29.12. 2009 ob 16:25

Definitivno vreden ogleda.
Presega meje med animacijo in realnostjo.
Oskar za specialne efekte mu ne uide.
Res dober in še enkrat vreden ogleda.

— Kr-en
29.12. 2009 ob 21:52

najbolši

— niki
30.12. 2009 ob 2:13

Mene zanima če bo kašna knjiga po filmu, ali če je že? sem gledal po netu pa nisem nič zasledil. če kdo kaj zasledi naj sporoči prosim! :)

— matic
30.12. 2009 ob 13:32

Mislim da če ga že ne greš gledat zaradi zabave, ga pa lahko greš že zaradi vljudnosti, ker je James Cameron sanjal o tem 15 let, preden mu je uspelo... Saj ni sam kriv, če pa še ni bila tehnologija pa posebni učinki pa to razvito... Če bi tak film posnel pred 15 leti bi bil bomba...Danes smo sicer že navajeni teh posebnih učinkov, 3D filmov in te tehnologije, samo mislim, da je film vseeno vreden ogleda. Sama ga sicer še nisem šla gledat, ga pa nameravam it v kratkem in že komaj čakam...

— mee
30.12. 2009 ob 15:30

JAMES CAMERON,SE JE ZELO POTRUDIL ZA TAK FILEM,SAJ JE BIL ZELO AKCISKI SREČNO 2010 MU ŽELIM,TER VELIKO SREČE ZA NOVE FILME,LAHKO BI NAREDIL AVATAR 2.ČE GA NAREDI,OBLJUBIM DA SI GA BOM Z VESELJEM OGLEDALA!PA VSEM,KI PIŠETE KOMENTARJE ŽELIM SREČNO 2010!:P

— SPET MEDEA
30.12. 2009 ob 19:21

Teychy127 se totalno strinjam! Sej gre vse v to smer zdj, samo da je lepo za oči za tisto kar je za očmi pa se ne zmenimo več. Apropo 3D me ni fascinirov. jest osebno nism opazu nobene globine in občutka da bi bil v prosotru dogajanja. Ni pa slab film. Na žalost eden boljših v zadnjem času.

— miha
30.12. 2009 ob 21:53

Film je odličen, ogledala sem si ga v 3D, res fenomenalno.
Bi pa izpostavila nekaj drugega - nemreč, v Koloseju je za izposojo očal potrebno plačati kavcijo, 1 EUR. Kar sicer ni nič narobe, narobe pa je, da gledalcem "postrežejo" z mastnimi, umazanimi očali, mnogokrat tudi z opraskanimi stekli. Res sramota za Kolosej. Z ostalimi obiskovalci smo stali pred vrati dvorani in si med seboj sposojali robčke, da smo očala vsaj za silo očistili. Edini WC pred vhodi v dvorane je bil namreč v okvari, do WCja v avli pa zaradi teh "dragocenih" očal nismo mogli.

— ljubljančanka
31.12. 2009 ob 10:29

Najboljši film, kar sem jih videla, pa gledam raznorazne filme že preko 40 let!!!
Upam, da bo Cameron še veliko snemal!

— anica
1.1. 2010 ob 13:51

kdor tega filma ne bo šel gledat mu je lahko žal. Jaz sem ga gledal v obeh oblikah. Bolj se splača iti gledat v 3D obliki. res je dober film. Vreden ogleda.

— avatar
1.1. 2010 ob 13:57

ta film je vreden ogleda. V kateri koli obliki ga boste šli gledat vam ne bo žal, saj je zelo dober film. Slišal sem, da je dober, ampak me je zelo presenetil. Skrajnosti današnje filmske industrije. Če si ga boste ogledali vam ne bo žal. Ves ta preplet resničnosti in izmišljenega sveta mi je bil zelo všeč. Pa to, ker se prebivalci Pandore niso pustili pregnati Nekim američanom, ki so mislili, da vse lahko dobijo. Mati narava se nam lahko pošteno maščuje.

— smeško
1.1. 2010 ob 14:19

AVATAR , AVATAR ful dobr film.

— Lojzek
1.1. 2010 ob 15:15

sm waau lohka rečeš...ful je hud film. ..((všeč mi je...zeloo)) (:
...ja splača se ga pogledat. :D

— Sasha
1.1. 2010 ob 19:22

Tako dobrega filma že dolgo ni bilo... še pokovko sem pozabil jesti:D. Naslednji teden grem pogledat še 3D verzijo.

— Nejc
1.1. 2010 ob 21:17

Povprečna vsebina zapakirana v bleščečo modro embalažo. Film je predvidljiv - nekako v stilu hudobni kavbojci hočejo zlato in bodo pobili indijance samo veliko let kasneje. Ne bom rekel, da je slab samo ni pa nič presežnega, če odštejemo tehniko. Gledal sem ga sicer v 2d morda ponovim v 3d pa ne zaradi vsebine. Drugače pa ni med tistimi filmi, ki bi zaslužil prvo mesto na domači polici. Ne padam glih na embalaže vsebina je tisto kar me zanima.

— Papillon
2.1. 2010 ob 9:18

Film, ki je vreden ogleda!

