Kolosej

Austin Powers: Vohun, ki me je nategnil

komedija
Yeah, baby...
Na sporedu od: 6.1.2000, Kolosej Ljubljana
Režija: M. Yaj Roach
Glavni junak: Austin Powers. Podnevi fotograf, ponoči tajni agent.
Trdotič (The Mojo): življenjska moč Austina Powersa, skrivnost njegovega libida, ki ga je ukradel agentov največji sovražnik, dr. Zlobičević.
Naloga: Austin Powers mora odpotovati nazaj v divja šestdeseta, poiskati svoj trdotič in rešiti svet pred uničenjem.

Vsebina

Piše se leto 1999. Austin Powers preživlja medene tedne s svojo čudovito Robobabo (Vaneso Kensington, ki jo igra supermodel Elizabeth Hurley), ko prejme "eksplozivno" presenečenje, ki ga ponovno vrne med samske ljudi. Da bi se stvar še poslabšala, se dr. Zlobičević iz samotnega vesolja vrne na Zemljo, kjer pripravlja nov zlobni načrt, da bi uničil svet. Naredi časovni stroj, s katerim odpotuje v leto 1969, kjer ukrade Austinov trdotič in ga s tem oropa njegove "življenjske moči".
Na srečo je britanska obveščevalna služba tudi sama naredila edinstven časovni stroj - psihadelični Volkswagnov hrošč.
V tej največji pustolovščini doslej se mora tajni agent Austin Powers vrniti nazaj v divja šestdeseta, poiskati svoj trdotič in prekrižati načrte Dr. Zlobičevića, da bi uničil svet.
Na misiji reševanja sveta Austin Powers spozna agentko CIA, Felacijo Nategavec, vročo vohunko in izvrstno motivacijo za obnovitev njegovega libida.

Iz dosjejev agentov

Austin Powers - Mike Myers
Vse se je začelo v glavi Mikea Myersa, ki sta ga v Kanadi vzgajala angleška starša: "Okoli mene je bilo vse angleško: tako James Bond kot tudi Peter Sellers," razlaga Myers. Kasneje je skušal oba vpliva združiti: "Oboževal sem tisto obdobje, ko je bilo vse seksi in povezano z erotiko. Nisi mogel imeti kotlička za kavo, lahko si imel samo seksi kotliček za kavo; nisi mogel biti samo stevardesa ampak seksi stevardesa. Potem pa se je nekega dne, mislim da je bilo leta 1978, vse spremenilo."
Vendar ne za Austina Powersa. V svoji prvi reinkarnaciji je Austin Powers stopil v devetdeseta, z vsemi lastnostmi iz šestdesetih. Tokrat pa je Mayers zapeljal vzvratno. Odšel je v svobodna šestdeseta, z nekaterimi lastnostmi iz devetdesetih. "Fanta lahko spraviš iz šestdesetih, šestdeseta pa ne moreš spraviti iz fanta." razloži Myers. "Ker je toliko časa preživel v devetdesetih, Austin pri ženskah ni več tako samozavesten, kot je bil." Režiser Jay Roach razlaga: "Ker Austin živi v devetdesetih je nekako izgubil stik s tem, kar resnično pomeni biti Austin Powers. Izgubil je svoj trdotič , skrivnostni vir svoje spolne moči, svojo romantično dušo, svoj savoir faire, svoj joie de vivre, svoj raison d"etre in še vse druge smešne francoske faze, ki ga opisujejo. Zato se mora vrniti nazaj v šestdeseta, v obdobje, ki je njegov duhovni dom. Skozi film se izkaže, pa naj bo v šestdesetih, ali v devetdesetih, Austin v resnici ne išče svoj trdotič, ampak ljubezen."

Iz dosjejev sovražnikov

Dr. Zlobičević (Dr. Evil) - Mike Myers
Največji sovražnik Austina Powersa je njegov odlični partner - nasprotnik. Je tako staromoden kot je Austin lahkoživ, tako pohlepen, kot je Austin svobodoljuben in ima prav toliko pomanjkljivostmi kot skrivni agent. V Vohunu, ki me je nategnil se Dr. Zlobičević vrne z nadvse genialnim in smešnim načrtom, ki si ga niti Austin Powers ne bi mogel zamisliti. Ogromni laserji, pritlikavi kloni in trdotič v steklenički so samo nekatere izmed preveč ambicioznih idej , ki jih namerava uporabiti pri zavzetju planeta.
Tudi ideja za Dr. Zlobičevića izvira iz šestdesetih. Navdih zanj je Mike Myers dobil pri klasičnih zločincih, kot je bil npr. Bondov sovražnik Blofeld.

