Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Atomski z desne

Atomski zdesna / Atomski s' desna
romantična komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 24.4.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2014
Država: Srbija, Črna gora
Jezik: srbščina
Scenarij: Srđan Dragojević
Režiser kultnih filmov o zablodah narodov nekdanje Jugoslavije Mi nismo angeli, Lepe vasi lepo gorijo in Parada predstavlja družbeno kritično zgodbo o človeški naivnosti, pohlepu in vedno težjem prepoznavanju iskrene ljubezni. V hraškem počitniškem letovišču se zbereta dve skupini ljudi: malce naivni dopustniki, ki želijo izkoristiti možnost brezplačnega promocijskega letovanja in pretkani prodajalci časovnega zakupa počitniških apartmajev. Toda iskanje najbolj ugodnega posla hitro preglasijo nacionalni, ljubezenski in osebni spori, ki idilično jadransko obalo spremenijo v zabavni vrtinec zmešnjav in nesporazumov.

»Na tem svetu ni prav nič brezplačno – razen sira v mišnici,« pravi eden od prodajnih menedžerjev ob pogledu na družine z vseh koncev Jugoslavije, ki so prišle počitnikovat v letovišče na Jadranu. Letovanje je brezplačno, a le pod pogojem, da se letoviščarji udeležijo predavanja o prodaji po načelu »time share«, torej zakupa določenega časa na leto za uporabo apartmaja za nadaljnjih 99 let.

Beograjčan Mladen (Srđan Todorović) je v moštvu prodajalcev s celotnega območja najbolj uspešen, očarljiv in brez kakršne koli vesti. Metod (Brane Šturbej), vodja prodaje, Mladenu dodeli »nemogoči« stranki: nekdanjega vojnega veterana iz Bosne Omerja (Branko Đurić) in njegovo soprogo Majo (Nataša Janjič). Mladena več kot očitno ga namreč sovraži, saj je zvedel, da ga njegova žena Sonja (Tanja Ribič) vara z njim.

Ob samem začetku prodaje Metod svoje podrejene obvesti, da imajo na obisku glavnega menedžerja iz »centrale« Ditriha Fajzerja (Uroš Đurić), ki ni zadovoljen z njihovimi rezultati. Pedro (Bojan Navojec) Batric (Mima Karadžić) Olga (Ana Kostovska) in Zoro (Božidar Zuber) izvedo, da bodo, če danes ne sklenejo posla, ostali brez službe. V navalu brezupa se krvoločno vržejo na svoje žrtve: Gago in Slobodana (Miloš Samolov in Hristina Popović) Bruna in Dušico (Goran Navojec in Isidora Simijonović), Momčila in Jelisaveto (Zoran Cvijanović in Mira Banjac) ter Enverja in Mileno (Mladen Nelević in Dubravka Vukotić). Začne se borba med prodajalci in kupci, v kateri nihče ne izbira sredstev in v kateri se kmalu zabriše meja med »rabljem« in »žrtvijo«…

Osemnajst izjemnih igralcev s celotnega območja nekdanje skupne domovine igra v tragikomediji o uničujočih posledicah »domačega« divjega kapitalizma na življenja običajnih smrtnikov. Novi film Srđana Dragojevića, ki se tematsko naslanja na njegova predhodna filma Lepe vasi lepo gorijo in Rane, vas bo nasmejal – če vam je po dveh desetletjih sploh še ostala kakšna želja do smeha – ali razžalostil – če vam je še ostalo volje, da se zamislite nad lastnim življenjem.

Komentarji

3.5. 2014 ob 10:45

Razočarani nad filmom. Ko končno dobi neko vsebino je zaključek brez repa in glave. Priznam, da smo več pričakovali od tega filma.

— Sandra
5.5. 2014 ob 21:29

Sandra, potem filma preprosto ne razumeš. Film je vrhunski! Poanta filma je izjemna!

— Tim
13.5. 2014 ob 13:54

Ja, filma žal večina ljudi ne razume, saj ostanejo pri površinskem dojemanju... Film je res vrhunski, vendar ni ne romantičen ne komičen, kot je označen na tej strani.

— Darja
13.7. 2017 ob 17:05

Film, Atomski z desne ,je izjemen. Že dolgo,dolgo me ni nekaj tako do kosti presunilo.Jok in smeh sta postranski zadevi ob dejstvu ,da smo pripravljeni žrtvovati svojo človečnost za kapital, tudi za ceno življenja. Na koncu vendarle zmaga svoboda,ki si jo moramo samo vzeti, saj zanjo imamo neodtujljivo pravico. Hvala vsem ustvarjalcem, hvala in poklon,Damjana

— Damjana Golavšek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.