Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Jesen v New Yorku

drama, romantični
Na sporedu od: 16.8.2001, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Allison Burnett
Režija: Joan Chen

Strast in ostrina klasične romance dobita sodoben prizvok v filmu Autumn in New York, zgodbi o enkratni ljubezenski zvezi, ki se razvije v enem samem kratkem letnem času. Združitev starajočega se moža, ki ne verjame v večnost in mlade ženske, ki mu lahko daruje le trenutek, pripoveduje zgodbo o tem, koliko je treba tvegati, da resnično živiš in ljubiš.

Autumn in New York pripoveduje o posteljnih osvojitvah Willa Keanea (Richard Gere), newyorškega gostinca, playboya blizu petdesetih, ki zna zapeljati, ne da bi si nakopal obveznosti, vse dokler nepričakovano ne naleti na slepo ulico, ko sreča Charlotte Fielding (Winona Ryder). Charlotte ima pol Willovih, a je prav tako nabrita. Je svobodomiselna enaindvajsetletnica, ki jo mika spoznati vznemirljivo življenje odraslih.

Will se vda zanimanju za Charlotte v pričakovanju nove hitre in lahke romance. A nič, s čimer se Will in Charlotte spopadata, ni hitro ali lahko. Njuno razmerje je polno medgeneracijskih spopadov, razlik v filozofijah in nerazložljivo močne potrebe po čutnosti in povezanosti. Ko Will poskuša pobegniti iz razmerja s svojo običajno frazo 'nisem ti obljubljal večnosti', ga Charlottin odziv preseneti: lastne razloge ima, da ne verjame v večnost česarkoli.

Za trenutek osvobojena spon časa, se Will in Charlote predata enkratnemu razmerju. En letni čas dolgo srečanje, ki bo sesulo Willove ideje o ženskah, seksu in odgovornosti; prava ljubezen - poživljajoča, nesrečna, vztrajna ljubezen - spremeni vse.

Ljubezen, v svojih najlepših in najpogumnejših, najstrašnejših in izzivajočih potezah, je rdeča nit filma Autumn in New York, skrito gorivo, ki razsvetljuje brzeče velemesto. Režiserka kitajskega rodu, Joan Chen, prinaša sočen, edinstven pogled na Manhattan in s filmom ponovno odkriva mesto kot središče blesteče klasične romance po desetletjih krutega realizma.

Chenovo, katere režiserski prvenec je bil z oskarjem nagrajenega filma Xiu XXIu: The Sent Down Girl (čudovita nesentimentalna zgoda o izdajstvu) je pritegnil privlačni scenarij Allison Burnett, ki je moderni dobi vračal očarljivost in strastnost hollywoodskih klasičnih romantičnih dram iz štiridesetih let prejšnjega stoletja. Xiu Xiu: The Sent Down Girl je bila mitska zgodba, v zgodbi Autumn in New York pa je Chenova videla sladkogrenko privlačnost staromodnih ljubezenskih zgodb, postavljeno v današnji hiperhitri svet zvezdniških kuharjev, samcev, ki se bojijo resnih zvez, pogostih romanc, ki trajajo od maja do decembra in neodvisnih mladih žensk. Scenarij je poudarjal, kako pomembno je biti ljubljen; ne glede na starost, življenjski stil ali prepričanje.

Komentarji

29.3. 2009 ob 18:40

...ja,film je pač nekaj posebnega, mogoče meni še toliko bolj blizu, ker sem takšno zgodbo doživela v živo in tako kot junakinja tudi jaz izgubila ljubezen, ker je umrl mi partner,star 22 let,junakinja pa pri 21 umre...ne zavedamo se kako se lahko posamezniku zgodi huda prehitra izguba partnerja in živiš dalje z eno samo mislijo, kako in kdaj najdi pot posmrne ljubezni. oglejte si film.

— Pavlina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.