— Multi Sola s slamco
2.1. 2010 ob 13:35

cool najbolši film vseh časov

— nika
2.1. 2010 ob 14:18

najboljši film!!!
že dolg nism gledala tko dobrega filma.
krasna zgodba, čudovit nauk

— tanja
2.1. 2010 ob 16:05

morm rečt..da sm zelo navdušena nad filmom :)
mogoče na začetku mi ni blo vse jasno ... in začetek mi je bil mal premal "dogajajoč" ampk enkrat ko padeš v film...je konc :) heheh
čis me je prevzel....kljub temu da si ga nism ogledala v 3d..ker so bile karte razprodane..si ga mislm še v 3d ogledat...:))
pa še tista muska k je tema od filma..od leone lewis-i see you je tok lepaaaaaaa :))

— lara
2.1. 2010 ob 22:33 zvezdica

Film je vizualno izjemen.
Pandora je čudovita, pristna in zelo potegne, animacija je krasna, rastlinstvo je bujno in živali so zelo žive.
Zgodba je nekaj srednjega - v tem smislu sem pričakoval manj in sem bil kar zadovoljen s tistim kar je bilo.
Ideja popolne povezanosti z naravo (priklop), pa mi je bila res super!
Na koncu sem se zjokal.
Skratka, res je to Z/F žanr in nima neke globine kot kakšne drame tipa Shawshank Redemption,s svojem žanru pa je izjemen in postavlja nove mejnike. Po moje bo ostal film ki je premaknil neke stvari naprej in postal kulten (tipa Blade Runner, Terminator 2).
3D verzija je vizualno še privlačnejša, ker te še bolj potegne noter.

— Alojz
3.1. 2010 ob 11:51

ful je hud<33333333333 movie of the year<333333333

— tjaša
3.1. 2010 ob 13:01

ta film je ful dobr mau nasiln ampak ga priporočam

— DWIGHT
3.1. 2010 ob 21:45

Nisem ljubiteljica ZF filmov, a sm ga sla vseeno gledat, 3D. Res je kar pravijo; potegne te vase in ga dozivis, kot bi bil tam. Kaksna narava. Kar hudo mi je bilo, ko sm stopila na realna tla. 3D gor al dol, to je bolj za okras, nekaksn dodatek k ze tako dovolj dobremu. Gledala ga bom spet, verjetno se navadnega. Ma, sla bom se dvakrat.

— Avatarka
4.1. 2010 ob 8:42

Ja kaj naj rečem, v bistvu dober film, ki ima veliko sporočil. Verjetno pa tistim, ki fantastičnih filmov ne marajo, ne bo všeč. Meni se je sicer malo vlekel. Vizualni efekti so glavni plus filma, zato je najbrž večje doživetje 3D. Konec pa je po moje preveč pocukran, jaz bi bi ga čisto drugače naredila.

— Miška
5.1. 2010 ob 16:49

V paragrafu Kako jim je uspelo: ... "Velikost in obliko oči ne moreš spremeniti." ... ---> Velikosti in oblike oči ne moreš spremeniti. V slovenščini rodilnik obstaja z namenom.

Film pa prelomnica v animaciji, malo dolg, a efekti očarajo. Zgodba v nobenem primeru ne more bit všeč popolnoma vsem. Enim je, enim ni. Sami presodite =)

— Slovenka ;)
5.1. 2010 ob 18:47

Avatar je brez dvoma res najboljši film vseh časov :)

— Mimi
5.1. 2010 ob 19:09

na Facebooku sem našel skupino, kjer podpirajo avatar kot najboljši film ever:

http://www.facebook.com/#/group.php?gid=150183877167

— Podpri Avatar kot best movie ever!
6.1. 2010 ob 13:07

Ja nism mogu vrjet do jaja film obvezno morš gledat če greš v kino in to 3D čene je tud če ne, bolani effekti ti si avatar ubistvu k gledaš ;)

— Kleopatrick
6.1. 2010 ob 17:17

Lepo narejen film, toda mislim, da so malo pretiravali s tem kavbojskim pristopom. Film bi bil precej boljši, če bi se američani malo umiril s tem svojim divjim zahodom. Škoda tako dobro zasnovanega filma, predvsem zamisel o drugačnosti drugega planeta in z efekti enkratnega prikaza, ampak ker so ga naredili američani je pričakovati tako zgodbo. V današnih časih imajo prednost raziskovalci ne pa korist in vojska in mislim da zemljani nismo več tako nerazgledani in požrešni kot prikazuje film in nas še vedno postavlja v čas Kolumba, iztrebit prepreke, vse za našo korist.
Itak so pa ene ovce ti američani, zato je bolje da jih nikamor ne pustimo same.

*** Zamisel o tujem planetu enkratna, efekti prvovrstni, ljubezenska zgodba lepa toda ostala zgodba ničvredna Rambo akcija in še to glavni junak ali kao rešitelj planeta tko kot vedno en ful hud američan.

Pogledal sem ga z veseljem, ker sem gledal lepo ljubezensko ZF akcijo s hudimi efekti in nič razmišljal med filmom.

— Lojz
7.1. 2010 ob 14:12

kool
najbolj carski filem ever!!!