Novi zlobni služabniki

Dr. Zlobičević ima celo vrsto novih trikov in dva nova podrepnika: Tolsto Svinjo in Mini - Jaza. MINI - JAZ (ki ga igra Verne Troyer) je Dr. Zlobičevićev klon: osemkrat manjši posnetek, ki pa vseeno v sebi združuje vse najzlobnejše lastnosti svojega originala.
Myers je dobil idejo za miniaturnega klona v filmu Skrivnostni otok dr. Moreaueja: " Ko sem videl tistega malčka na klavirju poleg Marlona Branda, sem si rekel: To je to!" se spominja. "Dr. Zlobičević mora imeti osemkrat manjšo kopijo, ker je to najbolj čudna stvar, kar sem jih kdaj videl."
Tu je še TOLSTA SVINJA (Fat Bastard), ki ga Mike Myers obzirno opiše: "Njegova višina je povsem nesorazmerna z njegovo težo." Tudi Tolsto Svinjo igra Mike Myers. Je škotski vohun v obrambnem ministrstvu, ki ga Dr. Zlobičević najame, da bi ukradel Austinov trdotič. Vsak dan so porabili pet ur, da so Mikea Myersa spravili v klastrofobično past lika Tolste Svinje. Čeprav je kostum tehtal le 20 kilogramov, je bilo v njem zelo vroče. Myers je moral imeti hladilno napravo, ki mu je med odmori v obleko pihala hladen zrak, da je sploh lahko odigral vlogo.

Iz dosjejev nategovalcev

Felacija Nategavec (Felicity Shagwell) - Heather Graham
"Na vroči lestvici od 1 do 10, je Felacija 25" pravi Mike Myers. Ta super miška iz šestdesetih je Heather Graham, ki je igrala v filmu Two Girls and a Guy in Kotalko v filmu Boogie Nights. Za pripravo na vlogo je pogledala številne filme iz šestdesetih, v katerih so igrale takratne sex ikone: od Barbarelle do Ursule Andress. In kot pravi režiser: "Nekaj je v Heather, kar pooseblja šestdeseta in je hkrati zelo, zelo seksi."

Glasba iz filma

Zgoščenko sestavljajo pesmi kot je "Beautuful Stranger", ki jo poje Madonna in klasika skupine The Guess Who "American Woman", ki jo izvaja Lenny Kravitz. Poslušate lahko "World Up" v izvedbi Melanie G. (Scary Spice) in pesem "Draggin" The Line" v izvedbi R.E.M. Na zgoščenki je tudi "My Generation" v izvedbi The Who, instrumentalna skladba "Espionage" v izvedbi Green Day in duet Burta Bacharacha in Elvisa Costella "I"ll Never Fall in Love Again". Še ne tako dolgo nazaj pa je izšel tudi drugi CD z glasbo iz filma z podnaslovom More Music From The Motion Pictures, s katerega je trenutno največkrat moč slišati "Beautiful Stranger" v mix verziji.

Časovni stroj austina powersa

Treba je povedati, da ima Britanska obveščevalna služba na svojem spisku več ali manj že videnih tajnih orožij sedaj tudi vozilo, ki poleg tega, da odlično predstavlja duha šestdesetih, lahko tudi dejansko prepelje agenta v preteklost. Austinov časovni stroj, ki so ga s posebno pozornostjo razvili v Britanski obveščevalni službi, je barvit kabriolet Volkswagnov Beetle, letnik 1998.
Ob tem, ko je simbol iz šestdesetih prenesel v devetdeseta, je po besedah Mikea Myersa Volkswagen postal del državne zarote: "Ali ste opazili, kako ga je bilo kar naenkrat moč povsod videti?" sprašuje Myers. "Nekega dne ni bilo več novih Beetlov, že naslednji dan pa jih je bilo na tisoče. Mislim, da se je to zgodilo isto noč, ko je Peking postal Beijing. In nihče me o tem ni obvestil."
Režiser Jay Roach pa doda: "Novi Volkswagen je resnično časovni stroj - v notranjosti naj bi imeli občutek, da ste v šestdesetih, medtem ko je očitno, da gre v resnici za pravi avto devetdesetih. Bil je odlična izbira za trasportiranje Austina iz kulture "90 v kulturo "60."