— miha
7.1. 2010 ob 20:05

film je vrhunski in kvaliteten

— androsss
9.1. 2010 ob 15:51

Film ima močno simboliko, zgodba sicer na prvi pogled klišejska, če ne poznamo koncepta avatarja iz hinduizma. Hindujski avatarji so zamisel odrešeniške osebe, tako kot je to krščanski kristus. V obeh primerih je to ideja utelešenja boga, ki je prišel popraviti svet. Verska imaginacija pač.

— Ana
9.1. 2010 ob 20:30

Film je absolutno fantastičen, pomen zgodbe, njena oblika in predvsem kakovost. Je pester in počen.

Za vse tiste, ki si ga še niste ogledali, vam ga toplo priporočam, saj ne boste razočarani!
MOJA OCENA JE: 5/5
Lp. Klemen!

— Klemen
9.1. 2010 ob 20:40

Pohvalil bi tudi pevko "Leona Lewis" in njeno pesem "I See You".

Izjemna vizualnost filma, 5/5.

— Klemen
10.1. 2010 ob 14:11

Super filem . absulutno vreden ogleda * Notru odčutiš usa čustva res . Prevzame te 1oo %
Čeprau začetek ne tko dober po 20 minutah te čisto OBSEDE *

— TINA *
12.1. 2010 ob 11:51

Tudi mene je, tako kot Alojza, očarala ideja o fizični vezi z naravo, nauk in sporočilo filma je globoko, če ga le hočeš razumeti. Menim, da mu s kavbojsko-indijansko-rambovskimi primerjavami delate veliko krivico.
Ogled Avatarja v 3D tehniki je res posebno doživetje. Toplo priporočam.

— Misty
14.1. 2010 ob 7:34

Najbolši film daleč naokoli nobenih pretiravanj z akcijo in kičastimi možiclji in za lase privlečeno dramo :) na prvem mestu je zgodba nauk zgodbe pa si lahko razlagate morda na več načinov vsekakor pa je nauk zdrav in pozitiven. 3D= zakon

— Jan
14.1. 2010 ob 13:29

film je odličen z dobro vsebino in 3d tehniko lahko bi ga gledala milijonkrat. vsebuje vse kar bi morali vsi filmi met.je vmes tudi romantika,nekateri deli so malo komični predsem pa akcijski.

— bela
14.1. 2010 ob 13:56

Film je fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul dobr,ne res morte si ga ogledat,najboljši film vseh časov!!!!!!!!!!!!!

— lanchy
15.1. 2010 ob 13:12

Že reklama je obup,kaj šele film

— tya
15.1. 2010 ob 13:12

najboljši film ever..takoj bi šla živeti na Pandoro :(

— andrea
15.1. 2010 ob 20:37

Ta film je tok zakon!!!!!!... morte ga it gledat... Sam gdaj pa gdaj si morš zatišat uresa...xD.. VSE JE TOK NORO!!!!...<3... pejte si ga pugledat... nou vm žou

— ena...<3
15.1. 2010 ob 23:02

prov hud je film pa ne mirečt da ni prov lep xD

— two socks
16.1. 2010 ob 19:03

Film je neverjeten, čist me je prevzel!!:) Da "razumeš" film se moraš poglobit vanj in najdet tista globja sporočila ki so skrita v njeem. Takoj se lahko poveže kako vojska uničuje pandoro za rudnino. Realnost ni nič drugačna: naravo dons uničujemo zaradi nafte, plina,..Še veliko drugih sporočil je npr. kako smo ljudje zaverovani vase in ne znamo pogledati okoli sebe, kako se ne znamo povezat z ljudmi,...
To bo prvi film ki ga bom šel 2x gledat, pol si bom pa še DVD kupu.:) Veliko stvari sem opazu ampak vem da sem jih še velik spregledu. Film vleče tematiko iz vsakdanjega življenja postavljeno je pa v neki domišljijski svet in mislim da je cameron to fenomenalno predstavil, Vsega je dost od romantike, drame do akcije. Zelo "uravnotežen" film.

Tisti ki se bolj poglablate v filme ga boste hotl še 3x gledat. Je vreden 6.5eur za karto + 1eur za očala + 5 eurov za bonbone ;)hehe. lp

— Matej852
17.1. 2010 ob 1:17

joj ta film je reeeesss najbolsiiiiii :)) <3

— tejka
17.1. 2010 ob 16:58 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj - samo zato, ker ga je želel prijatelj, ampak me je pozitivno presenetil. Sicer me tehnologija ne impresionira, že od 2D verzije se mi je vrtelo v glavi, na koncu silna vojna akcija, dinozavrom se vidi, da so narisani, neonske rože se mi ne zdijo lepe v primerjavi z 'našimi', edino Naviji in narava (drevesa, gore) so se mi zdeli zelo estetski. Seveda gre v izdelavo igrano-animiranih filmov ogromno znanja in dela, ampak ali vse to res le zato, da bomo sploh še hodili v kino? Iz Avatarja bodo nekateri potegnili milijone, jaz pa hočem vsekakor kaj več kot le to, da sem videla prikaz neke nove tehnologije in uspešno pregnala tri ure dolgega časa. Pa poglejmo.

Zgodba o boju med dobrim in zlim - že videno, seveda - od Svetega pisma in Mahabharate dalje... mogoče pa je ta tematika z razlogom tako trdovratno popularna?

Dobrega ameriškega vojaka kot odrešenika druge kulture smo že videli v Pleše z volkovi in Poslednjem samuraju (verjetno zdravljenje zgodovinske slabe vesti, kaj točno pa film pove o belcih in nebelih rasah, Slovenci težko presojamo).

Zgodba ima kakšno luknjo (ki pa je človek pod silnim vtisom vizualnih in čustvenih efektov ne opazi - in točno to se nam dogaja včasih tudi v realnosti..). Koliko realno je, da bo tujec postal najmogočnejši bojevnik, vodja in prerok? Po moje ne preveč. Res je, da ima neke druge sposobnosti in znanja kot domačini, kar mu je lahko v prid, po drugi strani pa...

Liki so zelo črno-beli in se ne razvijajo (tudi Jake ne, saj ima že, ko se odloči za odhod na Pandoro 'strong heart, no fear'); tipično ameriški način prikaza: pretiravanje in poenostavljanje.

Sporočilo: pohlep vodi v propad, materialnost ni vse, duhovne vrednote so ključne za preživetje, človek je del narave, Boga, enosti vsega, kar obstaja. Se vam zdi to sporočilo oguljeno, dejstvo, da ga je Cameron spravil tudi do tistih, ki ne bi šli gledat filma o naravi in Bogu, pa nepomembno? Meni ne.

Nekateri mislijo, da so tako pohlepni in kruti samo Američani in da se v resnici take stvari ne dogajajo. Preberite si kaj zgodovinskega (o krutostih in uničenjih, ki se dogajajo sedaj, se bolj malo piše, ker še niso dovolj daleč za nami…) Pri holivudski kinematografiji me fascinira to, da stalno prikazuje resničnost, le na tak način, da svet misli, da to gotovo ne more biti res, ker če bi bilo, tega ne bi kazali na filmu...

Ali je Cameron namenoma naredil Pandoro tako, kot je bila pred milijoni let Zemlja? Takrat je bilo v resnici vse ogromno (živali, rastline), ali bi takrat današnji človek lahko dihal, pa ne vem, kaj pravi znanost. Torej, ne uničujmo Zemlje, ker tudi če najdemo podoben planet (oddaljen 5 let vožnje...), bo morda v čisto drugi fazi razvoja in na njem ne bomo mogli živeti (po moje je itak ideja, da bi si kdajkoli kaj pomagali s preostalim vesoljem le iluzija grandioznosti).

Seveda je tu tudi razcepljenost, brez katere ni ameriškega filma: po eni strani smo (Američani, belci, ljudje...) demoni (kot v filmu Quarritch), hkrati pa smo tudi sposobni najglobljega razumevanja in največjega žrtvovanja. Znotraj nas se odvija bitka med pogubo in odrešenikom.

Znanost je v Avatarju prikazana kot nekaj, kar nas bo pripeljalo nazaj k našim duhovnim koreninam. In ni v službi kapitala oziroma se mu bo izvila iz primeža...

Res se zadnje čase vrstijo filmi na temo, kako ogrožamo lastno prihodnost. Mogoče zato, ker jo res...

— slučajna kritičarka
17.1. 2010 ob 21:38

Prehud film, in Neytiri ahhh <3 :D

— YOUDONTHAVE2KNOW
18.1. 2010 ob 18:36

Film sem si seveda tudi jaz ogledal. Sinoči je v LA-ju zasluženo prejel nagrado zlati globus za najboljšo dramo in seveda najboljšega režiserja. Presenetilo pa me je, da ni prejel nagrade tudi za najboljšo glasbo, saj je James Horner ustvaril svojo največjo mojstrovino doslej. Na youtubeu kar ne morem in ne morem prenehati s poslušanjem njegove glasbe za film, ki je res veličastna, tako kot sam film. Naredite si uslugo in poslušajte skoraj desetminutni komad "War", 13. po vrsti na CD-ju (ali youtube.com). Akordi med 7.00 in 7.30 minuto so prekrasni!!!!!

— jaz
20.1. 2010 ob 10:55

film ja fantastičen :)

— larchy
21.1. 2010 ob 20:19

film je res vreden ogleda ker je najboljši

— Me***
21.1. 2010 ob 21:29

ta film je tok hud , d sm ga šou 2krat gledat

— Pinko
23.1. 2010 ob 17:58

Učeri gledala film,..res je fantastičen in vreden ogleda...barve,zvok use super..;))Res vreden ogleda!

— Laala
24.1. 2010 ob 6:43

Film sem si včeraj ogledal...... ne vem no...... ?? Čeprav sem zaprisežen science fiction fan, sem ostal kar nekako nepotešen. Kar se tiče efektov in izdelave samega filma kapo dol. Ampak zgodba in scenarij sta preveč zlajnana, nedomiselna in plitka da bi lahko zadevo ocenil z desetko.

— Rok
24.1. 2010 ob 15:20

zlo dobr vreden ogleda

— lady gaga
25.1. 2010 ob 9:11

- očala, ki jih plačaš 1 evro, so tako UMAZANA, da se jih tudi z mokrim robčkom ne da umiti!
- film je PREGLASEN!
-potrebovala sem vsaj 45 min, da so se moje oči navadile na 3D tehniko. Vmes me je bolela glava!
-film je narejen tako, da fokusira objekt spredaj (ki naj bi bil pomemben), ozadje pa je zamegljeno. Torej ti režiser diktira, kaj je pomembno in kaj ne!?
-veliiiiko, veliiiko PREVEČ AKCIJE!
-čudno, kako vsi domorodci sprva ne govorijo angleško, proti koncu filma pa obvladajo že celo slovnico!