Spisi

Ime: Mike Myers
Osebe:Austin Powers, Dr. Zlobičević (Dr. Evil), Tolsta Svinja (Fat Bastard)
Način dela: Dr. Zlobičevića žene pohlep, Tolsto Svinjo lakota, Austina Powersa pa nategovanje.
Ostale zaposlitve: scenarist, producent

V svoji generaciji je prav gotovo eden od igralcev z najštevilčnejšimi obrazi, ki je oživel zelo raznolik seznam likov na televiziji in na velikem platnu. Myers ponovno igra dvojno vlogo zamrznjenega modnega fotografa iz šestdesetih in svobodnjaškega vohuna, ki se ponovno pojavi v devetdesetih ter njegovega zagrizenega sovražnika Dr. Zlobičevića.
Pred kratkim smo ga lahko spremljali v drami Studio 54, kjer je zaigral lastnika legendarne diskoteke, Steva Rubella. V kratkem ga bo moč videti v neodvisnem filmu Pete"s Meteor.
Odraščal je v Torontu. Svojo kariero je takoj po zaključku gimnazije začel z nastopanjem v mestni igralski skupini Second City. To ga je pripeljalo do producenta Lorna Michaelsa in njegovega showa "Saturday Night Live", kar mu je za vedno spremenilo življenje.
Za svoje delo pri showu je bil Myers nominiran za nagrado Emmy za "Najboljšo vlogo v komediji" in si nagrado prislužil kot pisec.
Mike Myers je uspešno prenesel svoj popularni lik iz SNL Waynea Campbella tudi na velika platna v filmu Wayne's World, ki ga je režirala Penelope Spheeris. Film je postal velika uspešnica, ki ji je uspelo zaslužiti že preko 200 milijonov dolarjev. Sledila je vloga v komediji So I Married an Axe Murderer, kjer je nastopil skupaj z Nancy Travis in leta 1993 nadaljevanje uspešnice Wayne's World 2.
Trenutno Mike Myers dela na nekaj projektih.

Ime: Heather Graham
Oseba: Felacija Nategavec
Način dela: Zelo vroče hlačke

V slovenskih kinematografih jo bomo lahko kmalu gledali v filmu Franka Oza Bowfinger, skupaj s Stevom Martinom in Eddijem Murphyjem, v katerem ji dobro uspeva zadržati sloves najbolj obetavne mlade igralke v Hollywoodu. Sledi vloga v filmu Committed, zgodbi o mladi ženski, ki potuje skozi puščavo, da bi našla moža, ki jo je zapustil. Prav tako pa končuje z delom pri filmu Alien Love Triangle, kjer je zaigrala skupaj z Kennethom Branaghom in Courteney Cox.
Videli smo jo lahko v filmih Lost In Space, Two Girls and a Guy, Boogie Nights, Swingers, Drugstore Cowboy in Six Degrees of Separation.

Ime Elizabeth Hurley
Oseba: Vanessa Kensington in gospa Powers
Način dela: Skrivne dudice strojnice

Svojo profesionalno pot je začela kot igralka in ji dodala še uspešno kariero modela in producentke. Zaigrala je že v prvem filmu o Austinu Powersu: International Man of Mystery.
Kot igralka je nastopila v filmih Permanent Midnight , My Favorit Martian in Ed - TV.
Skupaj z igralski kolegom Hughom Grantom je ustanovila Simian Films. Hurley je producirala romantično komedijo Mickey Blue Eyes, v kateri nastopajo Hugh Grant, Jeanne Tripplehorn and James Caan in je trenutno v postprodukciji. Njen prvi film v vlogi producentke je Extreme Measures.

Ime:Rob Lowe
Oseba: Mladi Številka 2
Način dela: Postane Stari Številka 2

Rob Lowe je začel svojo kariero v starosti osmih let na lokalni televiziji in poletnem gledališču. Ko je se njegova družina preselila v Los Angeles, je začel nastopati v seriji A New Kind of Family.
Rob Lowe je prvič nastopil v filmu Francisa Forda Coppole The Outsiders in nadaljeval z igranjem v filmih Class, The Hotel New Hampshire, Oxford Blues, St. Elmo's Fire, About Last Night in Square Dance, za katerega je prejel svojo drugo nominacijo za zlati globus. Nato je nastopil v filmih Masquerade, Bad Influence in komedijski uspešnici Wayne's World. Lahko smo ga gledali v filmih Tommy Boy, Mulholland Falls in v filmu režiserja Roberta Zemeckisa Contact.

Jay Roach režiser
Njegov režiserski prvenec je prvi film o tajnem agentu Austinu Powersu: International Man of Mystery, ki ga je posnel leta 1997. Pred nedavnim je zaključil produkcijo filma Mystery, Alaska. V filmu, za katerega je scenarij napisal David E. Kelley igra pleada odličnih igralce: Russell Crowe, Hank Azaria, Burt Reynolds, Lotita Davidovic.
Roach je napisal tudi scenarij za film Blown Away, v katerem igrata Jeff Bridges in Tommy Lee Jones.
Za televizijo je koproduciral in sodeloval pri scenariju za televizijski film Lifepod znanstveno - fantastično adaptacijo Hitchcockovega filma Lifeboat.

Komentarji

22.8. 2005 ob 22:09

ql

— bebika
25.11. 2005 ob 17:16

Film je gnil.

— Jakob-Vohun

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.