— mateja
25.1. 2010 ob 13:12

nakladaš

— aljaž
26.1. 2010 ob 12:32

....ok nemaram domišliskih filmov, zato niti nevem točno kaj me je prepričalo, da sem si šla ogledat Avatarja. Ja vem film je bil izbran skorajda po naklučju, saj sem bila bolj na zmenku, kot pa v kinotu ;), pa vendar v trenutku ko sem se morala odločiti za fim, me je prepričal režiser filma in njegove izejave, ki sem jih dan pred tem zasledila v medijih. Ok, torej ni bilo povsem po naklučju, pa vendar sem si film vzela z rezervo in bolj za zabavo.
Vendr se je izkazalo durgače. Film s popolno drugačnim začetkom, kot bi človek pričakoval, me je vsrkav, potegnil vase in padla sem v trans filma, ter poplnoma pozabila na svet okoli sebe. V sanjah sem plavala z glavnim igralcem filma in se potpljala v valnih raja. Moji občutki so bili, kot bi bila sama ptica, ki leti v svetu pravljice nad najvišjimi oblaki želja.
Ko je bilo filma konec, se človek kar nebi in nebi prebudil iz transa, v katerga zapade.
Za vse to, pa sem po daljšem razmisleku ugovtovila, da je bila tudi galsba ena večjih krivcev, da sem v filmu ne le uživala, temveč, da sem ga čutila z dušo, kar je povsem nekaj drugega. ČESTITKE ZA IZBIRO GLSBENE PODLAGE, ki me je ponesla nad oblake.

— anaj
26.1. 2010 ob 18:34

Ta fiŁm je Tko-Tko...Ne preveč dobr & ne preveč slb....:S.....

— Kr_Ena♥
27.1. 2010 ob 21:41

se strinjam mateja !

— jst
29.1. 2010 ob 16:36

ker smotan in zajeban film

— tilen
29.1. 2010 ob 19:40

Film Avatar je bol gledan od Titanika.Titanik se vrti že kr nekej let,avatar pa si je v treh tednih privoščil več gledalcev kot Titanik.AVATAR JE RES LEGENDA.

— Victoria
30.1. 2010 ob 19:10

hey
Danes sem pogledal film v 2d tehniki in je zelo dober.Upam da si bom lahko film ogledal tudi v 3d tehniki.Film je izreden
1.Že samo zato ker ga je režiral James Cameron
2.Scene so zelo dobre.Vsa narava na Pandori in posebne živali so zelo cool
3. Zgodba je izredna edinstvena in povezanost navicev z naravo je lepa itako se bi morali obnašati tudi ljudje.
Cameron je pokazal kako ljudje uničujejo naravo in da bi morali bolj skrbeti za njo

— shagy
31.1. 2010 ob 12:51

Meni osebno dobr film, ki je vreden ogleda.
Priporočam!

— Larisssa*
31.1. 2010 ob 18:06

ta film je tok HUD morte ga vidt. Sicer nemaram domišljiskih filmov, ampak AVATAR RULZ

— NiiXii*
31.1. 2010 ob 20:47

Dobr film, sam o tistih efektih k nej bi bli uspred, kao tresenje stolov, vonj.... tega ni blo! Piše pa na strani od xpanda da nej bi blo..

— Luka
1.2. 2010 ob 14:47

ta filem je šel moj sošolc gledat pa je reku da je coooooooooooooooollllllll=p

— gospa
1.2. 2010 ob 19:14

Ko sem videla odlomke tega filma, sem si mislila kr neki. Vendar se zdaleč ni kr neki. Film je res dober, eden izmed najboljših. Vreden ogleda. Čeprav je dolg dve uri in pol, na koncu tega občutka ne boste imeli, ker je film...Ah kaj bi nakladala, pejte ga gledat in se prepričajte;))

— tiya
3.2. 2010 ob 11:04

čudno, kako vsi domorodci sprva ne govorijo angleško, proti koncu filma pa obvladajo že celo slovnico!
— mateja

kaki butasti komentarji kaj si ja nor? ok da ti povem kr nisi zasledila: ljudje so najive ucili anglesko zaradi sporazumevanja, saj so hoteli da naviji odidejo stran zard tistega pregresno dragega kamna..

— tamara
5.2. 2010 ob 20:50

Ker sem prebrala, da se da sedet na tresečih stolih z doplačilom, me zanima če kaj moti, da 2 uri in pol trese?

— Ana
6.2. 2010 ob 8:10

bolsga filma se nism vidu! zakon do konca. pa za razliko od drugih filmov so pa tiste najmanse podrobnocti tud zrihtal. pa se zakon igralci.(ceprou sm preprican da Tomyja pa Jacka Sullyja igra oba Sam Worthington ;-) )

— Domen
6.2. 2010 ob 11:09

ful kul

— gapi
6.2. 2010 ob 12:35

zakon je. BOLJ zanimivo je te ko je v tisti napravi in sanja da je Avatar, ali nekej takega. Itak je tisto ko sanja vse računalniško.

— ALVIN
6.2. 2010 ob 15:31

Film je super in se ga splača pogledat, posebej v 3D tehniki, vendar ne v KOLOSEJU.

Z drago sva ga šla gledat v MB Kolosej in, ko sva že bila tako pozna, kupila karte in greva potem do vstopa v dvorano kjer se v zadnje času zbere kar nekaj ljudi, naju študentka, ki pač tam trga karte ogovori, da pa za očale morva dodatno plačat "uporabnino" 1 EUR in, da to plačava tam pri šanku?!? Tako sva lahko zapustila čakalno vrsto za vstop in se priključla čakalni vrsti za plačevanje uporabnine očal, ko sva le dobila račun pa sva se spet lahko nazaj priključla čakalni vrsti za vstop. Na koncu zapleta sva le prišla noter z umazanimi očalami.

Se vam to kar sem napisal zdi zapleteno?!?! Meni se zdi butasto, da je treba za 3D očale dodatno posebej plačevat, če pa sem kupil VSTOPNICO ZA OGLED 3D FILMA!!! Koluseju tako ZASTONJ svetujem, da uporabnino 3D očal nekako prištejejo vstopnici, to bi bilo namreč zelo napredno!

lp

— Formator
7.2. 2010 ob 14:49

zelo kul!!!!

— matic
7.2. 2010 ob 17:52

najbolši film na tem svetu kok je kul

— anes klepić
7.2. 2010 ob 20:02

Ta film mi je všeč kar je zanimiv dolg in zabaven.Pa še nekaj pri filmu mi je zelo všeč
ko se poljubita glavne osebe.

— tilen
11.2. 2010 ob 9:33

Avatar je ogledalo za ljudi, ki nam kaže kako smo plehki. Plehki, da nasedemo temu Hollywoodskemu sranju brez kakršnekoli filmske "duše", in celo brez zgodbe. Le nekaj od drugih filmov skopiranih prizorov, le da namesto Kevina Costnerja vidimo enega modrega indijanca, in polno klišejev. Dialogi so otročji, črno-beli, in pa narejeni tako, da so popolnoma posmehljivi do občinstva, vsaka stvar mora biti razložena, gledalec ne sme imeti svoje inteligence. Dva marinca, ki se poznata že vsaj 15 let se srečata in se pogovarjata o vojni, kot da bi se prvič videla. Seveda zato, da gledalci izvemo zakaj se gre.
Vse kar je zanimivo so posebni efekti. A to meni še zdaleč ne pomeni vse.
Vprašajte se; če film ne bi imel niti enega posebnega efekta, bi vam bi še tako všeč?
Če je odgovor ne, potem fima niste "doživeli", doživeli ste le računalniško grafiko. To nima s filmom kot sedmo umetnostjo prav nobene veze.

— matej
13.2. 2010 ob 23:43

To je absolutno najbolši ZF film vseh časov!!! 3D verzija je res zakon, sploh pa grafika, efekti in glasba. Definitivno bi si zaslužil več oskarjev kot Titanic, čeravno je ZF manj priljubljena kot zgolj romantika ali akcija.

Daleč prekaša vse do sedaj posnete ZF filme. Toplo priporočam tudi ljudem, ki sicer ne marajo preveč ZF, ker film nosi tudi globoko sporočilo, oglejte si ga in vedeli boste o čem govorim.

— bonovox
14.2. 2010 ob 9:32

najbulši film najbolj mi je bilo všec ko je bla vojna

— miiiiihaaa
14.2. 2010 ob 10:03

najbolši film

— miha
16.2. 2010 ob 8:03

Film je prava mojstrovina, se ga splača pogledat in tistim, ki imajo vsaj malo pameti in vedo da je z našim svetom nekaj res hudo narobe jim bo film všeč!

Matej in taki podobni: ti si eden iz slabega odstotka populacije ki ti ni bil všeč---------
daj naredi človeštvu uslugo in se spravi na drug svet ( ne mislim Pandore :-) hahahah )

— george
17.2. 2010 ob 21:19

ful fajni film...:)))))

— najdi
18.2. 2010 ob 19:49

Eden najskabših filmov na svetu

— mitja
18.2. 2010 ob 21:15

bolšga filma pa še ne!!! 2x sm ga že gledu!!!!:-)

— jan
19.2. 2010 ob 12:40

toti film je največja beda

— p.l.
19.2. 2010 ob 16:35

ja kaj mam pa za povedat res res zeŁo dober film ubistvu me pa spominja na vsakodnevno življenje. avatrje v nasem zivljenju predstavljajo arfičani sej ste videli tisti ki ste ga sli gledat da so podobno oblečeni in našminkani pa te črte in to....... no mi smo pa pač belci , ki imamo vse ...............čeprv ne streljamo na afričane ampak kaj delamo z njmi? malo pomislite ?* pa tud vidi se kok avatarji čuvajo naravo, narava je prekrasna!! res vam pravim, mal pomisite!** FILM RES V SEBI NOSI GLOBOKO SPOROČILO! <3 MEJTE SE RADI NE POZABTE ZAKAJ ŽIVITE!!** ZA SVOJE SANJE, USPEHE IN DOBRA DEJANJA!!! SEVEDA NE POZABITE DA NIHČE NI POPOLEN!!<3<3<3<3

— *baby*
20.2. 2010 ob 17:17

Upal sem na film z manj hollywoodske plehkosti. Žal je namenjen množicam. Škoda, ker je vizualno najbolj dovršen film, kar sem jih kdaj videl.
Morda, če bi ga režiral kdo drug, kje drugje, z enakimi sredstvi...

— uporabnik
21.2. 2010 ob 14:40

men ni nvm kaj je pa dobr oni ikri al kva pač so so kr cool.ona avatarka od jacka girlfrend je pa totaln FFFFFFFFUUUUUUUJJJJJJJJJJJJJJ. fajn se mejte čao čao

— LiNcYkA
22.2. 2010 ob 17:35

zdravo!!! jaz mislim da je avatar lep film. tudi pandora je zelo lepa... kaj lepa, ČUDOVITA dežela polna pasti. v pandori bi res živela če ne bi bilo toliko nevarnosti... mislim da je zelo v redu da so bitja tam izmišljena... to te kar popelje tja... predstavljaš si kako bi bilo če bi zares živel v pandori!!! mislim da je 3D tehnika na film kar vplivala.... saj te je veliko stvari zelo presenetilo... prestrašilo.... vznemirilo.... pripravilo celo do joka.... do smeha... in ganjenosti. mislim da morate vedeti tudi : Avatar je beseda, ki v sanskrtu pomeni "prerod boga" , Avatar je ameriški znanstvenofantastični film iz leta 2009, ki ga je režiral James Cameron, igralci so pa:
Sam Worthington
Zoë Saldaña
Stephen Lang
Michelle Rodriguez
Giovanni Ribisi
Joel David Moore
C. C. H. Pounder
Wes Studi
Laz Alonso
Sigourney Weaver

film bi si morali po mojem mnenju ogledati vsi ki ga še niste!!!!!
have fun
bye

— lolipopy <3<3
22.2. 2010 ob 23:07

Najlepši film .....popelje te v svet sanj..

— sanja
25.2. 2010 ob 20:34

film je res zelo zanimiv in tudi planet pandora je čudovit. prav zamisliš si.. kaj če bo čez nekaj stoletij tako na zemlji?. tudi bitja so zanimiva. film zelo priporočam, saj ko pridete iz dvorane se počutite, kot da bi bil eden izmed njih in gledaš kje bi bil planet... res super film :)

— eva
26.2. 2010 ob 13:30

ni zastonj najbolši film ...

— aysha
27.2. 2010 ob 15:26

film je narejen s tehniko ki je še nismo opazili v katerem drugem filmu. Nekaterim je všeč nekaterim pa ne. Zgodba je odlična. Nebi si mogel predstavljati drugačne igralske zasedbe. James Cameron nas je presenetil že s Titanikom s tem filmom pa še enkrat dokazuje kako odličen režiser je. Oglejte si film nebo vam žal. :)

— :)
2.3. 2010 ob 16:10

treba ga je gledat

— Worthington
5.3. 2010 ob 18:16

Kullllll!!!!!!!!!!

— dada
8.4. 2010 ob 19:23

Matej se popolnoma podpišem pod tvojo kritiko. Ta svet je itaq poln ovčic le redki so sposobni razmišljat s svojo glavo. In tisti ki nam to uspe nažalost vidimo pri tem filmu klišejskost in ameriško ziheraštvo. Sicer je pa to scanje proti vetru, množica je množica in govort večini da ma sprane možgane je nesmiselno. Sej vidš na evroviziji Narodnozabavni rock, najbolši film everrrrr Avatar, najbolši igralec Brad Pitt in tko naprej in kaj imajo te zadeve skupnega: lep izgled pod površino pa nič. Pa ne mi o sporočilnosti tega filma ker je speljana za posrt slabo in bi sam lahko v petnajstih minutah napisal zadevo ki bi imela isto sporočilo in bi ljudi bolj pretresla od tega. (pa ne govorim da sm jaki pisatelj v temu je štos :) Svet pandora je kopija različnih stvari zdejle pride v kino še en Avatar narjen po risanki v kateri se pojavlajo iste leteče gore kot tukaj. Živali niso prav nič inovativne, konji mačke in dinozavri z več nogami in valda džungla. Pol maš pa še modre indijance z repom. smešn no.

— miha
30.4. 2010 ob 11:57

moj naaaaaaaaaaaj film do zdej <3<3<3 res je the best<3<3 love it:) (by the way miha nima pojma, on je film gledu; morš ga začutt!)

— pikica
1.5. 2010 ob 18:20

pikica, srce imam to cudno navado da ponavadi gledam ko sem v kinu. Sej vem da sem mal klišejski ja ampak kr ne morm se odvadt. Je pa res da razni filmi v meni zbujajo različna doživetja. Sem se kar veliko spraševal že o tem, verjetno veliko več od tebe. In najdu neko povezavo med inovativnostjo in med tem da začutim film, in se mi vsede nekam globje v spomin, dobim mravljince po koži (če hočeš čisto fižičen znak). Enostaven primer, pri dvanajstih sem ob vsaki akciji in efektih čutil adrenalin in neko ekstazo, ko pa tega vidiš ogromno, enostavno ohromiš in tega ne razumeš več. Zato avatarja nisem čutil, ker sm videl ogromno površinskega sranja že prej in ogromno kvalitetnih filmov in znam ločiti. Je pa res da mi ta film zbuja posebno čustvo, ki pa ga podpihujete vi vsi ki ste nori nanj. In sicer je to jeza in istočasno skrb. Brez zamere vsem ki se ne strinjate, vso pravico imate do tega! Samo probejte me razumet da vam hočem dobro in da ste vi edini ki lahko zahtevate kvaliteto in zaenkrat slabo kaže da jo boste dobili, dokaz je naprimer spopad titanov ki je jasno cciljal na isto publiko kot avatar. če bi bil 3d narjen odlično bi vi vsi spet masturbirali tukaj. no vsaj to jim ni ratalo. pa še eno vprašanje. a verjamete v moč reklam? ker ta film je bil razglašen za najbolsi film stoletja zelo zelo dolgo preden je prišel ven,...

— miha
11.5. 2010 ob 13:55

ja no miha sej si ful pametn (xD) pa neki .. no ja mogoče si velik razmišlu, ampak mogoče ne o tapravih stvareh. probej dt filmu šanso d si ga ogledaš z drugimi očmi.no, ti ne razumeš kako nm je lahko ta film tok the best, enim ne gre u glavo pač neki druzga... men je biu recimo ful ušeč zarad zgodbe pa sm ga šla u x-pand gledat pa 3D in v 2D pa mi je biu zmer ušeč. in še neki. če ti samo gledaš film ti pač ni pomoči.pa reč karkoli še vedno ti more dugajatmed muvijom pa use... in se strinjam s teychy 127 kar se nekaterih kritik tiče. seveda je u filmu nekaj napak ampak na to lahko pozabiš.

— pikica
14.5. 2010 ob 18:20

glej do zdej mi nihce ni znal razlozit kaj je tako dobrega na tem filmu, razen efektov. Me veseli da ti je bla vsec zgodba. Zdaj me pa zanima kaj je bilo tok zanimiviga na tej zgodbi? in v cem je sploh smisel zgodbe ce ti je po prvih 15 minutah jasno kako se bo film zakljucil? kar se pa gledanja tice te pa popolnoma razumem da lahko zacutis film in to velja za vse zvrsti umetnosti. Skozi salo sem ti hotel povedati da je film za razliko od glasbe vizualna umetnost in da ce ga hoces cutiti ga moras najprej videti,... Nevem kaj cutis ob tem, najbolj me prepricajo argumenti da ima ta film neki ekoloski prizvok, kar drzi samo je neizkoriscen in zaradi tega ne bom sou v juzno ameriko objemat drevesa preden jih posecejo in ti tudi ne. Bi bil pa fasciniran ce bi bil holivud sposoben naresti film ki bi mi pokazal kaksni drekaci smo ljudje. V tem primeru sem videl samo neke kao ljudi ki niso bili prav nic cloveski in neka kao angelska bitja na drugi strani in me problem sploh ni prizadel. Ce je to stalisce filma ga pac ne zagovarja dobro. Mogoce govoris o cutenju efektov ko letijo na tistih zmajih ali kaj? o neki lepoti sveta v katerem so? vse to sem zacutil, problem klisejev pa je to da se cez eno leto tega ne bom vec spomnil, ker bom dobil se 30 tisoc takih filmov. se pa trudim razumet kaj je na tem filmu zato mi vsaka vasa obrazlozitev pomeni veliko. ce im smisel seveda

— miha
25.5. 2010 ob 20:05

ja pa sej film je pokazu kašni drekači smo ljudje; pač ljudje (v tem primeru američani) so pršli na nek planet na kterm so znal žvet z naravo in pol so skor use uničl... mogoče se pa tega filma boš spomnu. nikol ne veš kaj ti ostane v spominu.pa dobr sej neki filmske klasike pa le more bit... nč ne rečm lahko bi se še kej spomnl ampak dobr...:):):):)

— pikica
30.12. 2010 ob 10:04

MORAM PRIZNATI DA SEM MALO RAZOČARAN KO SEM SLIŠAL DA JE FILM REŽIRAL REŽISER TITANIKA SEM MISLIL DA JEVSAJ MALO BOLJŠI PA SEM SE MOTIL PO ENI STRANI MI JE PA BIL VŠEČ IMA AKCIJO ZGODBO IN KER IMAM RAD NARAVO SE DELOMA DOGAJA TUDI V NARAVI .

— ALEN
29.1. 2011 ob 17:19

ta film je NAJBOLJŠI FILM NA SVETU!!!

— sandi
15.3. 2011 ob 17:05

skratka sporočilo filma je: vse kar je človeško je zlobno in kar ni človeško ni slabo

— kojgffvgg
10.6. 2011 ob 17:25

vsem k so bli vsec efekti tega filma --> zdaj so naredili nov filem Planet opic z efekti ekipe od Avatarja

— akon
30.8. 2011 ob 20:56

ta film je brezvezen. gre za klasično zgodbo (npr.titanik,dances whit wolwes,atlantis the lost empire in pocahontas) z zelo dobrimi. nemorem verjeti da ima tako veliko ljudi radi ta film. kakorkoli upam da bosta avatar2 in 3 imela bolj originalno zgodbo!

Ps. in tudi ni dobro da danes usi gledajo na efekte filmov in ne na nihovo usebino.

— Primož

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.